Hoe verwijder je honden- en kattenharen?

hondenharen

Nu het lente is verliezen zowel onze hond Trixie als onze poes flink wat haren.

Een natuurlijk proces. Maar minder leuk is dat onze stoelen en bank onder de haren zitten. Vooral de makkelijke rode stoel die ik ooit bij de kringloop kocht moet het ontgelden.

Voor ik daar ‘s ochtends lekker kan gaan zitten voor mijn dagelijkse kopje koffie, moet ik hem eerst altijd flink ontharen.

Huisdier haren voorkomen én genezen

Als het om katten en honden gaat die hun haren verliezen kun je twee dingen doen:

 1. Je huisdieren regelmatig goed borstelen en op die manier hun haarverlies in goede banen leiden.
 2. Je meubels goed stofzuigen, om op die manier de haren te verwijderen.

Kortom een combinatie van voorkomen én genezen.

Haren verwijderen van je huisdier in plaats van je meubels

Om de haren van je huisdier te verzorgen, en overtollige haren zachtaardig weg te halen, kun je een zogenoemde furminator gebruiken. Ik moet wel een beetje lachen om de term. Want het is een combinatie van het Engelse woord voor vacht ‘fur’ en het tweede deel doet me erg denken aan terminator : )

Een furminator is een borstel voor honden en katten. Met de borstel verwijder je losse haren zonder de topvacht te beschadigen.

Borstelen met de furmintator werkt voor 90% tegen verharing van lang- en kortharige honden en katten.

Het grote voordeel van deze borstel is dus dat alle haren die anders in je woonkamer en huis terecht kwamen, nu met de borstel al verwijderd worden. Het advies is om je huisdier 1 tot 2 keer per week te borstelen.

Furminator in beeld

De makers van de Furminator brengen het goed ; )

Eerst heb je dit:

furminator

En dan gebruik je dus de furmintator:

furminator
Furminator voor katten 22,95
Screen Shot 2017 04 18 at 18.49.44
Furminator voor honden, 22,95

Je hebt furminators voor zowel kleine als grote honden en katten.

Haren verwijderen van je meubels

Stel nou dat je meubels al onder de katten- en hondenharen zitten. Of je hebt geen zin om je huisdier te borstelen. Of je huisdier wil niet. Dan kun je ook simpelweg je meubels schoonmaken.

Zelf gebruik ik hiervoor graag mijn kruimeldief. Die is makkelijk om er even bij te pakken. Maar als er echt veel haren op de meubels zitten, is een stofzuiger effectiever. Er zijn zelfs stofzuigers die worden geleverd met een speciale turboborstel, waarmee je makkelijk haren verwijdert, zoals onderstaande stofzuiger van Bosch die getest is door vacuumtester.

stofzuiger

Een andere, low-tech optie, is gewoon plastic huishandschoenen aantrekken! Daarmee veeg je vervolgens over je meubels en op die manier veeg je de haren er af! Je kunt ze gewoon bij de supermarkt kopen.

huishoud handschoenen

Conclusie

De herfst en lente zijn periodes waarin huisdieren zoals honden en katten gaan verharen. Dat is een gezond en normaal proces. Maar het kan vervelend zijn als je overal haren op krijgt.

In deze post beschrijf ik hoe je haaruitval in huis kunt verminderen met een speciale borstel: de furminator. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing. Zo mag je de furminator alleen gebruiken bij dieren die aan het verharen zijn.

En ik geef 3 methodes om meubels te ontdoen van haren.

Leestips

Hoe ga jij om met verharende huisdieren?

Similar Posts

30 Comments

 1. Onze hond verhaard gelukkig niet maar moet ik wel hel vaak knippen. De katten verharen wel maar gelukkig valt het kwa aantrekkingskracht op de meubels wel mee. het zijn vooral zwarte tassen en kleren die onder de haren komen. Ik heb een verbod voor de dieren op de bank en verder niet teveel zwarte kleren, dat scheelt al een heleboel.

 2. Ik borstel mijn kat elke week met de furminator maar ik wist niet dat dat heel slecht was. Hij vindt het wel elke week een feestje. Nu heb ik een soort van zachte borstel maar dat werkt lang niet zo goed..

 3. Wij gebruiken ook de furminator voor onze zwarte labrador, de katten ragdolls verharen met plukjes dat is minder erg. Verder verwijder ik vaak de losse haren van kleding enz met een plakrol van ikea daar kun je stteds een velletje aftrekken en het plakt weer opnieuw Ik heb zelfs zo,n rol in mijn tas zitten.

 4. Lang leve mijn Australische Labradoodle, verhaart niet!
  Ideaal, zie nergens haren op de bank, terwijl hij er dag en nacht op ligt;)
  Hij verhaart net als wij, af en toe zie je wat haren liggen..

 5. Oké, daar had ik dus nog nooit van gehoord.

  Ik heb een hondenborstel om gehaakte versies van trollenmutsen te maken ;)

  Maar de haren kunnen volgens mij wel voor irritatie zorgen. Goed dat er oplossingen bestaan om ze goed te verwijderen.

 6. Toen ik nog een kat had deed ik een dekentje op de (velours!)bank als ik ging slapen of wegging, scheelt al heel wat haren. Verder de handschoenen of een vochtig doekje. Ik heb laatst bij een vriend schoongemaakt en die had een Kirby stofzuiger…wow, daar krijg je echt alles mee weg. Helaas voor veel mensen een veel te duur apparaat.

  Groet,Greet

 7. Ik wist niet dat ze daar een apparaat voor hebben ontwikkeld. Ik denk dat onze twee katten daar niet zo op zitten te wachten. Elke dag is het hier stofzuigen en in de verhaarperiode pak ik hem extra voor de plekjes waar ze slapen. Ook borstel ik ze dan ongeveer twee keer in de week buiten.

 8. Ik heb een Riesenschnauzer die niet verhaart. Die moet wel drie keer per jaar getrimd worden. Mijn langharige Dwergteckel ligt altijd op schoot. Een keer per week ga ik daar met een vlooienkam doorheen. Daar komen nauwelijks haren vanaf. Voor mijn voormalige Siamezen geldt hetzelfde. Elke week goed borstelen. Eventuele haren op stoffen meubelen wrijf je gemakkelijk weg met een vochtige zeem. Hardnekkige haren haal je goed weg met een stuk brede tape.

 9. Heb je ook een tip hoe kattenharen te verwijderen van fleecedekens?
  In de wasmaschine en droger gaan ze er helaas niet uit. Ook geprobeerd met plastic borstel en plakrollers,etc: helaas.
  Denk dat ik ze gewoon ga weggooien en geen fleece meer in huis, en ouderwetse deken op de bank als de kinderen het fris hebben, daar gaan de haren wel makkelijk van af.

  1. Ik heb voor je zitten kijken Wilma, maar dat blijkt inderdaad lastig te zijn. Fleece en kattenharen zijn dol op elkaar. De beste tip die ik tegenkwam is een droogdoekje bij in de droogtrommel doen. Dat schijnt het statische effect waardoor de haren aan fleece kleven wat op te heffen. Maar ook dat blijft behelpen.

 10. Ik moet zeggen dat ik dit eigenlijk nog niet kende. Go hoe gaan wij om met de honden haren? Eerst diezel buiten borstelen, en binnen om de 2 dagen stofzuigen. :)

 11. Ik heb over de firminator gelezen. Het is inderdaad een grappige naam. Voor mijn poesjes is dat niets. Ik heb perzen en die vergen een complexere aanpak.

 12. Ik gebruik ook de furminator voor onze Bundy, werkt ook heel goed tegen die shitzu viltklitten. Daarbij gebruik ik nog een borstel met haakjes die een scherp binnenkantje hebben, om door het vilt te snijden, mocht het er wel zijn. In de warme maanden laat ik haar scheren bij de trimsalon, in de koude maanden alleen knippen. Ik gebruik ook de rubberen handschoenen voor het bankstel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.