Griep als kans voor een pas op de plaats

Screen Shot 2018 03 06 at 08.22.57Het was al een paar jaar geleden dat ik voor het laatst werd pootjegehaakt door een virus.

Dus toen ik ruim anderhalve week geleden ziek wakker werd was ik er laconiek onder. ‘Ik was ook aan de beurt,’ concludeerde ik en schikte me goedmoedig in mijn lot. Ik bleef een dagje braaf in bed omdat ik koorts had, maar voelde me de volgende dag zoveel beter dat ik vond dat ik wel weer naar beneden kon.

Ziek op de bank met Kdrama en mijn gedachtes

De daaropvolgende dagen heb ik grotendeels doorgebracht op de bank in de woonkamer. Want als ik maar iets durfde te doen, brak prompt het zweet me uit en hoestte ik me de longen uit het lijf. Aangezien mijn lichaam rust gebood, besloot ik dan maar Kdrama te kijken. Dat bleek verrassend goed te doen. Ik dacht dat ik er lamlendig van zou worden, maar dat viel erg mee : )

Dingen willen geeft onrust

Aan het eind van het weekend begon ik echter onrustig te worden. ‘Nu is het wel klaar!’ vond ik. Bovendien wilde ik op maandagochtend boodschappen doen en koffiedrinken met mijn koffievriendinnen. Toen ik me begon te verzetten tegen het ziek zijn werd het prompt irritant. Ik werd ongeduldig, en onrustig omdat ik me zorgen maakte dat ik niet kon doen wat ik wilde.

Pas toen ik me er bij neerlegde dat ik duidelijk niet fit genoeg was om koffie te gaan drinken, voelde ik me weer rustig.

Al met al heb ik een aantal dingen geleerd van mijn griepachtige verschijnselen!

Wat ik leerde toen ik grieperig was

 1. Als je je er niet tegen verzet is het minder erg.
 2. Je ziek voelen is onplezierig! Je lichaam voelt niet als normaal, en jezelf daardoor ook niet.
 3. Urenlang Kdrama kijken als je ziek bent is uitstekend te doen. Niks mis mee.
 4. Doordat ik noodgedwongen niet mijn normale leven kon leiden kon ik er van een afstandje naar kijken. En wat blijkt? Ik vind mijn leven eigenlijk heel prettig! Ik houd van de ritmes en routines. Van het dagelijks hardlopen, mijn kopje koffie om 10 uur, de lunchwandeling met Trixie, het was vouwen terwijl ik praat met mijn jongste zoon die uit school komt, het koken, de avondmaaltijd etc. Ik houd er van! Geen wonder dat ik nooit op vakantie wil ; )
 5. Je gezond en goed voelen is heerlijk. Maar er is feitelijk maar een klein virusje voor nodig om je onderuit te schoffelen!

Mijn conclusie

Ziek zijn is op zich niet fijn, maar kán een kans zijn om een stapje terug te doen en je leven eens opnieuw te aanschouwen. Gelukkig werd ik blij van wat ik zag. En ik leerde dat ik mezelf het meest in de weg zat als ik andere dingen ging zitten willen. Als ik gewoon braaf ging liggen, was het best oké eigenlijk.

Zie ook mijn post over zakdoeken en de vraag wat beter is: tissues of zakdoeken als je verkouden bent en Vicks VapoRub ervaringen!

Leestip: Lichaamstemperatuur meten.

Ben jij deze herfst/winter al ziek geweest?

Similar Posts

31 Comments

 1. Over de griep gesproken…inmiddels wordt dit mijn tweede week dat ik thuis ben door die stomme griep. Zelf kom ik heel erg moeilijk van een griepje af en kan er zelfs weken tot maanden ermee door lopen. Vaak ga ik gewoon door met de dagelijkse dingen zoals school. In dit artikel zitten zeker een aantal dingen die nu van pas komen.

  1. Wat ik om me heen hoor is de griep ook heel hardkennig Bertina. Vervelend dat je er zo lang last van hebt. Zelf loop ik wel weer prima rond, maar mijn conditie vind ik nog wel slecht.

 2. Ik zag je titel en toen dacht ik: Nicole heeft ook de nieuwsbrief van de Feng Shui Academie gelezen!! Daarin staat iets over het nut van het vuur van de koorts. Koorts breekt iets af in het lijf wat het niet meer nodig heeft. Dat geeft ruimte voor iets nieuws, wat het lijf Wel nodig heeft.

  Maar jouw conclusies zijn net iets anders. Leuk dat deze beschouwingen helemaal uit jezelf komen.

 3. Ik heb een heel zware verkoudheid met keelontsteking gehad.
  Ik heb al heel wat jaren chronische vermoeidheid. Daar heb ik aardig mee leren omgaan. Plannen doe ik wel, maar het is altijd onder voorbehoud.

 4. Goed stukje, wat een zelfreflectie.
  Wat eraan toegeven al niet te weeg kan brengen, dan ben je al een eind op weg naar herstel ….
  Nee, geen griep of verkoudheid of iets wat er op lijkt gehad het afgelopen jaar.
  Best bijzonder daar ik een ernstige ziekte heb en in de verpleging werkzaam ben.
  De vraag die afgelopen weken naar boven kwam naar aanleiding van de vele en langdurige griepgevallen, heeft de ntt-therapie zo’n grote invloed op mijn immuunsysteem?
  Wie zal het zeggen, nog maar eens paar jaar aankijken!

 5. Zo hier bagger ziek geweest, en dat terwijl ik zwanger ben en nog 2 kids heb. 1 gelukkig op school zodat ik nog iets kon rusten. Heel de dag op de bank series kijken lijkt mij heerlijk! Helaas kijkt mijn 2 jarige liever paw patrol of zo :P
  Wel een goede om eens zo naar je leven te kijken en wat fijn dat je er zo content mee bent! :D

 6. Oh het is hier in huis echt de ene zieke na de andere. Afgelopen zondag had ik weer een terugval.
  Ik ben tot de conclusie gekomen dat we even teveel stress hebben gehad afgelopen maanden in combinatie met een rottig virus dit jaar. De stress is iets waar we op zich niets aan hebben kunnen doen om te voorkomen. We zijn het nu wel aan het oplossen (zo goed mogelijk).
  Ziekte is voor mij ook echt een moment van overgave en reflectie. Mooi om te zíen dat het voor meer mensen zo werkt ????

 7. leuk opgeschreven. ik ben zelf nog steeds grieperig en beide kinderen ook al ziek gehad.Laat t mooie weer maar komen en weg met al die virussen

 8. In dat opzicht is ziek zijn inderdaad wel een goed idee :-D Even pas op de plaats. Daar ben ik ook naarstig naar op zoek, maar dan neem ik echt even een break tussendoor, want je zult je beroerd gevoeld hebben

 9. Ik ben al 10 jaar ziek en wel.????
  Dat is natuurlijk een beetje flauw, sorry. Maar zonder gekheid, ME/CVS voelt vaak als griep maar dan zonder t vele hoesten en net nog veel andere klachten er bij.
  Dus ben ik het gewend. Al baalde ik wel dat ook ik de griep kreeg want dat betekent dan toch weer een stap terug in mogelijkheden, het duurt bij mij maanden voor ik weer op een goed niveau zit.
  Ik overdenk vaak mijn leven en ben toch tevreden, ondanks het ziekzijn. Ik vind t een sport denk ik om toch te genieten van dingen ook als het lijf niet meewerkt.

 10. Ik was begin februari aan de beurt. Ben bijna nooit ziek, dus heb me er maar aan overgegeven. Zoveel mogelijk op de bank gelegen met Netflix of een boek, terwijl mijn dochtertje zichzelf vermaakte. Prima te doen. Wat wel jammer is, is dat ik ZZP’er ben en het werkt zich dan opstapelt. Lang ziek zijn zit er voor mij dan ook niet in.

 11. We zijn gelukkig gezond de winter door gekomen! De echte griep is ons bespaard, maar helaas ware de zware verkoudheden en hoesterige keeltjes wel aan de orde ;).

 12. hier van de week 5 dagen op bed gelegen en alleen maar geslapen, duidelijk de griep, het was hier ook 16 jaar geleden en ik heb me er maar gewoon aan over gegeven.

 13. Wij waren begin van het jaar aan de beurt, mijn dochter heeft er meteen chronische vermoeidheid bij opgelopen wat dus nog maanden kan duren

 14. Ik heb alleen in december buikgriep gehad, en geen tijd gehad om stil te staan.. Was non stop naar de wc aan t rennen :p Dus ja, mss moet ik nog maar een andere griep krijgen, of gewoon lekker in t zonnetje gaan zitten een middagje

 15. Ik heb afgelopen twee weken de griep gehad. Dit was wel even heftig, dat was ik niet meer gewend! Natuurlijk komen er ook weer betere tijden, maar dat wisselvallige weer is de oorzaak! Dan is mijn immuunsysteem verzwakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.