Hoe kies je in de supermarkt het beste fruit en de beste groente?

Eén van de redenen dat ik nog steeds wekelijks de boodschappen doe, in plaats van gebruik te maken van online shoppen, is dat ik het idee heb dat ik zelf beter de beste en lekkerste groente en fruit kan kiezen. Ik kies bijvoorbeeld graag de bloemkool* die nog helemaal mooi wit is, zonder vieze plekjes. Toch twijfel ik ook wel eens.

Want hoe weet ik nou of een ananas bijvoorbeeld lekker rijp is? En waaraan herken ik de lekkerste courgette?

Gelukkig zijn er tips waar je op moet letten als je groente en fruit koopt.

Ananas kopen

is deze ananas goed?

Sylvia Witteman omschreef de ananas in één van haar column ooit als de Koning van het fruit. Dat vind ik een mooie omschrijving. Ik ben echt dol op ananas, en als hij in de aanbieding is, koop ik er graag eentje. Maar ik sta soms dus wel te aarzelen welke het beste is.

Op infonu.nl geven ze drie stappen om te bepalen of een ananas rijp is:

 1. Ruiken: een rijpe ananas herken je aan een zoete geur vanaf de onderkant van de ananas. Als de ananas geurloos is, is hij nog niet rijp. Ruikt hij alchoholisch dan is het ook niet moeilijk: die is overrijp en kun je dus beter laten liggen.
 2. Kijken: het blad moet groen zijn, en er horen geen (roodbruine) plekken op te zetten.
 3. Voelen: voelt de ananas heel zacht? Dan is hij rot.
 4. Plukken: Als een ananas rijp is laat het blad in de kruin met een kort rukje los. Laat het blad zo wat los in je hand, dan is de ananas waarschijnlijk te rijp.

Ze benadrukken bij Infonu naar het totaalbeeld te kijken: ruikt de ananas goed, maar laat het blad niet los? Dan kun je de ananas toch best kopen zeggen ze.

Zie ook Ananas snijden.

Courgette kopen

courgette kopen

Bij een courgette is de eerste regel: groter is niet beter! Grijp dus niet naar de grootste courgette die er ligt. Grote courgettes zijn nog wel eens waterig en bitter van smaak. Kleinere courgettes smaken meestal lekkerder. Let er verder op dat de courgette stevig aanvoelt. P.S.  Ik maakte inmiddels ook een keer lasagne van courgette!

Komkommer kopen

komkommer

Een goede komkommer oogt fris, en voelt stevig aan. Je kunt hem niet buigen. Net als courgettes zijn kleinere komkommers vaak lekkerder.

Spercieboontjes

sperciebonen

Verse sperciebonen herken je als volgt: ze knakken als je ze probeert te buigen. Zijn ze super ‘lenig’ dan zijn ze waarschijnlijk ouder. Qua dikte kun je een potlood aanhouden.

Avocado’s

avocado

Avocado’s liggen vaak onrijp in de winkels. Als de schil ietsje meegeeft kun je avocado goed gebruiken in salade of op brood. Is hij zachter dan kun je de avocado bijvoorbeeld verwerken in guacomole of mousse. Een handige truc is kijken onder ‘de stam’ van de avocado. Als je dat stukje makkelijk kunt weghalen, en daaronder is het groen, dan heb je een lekkere avocado te pakken.

Perziken

perziken kopen

Ik ben dol op perziken. Tenminste als ze supersappig zijn. Maar ik kom regelmatig thuis met van die keiharde knikkers…  Net als bij een ananas speelt geur een belangrijke rol bij het kiezen van perziken. Kijk ook naar de kleur: vermijd perziken die nog wat groenig zijn. De beste plek om de kleur te controleren is waar het steeltje heeft gezeten. Hoe goudkleuriger de perzik daar is, hoe rijper.

Verder kun je een perzik controleren door er voorzichtig in te knijpen. Perziken die nog een beetje hard zijn, vergelijkbaar met een tennisbal, kun je gerust kopen en dan later in de week thuis op eten.

Conclusie over groente en fruit kopen

Als je groente en fruit koopt is het belangrijk je zintuigen te gebruiken. Ruik, kijk en voel om te beoordelen of een groente of fruit lekker is. In deze post las je een aantal handige aandachtspunten die je daarbij kunt gebruiken.

N.B. Fruit en groente in blik en potten zijn volgens het Voedingscentrum net zo gezond als ‘vers’ als het gaat om vitamines en mineralen.

Lees ook: Gemiddelde kosten boodschappen per maand

Wat zijn jouw tips voor het kopen van groente en fruit?

*Leestip: Hoe lang moet bloemkool koken?

Similar Posts

55 Comments

 1. Ik ga inderdaad ook zelf het liefste kijken en voelen. Ruiken doe ik niet. Haha. Er zijn supermarkten bij ons in de buurt die alleen groenten en fruit uit het seizoen verkopen. Zo fijn.

 2. Ik bestel groenten en fruit ook online, maar ben inderdaad niet altijd helemaal tevreden. Dan krijg ik bijvoorbeeld 10 rijpe bananen, waarbij ik zelf de helft groene zou hebben uitgezocht.

  Aan de andere kant: de winkelmedewerker kan niet weten wat ik wanneer wil eten als ik het er niet bij zet en het bezorgen scheelt me veel tijd en gedoe.

  De voordelen wegen bij mij op dit moment zwaarder dan de nadelen.

  Bedankt voor de tips trouwens. Ananassen vind ik ook altijd lastig te beoordelen op rijpheid.

 3. Daarom zal ik ook niet snel online boodschappen doen! Ik moet het zelf even voelen, maar ook andere producten wil ik de houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld van checken.

 4. Ik doe wel vaak mijn boodschappen online, maar groente en fruit bestel ik meestal niet mee. Omdat ik idd niet kan zien wat ik krijg. Bijv. Een meloen voor een leuke prijs? Krijg je dan een grote of een hele kleine? Dat maakt nogal verschil.
  Dus de grote boodschappen online en voor mijn groente en fruit naar de groenteboer.

 5. Dit is nu eens een goede en informatieve blog. Ik denk dat heel veel mensen hier wat aan hebben. Daarnaast denk ik dat wij een goed brein hebben om dit zelf grotendeels in te kunnen vullen. Geen fruit pakken waar de bruine vlekken opzitten, haha!

 6. Goed logje, Nicole. Vooral voor de beginners. Als doorgewinterde huisvrouw zou ik niet precies kunnen zeggen die meloen wel en die niet . Het is meer een gevoel of intuïtie of zo. Net als de hoeveelheid kruiden die je in gerechten stopt. Tot het ho zegt, zei mijn eigen moeder altijd. En ze had wel gelijk. Je ontwikkelt een bepaalde handigheid al doende. Mijn groenten en fruit koop ik bij AH. Dat is een drukke winkel met erg snelle omloop. En de meneer, die verantwoordelijk is voor deze afdeling, let heel goed op. Dus overrijp of rot heb ik nog niet meegemaakt. Dat is bij andere supermarkten soms wel anders. Toezicht is ook heel wat waard.

 7. Ik voel ook wel altijd even voor ik iets koop. Ruiken vind ik dan weer wat raar… ik zou zelf niet graag fruit kopen waaraan iedereen al gesnuffeld heeft. Haha! :)

  1. Ik geloof dat ik ruiken dan hygiënischer vind dan voelen Lien. Tenzij iemand het oppakt met de hand en dán rukt. Dan maakt het voor de hygiëne niet meer zoveel uit ; )

 8. Handige tips! Ik kende de meeste wel alleen die van de avocado kende ik niet allemaal. Nog een tipje als je fruit zoals druiven of aardbeien koopt let dan goed op of er geen rotte tussen zit anders is je bakje met heerlijk fruit zo weg.

 9. Maar waarom koop je niet bij de groentewinkel? Die verdient onze steun, vind je niet? Ik koop zo min mogelijk bij de supermarkt, maar nog steeds veel te veel want gemak dient de mens. Toch koop ik veel en veel liever kaas bij de kaaswinkel, groente en fruit bij de groentewinkel, brood bij de bakker. Als je tegen de groenteboer zegt de je avocado wilt om vandaag te eten, zoekt hij ze voor je uit. En je helpt een middenstander. En het is leuk winkelen.

 10. Wat een handige tips. Ik kies meestal voor een grotere courgette, maar kan dus beter de kleinste pakken. Als ik bananen koop, pak ik altijd een tros bananen waarvan de schil een klein beetje groen is.

 11. Goede tips allemaal! In de supermarkt koop ik dikwijls voor een paar dagen tegelijk en als je dan met een overrijpe vrucht thuiskomt kan je hem dikwijls een paar dagen nadien niet meer opeten.

 12. Handige tips! Ik heb al zo vaak fruit gekocht wat dan al niet meer goed was (schimmel enz) en dat zag ik pas thuis, ik koop tegenwoordig het meeste fruit en groente op de markt x

 13. Dat vind ik dus ook een nadeel van online boodschappen doen, je weet nooit wat je thuiskrijgt. Wel fijne tips dit, ga het onthouden voor de wekelijkse boodschappensessie!

 14. Heel erg goede tips! Ik bestel vaak online in de supermarkt maar mijn fruit & groenten haal ik vers op de markt om inderdaad te vermijden dat de winkel je een slecht exemplaar uitkiest :)

 15. Lidl en de groenteman verkopen het beste groente en fruit. Jumbo online verkocht helemaal geen verse kersen!
  Verder adviseer ik de groentetuin om na het spitten, bemesten, zaaien en wieden om re oogsten.

 16. Leuke tips – ik sta ook soms te kiezen en te ruiken, maar aankomen vind ik al wat moeilijker – vooral als er anderen op je staan te kijken :)

 17. Haha, de enige in dit rijtje die ik echt goed kan onderzoeken is de avocado (avocado-verslaafd), maar vind het verder ook altijd lastig. Kies altijd maar een stuk groente en fruit dat er gladjes uitziet :P

 18. Super handig dit artikel! Dat van die ananas wist ik al maar van de smaak van grote of kleine courgettes/komkommers wist ik niet! Ga ik eens uittesten! :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.