Hoe houd je een parketvloer schoon?

parketvloer

Parket heeft een goede naam. Het roept associaties op met kwaliteit, authenticiteit en tijdloosheid. Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft zo’n mooie houten vloer. En als ik dan naar onze laminaatvloer kijk, die dapper probeert om parket na te doen… Tsja, dan vind ik die van haar wel veel mooier. Maar ik zie ook dat die mooie vloer nu helemaal geschuurd moet worden, en vervolgens gelakt. Dat betekent dat alle meubels aan de kant moeten, en dat ze tijdelijk niet op de vloer mogen lopen. Het is de investering waard, maar het laat wel zien dat parket onderhoud vraagt. Hieronder een verzameling van tips van experts* om een parket vloer schoon te houden.

11 tips om je parketvloer mooi te houden

 1. Maak het een gewoonte om je schoenen bij binnenkomst uit te doen, en op sokken over je vloer te lopen. Zo voorkom je dat er viezigheid het huis wordt ingelopen, dat vervolgens je parket kan beschadigen.
 2. Zorg voor goede deurmatten bij de ingang van je huis, om dezelfde reden als waarom je schoenen moet uitdoen.
 3. Vraag voordat je gaat schoonmaken altijd eerst bij je verkoper na wat zij adviseren. Zorg dat je weet welk type parketvloer je hebt, en hoe het is afgewerkt. Parket kan zijn behandeld met olie, vernis of het kan nog onbehandeld zijn. Het is belangrijk je schoonmaakmethode daarop af te stemmen.
 4. Veeg een parketvloer met een zachte bezem. Niet een harde, want die kan het parket beschadigen. Om dezelfde reden moet je ook niet hard schrobben als je een parketvloer wilt schoonmaken.
 5. Behandel parket regelmatig met een olie. Dat houdt je vloer mooi, en voorkomt dat hij dof en droog wordt.
 6. Luchtvochtigheid heeft invloed op je parket. Als het warm en vochtig is in je huis, kunnen de planken gaan uitzetten. Is het koud en droog? Dan kunnen ze krimpen. Met andere woorden parket is gevoelig voor luchtvochtigheid. De experts die ik raadpleegde raden een vochtigheidsgraad aan tussen 50 en 60 %. Dat is het meest optimaal voor parket.
 7. Zet vloerglijders onder je meubels!
 8. Ga je dweilen? Stofzuig dan eerst, zodat eventuele zandkorreltje weg zijn. Die kunnen anders gaan schuren tijdens het dweilen, en dat wil je natuurlijk niet. En zuig met een zachte borstel! Er zijn zelfs speciale stofzuiger borstels voor parket.
 9. Gebruik een vochtige dweil, niet een kletsnatte dweil als je parket wilt dweilen. Teveel vocht is slecht voor het hout. Wring je dweil of doek dus eerst heel goed uit. Hij moet bijna droog zijn.
 10. Heb je planten op de vloer staan? Zet er een schoteltje of bord onder. Soms lekt een bloempot, en dat gaat ten koste van je mooie parket.
 11. Er zijn speciaal schoonmaakmiddelen op de markt voor parket vloeren. Ik ben een grote fan van groene zeep, maar gebruik dit niet voor parketvloeren, want het tast de vloer aan. Gebruik om dezelfde reden geen geïmpregneerde dweildoeken, want daar kan schoonmaakmiddel in zitten dat je parket aantast. Wat belangrijk is bij parketvloer is dat je een middel gebruikt dat pH-neutraal is, zoals een afwasmiddel. Afwasmiddel is niet agressief.

Parketvloeren schoonmaken: samenvatting

Parketvloeren moet je zorgvuldig behandelen. Een sopje met een allesreiniger, en een druipend natte dweil zijn slecht voor je parketvloer. Teveel water, en een bijtend schoonmaakmiddel doen je parket geen goed. Zorg dat je weet hoe je parket is afgewerkt voordat je het gaat schoonmaken.  Gebruik een wisser, of speciale stofzuigerstand als je gewone viezigheid wilt verwijderen. Wil je dweilen? Doe dit dan met een dweil die je zorgvuldig hebt uitgewrongen, en die enkel nog een beetje vochtig is. Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor parket, of een klein beetje afwasmiddel. Wat betreft azijn en afwasmiddel: de meeste experts zeggen dat afwasmiddel mag omdat het ph-neutraal is. Over azijn zijn de meningen verdeeld: het is desinfecterend, maar het is ook bijtend. Als je het gebruikt, doe dat dan maar een klein beetje.

N.B. Je kunt ook een speciale schoonmaakmachine huren om je parket weer als nieuw te maken. Er zijn machines om te schuren, maar ook machines om te oliën.

De tips in deze post komen van onder andere de Amerikaanse schoonmaakgoeroe Martha Stewart, Floorhouse, ApartmentTherapy, The Home Depot, National Floors, RTL Woontips en Verbouwkosten.

Heb jij een parketvloer? Vertel in de comments je ervaringen en aanvullende tips!

Similar Posts

45 Comments

 1. Hier geen parket vloer, we hebben ook laminaat. Ik vind het wel heel erg mooi, maar ik ben toch blij met het onderhoudsvriendelijke van mijn laminaat. Het zou hier in huis ook niet echt passen.

 2. Ik heb al jaren een parketvloer op basis van was. 1 x per jaar in de was zetten is voldoende om het mooi te houden. Het was duur in aanshaf maar de verkoper vertelde mij dat de vloer ij zou overleven. Ik ben nog steeds heel tevreden.

 3. Een parketvloer met olie behandelen is alleen verstandig als het een vloer is die geolied moet worden. Heeft de vloer een laklaag dan moet je dit juist niet doen. Je kunt dan later beschadigingen niet meer behandelen met lak. De olie trekt namelijk in het hout en dan houdt de lak niet meer.

 4. Wij hadden in ons vorige huis een parketvloer met lak op waterbasis. En hoe mooi die ahorn landhuisdelen ook waren, ik zou er niet weer voor kiezen vanwege het onderhoud.

 5. In ons vorige appartement hadden we een parketvloer, nu hebben we laminaat. Vanwege het onderhoud zou ik zelf niet gauw voor een parketvloer kiezen.

 6. Parket vloeren zijn handig om te poetsen. Ik kan we nog een tip geven, gebruik een parket stofzuiger. Die maakt niet zo een scharen als gewone stofzuigers…

 7. Oeps, ik heb een parketvloer maar ik doe er eigenlijk nooit iets aan. De vorige eigenaar heeft het al helemaal laten verslonzen dus eigenlijk was er geen redden meer aan, oeps!

 8. Aangezien ik zelf meer dan geregeld over het huishouden schrijf, met interesse gelezen. Wij hebben parket in mijn home office liggen en die ga ik binnenkort s heel goed behandelen, se. Wordt overigens net iets te weinig gedaan – wel tweewekelijks gedweild.

 9. Ik vind parket echt mooi en gezellig maar zou het nooit zelf leggen. Mijn katten gooien voortdurend hun drinkbak omver en dan zou de parket snel stuk zijn ^^

 10. Juist om deze redenen hebben wij onze vloer eruit gehaald. Toen we dit huis kochten zat er een echte in, maar was zo ontzettend slecht onderhouden. Onze laminaatvloer nu is ook ontzettend mooi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.