Kaften met tafelzeil: ik maakte een Moleskine cover

kaften

Nadat ik vol afgrijzen had gezien hoe simpel de Moleskine cover die ik voor bijna 30,- kocht was, bleef het door mijn hoofd spoken: als het zo makkelijk is om zo’n cover te maken voor een Moleskine, dan kan ik het misschien zelf ook wel. Zo moeilijk is kaften niet.

In onze kelder wist ik nog een vergeten stuk tafelzeil.

Gistermiddag was het ineens zo ver! Ik voelde gewoon dat het tijd was om te gaan knutselen. Nu ben ik van nature geen goede knutselaar helaas. Mijn handvaardigheid leraar zei zelfs dat het net leek alsof het ‘boze oog’ rustte op alles wat ik probeerde te maken.

Maar soms moet je iets gewoon proberen.

Moleskine kaften met tafelzeil

Hieronder zie je het proces van kaften met tafelzeil. Ik gebruikte het om een cover voor een Moleskine te maken, maar je kunt dit natuurlijk toepassen op boeken, dagboeken, bullet journals, planners, agenda’s etc.

Stap 1

Zorg dat je een stuk tafelzeil hebt.

Zie je ‘t nou? Ik wíst wel dat ik nog een stuk tafelzeil in de kelder had liggen!

Tafelzeil Action

Stap 2

Teken de maat af. Ik gebruikte hiervoor mijn gekochte Moleskine cover. De maten van deze cover vind je in deze post. Heb je geen cover? Geen probleem. Leg dan gewoon je Moleskine op het tafelzeil, en neem aan de zijkanten ruim 5 cm ruimte voor de omslag, en onder en boven zo’n 1 cm voor de zoom.Kaften

Stap 3

Maak de omslag en ‘zoom’ vast. Omdat ik er weinig vertrouwen in had, gebruikte ik een nietapparaat. Dat ging tenminste snel. Maar wil je het wat netter dan is naaien denk ik beter.

Kaften met tafelzeil

Stap 4

Doe de Moleskine in de cover, en kijk of hij past.

Kaften

Stap 5

Nu komt de ware test: kun je de Moleskine dichtdoen? Bij mij leek hij prima te passen, maar toen ik hem dichtsloeg gebeurde er dit:

Moleskine cover

Tsja… The story of my life, zoals men zegt. Krijg je je Moleskine niet meer dicht? Maak het tafelzeil dan weer los, en frunnik net zo lang totdat je wel de juiste maten hebt. Doe dit eerst met een speld, en gebruik pas daarna nietjes…

Stap 6

Tataaaa! Klaar.

Cover

En zo ziet hij er aan de binnenkant uit:

Kaften

Close-up

En dit is wat er gebeurd als je met nietjes werkt, en ongeduldig wordt.

Screen Shot 2019 11 22 at 15.21.40

Moleskine kaften: samenvattend

Een Moleskine kaften is niet moeilijk. Zeker niet als je een beetje handig bent. Ik liet me voor het kaften inspireren door de Moleskine cover die ik kocht op Etsy. Hieronder mijn tips, gebaseerd op mijn ervaring met het kaften:

 • Je kunt nietjes gebruiken als je gemakzuchtig bent. Maar let dan wel op dat je het meteen goed doet. Het is best lastig om ze er weer netjes uit te peuteren als het niet klopt.
 • Voordat je de nietjes erin slaat kun je beter eerst de kaft tijdelijk vastmaken voor het ‘passen’. Pas als je zeker weet dat de kaft de juist maat heeft, sla je de nietjes erin.
 • Ik vermoed dat het veel mooier wordt als je het met een naaimachine doet.
 • Tafelzeil is een makkelijke en goedkoper manier om boeken te kaften. Bovendien zijn er zoveel patronen, dat er voor ieder wat wils is. Het tafelzeil dat ik gebruikte komt van de Action.

Kortom: heb je saaie of suffe boeken of agenda’s? Denk dan eens aan tafelzeil om ze te kaften.

Wat kaft jij?

Similar Posts

20 Comments

 1. Hahaha wat leuk en creatief bedacht! Ik kaft nu niks meer, vroeger altijd mijn schoolboeken, wat had ik daar een hekel aan maar leek altijd wel mooi!

 2. Je zou ook dat dubbelzijdige tape voor vloerbedekking kunnen gebruiken uit de action. Denk dat ie dan nog mooier wordt en gladder zodat je minder kans op putjes en beschadigingen hebt.
  Moet zeggen dat ik vind dat je de hoofdprijs hebt betaald voor je moleskine cover. Die jij hebt is ook van een stuk tafelzeil gemaakt. Herken t motief. Oude buurvrouw van mij maakt er fietstassen, tassen, bekleed we fietszitjes en schermpjes mee.😂

 3. Die nietjes zijn het niet, want je gaat binnenkort overal aan blijven haken of pijn aan je vingers krijgen doordat je in een nietje prikt.

  Heb je een naaimachine? Probeer het nog een keer, maar dan vastnaaien. Of inderdaad lijmen, dat geeft ook een glad resultaat. En geduld hebben :)

  Maar het idee is goed. En deze cover vind ik ook leuker qua patroon.

 4. Om het passend te maken kom je met wasknijpers of andere klemmetjes denk ik al een eind. Spelden in zeil zou ik niet doen want dan krijg je gaatjes.

  Er is heel veel leuk tafelzeil te kopen. leuk idee dus om er iets mee ta kaften.

 5. Niet geprobeerd is altijd mis geschoten
  En o wat heb ik een hekel aan mensen die vertellen dat je iet niet kan…
  Zou voor mij een reden zijn om te laten zien dat ik het wel kan pfftt
  Oefen jij maar fijn door met creatief zijn vind je cover er vrolijk uit zien :)

 6. Goed gedaan Nicole! Ik freubel ongeveer op dezelfde manier als jij… Dus technisch niet perfect uitgevoerd maar toch leuk.

 7. Dat tafelzeil is een goed idee, maar de nietjes vind ik dan weer minder. Daarbij hou ik van het zwart van notitieboekjes dus ik zal ze niet kaften. Overigens koop ik de goedkope variant van Moleskine zodra Lidl die in de schappen heeft. Ze voldoen uitstekend.

 8. Goed gedaan! Echt handwerk en het staat leuk. Helaas heb ik geen stukje tafelzeil over. Maar misschien kan het ook met een lapje stof?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.