Heb jij nog een tv-abonnement?

tv-abonnement

Het aantal huishoudens zonder tv-abonnement stijgt naar 5% las ik in de krant. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar.

In de VS hebben ze er zelfs een heel woord voor: ‘cable cutting‘ oftewel de kabel doorknippen/opzeggen.

En dankzij alle nieuwe mogelijkheden om tv te kijken, zoals Netflix, vraag ik me ook regelmatig af of we ons tv-abonnement niet kunnen wegbezuinigen.

We betalen nu 15,50 per maand voor een tv-abonnement

Wij hebben op dit moment Digitenne van KPN.

We betalen per maand 15,50 voor Digitenne, oftewel 186,- per jaar

Onze telefoon en internet hebben we bij Tele2. De reden dat we het gescheiden hebben, is dat we ooit alles bij Tele2 hadden. Toen er problemen kwamen, viel dus alles ook meteen uit. Om die reden wilde mijn man de kansen/problemen spreiden.

Kunnen we ons tv-abonnement niet beter opzeggen?

Zoals ik al zei, vraag ik me regelmatig af of we ons tv-abonnement niet beter kunnen opzeggen. Want eigenlijk kijken we amper nog gewoon tv. Mijn man en ik kijken alleen Expeditie Robinson en Boer zoekt vrouw via de tv. En dat is op het moment niet eens. Alle andere programma’s kijken we via Netflix Nederland. Ooit keek ik ook nog Utopia, maar dat is gesneuveld onder mijn interesse voor Koreaanse drama’s.

Eigenlijk is dat tv-abonnement dus zonde van het geld. Van die 186,- per jaar kunnen we ook andere leuke dingen doen.

Toch aarzel ik om het tv-abonnement op te zeggen

Toch aarzel ik steeds om het tv-abonnement definitief op te zeggen. De belangrijkste reden is omdat ik denk dat ik het in de toekomst misschien tóch nog nodig heb. In die zin lijkt het erg op moeite hebben met díngen weggooien. Het idee van: ‘Je weet maar nooit,’ werkt enorm belemmerend bij een goede opruimbeurt.

Waar moet je opletten als je je tv-abonnement wilt opzeggen?

Omdat wij internet en de telefoon via Tele2 krijgen, en dus een los tv-abonnement hebben, kunnen we het vrij makkelijk opzeggen. Maar als je een alles-in-1-pakket hebt is het wel even opletten geblazen. Lees goed de kleine lettertjes van je tv-abonnement contract! Op de site van Computertotaal waarschuwen ze dat je bij veel kabelaanbieders geen losse internetaansluiting kunt nemen.

‘De meeste kabelaanbieders leveren geen internetaansluiting zonder afname van analoge televisie. Wanneer je bijvoorbeeld bij Ziggo televisie en internet afneemt, dien je dus het volledige abonnement op te zeggen.’

In ons geval geldt het volgende: een automatisch verlengd Digitenne abonnement is maandelijks opzegbaar, met een opzegtermijn van één maand. Dus als ik de knoop doorhak, kan ik deze besparing makkelijk in gang zetten.

Glasvezel zorgt voor een wending bij ons

Toen ik met mijn man overlegde over ons tv-abonnement blijkt dat ik inmiddels ben ingehaald door de komst van glasvezel naar het platteland. Volgens mijn man gaan wij dan ook over naar zo’n alles-in-1 pakket. Of je daar nou wel of geen tv-abonnement bijneemt, maakt volgens mijn man amper verschil.

Heb jij nog een tv-abonnement?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ja wij hebben een alles-in-1 pakket. En geen netflix. Wij kijken wel regelmatig tv. Zeker de kinderen. Wij hebben het pakket van nle. Dan heb je kpn-tv. We kunnen daardoor programma’s terugkijken, pauzeren ed. Ideaal vinden wij.
  Volgens mij kun je ook via internet de meeste programma’s gewoon (terug)kijken. Dus als jij voor 2 programma’s €15,50 per maand betaald zou je eens kunnen kijken of die programma’s ook via internet kunt kijken. Dan kun je idd je tv abbonnement opzeggen.

 2. Toen Netflix hier in huis kwam, stelden wij ons ook de vraag of tv-abonnement nog wel zinvol was, en ook hier de angst om iets weg te doen wat we toch nog nodig zouden hebben.
  Dus hebben we simpelweg twee maanden lang de tv uitgeschakeld en kijken wat er gebeurt.
  Bleek dus dat we in die tijd misschien 3 keer de reflex hadden om tv te kijken, te weinig dus om het abonnement aan te houden.

 3. Wij hebben een vrij duur alles in 1 pakket omdat mijn man voor zijn werk snel internet nodig heeft.
  Daar zit de tv bij. We kijken niet veel, sowieso al niet. We hebben ook geen netflix.
  Maar we overwegen soms wel Netflix, ik zou bijvoorbeeld graag Spaanse programma’s met NL ondertiteling willen kijken om zo mijn spreekvaardigheid te verbeteren :)

  1. Ik wil ook graag snel internet, omdat ik fulltime blog. Als we glasvezel krijgen wordt deze wens hopelijk bewaarheid.

   Wat betreft taalvaardigheden verbeteren: dat werkt zeker. Dankzij Koreaanse drama’s versta ik inmiddels al aardig wat woorden : )

 4. Ik kijk eigenlijk amper tv, dus ik zou prima zonder kunnen, maar ik ben niet alleen… hier dus nog gewoon een tv abonnement, wel heel ouderwets analoog.

 5. wij hebben geen tv abonnement meer, maar netflix en journaal ed kijken we via de nos app en de chromekast

 6. De overmatig veel ongevraagde en irritante reclame die me door mijn strot geperst werd heeft hier een contra productieve uitwerking gehad. Ik heb inmiddels al 5 jaar geen televisie meer. Ik mis het niet. In tegenstelling tot de linkse Staatspropaganda, haal ik nieuws wat we moeten weten ongecensureerd van internet. Ook geestverruimende programma’s als Utopia en boer zoekt vrouw, alsmede intellectuele grapjurken als Gordon mis ik echt niet, integendeel zelfs.

 7. Ik heb het meest uitgebreide Ziggo alles-in-1 pakket. Dat heb ik vooral gedaan voor de hoge internetsnelheid.
  TV kijk ik nauwelijks maar zoals je al aangeeft biedt Ziggo geen pakketten aan zonder TV dus ik neem het maar voor lief.
  Ik neem wel nogal eens een programma op, zodat ik die ongelofelijk irritante reclames kan doorspoelen.

  Verder is het ook hier vooral Netflix wat de klok slaat. De Nederlandse zenders hebben soms wel interessante programma’s en die kijk ik dan gewoon op de TV.
  Over de commerciële zenders wil ik het eigenlijk niet eens hebben want dat is wat mij betreft 99 % bagger. De enkele film of serie die ik op zo’n zender wel waardeer, neem ik op zoals boven omschreven.

  1. Reclames kunnen inderdaad irritant zijn. Met een paar uitzonderingen: sommige reclames zijn briljante vondsten. Maar meestal gebruik ik ze om even naar de wc te gaan.

 8. Wij kijken veel en nemen ook veel op. Digitenne en die gekozen omdat die ook BBC en de Belgische zenders heeft, die we beiden niet willen missen.
  Netflix nog geen behoefte aan.

 9. Eigenlijk heb ik het niet helemaal op een rijtje. Maar ik wil wel dat de tv blijft bestaan. Ik laat me verrassen door de programma’s , kijk b.v regelmatig naar docu’s, laat me informeren, kijk ook commerciële zenders. Maar ik zou niet willen dat de Publiekke zenders beknot worden. Ik vind dat een slechte zaak. Dat gaat natuurlijk wel gebeuren als er veel Netflix gekeken wordt of alleen commerciële zenders enz.straks moeten we wel gaan betalen voor programma’s terug zien . En voor You tube enz. Waar eindigt dit?.De commercie slaat in alle hevigheid toe. Ik vraag me ook af of de glaskabel dit overleeft. Voorlopig hou ik me bij de tv,

 10. Wij hebben een compleet pakket, tv, internet en telefoon en geen netflix. Ik denk ook niet dat netflix er ooit zal komen, ik houd absoluut niet van soaps en speelfilms, een enkele uitzondering daargelaten. Wij kijken meestal naar de publieke zenders, nieuws, documentaires, crimi’s ( die vind ik dan weer wel leuk, de meeste dan, zoals de engelse en scandinavische). Ik zou niet graag documentaireseries als door het hart van China, van Nablus naar Ninivé bv. missen. En op een tablet of laptop kijken vind ik niks. Wij kijken ook graag naar quizzen als de slimste mens, per seconde wijzer of 2 voor 12. Naar de commerciële zenders kijken wij nauwelijks, hooguit CSI New York, omdat het in New York speelt. Kortom een tv abonnement zal nog wel even blijven.

 11. Eigenlijk hebben we het ook niet nodig bedenk ik me. Het kost zo ongelooflijk veel geld! maarja af en toe even zappen is ook niet verkeerd.

 12. Je hebt echt een punt. Wij hebben het ook. En het is wel fijn om te hebben, maar meestal kijken we op onze eigen tijden online.

 13. Wij hebben nog wel een tv-abonnement, en moet zeggen dat wij er nooit over nagedacht hebben om het helemaal op te zeggen. Maar wij kijken ook best vaak ‘gewoon tv’ dus we houden ‘m nog maar even denk ik.

 14. Ja, maar 12 maanden gratis. Maar ik vind al die reclame vreselijk. En dat voetbal… Gelukkig is het gratis en opzegbaar.

 15. Ja, in de zomer gebruiken we het niet zoveel dan zijn er toch alleen maar herhalingen voor maar in de winter vind ik het wel fijn :D

 16. Ruim 10 geleden het ik de kabel de deur uitgedaan vanwege storingen. Sinds die tijd kijk ik gewoon via het internet (DSL) TV. Kan live, maar achteraf vind ik vaak prettiger zodat ik flink kan doorspoelen. Op deze manier zie ik geen reclames. Het gaat vooral om VPRO-programma’s (ik ben daar lid van geworden) en veel van de NPO. Maar ik kijk af en toe ook ZDF of WGBH (Boston). Series intereseren me niet. Dus geen Netflix of dergelijke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.