Inktcartridges: 6 manieren om erop te besparen

inktcartridges

Printerfabrikanten verdienen hun geld vooral met de verkoop van inktcartridges. Dat leidt tot het maffe verschijnsel dat het soms voordeliger is om een nieuwe printer te kopen in plaats van nieuwe inktcartridges… Dat is niet bepaald duurzaam, eigenlijk ook te gek voor woorden.

Daarom een post over inktcartridges, en 6 manieren om er op te bezuinigen

Inktcartridges: 6 trucs om goedkoper uit te zijn

 1. Met stip op nummer 1: print gewoon minder uit. Dit is een beetje een irritante tip, met een hoog duh-gehalte. Maar toch. Is het nodig alles iets uit te printen? Kun je het misschien ook gewoon van je scherm aflezen? Of eventueel op een eReader zetten?
 2. Neem een abonnement op inkt! De Consumentenbond zegt dat je hiermee goedkoper uit bent. Een goed voorbeeld van zo’n abonnement is Instant Ink, de inkt service van HP. Deze service houdt bij hoeveel inkt je nog hebt, en stuurt nieuwe inktcartridges rechtstreeks naar je toe, voordat je inkt op is. Je komt dus nooit meer zonder inkt te zitten. De oude cartridges kun je makkelijk aan HP terugsturen..
 3. Koop je cartridges bij de voordeligste winkel. Volgens De Consumentengids ben je het voordeligst uit bij 123inkt.nl. Deze winkel kreeg het predikaat ‘Laagste prijs originele printerinkt’. Ze zijn gemiddeld 18% goedkoper dan het gemiddelde. Koop je inktcartridges liever niet bij Otto.nl en bol.com als je voordelig wilt uit zijn.
 4. Koop inktcartridges van een huismerk! Net zoals je voor voedingswaren in de supermarkt betaalt voor het merk, doe je dat ook als het gaat om inkt voor je printer. Door bewust te kiezen voor zogenoemde klooncartridges kun je soms zo 50% goedkoper uit zijn! De Consumentenbond was zo vriendelijk om ook hiervan de prijzen uit te zoeken. Als je huismerk cartridges koopt ben je opnieuw het goedkoopst uit bij 123inkt.nl, Sneltoner en Printabout.
 5. Kijk of jouw inktcartridges bij de Action te koop zijn. Het aanbod is daar beperkt, maar je weet maar nooit.
 6. Zelf inktcartridges navullen is ook voordeliger dan nieuwe kopen. Dat doe je met een zogenoemde navulset. Maar het is wel een gedoe, en een precies werkje.

Inktcartridges kopen

Je kunt inktcartridges online kopen, maar ook in ‘gewone’ winkels. Bij de Hema hebben ze bijvoorbeeld een heel uitgebreid assortiment met klooninkt.

Hema klooninkt

Klooninkt Hema

Kruidvat inktcartridges

Een andere winkel waar je terecht kunt is warempel bij de Kruidvat! Zij verkopen zowel A-merken als huismerk versies van inkt:

Kruidvat inktcartridges

Inktcartridges samenvattend

Volgens De Consumentenbond ben je met een abonnement op inkt voordeliger uit dan met cartridges. Bijkomend voordeel vind ik dat zij de gebruikte cartridges voor je recyclen.

Hieronder een uitleg van zo’n abonnement systeem:

Zie ook Geld besparen en Action cartridges.

Heb je geen printer, maar wil je wel printen? Lees dan mijn post over Waar printen.

Waar koop jij je inktcartridges?

Similar Posts

58 Comments

 1. Ik ben altijd bang dat ik de dure moet hebben om te zorgen voor voldoende kwaliteit. Daarom koop ik mijn cartridges bij de computerwinkel, maar ik schrik elke keer weer van de prijs.

  1. Die schrik over de prijs kan ik me voorstellen. En het schijnt soms ook wel zo te zijn dat fabrikanten de machines zo maken dat klooncartridges problemen geven… Ze willen natuurlijk dat je hun dure merk koopt.

 2. Een aantal keer het huismerk besteld via 123inkt, maar al bij het erin zetten van de cartridges geeft de printer aan dat de inkt op is. Dit blijft zo totdat hij dus daadwerkelijk op is, en dan zit je ineens zonder.
  Ik bestel nu gewoon weer het merk dat bij mijn printer hoort, en daar heb ik gelukkig geen problemen mee. Wel een goede tip over de HP service, zo zit je nooit meer zonder!

 3. het heeft ons 2x een printer(beiden van het merk waar je een abbo op inkt kunt nemen) gekost door eigen merk cartridges,reparatie was duurder dan een nieuwe printer. Dan ben je dus nog duurder uit en duurzaam is het niet. Nog een tip ,vervang pas je cartridge als je ziet dat je printjes achteruit gaan. Sommige merken zijn namelijk heel goed in aangeven dat je cartridge vervangen moet worden terwijl er nog heel veel mee geprint kan worden. Zorg gewoon voor een vervanger in huis en vervang als het echt nodig is.
  Toen er nog heel veel zw/w geprint moest worden hadden we een printer waarin alle kleuren los zaten zodat je enkel zwart hoefde te vervangen.

 4. Print in grijstinten dus niet in kleur als het niet perse nodig is, is ook een goede bespaartip. Want kleurcartridges zijn duurder dan zwarte.

  Ik zorg zelf dat ik altijd eentje op voorraad heb liggen. Is de vorige vervangen, koop ik (als het budget dat toelaat) direct eentje voor de voorraad. Want soms is die voorraad ook hier in de buurt er niet.

 5. ik ben een beetje klaar met de goedkope variant van de cardridges! wij met onze bedrijven printen veel en die goedkope doen toch niet altijd wat wij willen of zijn heel snel leeg dus wij kopen ze gewoon bij de groothandel

 6. Handig alles er goedkope inkt voor alle printer apparaten. Wij hebben een paar keren moesten de printer weg omdat de ink echt prijzig is. Nu hebben wij alleen een kleur poeder ink zwart. Dus ik kan niet gekleurde foto`s uitprinten.

 7. Huismerken wil de mijne ook niet ontvangen. Blijft maar naar vaste merk verlangen. Maar print als het moet meestal zonder kleur dan doe ik er ook wel langer mee en ontvang geen gezeur. Ook waar ik ze haal ontvang ik een stempelkaart en dat is het soms wel waard en dan neem ik meestal kleur als ik weer 10 stempels heeft vergaard.

 8. Ik koop al jaren bij 123 inkt. 3 kleuren voor 12,99. Neem nooit een HP printer, ik moet veel printen voor mijn werk. Zwart wit op een goedkope laser, kleur alleen indien nodig. Ik heb 2 printers van Brother due al jaren draaien op 123 inkt.
  Mss een tip? Zijn nog goedkope printers ook.

 9. Het loont ook te kijken naar het merk printer dat je koopt. Mijn vorige printer (Canon MX885) hield bij hoe lang ie uit had gestaan. Aan de hand van dat gegeven startte dit apparaat een reinigingsproces als ik ‘m na een bepaalde tijd weer aanzette. Hoe langer ie uit had gestaan, hoe langer het ‘reinigingsproces’. Die reiniging was bedoeld voor de printkoppen. Voor dat reinigen wordt uiteraard inkt verbruikt. Daarnaast kon je ook het kussentje dat in de printer zit waar de overtollige inkt in komt (bijvoorbeeld bij randloos foto’s afdrukken) niet vervangen. Op een gegeven moment raakt dit namelijk verzadigd en geeft de printer een foutmelding. Vervanging van dat kussentje moet in de fabriek gebeuren en is daarom duur en vaak niet rendabel). Bij mijn huidige printer kan ik dit zelf vervangen; net zo makkelijk als een inktpatroon.

  Verder zal in nooit een huismerk patroon kopen. Ik heb dat ooit één keer gedaan omdat ik toen echt iets moest printen en er geen originele patroon te krijgen was in de winkel (pré webwinkel tijdperk). Gevolg: ik kreeg een paar vlekkerige afdrukken en daarna kon ik de printer weggooien: printkop verstopt. Eerlijk gezegd, de tip om bij de Action te kijken vind ik zelf daarom ronduit griezelig.

  Recentelijk heb ik mijn derde multifunctionele printer gekocht (met scanner, fax etc.). Na 2 uitstapjes Canon ben ik weer terug bij mijn ‘oude’ merk: Epson. Die maakt geen gebruik van dat absurde reinigingsproces en toch blijven de afdrukken glashelder (uiteraard met de originele Epson patronen).
  Ik heb ook zo’n abonnement waarbij de patronen automatisch toegestuurd worden als de inkt bijna op is. Erg handig, maar ik zie niet hoe je daar goedkoper mee uit zou zijn.

  Kijk ook eens hoeveel je print. Als je maar een paar vel afdrukt per maand, is het dan zó erg om originele patronen te kopen? Soms denk ik ook wel eens dat we een beetje minder ‘Hollander’ moeten zijn.

 10. De inktcartridges in een nieuwe printer bevatten ook een reinigingsmiddel, dus minder inkt.
  Vroeger kon je de inktcartridges bijvullen, maar door de slimme software werkt dat niet meer.
  Gewoon nadenken als je denkt te moeten printen. Hans

 11. dat inkt-abonnement kende ik nog niet, dank voor de tip !
  Wij hebben heel lang met navul systemen gewerkt. Nu heeft manlief een laserprinter.
  Wat ik vaak doe is opschrijven in plaats van uitprinten: als ik bv een reisroute heb, krabbel ik op een klein blaadje de gevevens die in nodig heb

 12. Toevallig heeft mijn vriend vorige week wat besteld bij 123inkt.nl en dat bevalt ons in ieder geval altijd erg goed. Inderdaad een gunstige prijs en ook de kwaliteit is prima.

 13. Wij printen altijd in zwartwit, tenzij we echt een keer kleur nodig hebben. Dan bespaar je ook flink wat inkt.

 14. We hebben net een ecotank printer aangeschaft. Als het goed is zijn we hierdoor veel goedkoper uit dan met losse cartridges. Onze vorige printer gaf na goedkope merkloze cartridges foutmeldingen en wij pribten best veel.

 15. Goede blog!

  Momenteel heb ik geen printer, maar vroeger kocht ik mijn cartridges bij 123inkt. Was prima kwaliteit. Ik printte meestal in zwart-wit, dat scheelt ook. Ik printte alleen als het echt nodig was, anders vond ik het verspilling :-).

  Succes!

  Groeten,
  Georgina Lifestyle

 16. Wij hebben een printer van brother, koste wat, maar gebruiken hem nu al een jaar of 6.. Hier gaan volgens mij wel gewoon goedkope cartridges in..

  Minder printen is aan ons niet besteeds, dit met reden natuurlijk.

  Maar ook facturen van bijvoorbeeld samenwerkingen print ik wel uit, want vind het fijner om het dan zowel digitaal als fysiek te hebben.

  Mijn man is van de inkoop, dus geen idee of we de goedkoopste hebben?

 17. Ja wat een crime, zo duur die cartridges. Vooral mijn middelste moet veel uitprinten voor school, verder doen we er niet al teveel mee.

 18. Wij printen eigenlijk nooit. Onze printer staat al heel lang met lege catridges op het bureau (waarom doen we ‘m niet weg, eigenlijk?). Die enkele keer dat er iets geprint moet worden, mag ik dat op mijn werk doen. Dan betaal ik met dropjes of zo

 19. Ik bestel inkt online, maar het schijnt dat een laserprinter stukken voordeliger is (niet in aanschaf de 1e keer, maar daarna wel).

 20. Ik had juist het huismerk van 123inkt gekocht, maar de kwaliteit vond ik erg slecht. Het was na 2 weken al leeg terwijl ik amper wat geprint had. Koop dan liever de originele versie.

 21. Ik kocht hier eens al 2 maal een huismerk, werkte niet, voor dat beetje goedkoper, koop ik nu wel de “echte”. Want In België is dat zeker géén 50% goekoper. Ik print wel enkel het hoogstnodige uit en werk tegenwoordig ook met zerocopy, waar je 100 prints per week gratis krijgt, je moet er wel tegen kunnen dat er reclame opstaat! ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.