Kees vliegt uit: deel 2 van Het beste voor Kees

kees vliegt uit

Na de mooie documentaire Het beste voor Kees, popelde ik van verlangen om het vervolg te zien: Kees vliegt uit. Beide gaan over Kees Momma.

Tussen de eerste documentaire en de tweede zit 9 jaar.

Ik heb er zelfs speciaal een abonnement op Videoland voor genomen. Weliswaar het allergoedkoopste, met reclame, maar dat wil toch wat zeggen.

Want ik heb al Netflix, en ik wil niet een heleboel losse abonnementen oftewel geldlekken op mijn naam hebben staan.

Voor wie nog nooit van Kees Momma heeft gehoord, hieronder eerst een antwoord op de vraag 'Wie is Kees Momma?'

Wie is Kees Momma?

Kees Momma kwam voor het eerst in beeld in 1998 als Momma Train boy. Monique Nolte maakte een documentaire over hem.

Kees Momma is een man met een diagnose autisme. Inmiddels is hij de vijftig gepasseerd, en woont nog steeds bij zijn ouders in een aangrenzend chalet.

Vooral het contact met zijn moeder is heel intensief. Zij is zijn steun en toeverlaat. Dit gaat soms wel eens ten koste van de aandacht voor haar echtgenoot en andere kinderen.

Kees Momma is een welbespraakte en intelligente man die zijn ouders mammie en pappie noemt. Hij praat in prachtig Nederlands, dat hij soms afwisselt met wat welgemeende 'Godverdommes!'

Die passen eigenlijk helemaal niet bij zijn manier van spreken. Kees zegt hier zelf over:

'Het kan gebeuren dat ik boos word en dan krachttermen uit.'

Maar zijn autisme spectrum stoornis bepaalt zijn persoonlijkheid behoorlijk. Naast zijn intelligentie is hij erg op zichzelf gericht en eist veel zorg en geruststelling.

De documentaire Het beste voor Kees 2014

In 2014 kwam de documentaire Het beste voor Kees uit. Zijn moeder was toen 80 en zijn vader 83. Er waren zorgen over de toekomst: hoe moest het met Kees gaan als zijn ouders er niet meer waren?

Wat zou het beste voor Kees zijn?

In deze documentaire zochten zijn ouders naar antwoorden en mogelijke oplossingen. Hieronder de trailer van deze documentaire over Kees Momma.

Kees vliegt uit 2023

Negen jaar later is er dus het vervolg. Maar ondanks de veelbelovende titel is Kees nog steeds niet echt uitgevlogen. Wel hebben zijn ouders een huis voor hem gekocht op steenworp afstand van zijn ouderlijk huis.

Het is de bedoeling dat Kees daar gaat wonen. Maar als puntje bij paaltje komt vindt Kees op zichzelf wonen toch te moeilijk. Hij vindt het niet prettig om alleen te zijn.

Daarom gebruikt hij zijn huis als een soort recreatiewoning, maar eet en slaapt hij toch weer in het chalet bij zijn ouders.

Eén van de pogingen om hem klaar te stomen voor een bestaan zonder zijn ouders is met een vrijwilligster. Zij trekt met Kees op.

Maar als ze hem op de verkeerde manier probeert gerust te stellen over zijn zorgen over het weer, verbreekt Kees het contact. Hij vindt haar kil. Ze kan hem niet zo geruststellen als zijn 'mammie'.

Kees' ouders worden ouder

In Kees vliegt uit beginnen zijn ouders te kampen met wat gezondheidsproblemen. Zijn vader krijgt een herseninfarct waarvan hij gelukkig goed herstelt, en zijn moeder komt soms helemaal niet meer uit haar woorden. Dat vindt Kees heel erg, want wie moet er dan voor hem zorgen?

Trailer van Kees vliegt uit

Hieronder de trailer van de documentaire Kees vliegt uit:

Wat is er zo mooi aan de documentaires over Kees Momma?

Beide documentaires over Kees Momma vind ik prachtig.

  • De documentaires zijn heel rustig. Geen hijgerige toon of van die nep cliffhangers die je vaak in andere documentaires ziet.
  • Ze gaan over het dagelijks leven. Zo zie je Kees bijvoorbeeld taart bakken, of de tafel dekken. Of op de thee gaan bij zijn ouders.
  • Kees Momma is een bijzondere man. Hij heeft zichzelf bijvoorbeeld Japans geleerd, kan schitterend en gedetailleerd tekenen en spreekt in prachtige volzinnen.
  • Ik vind het intrigerend om iemand te zien die onbekommerd op zijn eigen belang is gericht. Als hij een bord eten krijgt bij Humberto Tan en hij vindt het te koud, dan gaat hij gewoon zeggen dat het moet worden opgewarmd.
  • Monique Nolte heeft oude filmbeelden van het gezin Momma in de documentaire gemonteerd. Het is bijzonder om Kees' moeder als jonge moeder te zien met Kees aan haar rokken.
  • Het is een documentaire over de liefde van ouders voor hun kind en het spanningsveld tussen zorg en loslaten.

Schrijnende momenten in Kees vliegt uit

Er waren twee momenten in Kees vliegt uit die ik schrijnend vond. Allereerst het moment dat Kees' vader, na zijn hersenbloeding, het tuintrapje probeert af te lopen naar waar zijn vrouw en zoon in de tuin zijn, maar dit niet kan omdat hij te wankel is. En ze zien hem ook niet.

Een ander schrijnend moment vond ik als Kees' broer met zijn ouders probeert te praten over de toekomst, en zijn moeder niet echt lijkt te luisteren.

'Kijk een lijster,' zegt ze in plaats van in te gaan op wat haar zoon zegt. Toen vroeg ik me wel af hoe het leven van Kees' broers is verlopen.

Leven zij in de schaduw van hun autistische broer die alle aandacht opeist?

Of zou dat wel meevallen?

Angela de Jong: 'Je kunt ook teveel van je kind houden'

Tv-criticus Angela de Jong schrijft in haar columns kritisch over tv-programma's. In haar column over Kees vliegt uit schrijft ze onder andere:

'Maar een moeder kan ook te veel van haar kind houden. Het is zonneklaar dat haar onbegrensde liefde en zorg, het geduld waarmee ze altijd elke tegenslag voor hem wegpoetste, niet in zijn belang waren. Hij kan onmogelijk op eigen benen staan.'

Dit kwam Angela de Jong op haar beurt op kritiek te staan. Maar ergens begrijp ik Angela wel.

Als moeder is het toch je taak jezelf overbodig te maken, en je kind vleugels te geven zodat het inderdaad kan uitvliegen? Maar wie zegt dat mevrouw Momma dat niet geprobeerd heeft? En waarom krijgt altijd de moeder de schuld?

Mijn conclusie over Kees vliegt uit

Ik had me erg verheugd op de documentaire Kees vliegt uit, en ik ben niet teleurgesteld. Inmiddels is Monique Nolte bezig met een derde deel.

Die wil ik zeker ook gaan kijken.

Kees vliegt uit kijken?

De eerste documentaire over Kees Momma kun je aangenaam gratis kijken op NPO. Maar helaas is de tweede documentaire ondergebracht bij Videoland, en daar heb je een abonnement voor nodig.

Eerst vond ik dat best irritant, maar toen las ik dat de NPO documentairemaakster Monique Nolte heel weinig wenste te betalen voor haar werk.

Kees vliegt uit bij Videoland

Dus nu snap ik wel dat ze dan liever met Videoland in zee ging. Ik vermoed dat de documentaire Kees vliegt uit Videoland geen windeieren legt! Ik denk dat ze een flinke piek in abonnees hebben.

Als je nog nooit een abonnement hebt gehad op Videoland, kun je het gratis 14 dagen uitproberen en Kees vliegt uit gratis kijken.

Ik had helaas ooit al een proefabonnement gehad, en moest dus met geld over de brug komen. Het goedkoopste abonnement is 4,99 per maand, en dan krijg je voor het programma reclame.

De documentaire Het beste voor Kees kijken?

De eerste documentaire over Kees Momma kun je gratis bekijken op NPO Start!

Leestip

Mijn review van Het beste voor Kees

Wat vond jij van de documentaires over Kees Momma?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Vond het echt een prachtige docu! Ik heb nog gezocht of ik trainman terug kon vinden maar nog niet gelukt.
    Echt een aanrader, was bang dat dit deel nu een beetje afgezaagd zou zijn, dat we het nu wel gezien hadden allemaal maar vond heb nog net zo indrukwekkend als het vorige deel

  2. Ik weiger een abonnement op Videoland te nemen, dus ik heb deze tweede documentaire niet gezien. Ik heb wel allerlei fragmenten voorbij zien komen en het eerste deel boeide me. Wat moet het voor zijn ouders ook een zorg zijn: te weten dat je hem achter moet laten en dat hij eigenlijk (nog) niet zonder je kan.

    1. Ik ben het deels met Angela eens, zijn ouders, niet alleen moeder, hadden eerder, veel eerder naar onafhankelijkheid van hun moeten toe werken. De zorg om hun heen heeft daar wat mij betreft ook steken laten vallen.
      Bij het krijgen van kinderen zit altijd de verplichting ze op te voeden richting onafhankelijkheid van de ouders. Want inherent aan het leven is dat het eindig is. En dan wil je dat je kind op een goede plek is als jij er niet meer bent. Zo rond hun 20e staan de meesten op eigen benen of kunnen volledig zelfstandig functioneren binnen het huishouden waar ze wonen (bij de ouders, studentenhuis, zelfstandige woning) dit zou daarom ook het streven moeten zijn van ouders en zorgverleners bij kinderen met een beperking. Dat kan zijn volledig zelfstandig wonen tot volledig beschermd wonen zijn maar in elk geval zonder de totale afhankelijkheid van de ouders.

      En in dat traject zijn grote hiaten gevallen met deze schrijnende en aapjes kijkende documentaire (s) tot resultaat.

    2. Ik heb het met een tante en mijn neef gezien. Zelfde soort verhaal maar met een groot verschil. Mijn tante luisterde wel naar haar dochter, haar broers en zussen. Mijn neef ging door een nah langzamerhand lichamelijk steeds meer achteruit. En zij wist dat er een moment zou komen dat zij de zorg voor hem niet meer aankon. Na lang zoeken en door vooral te luisteren naar mijn neef, werd de juiste plek gevonden waar hij tot zijn dood met veel plezier woonde.

      Ik heb later eens aan mijn moeder gevraagd waarom mijn tante zo lang voor mijn neef bleef zorgen. Zij gaf aan dat dat aan de opvoeding lag. Vrouwen werden vroeger geacht om voor hun gezin te zorgen. Hoe dan ook! En een gehandicapt kind bleef gewoon thuis. Alleen als het echt niet ging werd zo’n kind naar de nonnen of de paters gestuurd. Je had nl. als moeder gefaald als het zover kwam.

  3. Tja….ik wil hem ook best zien ..maar heb geen video land en op dit moment ben ik zo druk met het zoeken naar een huis wat nog steeds niet lukt…soms denk ik wel eens ze kunnen van mijn leven ook wel een docu maken…mijn God wat leven wij in een nare wereld…..alles draait om geld….en er is weinig liefde onder de mensheid…vreselijk echt om dit allemaal te moeten meemaken…ik blijf hoop houden dat het goed komt ook al is het een minuscuul klein beetje…..soms zou ik wensen dat ik ook nog lekker bij mij ouders kon schuilen en wonen…dat lijkt mij heerlijk zeker in deze situatie…lieverd fijne dag maak er wat van ga ik toch ook weer proberen 🍀🙏🍀❤️

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.