Reacties

Ik groeide op met... — 32 reacties

 1. Haha, leuk om te lezen! Veel dingen zijn best herkenbaar eigenlijk, terwijl ik toch van een paar jaar later ben... Elastieken deden we niet met de regenpijp, maar met twee kinderen tegenover elkaar, voeten op stoeptegelbreedte uit elkaar en dan had je een rechthoek.Als je de eerste serie foutloos gedaan had werd hij breder, smaller of hoger :P

 2. Volgens mij zijn we ongeveer even oud, ik herken alles uit je rijtje ;-)
  was van van spandau ballet, terwijl het merendeel van mijn klas u2 en simple minds fan was.
  Ik was een college meisje (probeerde ik te zijn) en droeg mijn zelfgespaarde collegesjawl dag en nacht.ding was bijna 100 gulden, zou ik nu echt nooit meer doen ;-)
  Poloshirts met kraagje omhoog ook zo eentje
  Geruite broekrokken met gekleurde kniekousen eronder
  ook de spijkerbroek met draaipijp (zonder de witte bies :-) ) was bij elkaar gespaard met mijn bijbaantje want die kostte 139 gulden en dat vonden mijn ouders echt te gek
  ik was wel het enige meisje in de klas die er zo bij liep en iedereen accepteerde elkaar, ik had dan ook het geluk dat mijn middelbare school een i.v.k.o. mavo was.

  • Oh ja, die poloshirts met het kraagje omhoog! Dat herinner ik me ook nog. En op een gegeven moment was het in de mode om er meerdere over elkaar te dragen. Dat moet toch warm geweest zijn!

  • Gelijk heb je Jackie! Charmant stonden ze niet. Het waren een soort tights maar dan met een lus onder je voet. Daardoor werden benen onderaan een soort kachelpijp model. Maar zo'n skibroek bleef wel goed in je hoge schoenen zitten.

 3. Ik ben iets jonger (ben van 79 en mijn eerste herinneringen zijn dus van de jaren 80) maar toch herken ik veel uit jouw rijtje! Alleen de kleding die ik in de brugklas had was wel anders, volgens mij had ik toen al (zeer wijde) spijkerbroeken aan. :)

 4. Blijkbaar even oud. Je vergeet de tol nog. Tenminste dat deden wij heel vaak. De bovenkant van de tol werd met krijtjes gekleurd.
  Qua mode hadden wij ook nog een tijd in de zomer om de sokken op te rollen naar beneden. Ik heb het volgen van de mode altijd afschuwelijk gevonden en ben blij dat dat niet meer zo is.

 5. Ik herken veel van om me heen, niet dat ik er zelf aan mee deed. Ik luisterde nooit naar moderne/ pop muziek, zo had ik pas in klas 4 een LP van Simon and Garfunkel. LP,s dus op mijn zelfgespaarde speler met 2 boxjes. Ook zelfgespaard , een fototoestel met ingebouwde flits, wat een verschil met die losse flitsblokjes die mijn moeder gebruikte. Vakkenpakket idd, al had ik een ander dan jij (grieks , latijn, nederlands, frans, duits, geschiedenis, aardrijkskunde) Ik heb als 1 vd weinigen engels laten vallen (en er nooit spijt van gehad, lees veel in het engels). Zwart wit TV en de nooit gekregen klikklakballen. Voor de lagere school maakte het denk ik toch ook wel uit waar je opgroeide. Van mijn nichtje weet ik dat er daar veel gerolschaatst werd, kon bij ons nergens ( grind , gras en zand, geen stoep). Knikkeren alleen op het schoolplein. Weinig kinderen die vlak bij woonden.

 6. Leuke vraag, Beatles, Stones, Bob Dylan, protestliederen, Woodstock, valse wimpers, tweedehands kleding. Met mijn vriendin in een oude auto naar Spanje waar we vervolgens allerlei bekenden tegenkwamen. Weg met de kruisraketten enz. Mooie tijden nu luister ik bijna alleen nog naar klassieke muziek en woon in een dorp met 23 inwoners, ben ik meer dan 40 jaar getrouwd en grootmoeder. dat had ik die tijd niet kunnen denken.
  Groet uit Germisay

 7. Ik ben nog van vóóór de spijkerbroek! Ben van 1950 en pas toen ik 15 was kon je in Amsterdam in een winkel een spijkerbroek kopen en dat mocht ik niet!

  Uiteindelijk wel gekocht - gelukkig woonde ik in Amsterdam - rond 1967 en wij naaiden (had les op school) aan de buitenkant een flinke punt bloemetjesstof in.
  Ben dus ook uit de opkomsttijd van de Beatles en Stones.

  School nauwelijks herinneringen aan, vond het niks en kon niet zo goed leren deed maar ULO en later jaar huishoudschool wat wel leuk was en met 16 gaan werken op kantoor.

  • Wat grappig dat ooit de spijkerbroek niet gangbaar was. Dat kun je je nu nauwelijks meer voorstellen vind ik. Bijna iedereen draagt tegenwoordig een spijkerbroek!

 8. Choba op brood, schoolmelk, elk weekend en elke vakantie naar de caravan, cassettebandjes luisteren en door steeds terug te spoelen de tekst zien te achterhalen en opschrijven, KISS, en later DOE MAAR...een televisie met kleur, maar zonder afstandsbediening, radio: "met het oog op morgen" luisteren in bed.
  De Duitse les kwam ik niet in omdat ik het rijtje naamvallen niet goed kon opzegggen bij de deur, en dan kwam je de klas niet in dus dat vak viel snel af. En op ons gymnasium geen gemengde gymlessen.

 9. Heerlijk om te lezen! Elastieken en knikkeren idd, wat deden wij dat vaak. Ook stoepranden, goh waar is die tijd gebleven. Mijn ouders hadden ook een oude spelcomputer maar weet niet of het de commodore was eerlijk gezegd. Oh en de platenspeler, ook menig uurtje mee doorgebracht op zolder.

 10. Top 40 op vrijdagmiddag en dan met 2 vingers op de record en play toets bij de cassetterecorder klaarzitten voor dat ene nummer.....kletst de DJ door de entree heen.....weer een week wachten

  • Oh ja!!! Dat had ik met Arbeidsvitaminen. Ik het tvkrantje stonden alle nummers die ze gingen spelen. En dan zat ik maar te wachten met mijn cassetterecordertje om dat lied op te nemen. En bij Arbeidsvitamines werd in principe niet gepraat : )

 11. Heel herkenbaar!!
  Elastieken deden wij ook met 3. 2 tegenover elkaar een rechthoek maken en nummer drie een hele serie springen. En dat steeds hoger. Wij deden het gewoon met een stuk elastiek uit mijn moeders naaidoos, maar soms had een meisje zo'n mooi gekleurde *zucht*
  Stoepranden, knikkeren. Met een tennisbal tegen een muur stuiteren en dan voor het opvangen in je handen klappen een rondje draaien enz. Steeds moeilijker en ingewikkelder.
  Mijn vakkenpakket op de mavo: Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, handvaardigheid en ik geloof economie.
  Ja en allemaal broekrokken op de middelbare school.
  Toen ik 13 was een cassetterecorder gekocht van mijn eerste verdiende geld. (bollen pellen) Eindeloos bandjes op .

  • Het elastiek steeds hoger deden wij ook! Je begon op enkelhoogte, daarna kniehoogte en aan het eind taillehoogte. Het werd steeds moeilijker. Maar wat was het leuk!

 12. O wat herkenbaar allemaal! Even alleen de spelletjes: stoepranden, blikspuiten, allerhande balspellen, knikkeren, springtouwen, hele dagen bij het openluchtzwembad, lezen (je mocht 4 boeken uit de bilbiobus, je kreeg vier kaartjes en voor ieder boek moest je een kaartje inleveren)
  Die cassesttebandjes, dat herken ik ook!

 13. Ijsvrij! Voelde me dan verplicht om te gaan schaatsen waar ik de pest aan had. Ijsbanen maken op de speelplaats, hinkelperken, dingetjes ruilen waar soms tranen van kwamen. Veel rolschaatsen op de asphalt straat waarbij ik een voortand verloor, onze eerste t.v. toen ik nog vroeg naar bed moest (ik keek heimelijk door het doorgeefluikje), Kobus de Boskabouter, Saskia en Jeroen, de kwestie of we op school een lange broek mochten dragen (waarop de nonnetjes antwoordden dat het mocht mits we er een rok bovenop droegen!), een knikkerspel dat zowat de hele weg naar huis of school duurde. Een zwemabonnement en veel uren zonnebaden, 40 Nederl;andse boeken lezen en korte recensies produceren. En dan nog eens 10 in het Engels, Duits en Frans (er werd wel wat mee gefoeteld...). En dan nog de knotsgezellige handwerkmiddagen op de middelbare school.

  • Saskia en Jeroen las ik ook. Vooral het verhaal waarin ze per ongeluk op een mierenhoop waren gaan zitten maakte veel indruk op mij. Ik geloof dat er een plaatje bij stond waarin ze al hun kleren hadden uit gedaan vanwege de mieren!

 14. Ik ben van 1949 en tollen deden wij ook. De tol inderdaad kleuren en dan proberen de tol van je tegenstander te splijten, het zgn. haktollen. Verder speelden wij veel met kaatsenballen en dan met zoveel mogelijk ballen, 5 was eigelijk wel het maximum.
  Skibroeken hadden wij eind jaren 60 ook al. Je had twee soorten, heel stevig gebreid die mooi strak bleven, geen knieën erin dus, met een stuk van dezelfde stof wat onder de voet ging. De andere soort was veel dunner met vaak een naadje langs de voorkant en een los elastiek wat onder de voet door ging. Deze waren een stuk goedkoper dus die kregen mijn zus en ik tot ons grote verdriet. Deze waren niet de echte. Een platenspeler hadden wij toen nog niet thuis, zelfs geen tv tot medio jaren 60, je was dus afhankelijk van wat erop de radio was, wij hadden radiodistributie dus ook geen radio veronica of luxemburg. Ik was geen echte Beatles of Stones fan, meer de franse chansons, Jacques Brel, Francoise Hardy, Adamo en zo. Vakkenpaketten hadden wij nog niet in die tijd, ben van voor de mammoetwet, ik zat op een MMS met latijn dus gewoon eindexamen in alle vakken. Alleen wiskunde verviel na de 3e klas en werd vervangen door natuur- en scheikunde. Het is wel grappig om te zien dat sommige trends of rages steeds weer terugkomen, b.v. LP's en platenspelers zijn nu weer helemaal hot. vr. gr. Leontine

 15. Heel herkenbaar. Ik ben van 63 en in 75 in de brugklas, een meissjesschool natuurlijk! Wij woonden in het Zuiden en dat was uiterst normaal. Ook alleen op basisschool met meisjes gezeten, nare en fijne herinneringen.
  Er gingen weinig meisjes naar het lyceum dat was ook met alleen meisjes. Toen kreeg ik mijn eerste radio met een cassettebandje erin, en vrijdag middag de Top 40 en opnemen ja.
  Eigenlijk veel leuker allemaal dan nu Spotify. Je ging later op vakantie en die bandjes draaide je wezenloos, mijn man maakte de bij ons befaamde "vakantie"-bandjes met veel knip (letterlijk) en plakwerk met plakband. Ik ben nu 52 en verwacht ná een bepaald nummer nog steeds het volgende in díe volgorde!

  Op TV was ik als kind weg van de Jongvrouw van Avignon, ik las Pitty gaat naar Kostschool, soms herlees ik ze weer, ik kan het dromen.

  Ik mocht ook geen spijkerbroek, dat was niet voor nette meisjes dus het duurde tot ik 15 was en ik mijn eerste Levi's had. Ik was de laatste in de klas.
  Verder hadden we de soulknakkers met die wijde terlenka broeken en de kakkers. Ik wist niet wat ik wilde en ben later bij de alternativo's gegaan, waarna ik me bekeerd heb tot de collegekakkers en dat heb ik nooit meer losgelaten!
  Muziek: toch maar de Beatles, Pink Floyd, nog steeds fan, en Steeley Dan.

  Wat later , helemaal in, in mijn studietijd: van die haarspelden met ingebouwde strikken!
  (eind jaren 80). En die collegesjaals ja, ik heb ze ooit nog verzameld. ik zou er nu niet meer in durven lopen, stom he.

  Halverwege mijn schoolloopbaan naar Nijmegen verhuisd, waar op school ooit een optreden was van Herman Brood (!) onbekende zanger toen.

  Rookkelder in de pauze, veel muziek ontdekt, en na de middelbare school ben ik op kamers gegaan (heel jong). In een totaal andere stad. Nooit spijt van gehad.

  En de tip voor een volgende column is: ik las laatst toevallig een managersboekje waar grote bazen hun beste tips in gaven. Variërend van "blind leren typen" tot talenkennis,
  studeren in het buitenland, tot nou-ja-noem maar op. Wat zou van iedereen de "beste" tip zijn nu?

  En je hebt nog een verhuisverhaal van me tegoed, ik ben het niet vergeten!
  (druk, druk, druk).

  • Oh ja dat denken en het intro zingen van het volgende nummer herken ik ook, zeker na een nummer met veel herinneringen oproept en je er even inzit. Ook soms wachten op een krasje wat op een plaat zat.

 16. Nee, het was niet Kobus de Boskabouter maar Paulus. En daarna speelde mijn moeder vaak piano en daarbij zongen mijn zus en ik. Bij het lezen van jullie herinneringen voel ik me terugvervoerd naar een verleden en veel rustigere tijd waarin we veel tevredener waren over kleine dingen dan onze kinderen nu. |Of misschien zie ik het allemaal door een roze bril.
  Pakketje roert een ander onderwerp aan, nl wat de beste tip van nu zou moeten zijn.
  De tips uit het managersboekje gaan nog steeds op. De talen en het typen met tien vingers en een tijdje werken in het buitenland zou ik nog steeds aanraden. Er gaat een wijdere wereld voor je open en je wint er enorm zelfvertrouwen mee. Maar wat ik daar wel aan toe zou willen voegen is dat je zo mogelijk een professionele vaardigheid (zoals bv. onderwijs) onder de knie krijgt waarop je altijd terug kunt vallen. Mijn tijdgenoten en ik schenen veel meer te lezen dan de tieners van nu. Ik denk ook wel omdat het door mijn school zeer bevorderd werd. En gelukkig waren wij geen uren kwijt met Facebook. De kunst om alleen te zijn is ook belangrijk.

 17. Koude oorlog, crisis, protest tegen plaatsen van kernbommen in Nederland, ban de bom, grote werkeloosheid, no future, hele strenge winters, ziekte van Pfeiffer (van die laatste heb ik nog steeds de naweeën van).
  Nou, dat was dus het rijtje dat niet leuk was. Ook dat je niet het gevoel had te kunnen kiezen wat voor werk je wilde doen want er was grote werkeloosheid in de richtingen die ik nou juist leuk vond (kinderopvang, onderwijs enzo).
  Maar er waren ook heel leuke dingen: New Wave, pastel mode, ontploft haar (ha, ha), zelfgebreide truien, Nederpop, The Breakfast Club, iedereen keek naar dezelfde programma's en daar praatte je later over, de vakanties in Friesland met familie en vrienden, heb mijn man leren kennen op mijn 16e.

  Op de Mavo deed ik examen in: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Geschiedenis en Economie.
  Op de Havo heb ik Duits ingewisseld voor Aardrijkskunde want het niveauverschil was te groot om in te halen.

 18. Wat een ontzettend leuk onderwerp. Ik ben van 1978 en heel veel komen mij bekend voor. In mijn herinneringen vanaf eind maart buiten spelen tot de zomervakantie gedaan was. Op Pinterest heb ik een bord Nostalgie en dat is me toch leuk. Allemaal herinneringen die dan voorbij komen.

 19. Er zijn wel een aantal dingen die me bekend voorkomen ik ben zelf van 1985. Wij deden op school ook altijd overlopertje. Ik ging naar de brugklas in een hele foute trainingsbroek aangezien het gabbertijd was en ik er bij wilde horen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder