Reacties

Is op vakantie gaan wel zo leuk? — 43 reacties

 1. Oh herkenbaar, als alles anders was gelopen en ik gewoon alleen zou zijn had ik wel graag willen reizen maar dan zou ik ook niet zomaar een zomervakantie weg gaan maar eerder een reis van een jaar maken. Zo op vakantie gaan vind ik ook niks. Ja, het is leuk om mooie plekken te zien en cultuur te snuiven, maar als ik dan denk wat er allemaal geregeld moet worden, dat het weer veel warmer zal zijn dan ik gewend ben, dat de kans dat je ziek wordt doordat je bepaalde dingen niet gewend bent vrij groot is, het vliegen, de huisdieren waar je wat voor moet regelen, dan terugkomen en weer helemaal uit je ritme zijn.. nee ik vind het wel prima zo. Ik ga wel naar Scheveningen of Zeeland als ik iets anders wil zien dan normaal. :P Ik ben nooit verder geweest dan Brussel en dat was voor familie, Antwerpen heb ik regelmatig bezocht, Terschelling eenmalig, Vlissingen en dat was het eigenlijk wel. De vraag op school was vroeger ook nooit 'Ga je op vakantie?' maar 'Waar ga jij naartoe deze vakantie?', dat vond ik ook al zo raar.

  • Ja het uitgangspunt is dat je gaat. De vraag is alleen nog 'waar naar toe' : )
   En na de zomervakantie is er standaard een kringgesprek op school waarin iedereen vertellen moet waar hij naar toe is geweest...

   Sterker nog, mijn jongste zoon had voor de vakantie al een kringgesprek over waar iedereen naar toe ging...

 2. Hahaha, ik ken nog zo iemand. Ik ben dol op op vakantie gaan, dus ik herken het totaal niet. Ik vind het zo heerlijk om even in een totaal andere omgeving te zien en een ander land te 'proeven'.

  • Ik vind het altijd weer leuk hoe verschillend mensen kunnen zijn! Zo heb ik een zus die dit jaar al vijf keer op vakantie geweest. Zij snapt niets van mij, en ik niets van haar. Maar interessant vinden we elkaar wel : )

 3. Iedereen zijn ding. Ik ben zo iemand die gelukkig is als we niet op vakantie gaan maar ook heel gelukkig als we wel gaan. Dit jaar ga ik waarschijnlijk niet weg, dat vind ik helemaal prima. Maar ik kan ook jaren genieten van een reis die ik heb gemaakt.

  • Mooi dat je jaren kunt genieten van fijne vakantieherinneringen! Uit onderzoek is ook gebleken dat je beter iets kunt gaan doen, dan iets kopen. Blijkbaar heb je van een ervaring uiteindelijk meer plezier.

 4. Wij zijn vorig jaar een midweek weggeweest, na 12 jaar niet op vakantie te zijn geweest. Dus hoef ik voorlopig niet weer ;-)
  We deden dat vooral voor de kinderen, voor mij hoeft vakantie ook niet zo nodig. Is ook niet praktisch vanwege de tuin. Ik denk dat vooral voor moeders het het meeste stress geeft want die moeten alles klaarzetten. Tenminste bij ons is dat dan wel zo.
  Ik zou best eens een mooie reis willen maken maar dan als we samen zijn ofzo.
  Voor nu gaat het zo ook goed, nu hebben wij veel ruimte natuurlijk (maar ook vaak druk).

 5. OH :-) ik denk soms wel eens, zou het mogelijk zijn, dat je niet op de voor jou, juiste manier op vakantie gegaan bent?
  Misschien is een andersoortige vakantie wel een leuke(re) ervaring?
  Zo gaat mijn schoonmoeder bv altijd op tennisvakantie, en wellicht zijn er hardloop vakanties met leuke routes en ehm nieuwe technieken ofzo?
  Ik noem maar ff iets hoor, of bv een stilte-retraite in een klooster, dat doet een van mijn vriendinnen graag, en ik meen me herinneren dat jij ook van stilte houdt?
  Natuurlijk mag je van mij ook gewoon lekker thuisblijven,en daar van genieten, een ieder absoluut doen wat hij/zij fijn vindt, ik deel alleen mijn gedachtes :-)

  • Bedankt voor de ideeën. Bij de woorden 'stilte-retraite' had je me! Maar dat doe ik toch ook het liefst thuis : )

   Fijn dat je meedenkt!

 6. IK hou niet van op vakantie gaan en zeker niet met kleine kinderen erbij. Volgend jaar moet ik eraan geloven. Maar het is gewoon niks voor mij, ik blijf liever in mijn eigen huis met dagjes weg. En ja, ik ben ook de enigste in onze familie die er niks aan vind. En toch denk ik dat ik het wel van mijn opa heb, die hoefde ook niet zo nodig. En dat vond mijn oma altijd wel jammer.
  Maar als je zegt je mag morgen een week alleen weg dan ging ik gisteren nog. Want als ik op vakantie ga met man en kinderen moet ik nog alles regelen en daar heb ik geen vakantie voor en dat hoef ik thuis niet. En als ik thuis kom is er de was en alles opruimen. Nee laat mij maar mooi thuis blijven of dus alleen. Of als de kinderen oud zijn om thuis te willen blijven dat we dan gaan. Maar terwille van de kinderen zullen we vast nog wel een paar keer op vakantie gaan, maar dan moet de jongste even wat ouder zijn en goed zindelijk.

  • Ja, soms kan het een overweging zijn om te gaan voor de kinderen.

   Maar dankzij de buitenissige schoolreisjes komen mijn kinderen in Tjsechië, Londen, Parijs, Berlijn en binnenkort Rome.

 7. Wij zijn de afgelopen jaren niet op vakantie geweest en ook dit jaar zijn we thuis gebleven. We hebben uitstapjes in onze nieuwe woonomgeving gemaakt. We hadden we meer willen doen, maar het was vaak bloedheet.
  Manlief en ik willen dit jaar wel weer een lang weekend samen weg in een vrijstaand huisje. De tijd van kamperen hebben we wel gehad en daar hebben we allebei geen zin meer in. Liever een huisje oo een rustig plekje.
  Volgend jaar gaan we waarschijnlijk wel weer. We weten nog niet precies waar naar toe. Ik vind Limburg of een andere plek in Nederland prima, het kan ook wat anders worden dat je binnen een dag kunt rijden. We gaan liefst naar een omgeving waar je veel kunt wandelen in de natuur. Ik wilde jaren niet graag op vakantie en met al die verhuizingsperikelen kwam het er niet van. Dit jaar konden we het geld ook heel goed gebruiken om zonnepanelen te plaatsen. En ik vond op vakantie gaan met kinderen best heel veel werk. Al die boodschappen, alles opzoeken en klaarzetten, wassen. Ik was vaak doodmoe als we aankwamen en op een of andere manier was er ook vaak een hoop herrie op campings door luidruchtige buren of feestprogramma's.
  Hie vinden jouw kinderen het om thuis te blijven?

  • Mijn middelste en oudste zoon blijven ook graag thuis. Mijn jongste wil er wel graag op uit, maar vindt dagtrips ook erg fijn. Dus dat doen we voor hem.

   Mijn oudste en jongste dochter houden wel van reizen. Voor mijn jongste dochter betaal ik bijvoorbeeld een Tienertour zodat ze deze zomer haar hart kan ophalen. De oudste dochter kan zelf op vakantie gaan, want die is alweer 20.

  • Leuke oplossing gevonden voor je kinderen. En je man blijft die ook graag thuis?
   Ik ging vroeger heel graag op vakantie. Dat veranderde toen ik net zwanger was van mijn oudste. Heel gek, toen had ik moeite om bij huis weg te gaan.
   Onze zoons vonden vakantie leuk, maar 's avonds kwamen ze erachter dat ze toch wel erg graag in hun eigen bed hadden geslapen. Dat is nu wel over, al gaan ze zelf niet op vakantie. Volgend jaar gaan ze vast weer met ons mee. Helemaal prima. Manlief en ik gaan dan wel weer met zijn tweetjes nog een paar dagen weg.

   Vond jij het als kind wel leuk om op vakantie te gaan? Ik vond het helemaal geweldig. Het buitenland trok dan wel, maar ik had supervakanties op een camping in Friesland. Daar hadden mijn ouders een caravan en een oom en tante ook. Er kwam altijd nog meer familie bij en dat was heel gezellig. En we hadden een vriendenclub opgebouwd. Met mooi weer naar het Tjeukemeer om te zwemmen, met slecht weer in een tent of caravan gezellig spelletjes doen, wat lezen en heel soms tv kijken met de hele club.

 8. Ik heb er dus geen geld voor, en ik snak juist naar even verandering van omgeving, ik vind op vakantie gaan dus leuk en ja dan is het zuur als je niet KUNT gaan.

  Maar ik snap jou ook, het hangt er wel vanaf waar ik heen ga, en zo nu en dan heb ik ook mijn vakantie gehad in een paar steden verderop, Amerfsoort, passen op de hond en kat, en verandering voor omgeving van mij. Fiets kon mee en mijn ouders hadden gezorgd voor heel veel voorraad in de vriezer en koelkast. Maar toch? Sutherland County staat hoog op mijn lijstje.

  Overigens MOET je NIET op vakantie, dat doe je alleen als je wilt... wie gaat omdat het zou moeten, vind ik ietwat dom ;-)

  X

  • Wat vervelend voor je Morgaine dat je graag eens in een andere omgeving zou zijn, en dat dit dan niet kan. Zou het niet een optie zijn om op iemand anders z'n huis te passen gedurende een vakantie? Dan weten zij dat hun huis goed beheerd is en heb jij een gratis vakantie adres?

 9. Wij zijn door omstandigheden een paar jaar niet op vakantie geweest en toen vermaakte ik me prima. Dit jaar zijn we voor het eerst als gezin op vakantie geweest en ik vond het heerlijk om even uit de vertrouwde omgeving te zijn en nieuwe dingen te ontdekken.

  Maar goed, ieder zijn ding. Ik ken mensen die enorm veel last van heimwee hebben of er ook niet zoveel waarde aan hechten en dat is prima. Leven en laten leven! Als dit voor jou goed voelt dan is het ook het beste voor je, toch?

 10. Apart dat journalisten je gaan benaderen over het feit dat je liever niet op vakantie gaat.
  Wij zijn vele jaren niet op vakantie geweest vanwege onze huisdieren en daar keken mensen ons soms meewarig om aan.
  Wel heb ik samen met een zoon een mooie reis gemaakt en mijn man ook.
  In de afgelopen jaren zijn mijn man en ik zo nu en dan met zijn tweetjes op vakantie geweest en pasten de kinderen op de huisdieren

 11. Vorig jaar ben ik niet op vakantie geweest, dat jaar daarvoor ook niet. Waarom? Geen tijd, geen zin en geen geld.

  Ik had een fantastische zomer, niets moest, alles mocht. Ben denk ik een paar weekendjes weggegaan naar vrienden - het was fantastisch.

  Dit jaar ga ik ook niet op vakantie. Eerst stond Zweden op de vakantie met mijn ex, dat is over dus blijf ik lekker thuis. Wat geld uitgespaard en nu eens thuis aanrommelen. :)

 12. Wij zijn ook erg veel gegaan met de kids, blijkbaar omdat het zo hoorde. Volgend jaar maken wij een mooie reis, is al geboekt, maar manlief en ik zeggen steeds vaker tegen elkaar dat wij het thuis zo fijn hebben. Dit jaar zijn wij van de 7 weken 6 thuis en dat bevalt prima. Alleen zoonlief vindt het maar niets.

  • In het verleden wilde hij elk jaar op kamp. Zijn interesses zijn nu werken en gamen. En als het goed weer is met een groep vrienden naar het zwembad.

 13. Ik hou wél van op vakantie gaan en toch blijven we al een paar jaar thuis in de grote vakantie. Deels een geld ding, maar ik vind het ook wel lekker. We gaan af en toe een weekendje weg. Maar thuis kunnen we ook heerlijk vakantie vieren, zeker sinds we vorig jaar verhuisd zijn. Voor nu bevalt het en volgend jaar zien we wel weer.

 14. Haha, geweldige post. Ik houd ervan om op vakantie te gaan, maar niet van de voorbereidingen, zeker nu met de twins erbij pfff wat een werk. En manlief pakt tandenborstel en boxer (bij wijze van) en is klaar. Grrr...

  • Dat hoor ik vaker, dat mannen veel minder druk zijn bij de voorbereidingen voor het op vakantie gaan. Ik vraag me soms af wat er zou gebeuren als vrouwen het óók niet deden. Zouden de mannen het dan gaan doen?

 15. Op vakantie gaan vind ik heerlijk! Mijn man wil maar 1 week, ik wil dolgraag 2 weken. Je bent er tenslotte even druk voor... de voorbereidingen vind ik al fijn. Daar krijg ik al echt zo'n vakantiegevoel van. En we gaan nooit ver weg, Vrijwel altijd naar Drenthe, een uurtje rijden met de auto. Dat vind ik prima, gewoon even uit de sleur van alledag zijn... Daarvoor hoef je niet naar het buitenland. Wel wil ik de comfort van een huisje met graag erg veel ruimte (tuin) eromheen. Ik hoef mijn vakantieburen niet te zien of te horen... Thuis heb ik geen vakantie... ik blijf altijd bezig, als is het wel op een laag pitje maar toch...

  • Wat fijn dat zelfs de voorbereidingen voor jou al fijn zijn Jet. Ik hoor regelmatig dat juist die voorbereidingen stressvol kunnen zijn. Maar als je die ervaart als onderdeel van de vakantiepret is dat natuurlijk geweldig!

 16. Het is iets typisch Nederlands om vakanties 'leuk' te moeten vinden.
  Als Vlaamse werd ik daar voor het eerst mee geconfronteerd, toen ik een Nederlandse vriend had met wie ik samen op vakantie was geweest. Het was een rot vakantie!
  Bij terugkomst vroeg zijn moeder: "En jongens hoe hebben jullie het gehad?" Hij somde (precies zoals in bovenstaand citaat) alle nare anekdotes op en eindigde met: "Maar wel leuk".
  Zoiets had ik nog nooit eerder meegemaakt! In België mag je 't rustig zeggen dat je vakantie tegenviel. Daar plakt geen enkel taboe op.

 17. Ik vind het altijd fijn om te lezen dat andere mensen ook geen zin hebben om op vakantie te gaan. Ik heb geen zin in al die stress van inpakken en een lange reis maken en als je doodmoe aankomt moet je een winkel zoeken om je boodschappen te doen etc. etc. En ik moet er niet aan denken om in het buitenland autopech te krijgen of een aanrijding, of dat je kind ziek wordt en in een buitenlands ziekenhuis komt te liggen....
  We gingen trouwens toen de kinderen nog op de basisschool zaten wel met hen op vakantie in een huisje op een park in Nederland met een zwembad. Een aantal jaren achtereen naar hetzelfde plekje, dat vond ik prettig omdat je dan de weg daar al weet.
  En we zijn twee keer in Duitsland op vakantie geweest toen onze kinderen pubers waren, dat vonden mijn man en kinderen wel heel leuk. Ik was dan blij als we weer thuis waren bij ons hondje en onze kat!
  Nu zijn we al een paar jaar niet meer geweest, ook vanwege de kosten. Ik vind op vakantie gaan zo duur! En onze twee kinderen studeren allebei! Ze zijn wel in Italië geweest met school en de jongste is dit voorjaar voor haar studie in Engeland geweest. Ik vind het wel sneu voor mensen die geen vakantie kunnen betalen en ook niet prettig wonen en wel graag weg willen. Maar voor mezelf vind ik het dus niet erg dat ik niet naar Spanje of Frankrijk kan!

 18. Ik heb van het Nibud gelezen dat studerende kinderen per jaar zo'n 10.000 euro kosten. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat een vakantie dan duur is.

  Het is inderdaad fijn om soms te horen dat niet iedereen dolgraag op vakantie gaat, omdat die norm zo dominant aanwezig is.

 19. Ik ben ook zo iemand die helemaal niet perse op vakantie hoeft, en het ook een beetje als groepsdruk ervaart (niet alleen van de kinderen en man, daarvoor zwicht ik nog wel, maar de rest van de wereld vindt dat wij OOK moeten genieten. Ver weg, in een krakkemikkige tent. Of op de fiets in de natuur, of weet ik het. Thuis blijven is zielig. En ontspannen kun je dan ook niet, kennelijk.

 20. Ja ik hou wel van vakantie, vooral kamperen op de bonnefooi deed ik graag met nu ex-man en kind. Huidige vriend kocht na 1 kampeer vakantie meteen huis en dat is ook leuk maar ik zou graag weer eens andere plekken zien. Huis staat nu weer te koop, wordt toch- te belastend qua onderhoud etc. dus het zit eraan te komen weer wat anders.

  Van dagjes uit hou ik nu juist niet, vroeg weg en laat terug en dan nog snel etenmaken en weer meegenomen dingen opruimen. Nee dat is niet ding.

 21. ..ik moet gelukkig niet op vakantie en iets verplicht leuk vinden hoef ik ook niet!
  Maar ik ga graag op vakantie: vroeger, met 2 kinderen, in de vouwwagen en nu met partner in een piepkleine camper! Vakantiestress heb ik nooit gehad, even met partner aanpakken en inpakken en daar gingen/gaan we! Ga graag naar Engeland, Denemarken, Frankrijk, Tsjechie, Duitsland en blijf ook graag in Nederland.
  Alleen als we, om de kinderen/kleinkinderen te bezoeken, naar de andere kant van de wereld reizen ben ik nerveus! Ik houd niet zo van vliegen.....

 22. Ik denk dat ze bij tijdschriften altijd op zoek zijn naar verhalen die afwijken van de norm. Mensen willen niet over zichzelf lezen, want ze kennen zichzelf al. Ze willen juist weten wat andere mensen doen en waarom mensen andere keuzes maken dan zijzelf. Daarom is het wel een interessant verhaal, denk ik.

  Persoonlijk moet ik er niet aan denken, nooit op vakantie ;)

 23. Ja en Nee voor mij...

  Heb er een blogje over klaar staan voor volgende week, op vakantie gaan vindt ik voor mezelf vooral 'veel gedoe' gewoon thuis blijven vindt ik niet vervelend. Mijn gezin hecht er echter wel aan, de meisjes vinden het heerlijk om richting het strand te gaan en de man in huis geniet er ook echt wel van.
  Ik zelf vind het inpakken en klaar maken van alles veel gedoe en het opruimen bij thuis komst helemaal.

  Wij gaan dan ook niet jaarlijks op vakantie... en als we gaan is het relatief dicht bij huis, binnen Nederland aan de Nederlandse kust.

 24. Nee, dat is op dit moment geen optie, als dat nodig is, hier of daar, weten ze mij al automatisch te vinden bij vreemden doe ik dat niet, want ik zit ook wel met mijn Picasso... en dat voelt dan weer gek, als ik in een ander huis op dieren ga passen, en mijn Picasso dan achter moet laten, nee het gaat echt om vakantie buitenland of zo, of echt weg zijn... of niet. ;-)

  X

 25. Ik vind op vakantie gaan ook lang niet altijd leuk en kies dan liever voor gemak en zekerheid van een vakantiepark als Center Parcs.
  Maar reizen... daar zou ik een full time carrière van kunnen maken. Zo lekker, zo anders!

 26. Volgens mij las ik in psychologie magazine een reportage over mensen die niet op vakantie willen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen het niet willen. Voor mij is het elk jaar anders. Ik hou er wel heel erg van om uit de dagelijkse drukte te zijn. Even afstand nemen, overdenken hoe mijn leven er uit ziet. Een andere omgeving helpt mij om te evalueren wat ik belangrijk vind, omdat de dagelijkse routine wegvalt.
  Maar ik hoef niet elk jaar naar het buitenland of buiten Europa. We zijn ook wel eens een jaar thuisgebleven om te sparen voor een nieuwe keuken. voor mij is het dus elk jaar anders waar ik behoefte aan heb.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder