Huis kopen? Neem je financiële situatie onder de loep.

uitvaartverzekering

Ben jij wel eens verhuisd? Of koos je voor een nieuwe baan. Of werd je zwanger? Grote kans dat je die verhuizing/baan/zwangerschap aangreep om eens goed orde op zaken te stellen.

Verhuizen als kans om je huis op te ruimen

Toen wij naar het platteland verhuisden deed ik dat bijvoorbeeld met aanzienlijk minder spullen dan ik in ons huis in de stad had. De verhuizing was een goede aanleiding om eens kritisch te kijken naar onze bezittingen en orde op zaken te stellen. Ik heb toen best veel weggooid.

… en ook je financiën op een rijtje te zetten

Dat geldt ook voor je financiën. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat je bij grote beslissingen en gebeurtenissen ook eens kritisch naar je financiën kijkt. Neem nou een huis kopen. Dat is niet niks. Je gaat een grote financiële verantwoordelijkheid aan, en het is een belangrijk moment in een mensenleven.

Zorgen dat je je financiële zaakjes goed op orde hebt geeft rust. Met andere woorden:

Een huis kopen is een prachtige kans om je financiële situatie onder de loep te nemen.

Wat zijn aandachtspunten als je een huis koopt?

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk je budget! Wat kun je je veroorloven op de huizenmarkt? En hoeveel zou je kunnen en wíllen lenen? Daarnaast adviseert de Consumentenbond drie verzekeringen:

 • Inboedel- en opstalverzekeringen. Hiermee verzeker je je voor schade aan je huis. Lees ook mijn post over Inboedelverzekering wat is dat?
 • Woonlastenverzekeringen. Met deze verzekering dek je het risico af dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of als je je baan verliest.
 • Overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit als je overlijdt. Met dat bedrag kan de overblijvende partner de hypotheek blijven betalen.

Volgens volgens Ruud van der Wal, manager intermediaire distributie bij Monuta, ontbreekt er een belangrijke verzekering in dit rijtje. En dat is volgens hem een uitvaartverzekering. Hij vindt dat een uitvaartverzekering een vast onderdeel moet zijn van een hypotheekadvies!

Uitvaartverzekering als je een huis koopt

Een uitvaartverzekering kan een mooie aanvulling zijn op een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je partner of jijzelf wegvallen, dan zijn met een uitvaartverzekering de kosten voor de begrafenis en dergelijke gedekt. Dat kan een prettig gevoel van zekerheid geven. Een uitvaart kost in Nederland toch al gauw tussen de € 6.500,- en € 11.000,-. Niet een bedrag waarop je zit te wachten om af te rekenen, naast je maandelijkse hypotheekkosten!

Lees ook Uitvaartverzekering wel of niet.

Ik bereken mijn persoonlijke uitvaartverzekering en maak mezelf per ongeluk 321 jaar oud

Daar komt bij dat uitvaartverzekeringen in de regel niet duur zijn. Ik heb er eentje berekend voor mezelf op Monuta. Eerst typete ik mijn geboortejaar (1969) verkeerd in, en dat leidde tot dit grappige resultaat:

uitvaartverzekering

LOL. Ik snap wel dat ze iemand uit 1696 niet willen verzekeren : )))

Ik heb de berekening gedaan voor mezelf, maar je kunt ook nog een partner en kinderen toevoegen.

Omdat ik een beetje vrekkig ben, ga ik even uit van een basispakket. Daarmee ben ik voor 13,11 klaar oftewel 157,32 per jaar*. Stel dat ik 87 jaar oud mag worden. Dan ben ik in totaal 6292,80 kwijt aan een uitvaartverzekering. Dan ben ik dus voordeliger uit dan als ik het geld op mijn spaarrekening apart zet voor een begrafenis. Zeker met de lage rente van nu.

Meer informatie over uitvaartverzekeringen vind je op de site van Monuta.

Conclusie

Een huis kopen is een mooie aanleiding om je geldzaken op een rijtje te zetten. Hoewel een uitvaartverzekering geen verplichte verzekering is bij het kopen van een huis, zorgt hij er wel voor dat je financieel goed voorbereid bent. Met een uitvaartverzekering heb je zekerheid dat de uitvaart financieel goed is gere­geld, en de rekening op tijd betaald kan worden.

Omdat het kopen van een huis aanleiding is om over financiële risico’s na te denken, is het dus slim om daar ook een uitvaartverzekering bij mee te nemen.

Lees ook over het fenomeen Housewarming!

*In deze berekening is geen indexering meegenomen.

Deze post kwam tot stand in samenwerking met Monuta

Welke verzekeringen heb jij?

115 Comments

 1. Anke
  • Pascale
  • Leontine
 2. Eke
 3. Leontine
  • Leontine
 4. Jenna
  • Pascale
 5. M

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh