Hoe kies je de beste zorgverzekering? Zo dus.

Hoe kies je de beste zorgverzekering_

Op Prinsjesdag maakt de regering bekend wat het verplichte eigen risico voor je zorgverzekering is. Dat is het bedrag dat je zelf moet betalen aan zorgkosten voor de meeste zorg uit de basisverzekering, voordat je zorgverzekeraar tot vergoeding overgaat. In 2018 was dat € 385,- en voor 2019 zal het ook € 385,- zijn.

Voor veel mensen is deze bekendmaking het startschot om weer eens na te denken over de zorgverzekering.

Wat is voor jou de beste en meest voordelige zorgverzekering? Bij welke zorgverzekeraar ben je het beste af?

Hieronder lees je hoe je de best mogelijke zorgverzekering vindt voor jou.

Zorgverzekering: wat betaal je eigenlijk precies?

 1. Eigen risico: het bedrag dat je zelf aan zorgkosten voor de meeste zorg uit de basisverzekering moet betalen, voordat de zorgverzekeraar kosten vergoedt. In 2018 is dat minimaal 385,- en zoals we tijdens Prinsjesdag hoorden, zal dit in 2019 ook zo zijn. N.B. Dit betaal je alleen als je ook daadwerkelijk zorgkosten maakt. Het eigen risico is dus duidelijk anders dan de zorgpremie en inkomensafhankelijke bijdrage. Zie hieronder.
 2. Zorgpremie: het bedrag dat je aan je zorgverzekeraar betaalt om verzekerd te zijn. Hoewel de inhoud van de basisverzekering bij praktisch alle verzekeraars hetzelfde is, ben je toch niet altijd het beste uit bij de goedkoopste zorgverzekeraar. Basisverzekeringen verschillen namelijk van elkaar in de contractering met zorgverleners. Daarnaast moet je ook de zorg in de gaten houden die niet in het basispakket zit, maar die je wellicht wel nodig hebt. Hiervoor zou je een aanvullende verzekering kunnen nemen. Per zorgverzekering verschilt het percentage wat van deze niet-gecontracteerde zorg wordt vergoed.
 3. Een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Hiermee draag je bij aan de kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg. Als je loon, pensioen of een uitkering ontvangt, hoef je hier niets voor te regelen. Dan wordt het gewoon ingehouden op je loon, pensioen of uitkering. Maar als je net als ik zzp'er bent, dan moet je dit bedrag zelf betalen aan de Belastingdienst. Zie ook mijn pensioen.

Wat is de beste zorgverzekering voor jou?

Het is elk jaar weer een puzzel: wat is de beste zorgverzekering voor jou en je gezin? Als je nou een waarzegger was en in de toekomst kon kijken was het makkelijker. Als je dan bijvoorbeeld zou zien dat je het komend jaar blakend gezond zult zijn, en geen lichamelijke of psychische problemen krijgt, dan kies je voor een zo hoog mogelijk eigen risico, als je tenminste een spaarpotje hebt om onverwachte eigen risicokosten toch op te vangen. Bovendien heb je dan aan het basispakket vaak genoeg.

zorgverzekering kiezen
Deze Teddybeer wist niet dat hij een ongeluk zou krijgen..

En dat maakt het kiezen van een zorgverzekering lastiger. Want enerzijds wil je jezelf beschermen tegen hoge zorgkosten. Anderzijds wil je ook niet onnodig veel betalen.

Zo vind je de beste zorgverzekering

Om de beste zorgverzekering te kiezen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Wat vind ik belangrijk aan een zorgverzekering?

Denk hierbij aan bereikbaarheid en service. Zelf hecht ik hier erg veel aan. Ik wil graag een zorgverzekeraar die makkelijk bereikbaar is bijvoorbeeld. En dat ik niet eerst 10 minuten bezig ben met een ingewikkeld keuzemenu met een robotstem, voordat ik een echt mens aan de lijn krijg. En dan wil ik ook nog graag een behulpzaam persoon aan de lijn. En niet eentje met het motto: 'Na mij de zondvloed.' Nee, ik wil graag iemand spreken die weet waar ze het over heeft, en die bovendien behulpzaam is.
Een directe chatfunctie of bereikbaarheid via Whatsapp vind ik trouwens ook geweldig. Het grote voordeel is dat je dan de conversatie ook nog eens zwart op wit hebt. Zo kun je later bewijzen dat ze iets beloofd hebben, en je kunt het nog eens rustig nalezen.
Voor goede service van mijn zorgverzekeraar ben ik bereid om wat extra te betalen.

2. Welke kosten verwacht ik het komend jaar?

Ik weet dat dit best een lastige vraag is om te beantwoorden. Want, zoals we eerder al hebben vastgesteld: we kunnen niet in de toekomst kijken. Maar tegelijkertijd kun je toch wel een inschatting maken.
Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je het volgend jaar psychologische hulp nodig hebt, dan kun je daarmee rekening houden bij je keuze voor een zorgverzekeraar. Stel je wilt bijvoorbeeld liever niet naar een GZ-psycholoog maar naar een zogenoemde psychosociale therapeut. Die laatste valt onder de categorie 'alternatief' en wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Het verschilt per aanvullend pakket of je er vergoeding voor ontvangt.

3. Hoe sta ik er financieel voor?

Je financiën spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Je kunt bijvoorbeeld het liefst een heel uitgebreide zorgverzekering willen, maar dat betekent een hogere zorgpremie per maand. Verkeer je in goede gezondheid en verwacht je geen problemen? Dan zou je om die reden kunnen kiezen voor het hoogste eigen risico. Dat betekent dat je per maand minder hoeft te betalen aan je zorgpremie. Zorg in zo'n geval dan wel dat je het bedrag voor je eigen risico ergens achter de hand hebt, mocht je toch onverwachte zorgkosten krijge.

4. Zorgverzekeringen vergelijken

Nu je voor jezelf goed weet wat je wilt, kun je zorgverzekeringen gaan vergelijken. Dat kan soms best lastig zijn. Gelukkig heeft de Consumentenbond een handige Zorgvergelijker om je hierbij te helpen. Je vult stap voor stap hun formulier in, en op basis daarvan kun je vervolgens een goede keuze maken voor de beste zorgverzekering voor jou.

Zorgvergelijker van de Consumentenbond

Er zijn diverse websites met zorgvergelijkers. Maar er zitten veel verschillen tussen. Sommige zorgvergelijkers vergelijken puur op prijs. Andere zorgvergelijkers kijken ook naar andere dingen zoals bijvoorbeeld service. Best een gedoe dus. Niet alleen sta je voor de keus voor een goede zorgverzekering, er zijn ook nog eens tientallen verschillende zorgvergelijkers! Zelf gebruik ik graag de zorgvergelijker van de Consumentenbond.

N.B. De meeste zorgvergelijkers hebben een 'verdienmodel'. Ze verdienen bijvoorbeeld als jij via hun zorg vergelijkingssite een verzekering kiest. Bij de Consumentenbond zijn ze daar transparant over. Op hun website vind je wat ze precies aan een overstapper verdienen.

Praktijkvoorbeeld met stappenplan

Stel, je hebt last van pijn in je schouder en wilt daarvoor naar een fysiotherapeut. Als je op zoek gaat naar een zorgverzekeraar zijn dan de volgende vragen belangrijk:

 1. Welke zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie?
 2. Welk pakket moet je kiezen om een vergoeding te krijgen voor fysiotherapie?
 3. Wat zijn de voorwaarden om een vergoeding te krijgen? Heb je een verwijsbrief nodig bijvoorbeeld? Moet de hulpverlener aangesloten zijn bij een beroepsvereniging?
 4. Hoeveel sessies worden er precies vergoed? Vaak is het aantal beperkt.
 5. Bereken of de extra kosten die je maakt voor een uitgebreider pakket gunstiger zijn dan wanneer je een goedkopere zorgverzekering neemt en de fysiotherapie zelf betaalt.

Zorgverzekeraar 2019 kiezen samenvattend

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar kan geld schelen. In deze post gaf ik de stappen die je kunt zetten op zoek naar de beste zorgverzekering voor jou. Daarbij kun je gebruik maken van een zorgvergelijker. Helaas zijn er zoveel zorgvergelijkers dat je bijna een vergelijker nodig hebt om de zorgvergelijkers te vergelijken!
Maar goed. Als betrouwbaar staat bekend de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Persoonlijk zou ik de Zorgvergelijker van de Consumentenbond als basis nemen. Natuurlijk kijk ik dan nog wel even naar het resultaat en check ik of dit ook wel echt bij mijn situatie past.

Leestips

Zorgverzekering 2022

Zorgverzekering jongeren.

Wat ga jij doen op het gebied van je zorgverzekering? En wat vind jij belangrijk bij een zorgverzekeraar?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met de Consumentenbond

Similar Posts

62 Comments

 1. ik ben zo blij dat ik in België woon. Als ik de bedragen hoor die een zorgverzekering kost, hou ik mijn vingers gekruist dat ze dat hier niet in gaan voeren....

 2. Ik vind dat altijd lastig om uit te zoeken inderdaad. Handige tips heb je op een rijtje gezet! Toevallig heb ik een tijdje geleden mijn verzekering moeten aanspreken omdat iemand schade aan mijn auto heeft gereden. Wat een gedoe... haha.

 3. vooral nadenken wat je denkt nodig te hebben. Zo heb ik fysio en steunzolen, dus een uitgebreide dekking. Maar die extra premie is het dubbel en dwars waard

 4. Wij zijn vorig jaar overgestapt van zorgverzekering (basis) en dit heeft toch een hoop opgeleverd ten opzichte van de andere verzekering waar we bij zaten. Goedkoper en meer vergoed.

 5. Ik hier niet zoveel mee bezig en regelen mijn ouders dit nog voor me. Gelukkig maar! Ik moet er niet aan denken om dit allemaal uit te moeten zoeken, haha!

 6. Ik heb een aantal jaren geleden gekozen voor een van de niet-grote zorgverzekerars. Een met een eigen plan dat meer is dan winst opstrijken. Zo geeft de directeur zijn jaarsalaris weg, bv aan de voedselbanken.
  Ik sta hierachter, en het geeft ook de rust dat ik niet elk jaar mee hoef in de mallemolen van het weer overstappen.

 7. Ik kijk altijd naar wat ik komend jaar verwacht qua gezondheid. Afgelopen jaar heb ik een zo hoog mogelijk eigen risico genomen (met dat spaarpotje achter de hand) en het ziet ernaar uit dat ik dat komend jaar weer zo doe. Daarnaast kijk ik vooral wat de verzekeraar vergoed op bepaalde gebieden, zoals een bril en lenzen.

 8. Elke keer als ik iets lees over het Nederlandse zorgsysteem, ben ik blij in België te wonen. OK, er gaat elke maand een deel af van het loon voor de sociale zekerheid, maar de prijzen voor het ziekenfonds zijn ook veel duidelijker, vind ik dan weer. Ach, zo heeft elk land zijn voor- en nadelen, zeker?

  1. Mee eens. Ik heb ook een extra hospitalisatieverzekering in België, maakt dat ik eigenlijk zo goed als niets meer betaal - behalve die verzekering, en dat is zo'n 500 eur per jaar (maar mijn zoon staat er bij mij op, daarvoor betalen we ook een klein bedrag). Ik heb al een paar operaties achter de kiezen dus dat geld heb ik er makkelijk uitgehaald.

 9. Handige tips! Mijn ouders stressen ook elk jaar weer welke verzekering ze moeten kiezen. Het is natuurlijk lastig omdat ik vaak naar het ziekenhuis moet dus de verzekering moet dit wel dekken hihi. Bedankt voor je handige tips!

 10. Wat een prijzen allemaal. Zoals de mede-Belgen het al gezegd hebben. Hier is het veel goedkoper. Ziekteverzekering hebben wij via het werk

 11. Ik word helemaal gek van de zorgverzekering. Ik betaal me al jaren blauw en heb de laatste 4 jaar niets teruggekregen. Gewoon nul. Mijn kids hebben brillen, peperduur, moeten op die leeftijd vaak vervangen, krijg ik niet terug. Paar pittige tandartskosten gehad, krijg ik niet terug. Jaarlijkse mammo niet terug, eigen risico. Vorig jaar enkele extra onderzoeken gehad waaronder een punctie en een biopsie, viel onder het eigen risico. Echt werkelijk waar, ik betaal betaal en krijg nooit wat. Ik heb nu geen bril terwijl ik het nodig heb en ga niet naar de fysio terwijl ik het nodig heb omdat ik het gewoon niet kan opbrengen. Ik verlang naar het oude systeem. Sorry voor het lange verhaal - ik las zorgverzekering en dan komt er heel wat frustratie los.

 12. en weet je wat zo gek is : als je sport , wat j egeheel vrijwillig doet en je krijgt ene blessure, krijg j ej eonkosten vergoed, Ik draag al mijn hele leven een bril, dat doe ik bepaald niet vrijwillig..en krijg ik wat vergoed? mooi niet!

 13. Zorgverzekering is inderdaad een heikel onderwerp want het wordt steeds duurder terwijl de zorg op veel vlakken minder wordt en de farmaceutische industrie flink aan ons verdient. Het is voor veel mensen ook niet meer te volgen omdat het elk jaar wijzigt. Zelf stap ik niet over omdat ik bij Anderzorg al behoorlijk goedkoop zit en het dus niet veel goedkoper kan.

 14. Ik vind dit ieder jaar weer zo’n gedoe om alles uit te pluizen. En uiteindelijk blijf ik maar waar ik zit. Alles wordt namelijk minder terwijl wij meer gaan betalen en daar baal ik goed van! Zo is mijn eigen risico in januari al op en merk ik dat het ook lastig kan zijn om te plannen. Je weet immers nooit hoe het jaar zal lopen. Dus ik heb een best groot pakket, omdat ik ook weet dat je niet meer kunt upgraden wanneer je iets gaat mankeren. Dan word ik al snel als ‘te duur’ bestempeld. Wat dat betreft vind ik dat er in Nederland nog een hoop bijgeschaafd kan worden om het voor chronisch zieke wat makkelijker en voordeliger te maken!

 15. Interessant artikel. Ieder jaar gaat de premies omhoog en vraag ik me echt af waar ik dat terug zie in de zorg. Ondanks dat je aanvullend verzekerd bent, krijg je vaak nog een extra rekening. Dan is het uitpluizen soms wel handig.

 16. Goede tips geef je! Ik ben ooit eens overgestapt naar een andere verzekering, maar dat beviel me later zo slecht (verkeerd voorgelicht over bepaalde vergoedingen door de verzekeraar zelf) dat ik het niet meer zo gauw doe.

 17. Zeker lastig kiezen, nu ik ZZP'er ben geworden zijn de wensen ook weer anders en de kosten veel te hoog.Het blijft bizar dat de kosten zo enorm stijgen steeds en dat er steeds minder onder de pakketten valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.