Hoe kun je worden opgelicht op marktplaats?

marktplaats oplichten

In de krant las ik een bericht over een nieuwe manier om mensen die iets verkopen via marktplaats op te lichten. Mensen die zich duidelijk niet aan de marktplaats regels houden.

In dit geval is het dus de vérkoper die wordt opgelicht in plaats van de koper. Dat kan ook nog…

Hoe je als vérkoper kunt worden opgelicht

Ben je er klaar voor? Hier komt ie. Stel je verkoopt je iPad. De koper komt keurig volgens afspraak* aan de deur om je iPad op te halen en te betalen. Dan zegt de koper:

‘Joh, ik heb geen contanten bij me. Maar dat is geen probleem! Ik maak het geld meteen wel even over via mijn handige bank-app!’

Je geeft je bankrekeningnummer en de koper maakt het geld over. Je overhandigt je iPad en iedereen is blij.

Of toch niet?

Betalen met een nep bank-app

Want wat blijkt? De nieuwste manier om verkopers op te lichten is betalen met een nep bank-app! Het líjkt alsof iemand je betaalt, maar het is dus niet zo. Ik vertelde dit onmiddellijk aan mijn oudste dochter die haar scooter wil verkopen via marktplaats voordat ze naar Engeland gaat.

‘Je moet ook altijd eerst controleren of het geld op je rekening staat!’ merkte ze nuchter op.

En dat is natuurlijk ook tip nummer 1 om dit soort oplichterij te voorkomen: check je saldo voordat je je koopwaar meegeeft. Of sta er gewoon op dat ze contant betalen.

Koper? Pas op voor de medelevende oplichter

Een andere variant die ik erg apart vindt, zijn de verkopers die je oplichten. Maar ze doen dat op een manier dat jij er geen schade van ondervindt. Tenminste zo redeneren zij.

Wat dit type verkoper doet, is aanbieden dat je via Paypal betaalt. Sterker nog, je kúnt eigenlijk alleen maar betalen via Paypal. Dat doet de verkoper om jou, zijn slachtoffer, te beschermen. Want Paypal heeft kopersbescherming. De verkoper is helemaal niet van plan om jou iets op te sturen nadat je betaalt hebt. ‘Maar dat geeft niet,’ redeneert dit type, want je kunt je geld immers terug krijgen via Paypal.

Gelukkig is er nu gelijk oversteken op marktplaats. Daarmee ben je goed beschermd.

Andere manieren waarop je kunt worden opgelicht via marktplaats

 1. Je koopt iets, betaalt, maar het wordt nooit bezorgd.
 2. Je koopt iets, maar als je het ontvangt voldoet het helemaal niet aan de beschrijving. Of het is nep! Dit komt bijvoorbeeld heel vaak voor bij UGGS Australia. Er zijn heel veel nepperds in omloop. Maar je ziet pas dat je nep uggs hebt als je ze thuisbezorgd krijgt.

Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht?

Met stip op nummer 1: gebruik je verstand. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is de kans groot dat het niet in de haak is. Op marktplaats geven ze ook tips om veilig iets te kopen op marktplaats.

Zelf koop ik liever via eBay dan via marktplaats. Want bij eBay krijgen verkopers scores op hun betrouwbaarheid en de kwaliteit van hun koopwaar. Ik kan dus makkelijker zien of iemand betrouwbaar is.

Leestip

iDeal versus Paypal

Wat verkoopt goed op marktpaats?

Ben jij wel eens opgelicht via marktplaats? En kende je de truc van de nep bank-app?

*Dat valt je dan alweer meer, want menig koper komt gewoon nooit opdagen.

Similar Posts

66 Comments

  1. Ja, fraai is het niet. Maar oplichters zullen er wel geen moeite mee hebben. Ik zou me ook slecht voelen als ik iemand willens en wetens zat te flessen!

 1. Ik ben nog nooit opgelicht via marktplaats. Zelf concert kaarten zo gekocht. Gewoon je verstand gebruiken. Bepaalde dingen eisen. Zoals thuis ophalen ipv in de kroeg of onderweg. Dan weet je waar ze wonen. En dus een adres. Bij oplichting kan je het makkelijk aan de politie doorgeven. Altijd contant betalen. Enz. Maar goed om te weten dit.

 2. Goed om deze tips te delen! Gelukkig nog nooit met oplichting via MP te maken gehad. Maar je hoort soms echt hele nare verhalen.

 3. Gelukkig niet, maar goed dat je deze tips deelt! Ik houd er helemaal niet van als mensen dan (later) geld over willen maken. Hoewel het aantrekkelijk is om geld op je rekening te hebben in plaats van contant, vind ik wel: boter bij de vis.

 4. Ik ben nog nooit opgelicht. Ook niet via Marktplaats.
  En je dochter heeft gelijk check of het bedrag is bijgeschreven anders gaat de koop niet door. En als iemand ter plekke het geld via een bankapp overmaakt dan moet je ook nog bij dezelfde bank zijn anders kan het zo een paar dagen duren voordat het geld op je rekening staat.
  Niet doen dus.

 5. Wat irritant!! Ik heb dat zelf al vaak zo gedaan als koper en verkoper: overmaken via de app. Je kunt het slotscherm laten zien en zo weet iemand dat je het echt hebt overgemaakt. Je saldo kun je dan nog niet checken want het staat er pas later op als je een andere bank hebt. Het was echt een veilig systeem. Ontzettend irritant dus dat onverlaten het weer verpesten voor de gewone mensen!

 6. Ik heb 1x het gevoel van oplichting gehad, wat uiteindelijk niet bleek te zijn.
  Een paar jaar geleden een rollator besteld, die ik soms nodig heb en het was niet gemakkelijk om de juiste rollator te vinden voor mijn lengte.
  Uiteindelijk een site gevonden, die rollators voor kleine mensen aanbood, besteld, netjes betaald, maar er kwam geen rollator, dus maar eens geïnformeerd naar de stand van zaken, waarna ik heel vreemde reacties kreeg en ik kreeg het knap benauwd, dat ik opgelicht werd.
  Plotseling kwam er iemand anders in beeld, die de bestelling overnam met excuses van het gedrag van die persoon, die vermoedelijk ook ontslagen is, waarna de rollator netjes geleverd werd.
  Maar op zo’n moment krijg je het toch even benauwd!

  Ik zal altijd wat huiverig blijven voor aankopen via Internet, maar soms kan het niet anders, omdat iets niet in een fysieke winkel te koop is.

  Groetjes Lily

 7. Jeetje wat een rotstreek zeg! Gelukkig is het mij nooit overkomen. Wel een keer dat ik iets wilde kopen wat opgestuurd zou worden, maar ik zag later toch van de koop af.
  Waarop ik dit heb gemeld.
  Dit kon volgens de verkoper niet want ze had het al opgestuurd. Ik vond het vreemd en zei dat als ik het dan de volgende dag zou ontvangen ik uiteraard zou betalen. Ik heb het pakketje nooit ontvangen en ze zei dat ik loog. Echter het artikel wordt nog steeds aangeboden door deze persoon en ik vertrouw het voor geen meter

 8. Wel eens iets niet ontvangen per post, wat ik al wel betaald had. Maar ja: daarbij blijft de vraag of het is kwijt geraakt bij de post of gewoon niet gestuurd is. Op ‘t moment wacht ik al anderhalve week op een Kiala pakket. Dat is zeker te weten wel aangemeld en weggebracht, maar Kiala weet niet waar het is. Ik word heel onaardig te woord gestaan als ik weer informeer. Dusik voel me ook genept, niet door de verkoper maar door de vervoerder. Dat kan dus ook. Voor mij geen Kiala meer.

  1. Wat vervelend zeg Marian! Om die reden verstuur ik pakketten nu vaak maar aangetekend, zodat ik kan bewijzen dat ik het op de post heb gedaan en zo.

   Maar in dit geval ligt het gelukkig niet aan de verkoper.

 9. en kun je een overschrijving via de bank niet heel makkelijk terugboeken? Dus aan de deur betalen met de (echte) bank app, iPad meenemen. En dan thuis terugboeken, zodat je je geld weer op je eigen rekening weer hebt. Of gebeurt dat niet?
  Via MP ben ik nog niet opgelicht, maar wel eens iets gekocht dat thuis niet jofel was (kast waar kattepis in was getrokken). Maar dat was zelf te fixen.

  1. Nee, dat kan dacht ik niet zo makkelijk Kruidigmeisje.

   Wat vervelend een kast met kattenpis zeg. Dat kan behoorlijk stinken. Fijn dat je het kon oplossen.

 10. Ik ben zelf gelukkig nog nooit opgelicht. Maar ik ken wel mensen waarbij het gebeurd is! Ik koop sowieso nooit dure aankopen online. Maar als ik dat zou doen altijd persoonlijk langs gaan en goed opletten!

 11. Jeetje, de nep bankapp kende ik nog niet zeg! Ik koop en verkoop ook liever via Ebay. Je hebt daar toch wat meer informatie over de koper en de verkoper dmv de reviews.
  Goed artikel! x

 12. Ze worden steeds creatiever. Voor elke oplossing wordt een nieuwe escape verzonnen. Ik koop al jaren niets meer via MP. Heb het idee dat het is overgenomen door louche bedrijven en zware criminelen, als ik de nieuwsberichten over moord en doodslag via MP afspraken van de laatste jaren er ook nog eens bij pak.
  Helemaal voorkomen kan je niets, maar dit is voor mij een broeinest.

 13. Armoede maakt creatief zegt een oud spreekwoord. Zit wel een kern van waarheid in. Als ik al iets verkoop en de koper komt het halen verlang ik contant geld. Heb je dat niet, dan ga je maar eerst naar de bank anders gaat de koop niet door. Ik ben al een paar keer opgelicht, kleine bedragen maar desondanks uitermate irritant. Koop ik iets van waarde wat verstuurd moet worden dan vraag ik om je volledige naam, adres en vaste telefoonnummer. Word daar moeilijk over gedaan dan gaat de koop niet door.

 14. Gelukkig heb ik zelf nog geen ervaring met oplichting. Al duurt het soms wel heel lang voordat een deal uiteindelijk afgehandeld is. Goed dat je voor dit soort oplichting waarschuwt!

 15. GElukkig nog nooit opgelicht. Maar ik vermijd Marktplaats wel, ik vind het er niet meer leuk. Altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, veel opkopers en oplichting. Er zijn gelukkig andere manieren om iemand met een klein bugdet goede tweede hands spullen aan te bieden.

 16. Die bankapp truc kende ik nog niet, maar mijn eerste gedachte was ook, je checkt toch of het op je rekening staat ;) toch wel even goed om die oplichtingstrucs zo op een rij te zien staan, extra bewustwording kan geen kwaad.

  1. Mijn oudste dochter zei dat dus ook, maar zelf had ik daar denk ik niet aan gedacht. Als iemand me zijn smartphone met bank app zou laten zien, zou ik het wel geloven. Hoewel nu dus niet meer!

 17. Erg genoeg dat het soms zo werkt. Ik probeer me altijd helemaal te beschermen tegen zulke praktijken en ben dan ook niet altijd goedgelovig op vertrouwen.

 18. Wat erg zeg! Ikzelf werk niet met Marktplaats en heb het dus nog niet meegemaakt. Dat van die nep-bankapp kende ik nog niet, dat is er eentje om te onthouden!

 19. Goed dat je dit deelt ik denk dat veel mensen hier niet aan denken. Ben zelf nog niet opgelicht maar ik verkoop of koop ook haast niks op marktplaats.

 20. Jeetje, die nieuwste methode kende ik nog niet! Zo jammer dat dit soort blogposts nodig zijn. Ik kijk vaak voor make-up op Marktplaats, maar veel dingen van merken als NYX zijn gewoon hartstikke nep. Het verschil is zo niet zichtbaar dat ik het gewoon niet aandurf om zoiets via Marktplaats te kopen. Super jammer!

  1. Dat heb ik dus met Uggs Mylou. Op marktplaats zien ze er dan echt uit, maar het blijken nepperds te zijn. Wat vervelend dat dit ook al met make-up gebeurd!

 21. Ik had dat inderdaad ook al gehoord van die nep bankpas. Echt erg.
  Wij verkopen soms wat via marktplaats en sturen het pas op als we geld hebben ontvangen. Eerder niet.

 22. Ik vind het eng om via marktplaata te kopen. Vooral dat gedeelte vooraf overmaken op priverekening vind ik gek. Er moet daar iets anders voor uitgevonden worden.

 23. O, daar denk je inderdaad niet aan. Ik koop en verkoop regelmatig iets via marktplaats. Ben gelukkig nog nooit opgelicht. Maar dit zijn wel goede tips om in het achterhoofd te houden. Dank je!

 24. Een hele doortrapte: tweedehands, al tijdje niet meer gebruikte cd speler verkocht, contant betaald en meegenomen. Kwam man later terug met het ding, hij deed het niet. Verkoper kijkt: nee, hij werkte inderdaad niet. Gek, dat wisten we niet. Sorry, geld teruggegeven en cd speler teruggenomen.
  De truc is: het is niet dezelfde cd speler was maar een kapot ruilexemplaar. Heeft die klant een gratis nieuwe cd speler voor een oude kapotte…

  1. Tip: test de spullen thuis, waar koper en verkoper bij zijn. Mocht koper willen gaat de koop door, maar garantie tot de deur.

  2. Aargh! Deze truc kende ik nog niet zeg. Daar zou ook zo intippelen. En dan zou ik me ook nog helemaal schuldig en bezwaard voelen dat ik per ongeluk iets had verkocht wat niet werkte.

 25. Gelukkig ben ik zelf nog nooit opgelicht via Marktplaats, maar wat vervelend om te bedenken dat mensen het maar blijven proberen.

 26. Wanneer ik wat via marktplaats koop is het eigenlijk altijd in mijn omgeving (fries platteland), dat scheelt toch, persoonlijk en je kunt er nog eens naar terug als het moet. Verkopen deed ik altijd contant. Geen geld? Geen deal! Die nep-app die kende ik nog niet! Goed om te weten…

 27. Ik koop eigenlijk nooit wat via marktplaats en verkopen vind ik ook niet zo fijn. Je krijgt toch altijd vreemden aan de deur. Ik probeer wel atlijd een beetje te kijken wie er reageren en of ik wat info van hem/haar kan terugvinden. Ik verdien dan liever wat minder aan iemand die ik vertrouw, dan iemand die super anoniem is en ik misschien wordt opgelicht…

  Wat dat betreft is verkopen via Facebookgroepen tegenwoordig iets veiliger. Je hebt meteen door of het echte profielen zijn en beheerders houden de advertenties en het gedrag in de gaten.

 28. Wow! Die nieuwste truc kende ik nog niet! Te erg. Ik heb ook weleens verdachte situaties opgemerkt. Natuurlijk koop ik het betreffende product dan niet! Of ik zeg dat ik het kom afhalen en dan haken ze ‘opeens’ af. ;-)

 29. Ik heb het gelukkig nog nooit mee gemaakt, maar vind het ook niet fijn als het via bank betaling gaat. Zeker omdat er ook nog gestorneerd kan worden, dus je kan zo je geld weer kwijt zijn… Bah nare mensen.

  1. Even voor alle duidelijkheid de enige bedragen die gestorneerd kunnen worden zijn automatische afschrijvingen. En geen overboekingen waar jij via pincode of handtekening eenmalig toestemming voor geeft

 30. Oplichters. Bah! Wij worden momenteel opgelicht door iemand die een dakkapel bij ons zou gaan plaatsen. Mijn tip: Betaal nooit alles vooraf. Die fout heb ik nu wel geleerd. Een dure les…

 31. Woow die app truc kende ik nog niet. Gelukkig hanteer ik de regel: als het geld op mijn rekening staat krijg je pas het artikel. Verstuur ook altijd met een T&T code. Ben zelf gelukkig nog nooit opgelicht via Marktplaat, maar hoor het wel erg vaak gebeuren. Wist ook niet dat je als verkoper ook opgelicht kon worden.

 32. Ik vind het altijd echt kansloos dat mensen worden opgelicht op marktplaats. Zelf heb ik het ook wel eens meegemaakt met musicalkaartjes; echt niet leuk !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.