Kapot? Geef het een tweede kans!
Last updated on February 7th, 2024 at 01:30 pm
Ooit werden producten zo gemaakt dat consumenten er een hele leven mee vooruit konden. De nadruk lag op een duurzaam leven en dat iets makkelijk te repareren was. Maar ja, dat schoot natuurlijk niet op als het ging om geld verdienen!
Dus gingen ze dat veranderen. Voortaan maakten fabrikanten producten dusdanig dat ze er van verzekerd waren dat consumenten op een gegeven moment een nieuw product nodig hadden. Zo bleef het geld tenminste rollen.
Er kwam een omslag van zuinigheid, naar geld moet rollen. Van duurzaamheid naar wegwerpmaatschappij.
Hoe de gloeilamp bewust slechter werd gemaakt
Een mooi voorbeeld hiervan is de gloeilamp. De eerste gloeilamp van Thomas Edison die vanaf 1881 werd verkocht brandde gemiddeld 1500 uur voor hij kapot ging. In 1924 waren lampen al zo goed dat ze maar liefst 2500 uur bleven branden.
‘Maar zou je niet veel meer lampen kunnen verkopen als die lampen veel eerder kapot zouden gaan?’ vroeg een stel vertegenwoordigers van grote lampenfabrikanten zich af. Ze besloten dat het antwoord: ‘Ja,’ was. En ze gingen aan de slag met zogenoemde ‘geplande slijtage’. Ze zorgden er voor dat iets na een tijdje kapot ging…
Moet je hier als consument aan mee doen?
Als consument kun je daar niet zo heel veel tegen doen. Als een product bewust zo is gemaakt dat het maar een beperkt aantal uren meegaat, dan kun je er nog voorzichtig mee zijn, het zal stuk gaan.
Doe er niet aan mee: vervang het kapotte onderdeel!
Maar voordat je een nieuw product koopt, kun je best proberen om het te repareren. Soms is dat namelijk slechts een kwestie van een nieuw onderdeel! En het goede nieuws is dat je het zo gek niet kunt verzinnen, of er is een onderdeel voor te koop.
Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 1282 stofzuiger onderdelen te koop zijn?
Dus voordat je je oude stofzuiger aan de kant zet voor een nieuwer en frisser model, is het de moeite waard om te kijken of hij te repareren is! Soms is het vervangen van één onderdeel alles wat nodig is, om je stofzuiger een tweede leven te geven. En hetzelfde geldt voor keukenapparatuur, wasmachines, afwasmachines, grasmaaimachines etc. N.B. Een wasmachine reinigen is een behoud voor het apparaat!
Maar wat als je niet handig bent?
Nou is het idee om je spullen te repareren allemaal leuk en aardig, maar wat als je helemaal niet handig bent? In zo’n geval heb je een vakman nodig die het onderdeel voor je vervangt. Bij grotere apparatuur ben je dan vaak nog steeds goedkoper uit dan wanneer je een heel nieuw apparaat aanschaft.
Hik je toch tegen de kosten van een vakman aan? Dan zijn er in het hele land gezellige Repair café’s! Dat zijn café’s waar mensen bij elkaar komen en elkaar helpen met kleine reparaties. Op repaircafe.org kun je heel eenvoudig zoeken waar bij jou in de buurt een repair cafe is.

Conclusie over kapotte spullen
Fabrikanten maken producten bewust op een manier dat ze na een tijdje kapot gaan. Zo verdienen ze geld, want dan kom je opnieuw naar de winkel om iets te kopen. Gelukkig is er iets dat je hier tegen kunt doen. En dat is éérst proberen om een kapotte stofzuiger, mixer etc. te repareren.
Er zijn diverse onderdelenwinkels waar je terecht kunt om een kapot onderdeel te vervangen. En in repair café’s vind je aardige mensen die je helpen met repareren : )
Lees ook mijn post Duurzamer wonen!
Hoe ga jij om met kapotte spullen en apparatuur?
Onze stofzuiger heeft ook een tweedehands mond uit de kringloopwinkel. Zo denken we eerst na voor vervanging. Het tosti-apparaat heeft het bijvoorbeeld 10 jaar langer goed gedaan, doordat mijn man het snoer twee keer heeft vervangen. Hij is daar goed in, maar kan geen wasmachine repareren. We zijn dus ook afhankelijk van het advies van anderen.
Ik repareer bijvoorbeeld gaatjes in sokken en kapotte naden van kleding, waardoor die ook langer meegaan.
Dat is ook een manier inderdaad om kleding langer mee te laten gaan. Mijn oma stopte vroeger altijd kousen bijvoorbeeld.
Verder lezen verder lezen
Veel apparaten die ouder zijn dan 15 jaar zijn ook vaak van veel beter kwaliteit bv wasmachines kun je beter repareren en zo weer 10 jaar verder wassen dan een nieuwe kopen die slechts 5 jaar meegaat.Hier veel oude spullen :)
Dave repareert echt alles wat mogelijk is, ook als het zo ge-engineerd is dat je eigenlijk een nieuwe moet kopen. De batterij van de elektrische tandenborstel was namelijk stuk. Hij laadde maar op voor 1 minuut poetsen. De batterij kan er eigenlijk niet uit, maar hier is YouTube je vriend. Hij had gevonden hoe anderen dat hadden gedaan, heeft de batterij besteld en het ding er weer in gesoldeerd. En hop, we hoefden geen nieuwe te kopen! Zo voordelig zijn die dingen nou ook weer niet.
Geweldig zeg. En lang leve het internet en youtube waar mensen elkaar dus handige tips en uitleg geven. Ik vind het knap van jouw Dave dat hij een tandenborstel op die manier kan repareren! Goed gedaan.
Als hier iets kapot is kijkt mijn man eerst of het gerepareerd kan worden en of het de moeite is om het maken. Laatst met onze wasmachine zou reparatie duurder zijn dan een nieuwe en machine was al 8 jaar oud, du toen hebben we een nieuwe gekocht.
Meestal kan mijn man (of ik) het wel maken.
Wat we niet repareren zet ik wel altijd eerst op marktplaats voor we het naar grof vuil brengen. Vaak word het dan nog opgehaald door een klusjesman of ijzerboer.
Balen dat de reparatie te duur was Linda. Acht jaar vind ik niet zo heel lang voor een wasmachine. Wat voor merk was het?
8 jaar valt nog wel mee, was een zanussi. Motor en rubbers waren kapot. Nu een zeer energiezuinige AAA-30%, dus hopelijk volgend jaar ook een leuke eindafrekening ????
Oh leuk inderdaad! I
Dit wordt ook heel mooi uitgelegd in “the story of stuff”, heb ik al een veels te lange tijd geleden gezien.
Ik merk dat ik steeds bewuster omga met mijn spullen – oude kleding wordt kussenvulling bijvoorbeeld, maar ik kan er best nog wel schaven aan mijn neiging om alles wat kapot gaat weg te gooien…
Ik moet dat altijd nog eens kijken Minimaal. Bedankt voor de reminder.