Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind?

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, en ik ze dagelijks naar school bracht, viel het me bij binnenkomst regelmatig op: dampende jassen, volle gangen en beslagen ramen. Zeker in de winter bekroop me dan wel eens het gevoel dat ik beland was in een broeikas van virussen. Het leek me niet zo’n gezond leven

En ik snapte dan ook best dat de gymles voor groep 8 aan het eind van de dag werd gegeven, zodat de kinderen daarna meteen naar huis konden, en niet hoefden uit te dampen in het klaslokaal!

Het schijnt dat een kwart van de scholen in Nederland ongezonde klaslokalen heeft.

Wat is een ongezond klaslokaal?

Een ongezond klaslokaal herken je vaak al aan de geur: het ruikt er muf. Een klaslokaal wordt ongezond als er teveel CO2 in de lucht zit.

Klaslokalen zijn helaas goede plekken voor teveel CO2. We ademen namelijk voortdurend CO2 uit. Dus zet een grote groep mensen bij elkaar in een ruimte, en de CO2 gaat al snel omhoog. Zeker als er vervolgens onvoldoende geventileerd wordt.

Van zo’n ongezond klaslokaal kan je kind klachten krijgen. Denk aan hoofdpijn, geïrriteerde ogen, slaapproblemen, keelpijn, concentratieproblemen en slechtere prestaties.

Wat kun je als ouders aan gezonde klaslokalen doen?

Als je een school gaat kiezen voor je kind, dan let je op veel dingen. Maar denk dus ook eens aan de lucht in klaslokalen! Als ouder zou ik bij de keuze voor de school van mijn kind goed kijken naar de klaslokalen, en vragen naar de manier waarop ze geventileerd worden. Denk daarbij aan:

 • Vraag of er een mechanisch ventilatiesysteem is.
 • Kijk of er planten in het klaslokaal staan. Planten helpen namelijk om de lucht te zuiveren.
 • Zijn er ventilatieroosters?
 • Hebben ramen een kiepstand?
 • Wordt er gelucht tijdens het speelkwartier?
 • Wordt er gelucht in de pauze tussen de middag?

Daarna zijn als ouder je mogelijkheden beperkt denk ik.

Tenzij je in de medezeggengsraad gaat zitten, en op dat niveau invloed probeert uit te oefenen. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen pleiten voor een onderzoek binnen de school naar de luchtkwaliteit in de klaslokalen door het bedrijf strooming.nl. Die zijn gespecialiseerd in klimaatonderzoek in gebouwen.

Buitenlesdag en openluchtscholen

Een leuk initiatief in verband met een gezond klimaat op school, is de zogenoemde buitenlesdag. Op die dag hebben kinderen van de basisschool buiten les. En in België hebben ze zelfs zogenoemde ‘openluchtscholen‘ las ik. Bij die scholen staan de ramen permanent open.

Ik vind zo’n openluchtschool beslist een aansprekend idee.

Conclusie

Je kind brengt veel tijd door in een klaslokaal. Dan is het prettig om te weten dat zo’n klaslokaal een gezond binnenklimaat heeft. Scholen doen van alles om zich te onderscheiden en zo nieuwe leerlingen te krijgen. Als school zou ik er echt mee pronken als ik een gezond binnenklimaat had!

In deze post gaf ik een aantal symptomen die kunnen optreden bij een ongezond klaslokaal, en wat je er aan zou kunnen doen als ouder.

Leestip: Basisschool kiezen.

Hoe gezond is het klaslokaal van jouw kind denk je?

51 Comments

  • Diana
 1. floortje
 2. Eke
 3. Karel
 4. Eva

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh