Reacties

Huisarts bellen: wel of niet? Tip voor gratis tool! — 59 reacties

 1. Ik vind dit ook altijd zo'n lastige kwestie. Ben je die moeder die met elk wissewasje onnodig naar de dokter rent. Of de moeder die stoer is, het gaat immers wel over, en daardoor het risoco loopt haar kinderen te verwaarlozen. Ikzelf heb uit angst de eerste versie te zijn al een keer een kind een half jaar met een tropische darminfectie laten lopen (ach, peuters hebben vaak diaree, hij groeit toch goed en is happy, 't zal wel peuterdiarre zijn)

  Nu zit ik dus bijna elke week met baby op schoot bij de huisarts. Keelonsteking, ooronsteking. Hier in Engeland is peniciline overal het antwoord op. Nog een reden dat ik niet naar de doktre wil, ik vermijd die troep liever...

  Maar goed, mijn eigen huisarts is geweldig, zelf een jonge moeder, ratineel en denkt graag mee. Helaas is het zo'n praktijk vol parttimers, en moet ik uiteraard altijd met spoed terecht en maar zien wie ik krijg. Het voordeel is dat ze zo niet doorhebben dat ik tegenwoording wekelijks langskom, met weer een ziek kind. En ja, ik heb er maar twee.

  De laatste keer heb ik er trouwens ook een impromptu kappersbezoek aan vastgeknoopt. De zieke baby was uitgeput in slaap gevallen in de buggy, en ik was net aan het piekeren of ik haar wakker moest maken toen ik langs een bordje 'door de week kinderen halve prijs liep' in de etalage van een kapper. Voila, ze kon een half uurtje doorslapen terwijl grote broer zijn allereerste kappersbezoek meemaakte!

  • Oh das hier dan beter geregeld want ze hebben meerdere lijnen. Pas als je t bandje beluisterd hebt kom je evt in de wachtrij die dan ook meteen even meldt op welke plek je staat. Als ik zelf twijfel overleg ik even met de assistente en geef aan dat ik graag even wil overleggen of t nodig is om te komen. In coronatijd toen t net uitbrak wilde ik niet naar de praktijk en gaf aan dat ik een schimmelinfectie had op de handen. Ik heb foto’s verzonden maar de huisarts was van mening dat t gewoon eczeem was. Aangezien ik dat al 40 jaar heb wist ik zeker dat t dit niet was. Toen uiteindelijk toch een afspraak gemaakt en de huisarts gaf me meteen gelijk. Hier gaat echt veel in samenspraak met de huisarts. Hele fijne man.

 2. Ik heb een fijne dokter. Hele dag telefonisch bereikbaar en kan altijd of nog een afspraak maken voor op dezelfde dag of de dag er na. Heb nooit langer hoeven wachten...

  We hebben 2 huisartsen in de praktijk. Beiden werken 3,5 dag. Dus een goeie bezetting.

  Ik vind het verschrikkelijk als een huisarts alleen gebeld kan worden tussen 8 en 10 ofzo. Alsof je altijd beslist om tussen die tijd klachten te hebben :s

 3. Ik ben zeer tervreden over mijn huisarts. Hij heeft zijn praktijk in een klein dorp en heeft zijn eigen apotheek. We noemen elkaar gewoon bij de voornaam, dus ernaar toegaan is beslist niet hoogdrempelig. Als je een afspraak maakt hoeft de assistente niet te weten waarvoor het is. Alleen als het erg druk is, wil ze weten of het spoed is of niet.

 4. Wij hebben best een laagdrempelige huisarts. Ik bel soms juist expres om even met de assistente te overleggen, soms is een afspraak niet eens nodig, dan heeft ze nog hele handige tips.

 5. Gelukkig kan je morgen terecht. Je weet het maar nooit.
  Wij zijn tevreden met de huisarts die we nu hebben. Het zijn er twee, maar we komen liever bij de nieuwe arts die er nu zit. Hij begrijpt onze familie situatie etc. Hij was ook degene die mij meteen doorstuurde met mijn klachten. Daar houd ik wel van, gelijk aanpakken !!!!
  Heel veel sterkte !

 6. Ik heb een superlieve huisarts, die me alijd serieus neemt. Hij weet dat ik geen moeder ben die voor elk wissewasje bel en als ik kom word er met de kinderen gepraat en neemt hij uitgebreid de tijd. Zelfs als ik onverwachts langs moet voor een hechtingkje hier of daar roept hij altijd aah daar hebben we ....loop maar door je weet waar je moet zijn :-) of dat nou zo goed is.....;-)

 7. Mijn huisarts heeft zijn praktijk aan huis. Ik kan alleen tussen 9 en 12 bellen en de afspraak laat vaak nog lang op zich wachten. Het ergste vind ik dat het altijd een uur uitloopt en ik dan voor Piet Snot in de wachtkamer zit.. Hierdoor ga ik niet zo snel. Daarentegen schrijft hij wel graag homeopathische middelen voor, dat vind ik wel een pluspunt.

 8. Wij hebben tegenwoordig een keuze menu.
  kies 1 voor spoedeissende hulp
  kies 2 voor een herhaal recept
  kies 3 voor de assistend bij deze laatste hang je een min of tig........

  Maak je op maandag een afspraak dan mag je hopen dat je vrijdag aan de beurt bent, dan zeg ik al geergerd laat maar dan is het zowat over!
  Ik bel dus ook alleen maar als ik echt echt niet ander kan.

 9. Hahaha, je controlevraag is briljant;).
  Ik heb ooit een keer die website geprobeerd, maar heb de conclusie getrokken dat je dan eigenlijk altijd moet bellen. Ik vond het geen succes.

  • Ik kreeg juist dat ik niet hoefde te bellen toen ik het even uitprobeerde : )

 10. Hier ook een keuzemenu waaronder direct contact met de assistente. Vrijpostige vragen wimpel ik af met 'Dat bespreek ik liever met de dokter'.
  Jammer is dat er niets met internet kan, het zou zoveel makkelijker zijn wanneer verwijsbriefjes of andere informatie per mail of sms werden doorgegeven.

  • Dat lijkt mij ook ideaal! Bij sommige huisartsen kun je ook al online een afspraak maken.

 11. ik bel met mijn huisarts om de dag :D haha en hier bellen wij om het minste geringste want beter een keer teveel dan een te laat zijn ;) onze huisarts belt mij puur omdat ik goed in de gaten gehouden moet worden en ze belt ook rustig om 2130 nog ;)

 12. ha Nicole,

  gelukkig heeft mijn dokter een schat van een assistente, Catrien.
  Altijd opgewekt en altijd vriendelijk.
  Ik ken haar nu zeker 30 jaar en ik ben blij met haar en ben nooit bang om te bellen.
  Heerlijk zo...

  Dagdag!
  Groetjes van Marlou

  .

 13. Ik hoef enkel te bellen naar het WGC en zij kijken na of er een huisdokter vrij is. Zij raden wel aan om zelf naar het WGC te komen. Indien niet komt er een huisdokter langs bij mij. Maar ik ben momenteel goed te been, ik ga dus zelf naar het WGC. Een WGC kan je vergelijken met een huisartsenpraktijk maar uitgebreid met fysiotherapeuten, tandartsen en ander medisch personeel. Het is net geen ziekenhuis want langdurige opnames en wanneer je moet overnachten verwijzen zij door. Daarnaast heb ik ook enkele specialisten in het Universitair Ziekenhuis bij mij ik terecht kan voor een heel specifieke klacht.

 14. In het weekend bellen naar de huisartsenpost vond ik nog wel eens lastig. Kan het wachten tot de volgende dag of na het weekend of niet. Met de jongste vaak toch moeten bellen en altijd kwam ze met arm of been in het gips terug , dus wel nodig. De oudste piept snel en had ook weer eens een keer buikpijn , in het begin dacht ik gaat wel over. Op zondagavond dacht ik dat gaat niet goed en maandagochtend meteen naar de huisarts en toen is ze dezelfde dag nog geholpen aan haar blindedarm.
  Wat mij opvalt is dat jongere mensen veel sneller naar de huisarts gaan zelf en ook met hun kinderen . Herken jij dat ?

 15. Mijn huisarts is vorig jaar met pensioen gegaan.
  Helaas.
  Die had een eigen praktijk, samen met zijn vrouw.
  Niets met assistentes van doen.
  Nu bij andere huisarts, assistentes, draken zijn het, vreselijk.
  Dus ik bel zi weinig mogelijk.

 16. Ik heb altijd "ruzie" met de assistente. Heb wel eens gevraagd of ze een waakhond is, of dat ze is aangenomen om mensen te helpen. Werd me niet in dank afgenomen, want je moest eens weten hoeveel mensen voor niets bellen.
  Heb als aanvullende tip gegeven dan eerst met mijn geboortedatum mijn dossier te checken en te zien dat ik nog nooit voor NIETS heb gebeld.

 17. Ik vind het eigenlijk wel logisch dat de assistente eerst even vraagt waarvoor je een afspraak wilt maken. Het staat ook duidelijk op hun website dat ze dat doen vanwege drukte. Ik bel zelf pas als na drie dagen de klacht nog precies hetzelfde is. Meestal is het dan alweer minder... Behalve natuurlijk als je gevoel anders zegt. Met kinderen is dat wel lastiger. Hier ook een keuzemenu, en ik hoef nooit lang te wachten. Als het heel druk is, wordt gevraagd of je later terug wilt bellen, behalve bij spoed uiteraard.

 18. Grappig, zo'n website!
  Hier zie ik er vaak wel tegenop om te bellen. Ook omdat het weer zo'n gedoe oplevert, bandjes, assistente, soms domme vragen (afhankelijk van welke van de twee ik aan de lijn krijg)... maar de huisarts zelf is gelukkig heel vriendelijk en kundig.

 19. Gelukkig heb ik zelf de huisarts niet nodig. Jan krijgt ook zo doorvermeldingen.. En ja als ouder bellen we ook de huisarts wanneer nodig.. We gaan niet eerst een link checken.

  Kijk een schrammetje kan geen kwaad.. Maar bij ergere klachten bellen we direct.

  • Als het duidelijk is dat het ernstig is, kun je ook maar beter meteen bellen. De website is denk ik bedoeld om mensen te helpen in beeld te krijgen hoe ernstig een klacht is.

 20. Geen last van, gelukkig. Als ik zou twijfelen bel ik en dan laat ik de beslissing om langs te komen aan de assistente over. Die hebben er voor geleerd; ik niet.

  • Ik ben nu met corona extra kritisch en bel al helemaal niet snel meer maar vorige week toch gedaan en toen mocht ik meteen komen. Laat ik dan aan hun over, ik zeg gewoon wat ik heb en dan 'moet ik komen denkt u?'. Eigenlijk is zo n site ook best handig vind ik. Ik ga het zeker even bekijken.

 21. Wij moeten tegenwoordig 3 dagen op voorhand weten wanneer we ziek gaan worden. In onze vorige woonplaats was je ziek, je belde en je kon naar de HA, of die kwam aan huis indien nodig. Nu moet alles online en zie je alle HA op 'bezet' staan. Als het echt dringend is kan je wel bellen. En dan sturen ze je door naar spoed (ziekenhuis).
  En dan nog. Een HA weet van alles iets, en van niks alles. Ik kreeg zonder 1 onderzoek te horen dat ik waarschijnlijk fybromyalgie heb. Heb dan maar zelf een afspraak gemaakt bij een specialist, die heeft me gelukkig heel goed begeleid en wat blijkt? 2 uitstulpingen, barstjes in enkele wervels en slijtage van m'n nekwervels. Tot zover fybro...

 22. Ik heb HMS, Fibromyalgie en nog een waslijst aan klachten. Ik kom bijna onderhand maandelijks bij de dokter. Toch wilde deze mij niet doorverwijzen toen ik enorm veel last van me hand en pols kreeg. Op een gegeven moment stuurde mijn sportschool me weer naar de huisarts en kwam ik bij een invaller van eigenlijk de andere praktijk terecht. Zij stuurde me door naar het ziekenhuis inmiddels zijn we 2 jaar verder en loop ik nog steeds met gips, operaties en injencties. Als ik niet door had gezet liep ik nog steeds met pijn zonder dat er wat aan gebeurd zou zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder