Reacties

Huis kopen? Neem je financiële situatie onder de loep. — 115 reacties

 1. Na een aantal jaar zeuren van manlief heb ik er ook 1. Ik vond en vind het maar onzin eigenlijk. Weer zo'n gevalletje van waarom zouden we alles maar verzekering. Maar goed. De kinderen die achterblijven hebben er bij mij geen omkijken meer naar gelukkig.

  • ja, hij wil niet dat de kinderen later problemen krijgen omdat wij geen geld hebben om de begrafenis te bekostigen ofzo. Gevalletje van je weet maar nooit. Ach, ze hebben straks in ieder geval genoeg geld om me in een luxe kist op de meest fantastische plek te begraven :).

  • Je kan je verzekeren maar de ziekte wordt uitgesloten. Als ik overlijd tgv de ziekte die ik heb, trekt mijn man niks. Ik heb het nu over de schuldsaldo. Een uitvaartverzekering kan wel bij Dela????

 2. Ik snap de relatie met een uitvaart verzekering. Echter als je zelf hiervoor wat geld opzij zet is een uitvaart verzekering overbodig. Sterker nog als jij jaren lang een uitvaartverzekering betaald ben je duurder uit dan dat je wat geld opzij zet. Het is ook verstandig om te praten met je partner over je wensen als je er niet meer bent, vaak geeft dit ook een idee van het kosten plaatje.

  • Het is denk ik zeker prettig voor de partner en eventuele andere nabestaanden als ze een idee hebben van wat je wensen zijn. Dat maakt het regelen wat makkelijker.

  • Geld opzij zetten brengt ook risico's met zich mee. Als je arbeidsongeschikt wordt wordt je alvorens je een uitkering krijgt geacht om eerst je vermogen op te eten. Als jij dan geld opzij hebt gezet voor je uitvaart zal dat de uitkerende instantie niks uitmaken of dat geld een andere bestemming heeft. Je verzekeren is daarom toch verstandig. Je wilt immers na je overlijden je familie ook niet opzadelen met torenhoge kosten, toch?

  • Dit is ook precies de reden waarom ik verzekeren verkies boven sparen. Mijn dochter heeft een keer tijdelijk gebruik moeten maken van een uitkering en toen moest ze ook eerst al haar spaargeld opmaken ook het spaargeld voor haar zoons studie wat apart stond. Wie kan er nou met een laag loon of uitkering zoveel geld sparen. Bovendien als je jong begint met een begrafenis verzekering is de premie ook heel laag, hoe ouder je begint hoe hoger de premie. Ik betaal nu op mijn 68ste 5 euro/mnd. Ik heb wel een natura verzekering. Je hoeft niet elk risico af te dekken met een verzekering (apparaten en zo) maar dit is toch wel een zinnige in mijn ogen. Vooral omdat het eventuele nabestaanden op kosten jaagt.

 3. Ik twijfel er ook nog over. Wil wel goed verzekerd zijn... maar ben nog heel jong en moet dan (hopelijk) nog heel veel jaren deze verzekering betalen... aan de andere kant... stel dat t wel eerder mis gaat.. dan wil ik niet dat de mensen die achterblijven in de problemen komen.

 4. Ik hoor meerdere mensen in mijn omgeving over een uitvaartverzekering. Heb er zelf nog nooit bewust over nagedacht om deze af te sluiten. Wellicht toch maar eens serieus overwegen..

  • LOL. Herkenbaar. Ik heb ook items waarvan ik denk: 'Oh ja, dat moet ik een keer doen.' En vervolgens blijf ik gewoon zitten. Ik weet niet wat dat is.

 5. Wat een hoop gedoe was dat, een huis kopen. Ik werd uiteindelijk niet toegelaten tot een overlijdensrisicoverzekering, omdat ik een eetstoornis had gehad. Daar kan ik me nog steeds kwaad om maken.

 6. haha herkenbaar dat gedoe met jaartallen, zo heb ik me ooit uit 2074 laten komen, dat ging ook niet lukken! Zo wie zo is het goed om af en toe eens even je geldzaken door te kijken, maar is zo een verhuizing een hele goede aanleiding.

  • Toen kwam je dus uit de toekomst Lodi : )

   Een verhuizing is een prima aanleiding om de geldzaken op een rijtje te zetten vind ik ook. Alles staat dan toch al op z'n kop.

 7. Informatief artikel. Heb geen koopwoning, wel een uitvaartverzekering voor het hele gezin. Meningen lopen nogal uiteen hierover, maar voor ons is dit een goede keuze. Wij hebben geen dikke spaarrekening waarmee we zo'n grote, onverwachte, uitgave zouden kunnen doen.

 8. Toevallig :)
  wij verhuizen in augustus, dus heb inderdaad een groot deel van de dingen die je opsomt moeten doornemen. Wel eens goed om erbij stil te staan ook.

 9. In het AD van gisteren stond een artikel dat in een Italiaans dorp de meeste bewoners >100 zijn. Met een mediterraans dieet van groenten uit eigen tuin, vis uit de zee, zijn zij op honderd jarige leeftijd als zestig jarigen elders.

  In Griekenland waar ook sober maar gezond wordt geleefd worden ze heel oud.

  Zoëk ik het AD op 'In dit Italiaanse dorp worden inwoners ouder dan 100 jaar mocht de link niet plaatsen.

  Ik heb geen begrafenisverzekering. Ik heb voldoende geld en ik wil in het bos begraven worden. Heb ik over 40 jaar minder geld door de waardeloze ECB en rente en eeuwig durend verlaagd pensioen, ga ik voor een budget verzekering.

 10. Heb zelf nog steeds geen overlijdensverzekering, de kinderen ne manlief overigens wel. Dat is zo'n to do dat er steeds bij in schiet... Inderdaad is verhuizen dé manier om je te ontdoen van te veel verzamelde spullen. Hoognodig dat ik daar thuis eens doorheen spit. Het wordt almaar meer lijkt wel.

 11. Zeker goed om over na te denken! Ik woon alleen in een huurhuis (mijn eerste 'echte' huis, na jaren studentenkamers en anti-kraak), dus dan gaat het voor mij niet allemaal op, denk ik? Ik voel me hier ook nog niet helemaal volwassen genoeg voor, haha.

 12. Goed onderwerp om eens even onder de aandacht te brengen! De financiële situatie is zo'n ding waar je het liever misschien niet over hebt, of wat je voor je uitschuift, maar deze zaken goed regelen is gewoon heel fijn. Met een bruiloft in het verschiet, moeten wij dat ook gaan doen. Haha!

 13. Een levens/overlijdensrisicoverzekering heb ik niet meer, die heeft intussen al uitgekeerd bij leven, was een soort spaarverzekering. Een begrafenisverzekering heb ik wel, afgesloten toen wij gingen trouwen 44 jaar geleden. Ik betaal nu 60 euro/jaar, 5 per maand dus. Hoe jonger je begint hoe lager de premie is en blijft. Maar je bent al wel vanaf dag 1 verzekerd. Ik heb nu dus globaal, uitgaande van de huidige premie, zo'n 2400 euro aan premie betaald dus een begrafenis van 6000 euro haal je er dik uit. Natuurlijk moet ik de mij resterende jaren nog betalen maar dan nog. Begraven wordt ook steeds duurder. Ik heb wel eens overwogen de polis af te kopen, omdat ik genoeg spaargeld heb, maar dan krijg je er zo weinig voor, zonde van de al betaalde premie. Leontine

  • @ Mariimma.Dat betekent dus dat je nu al voor alle gezinsleden die buffer zou moeten hebben. Dat je allemaal tegelijk komt te overlijden is niet waarschijnlijk, maar toch, kan gebeuren. Ik had echt niet zoveel geld toen ik pas getrouwd was en in de jaren daarna met een gezin. En heel veel mensen zijn niet in staat om zo'n buffer te sparen en dan ook aan te houden voor een eventuele begrafenis. Dan is een geringe premie betalen toch makkelijker, bij veel verzekeringen ben je ook al gedekt als je nog niet het benodigde bedrag betaald hebt. En bovendien als er wat gebeurt en je hebt geen buffer zadel je wel je nabestaanden ermee op.

  • Tja. Er kan inderdaad altijd een piano op ons hoofd vallen. Klopt. Kun je daar een aparte verzekering voor afsluiten, voor JeWeetMaarNooit?

   Mijn buffer is inderdaad ruim genoeg.

 14. Een goede en informatieve artikel. Wat ben ik blij dat ik nog thuis woon. Ooit wil ik een eigen huis en ik moet zeker rekening houden met veel dingen. Goed dat je de zaken op een rijtje zet.

 15. Goeie tips voor de aankoop van een huis, vooral dat opruimen. Het duurt misschien nog een jaar of 2 voor ik verhuis maar toch probeer ik zoveel mogelijk spullen weg te doen. En ach, die uitvaartverzekering is er voor mij toch teveel aan hoor, een huis kopen is al zo ontzettend duur.

 16. Al die verzekeringen maken me soms ook in de war. Handig dit zo op een rijtje te hebben. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht om een uitvaartverzekering te nemen. Ik ga hier zeker over nadenken.

 17. Een uitvaartverzekering vind ik zeker aan te raden. Al helemaal als er geen buffer is. Mijn ouders zijn 4 jaar na elkaar gestorven zonder verzekering. Dit betekende dat ik voor de kosten op kon draaien. Beide keren 6000+. Ik heb het met liefde en plezier betaald maar het sloeg wel een flink gat in mijn buffer. En als je jong begint betaal je niet veel. Wij betalen voor twee personen 89 euro per jaar.
  Een woonlastenverzekering vind ik dan weer onnodig????

 18. Ik vind het nog steeds vreemd dat we in Belgie dit NOOIT op school hebben gezien!
  Wat moet je nou in godsnaam doen als je in de grote boze mensen wereld terecht komt? NOU jouw blog lezen dus ! <3

 19. Interessant artikel. Ik begin nu toch wel een beetje in dit wereldje terecht te komen (niet dat ik bijna dood ga hoor, mag ik hopen van niet tenminste!), doordat ik bijna 21 ben moet ik steeds meer dingen zelf regelen en da's nog best een wirwar.

 20. Sommige verzekeringen hebben we hier in België niet denk ik. Wel eentje voor je inboedel voor diefstal, voor de brand en nog een woning verzekering of zo. Wij hebben ook een verzekering voor de begrafenis etc. Wel handig om te lezen hoe het werkt in België.

 21. Manlief heeft een verzekering, ik zelf niet. Mijn ouders hebben vanaf mijn geboorte geld gespaard en die apart gezet. Inmiddels staat er 6000 op de dodenrekening zoals ik hem noem haha... Ik bezit dit geld nu maar laat het staan voor het geval....

 22. Wij hebben laatst ook een huis gekocht en het viel me toch nog tegen wat er allemaal bij komt kijken. Mooi overzichtelijk artikel heb je hierover opgesteld!

 23. Oh ik zou niet weten welke verzekeringen ik allemaal heb. Ik weet wel dat ik een uitvaartverzekering heb en dat ik een beetje spijt heb dat ik deze heb afgesloten. Omdat ik er net zo goed voor had kunnen sparen.

 24. Wij nemen sowieso elke maand/twee maanden onze financiën kort onder de loep. Dat scheelt een boel gezeur achteraf. Daarnaast hebben we voor het hele gezin een uitvaartverzekering. Ik heb hem zelf al vanaf mijn geboorte, maar een paar jaar geleden opgehoogd omdat je helaas niemand meer voor 3000 euro onder de grond stopt. Mijn man en ik zijn nu beide verzekerd voor 10000, de kinderen ieder voor 6500.

  • Wat goed dat jullie elke twee maanden de financiën checken! Zo kom je ook niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de verzekerde bedragen kun je volgens mij een prima begrafenis regelen.

 25. Eigenlijk zouden we het wel moeten doen maar omdat we maar op 1 loon leven is het praktisch onmogelijk op het moment. Misschien wel als ik terug ga werken. Mijn ouders hebben het wel al gedaan.

 26. Wij hebben best veel verzekeringen zoals: levensverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering,rechtsbijstandverzekering, glasverzekering, ongevallenverzekering, verzekering voor brand, storm en nog wel een paar meer.

 27. Ik koop nog lang geen huis, maar ik zit al te stressen met mijn financiële situatie... Ik ben helaas nog niet afgestudeerd, maar mijn stufi stopt wel. Maar ik heb ook huur van een woning waar ik héél graag wil blijven. STRESS!

 28. Handige tips, dank je wel! Ben zelf ook net verhuisd, dus herkenbare materie ;-) Vond het net als jij ook heel fijn om eens goed orde op zaken te stellen, zowel in het financiële plaatje als in de spullen. Fijn he dat opruimen, weggeven, weggooien, verkopen op marktplaats?

  • Je ontdoen van onnodige zooi is inderdaad prettig. Hoewel ik bij onze laatste verhuizing ook wel dingen weg heb gedaan waarvan ik later spijt kreeg...

 29. Ik hik al jaren tegen het nemen van een uitvaartverzekering aan. Doe ik het of nog even niet? In mijn hoofd ben ik daar heel veel geld aan kwijt, maar blijkbaar valt dat wel mee :). Ik ga over een paar weken verhuizen, maar niet naar een koophuis. Financien heb ik dus ook niet echt onder de loep genomen (misschien moet dat alsnog wel, sowieso slim om te doen..).

 30. Goede tips! Ik heb er ook één, ooit gestart door mijn ouders en overgenomen. Moet eerlijk zeggen dat we nu wel met name geld opzij zetten. Zowel voor onszelf als de kids. Voor beide is wat te zeggen, een verzekering of sparen en dus fijn dat we beide doen.

 31. Ik heb al jaren een uitvaartverzekering, kosten zijn niet hoog en ik wil niet dat evt nabestaanden met de ellende zitten van niet geregelde dingen, mn omdat ik alleen ben.

 32. Erg handig en interessant artikel. Ik heb zelf geen idee hoe wij het hier in huis regelen met verzekeringen aangezien ik nog jong ben en mijn ouders dit doen.

 33. Ik denk vooral veel na over mijn financiele situatie wanneer ik een reis wil boeken. Hoeveel gaat het kosten en hoeveel wil ik uitgeven. Als ik ongeveer een richtlijn heb wat het gaat kosten dan ga ik er ook geld voor opzij leggen. Net als het kopen van een huis eigenlijk. Grappig!

 34. Wij hebben 3 jaar geleden ons huis gekocht en inderdaad onze zaken goed op orde moeten brengen. Eigenlijk hebben wij alle verzekeringen die ik ook noemt. Hiernaast hebben wij ook een samenlevingscontract moeten teken. Maarja dat is wel een extra zekerheidje maar geen verzekering natuurlijk.

 35. Mijn moeder heeft op mijn 18de een uitvaartverzekering voor mij afgesloten. Nu is dat al lang helemaal afbetaald, en trekt het rente. Ga ik voor mijn kinderen ook doen.

 36. Mijn moeder had een verzekering voor ons afgesloten en deze heb ik meegekregen toen ik de deur uit ging en heb daarna zelf de kosten overgenomen. Kinderen staan er bij maar manlief heeft er geen . Weetniet of ik het uit mezelf ook gedaan zou hebben vandaar dat man er niet bij staat

 37. Ik heb ook een goede uitvaartverzekering. Hoef helemaal geen gekke dingen als ik overlijd, maar wil wel dat er een gevuld potje is zodat nabestaanden geen extra kosten hebben. Volgens mij betaal ik iets van 7 euro per maand ofzo...

 38. Haha, grappig die fout. Wel goed om te weten dat je nog op je 74e een uitvaartverzekering kunt afsluiten ;-) Da's pas voordelig...
  Bij onze verzekering betalen we geloof ik max 30 of 40 jaar premie. Voor de kinderen hebben we al een verz. lopen. Als zij 30 of 40 zijn, is hun polis premie vrij.

 39. Heel goed artikel! Dit soort dingen worden wel eens vergeten. Wij hebben, met de verhuizing alles goed overgezet en uitgezocht. Een klus maar erg blij dat we dat hebben gedaan. geeft een stukje rust voor als er wat aan de hand is.

 40. Wij hadden zelf al een uitvaartverzekering afgesloten voordat wij ons huis gingen kopen, maar dit lijkt me een goede tip als je een hypotheek afsluit en je nog geen verzekering hebt er op dat moment eens naar te kijken :)

 41. Aan de ene kant denk ja uitvaart toevoegen aan hypotheek, maar aan de andere kant... daar heb je toch juist een levensverzekering voor? Wij in elk geval wel.. die staat zelfs extra hoog nu nog omdat man militair was bij aanooop van het huis en dus een risico factor was

 42. Dit zet je wel aan het denken. Wat gaat er gebeuren als ik er niet meer ben? Ik wil niet iemand met de kosten gaan opzadelen. Hoewel ik nog jong ben, weet je toch niet wat er kan gebeuren. Ik zal het eens met mijn man overleggen. Goed informatief stuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder