Hoe word je gelukkkig? Nou, zo dus!

lykke

Meik Wikking auteur van het boek Hygge gaat in zijn nieuwe boek Lykke op zoek naar geluk.

Meik heeft 6 factoren gevonden die je helpen om gelukkig te worden.

6 factoren die je helpen om gelukkig te worden

 1. Saamhorigheid. Weten dat er mensen zijn waarop je kunt rekenen, een gevoel van gemeenschap helpen om je gelukkig te voelen.
 2. Geld! Dat is een onverwachte hè? Zegt het spreekwoord immers niet: 'Geld maakt niet gelukkig'? Maar uit onderzoek blijkt dat rijkere landen over het algemeen gelukkiger zijn. Tegelijkertijd zit er een grens aan gelukkiger worden van geld. Op een gegeven moment voegt nog meer geld niet nog meer geluk toe.
 3. Gezondheid. Bij deze factor kan ik me heel veel voorstellen. Het is fijn als je lichaam goed functioneert, en je geen last hebt van vervelend pijntjes. Daarom ga ik ook altijd braaf hardlopen.
 4. Vrijheid. De vrijheid te kunnen kiezen wat je doet met je leven staat in verband met geluk.
 5. Vertrouwen. In Denemarken laten ouders gerust hun kinderwagen met slapende baby buiten bij een cafétje staan terwijl ze zelf wat gaan drinken. Er is veel onderling vertrouwen in de Deense samenleving. Onderling vertrouwen maakt ook gelukkig.
 6. Vriendelijkheid. Vriendelijk zijn, en een ander helpen geven je een goed gevoel en maken dus gelukkiger.

Al deze factoren zijn met elkaar verbonden constateert Meik. Hij vergelijkt ze met puzzelstukjes. Ze versterken elkaar, en sommige overlappen elkaar. Meik noemt als voorbeeld 'gezonde vriendelijkheid': ga hardlopen voor een goed doel. Zo combineer je een goede gezondheid met vriendelijkheid.

Over het boek Lykke

Lykke is net als Hygge een mooi, en prettig vormgegeven boek. Hoewel de ondertitel 'De Deense weg naar geluk is' staat het tsjokvol voorbeelden van landen uit de hele wereld. Dat maakt het boek erg interessant: je krijgt een kijkje in verschillende culturen.

Je kunt het boek ook gebruiken als een how-to-boek. Want bij elke factor geeft Meik praktische voorbeelden hoe je zo'n factor in je eigen omgeving kunt toepassen.

Mijn conclusie

Het is leuk dat de Denen zo gelukkig zijn. En Meik Wikings boek Lykke is een prettig, vriendelijk en optimistisch boek. Als je je somber voelt over de toestand van de wereld, dan is Lykke prettige literatuur. Want de rode draad is toch wel dat je geluk vindt door een goed mens te zijn. Voor jezelf en voor anderen.

Lees ook Lessen in geluk.

Praktische informatie over Lykke

Lykke is voor 19,95 te koop bij bol.com.

lykke

Als jij je leven een cijfer zou moeten geven van 1 op 10. Wat zou het dan zijn?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik vind het Hygge boek ook al een hele geruststelling voor me en denk dat dit boekje me soms ook wel even kan helpen om me gelukkiger te voelen soms! Moet ik hebben in de collectie!

 2. Het lijkt me een heel interessant boek. De punten die genoemd worden kan ik me wel heel erg in vinden. Herstellend van een zware depressie, ben ik heel erg bezig met dit onderwerp en ik denk dat ik dit boek toch eens ga bekijken, wellicht haal ik er nog meer geluk en positiviteit uit.

 3. Leuk onderwerp! Ik geef mijn leven een 8.
  Als ik helemaal gezond ben weer krijgt het vast een 9,5 :)
  Ik vind dat we stikmazzel hebben om in zo'n veilig en welvarend land te wonen. Ik heb een geweldig fijn gezin en idem huis. Lieve vriendinnen. Mooie wolletjes. En de kans om te doen wat ik graag doe en daar geld mee te verdienen.
  Wat wil een mens nog meer? Je kunt altijd kijken naar wat je nog niet hebt maar ik denk dat een mens gelukkiger wordt van kijken naar wat je wel hebt :)

 4. kende het boek niet. maar lijkt mij interessant sommige dingen zijn zo herkenbaar. Waarvan wij ook gelukkig worden. Geen geld zorgen, goede gezondheid, familie enz...

 5. Dat lijkt me een interessant boek om te lezen. Niet dat ik denk dat je er echt van een 4 naar een 10 mee kan gaan, maar misschien wel met wat meer uit je leven halen wat je altijd al mist zonder het te weten.
  Ik geef mijn leven een 9,5. Ooit uit een diep dal moeten komen, maar gelukkig voel ik me nu 'on top of the world'

 6. Ik ken het boek niet , bij mij is mijn leven tot nu toe een rollercoaster geweest van intens ongelukkig, naar gelukkig en naar niet weten of ik nu wel echt gelukkig ben, ook al heb ik elke dag een smile op mijn gezicht. Ik ben wel benieuwd naar het boek.

 7. Ik heb zelf heel veel fysieke problemen - dat maakt dat het moeilijker is om gelukkig te zijn misschien, maar het ligt grotendeels bij jezelf hoe je er mee omgaat :)

 8. Wat mooi om eens een positief verhaal te lezen na al die ellende in de wereld. Ik geloof echt dat deze 6 punten je gelukkig maken! Ik ben op dit moment gelukkig heel erg gelukkig!

 9. Nummer 5 doen we ook in Zweden omdat de kinderen dan blijven slapen. De ouders hebben vaak wel een tafeltje bij het raam waar de kinderwagen staat.

 10. Ik zou mijn leven een 7 geven denk ik! Vind vertrouwen in de Deense samenleving trouwens wel heel bijzonder. Mijn schoonzus woont daar en het is idd de normaalste zaak! Geweldig :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.