Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind?

Screen Shot 2018 05 06 at 08.00.11
Binnenklimaat school: hoe is het bij jouw school?

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, en ik ze dagelijks naar school bracht, viel het me bij binnenkomst regelmatig op: dampende jassen, volle gangen en beslagen ramen. Zeker in de winter bekroop me dan wel eens het gevoel dat ik beland was in een broeikas van virussen. Het leek me niet zo'n gezond leven...

En ik snapte dan ook best dat de gymles voor groep 8 aan het eind van de dag werd gegeven, zodat de kinderen daarna meteen naar huis konden, en niet hoefden uit te dampen in het klaslokaal!

Het schijnt dat een kwart van de scholen in Nederland ongezonde klaslokalen heeft.

Wat is een ongezond klaslokaal?

Een ongezond klaslokaal herken je vaak al aan de geur: het ruikt er muf. Een klaslokaal wordt ongezond als er teveel CO2 in de lucht zit.

Klaslokalen zijn helaas goede plekken voor teveel CO2. We ademen namelijk voortdurend CO2 uit. Dus zet een grote groep mensen bij elkaar in een ruimte, en de CO2 gaat al snel omhoog. Zeker als er vervolgens onvoldoende geventileerd wordt.

Van zo'n ongezond klaslokaal kan je kind klachten krijgen. Denk aan hoofdpijn, geïrriteerde ogen, slaapproblemen, keelpijn, concentratieproblemen en slechtere prestaties.

Wat kun je als ouders aan gezonde klaslokalen doen?

Als je een school gaat kiezen voor je kind, dan let je op veel dingen. Maar denk dus ook eens aan de lucht in klaslokalen! Als ouder zou ik bij de keuze voor de school van mijn kind goed kijken naar de klaslokalen, en vragen naar de manier waarop ze geventileerd worden. Denk daarbij aan:

 • Vraag of er een mechanisch ventilatiesysteem is.
 • Kijk of er planten in het klaslokaal staan. Planten helpen namelijk om de lucht te zuiveren.
 • Zijn er ventilatieroosters?
 • Hebben ramen een kiepstand?
 • Wordt er gelucht tijdens het speelkwartier?
 • Wordt er gelucht in de pauze tussen de middag?

Daarna zijn als ouder je mogelijkheden beperkt denk ik.

Tenzij je in de medezeggengsraad gaat zitten, en op dat niveau invloed probeert uit te oefenen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen pleiten voor een onderzoek binnen de school naar de luchtkwaliteit in de klaslokalen door het bedrijf strooming.nl. Die zijn gespecialiseerd in klimaatonderzoek in gebouwen.

Buitenlesdag en openluchtscholen

Een leuk initiatief in verband met een gezond klimaat op school, is de zogenoemde buitenlesdag. Op die dag hebben kinderen van de basisschool buiten les. En in België hebben ze zelfs zogenoemde 'openluchtscholen' las ik. Bij die scholen staan de ramen permanent open.

Ik vind zo'n openluchtschool beslist een aansprekend idee.

Conclusie

Je kind brengt veel tijd door in een klaslokaal. Dan is het prettig om te weten dat zo'n klaslokaal een gezond binnenklimaat heeft. Scholen doen van alles om zich te onderscheiden en zo nieuwe leerlingen te krijgen. Als school zou ik er echt mee pronken als ik een gezond binnenklimaat had!

In deze post gaf ik een aantal symptomen die kunnen optreden bij een ongezond klaslokaal, en wat je er aan zou kunnen doen als ouder.

Leestips

Basisschool kiezen.

Cola tegen keelpijn

Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind denk je?

Similar Posts

51 Comments

 1. De school van mijn dochter is nog niet zo oud en heeft een goede luchtsamenstelling.. het enigste wat echt een minpunt is dat het in de zomer echt bloedje heet wordt in het gebouw, maar dan gaan ze vaak buiten allerlei opdrachten uitvoeren en eten ze in de schaduw hun lunch op.

  1. Dat lijkt me wel problematisch moet ik zeggen. Het valt niet mee om je concentreren als het stikheet is. Heeft het gebouw een plat dak of zo?

 2. Nou, ik denk dat het niet alleen voor klaslokalen geldt hoor! Ik denk dat ook heel veel kantoorruimtes te wensen overlaat.

 3. Ik wil niemand persoonlijk beledigen maar soms overdrijven mensen wat betreft hun kinderen. In de tijd van onze grootouders was dit ook niet en zij leven ook nog.

  1. Zouden toen de lokalen niet gewoon veel "tochtiger" geweest zijn waardoor e vanzelf al ventilatie enz.was....

 4. He jak als je er bij stil staat zijn vele scholen ongezond voor de kinderen. Gelukkig hebben ze bij onze kinderen veel ramen, fijn! Het is immers de plek waar onze kleintjes groot worden

 5. onze kinderen zitten in geen gloednieuw gebouw en het ruikt er niet muffig ofzo... Destijds toen ik schoolliep zat ik in een oud gebouw in een te kleine klas met te veel leerlingen,sommige leerkrachten kwamen binnen en liepen naar het raam en zeiden dat het stonk...vreselijk,ik had ook dikwijls hoofdpijn. BWAARK,en die school staat er nog steeds,nooit of te nimmer stuur ik mijn kinderen naar daar hoor, en niet alleen voor de muf,maar ook voor tal van andere dingen die te wensen overlieten.zoals dat de eetzaal zich in een kelderverdieping bevond....

 6. Wat een handig artikel. Hier stond ik helemaal niet bij stil. Ik ga er eens op letten zodra die kleine naar de basisschool gaat.

 7. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar onze kinderen zaten op een kleine school met slechts 65 kinderen. Dus dat is anders dan een gebouw waar honderden kinderen in bivakkeren.

 8. Onlangs op de radio nog gehoord van ouders die gingen protesteren tegen de ongezonde lucht op de school van de kids. Ik herken het van in mijn eigen jeugd eigenlijk. De muffe lokalen, hoofdpijn, suf, ... Gelukkig zijn ze er nu dan toch stilaan meer mee bezig of komt er toch een bewustzijn op gang.

 9. Nog geen kinderen, maar wel leerkracht. En inderdaad ik denk dat de meeste klaslokalen niet aan de gezondste eisen voldoen. Bij mij gaan gelijk in de ochtend de ramen open, om goed te ventileren. Maar ik denk dat het nodige poetswerk ook wel vaker mag gebeuren.

 10. Ik vond het nooit fijn op school te warm, benauwd en kon vaak concentratie niet bij houden doordat het vaak met beetje zon echt een sauna is

 11. Onze oudste zoon is vandaag voor het eerst naar de basisschool geweest. Nu zitten ze nog in een oud gebouw waar de ventilatie volgens mij ook niet optimaal is. Het is gelukkig maar voor een jaartje, want volgende maand starten ze met de bouw van de nieuwe school; daar moet alles, als het goed is, piekfijn geregeld zijn!

 12. Ik viel vaak in slaap in de klas als er geen raam openstond. Dat is ook een teken dat er te weinig luchtcirkulatie is. Ook geen gezonde situatie.

 13. Ons meisje gaat binnenkort ook naar school waardoor ik een heleboel over school nadenk. Deze was nog niet in me opgekomen, maar ik denk dat het wel OK zal zijn.

 14. Hier is het volgens mij wel prima. Zal er eens op letten, maar het ruikt iig niet muf en de ramen staan geregeld open.

 15. Ik heb er nooit zo op gelet eerlijk gezegd, maar gelukkig gaan ze wel drie keer per dag naar buiten. Zoon zit ook in een aangebouwd dus nieuw lokaal, ga er vanuit dat daar toch wel een betere doorstroming is van de lucht!

 16. ik herriner me ook nog de tijd dat ik uren in een muf klaslokaal moest zitten! heel zeker van dat hier de luchtkwaliteit erg ondermaats was!

 17. Leuk artikel, tegenwoordig zitten we erg in met de luchtkwaliteit overal en terecht.

  Maar hoe ging het vroeger? :-)

 18. Bij ons vroeger gingen de ramen sowieso elke pauze wagenwijd open...
  ik hoor onze leerkacht Latijn nog zeggen: "jullie hersenen hebben zuurstof nodig", zij besloot soms ook om les te geven met het raam open... In ieder geval, het zou bij de procedures moeten horen.

  verluchting is sowieso het belangrijkste, thuis doe ik ook niets anders....

 19. heel goed om hier over na te denkenn, maar zijn er ook regels voor? waars cholen zich aan moeten houden? ik zou zelf zeggen van wel maar heb geen idee hoor. zou in ieder geval wel goed zijn

 20. Ik heb zelf het idee dat scholen niet veel doen aan hoe het er is qua lucht - of je het nou over de hoeveelheid zuurstof of de geur heb. Bij ons op school ruikt het in ieder geval in het deel waar de brugklassers zitten altijd naar eten - niet dat dat lekker ruikt daar, trouwens, haha.

 21. Bij mijn dochter in de klas staan de ramen vaak open zodra het kan. Ook de deuren hebben ze geregeld open. Geen idee hoe het met de hogere klassen zit maar ik zal het eens in de gaten houden.

 22. De school van mijn zoon ziet wel nog goed uit maar andere school in andere wijk ziet er modern uit, alleen iets te ver voor ons.

 23. Goed dat je dit aankaart. Het ruikt altijd fris in de lokalen van mijn kinderen en ik zie ook dat het raam in de klas ook altijd openstaat. Volgens mij is het er dik in orde.

 24. Nog nooit bij stil gestaan... thuis zorgen we altijd voor goede ventilatie. Bij onze zoon op de crèche is ook alles goed geregeld voor zover ik weet, en ze gaan gelukkig heel veel naar buiten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.