Graszoden of gras zaaien?

graszoden

Wat is beter: graszoden of gras zaaien?

Er wordt wel eens gezegd dat we het wachten verleerd zijn. En geduld is een schone zaak, maar een vergeten kunst.

Anno 2015 willen we alles snel. En als het even kan nu. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de 24-uurs economie. Steeds meer winkels gaan op zondag open. Toen ik laatst eindelijk iets had gevonden om te kopen met die stomme cadeaukaart van de Bijenkorf zag ik dat mijn pakketje ook op zóndag bezorgd werd!

Graszoden versus gras zaaien: Wachten versus meteen resultaat

Ik zie zeker het nut van moeten wachten. Ook al wil ook ik dingen soms het liefst zo snel mogelijk. Een heel praktisch voorbeeld van wachten versus onmiddellijk resultaat willen zien vind ik altijd de keuze tussen graszoden of gras zaaien. Als je graszóden gebruikt heb je in één middag een groen gazonnetje! Instant bevrediging en een leuke tuin. Maar kies je voor gras zááien, dan ziet je tuin er aan het eind van de dag nog ongeveer hetzelfde uit. Hoogstens wat egaler en netter. Maar gras is er nog niet. Dat heeft tijd nodig.

Graszoden én gezaaid

Toen we in Arnhem woonden hadden we een klein voortuintje. Dat hebben we toen opgeknapt, met… graszóden. In één middag hadden we een nette tuin. Ik vond het ideaal. Bij ons huis in Doetinchem was al een gazon, dus daar hoefden we niets aan te doen. Maar onze tuin hier op het platteland was tijdens de verbouwing aan flarden gereden. Dat is toen helemaal ingezaaid door een ‘mannetje’. En bij mijn kantoortje hebben we zelf met graszaad van de Action zelf gras gezaaid.

Ik heb dus zowel graszoden als graszaad gebruikt. Maar afgezien van persoonlijke voorkeur heb ik me altijd afgevraagd: is het één beter dan het andere? Laten we eens kijken!

Voordelen graszoden

 • Graszoden kun je het hele jaar doorleggen of laten leggen.
 • Graszoden bestaan uit kant en klaar gezond gras.
 • Instant effect.
 • Minder kans op onkruid.
 • Je mag er sneller op lopen. Zeker handig met kinderen.

Voordeel gras zaaien

 • Sommige mensen hebben er plezier in om het hele proces zelf te doen en vervolgens het resultaat van hun inspanningen te zien groeien. Het voelt echter. En ze voelen zich meer verbonden met hun tuin.
 • Graszaad is een stuk goedkoper.
 • Je haalt de doos in huis, maar bent niet verplicht onmiddellijk te gaan zaaien.
 • Is licht werk: het zaaien is een makkie.
 • Je hebt keuze uit veel grassoorten, en je kunt zelfs zaden mengen naar smaak.

Nadelen graszoden

 • Eenmaal gekocht moet je het wel snel leggen. Dus niet eerst nog een weekje laten liggen!
 • Graszoden zijn best zwaar, dus het is pittig werk. Zeker als je een grote tuin hebt.
 • Duurder om te kopen.
 • Minder keuze uit grassoorten.

Nadelen gras zaaien

Katten en vogels gaan er soms in wroeten en gooien je zaadjes overhoop, waardoor je gras niet mooi wordt.

 • Je moet de juiste tijd van het jaar kiezen. Het kan vanaf april/mei.
 • Je moet de grond voorbereiden om te zaaien.

Praktische informatie

Graszoden kun je kopen bij een plaatselijk tuincentrum, maar ook online. Hetzelfde geldt voor graszaad. Wij kochten dat bijvoorbeeld bij de Action, maar ook dit kun je online kopen.

Conclusie

Als je een grote tuin hebt is zaaien makkelijker en goedkoper. Maar heb je een kleinere tuin, dan zijn graszoden wellicht de fijnste en snelste oplossing.

Zie ook Afrikaantjes in de moestuin en Tuinzaden ruilen.

Wat kies jij: graszoden of gras zaaien? En hoe ervaar jij het als je ergens op moet wachten?

Similar Posts

15 Comments

 1. Uhm wij hebben kunstgras… wij hadden graszoden, maar dat sloeg in onze tuin echt niet aan, dan weer inzaaien en weer allerlei bruine plekken, veel mos er tussen etc etc. En niet alleen bij ons maar ook bij de buren, niemand heeft meer gras hier alleen wij dan, weliswaar kunstgras, blijft mooi, geen mos er tussen of ander onkruid en onderhoudsvrij, ik kan het een ieder aanraden.

  1. De oma van mijn man had een plaatsje met tegels en die had ze in pasteltinten geverfd. Dat stond erg leuk en fleurig moet ik zeggen. Maar graszoden zijn natuurlijk wel natuurlijker en zachter ook aan de voeten.

 2. Ik heb een paar jaar geleden onze achtertuin met zoden gelegd. Ik heb het zelf gedaan en vond het goed te doen. Ik ben iemand met weinig geduld, dus ik wil meteen resultaat. De afgelopen jaren heb ik wel een beetje bij moeten zaaien.

  1. Het grote voordeel van graszoden is inderdaad dat je meteen resultaat ziet. Het is echt een make-over van je tuin in een middag. En een beetje bijzaaien is niet moeilijk gelukkig.

 3. Nee toch, is het nu al de tijd om gras te gaan zaaien (of leggen)?
  Vroeger had ik een enorm grote tuin naar Amsterdamse begrippen. Jarenlang mee in de weer geweest om er een mooi ‘grastapijt’ van te maken. Inderdaad vogels die de zaadjes telkens weer uit de grond pikten.
  Uiteindelijk ben ik ertoe overgegaan om de helft van die tuin te laten betegelen. Dat scheelde de helft aan ellende. ;-)

  1. Graszoden kun je het hele jaar door leggen Sunny Mama. Dat is het handige vind ik. Balen dat het niet lukte om een mooi ‘grastapijt’ te maken. Onze tuin is ook niet heel elegant moet ik zeggen. Er zit gras in. Laten we het daar maar op houden. Maar het hoeft van mijn ook niet zo glad, dat scheelt.

 4. Wij hebben goede ervaringen met gras zaaien. Zoden vonden we te duur.
  Bij ons nieuwe huis hebben we een piepklein stukje gras in de tuin en geen grasmaaier meer. Die hebben we bij ons vorige huis gelaten. Die was veel te groot voor dit kleine stukje bij de vijver.
  Bij de vijver is sowieso lastig want het gras ligt zo in het water als je met een strimmer werkt.
  Waarschijnlijk gaat komend voorjaar het gras eruit en doen we er kunstgras in. Om nu voor 3,5 m2 een grasmaaier te kopen ;-P

  1. ..kunstgras…vreselijk! Waarom geen kruiptijm o.i.d. Is bodembedekkend, je loopt er gewoon over, soms een beetje bijknippen.
   Bij een vijver kies je voor penningkruid, stekelnootje , vederkruid ofzo.

  2. Ik ben het met je eens dat kunstgras niet de schoonheidsprijs krijgt. Maar op deze manier kan ik er wel de droogmolen op kwijt en die kan alleen maar daar staan.

  3. Vandaag even gekeken naar kunstgras bij l.een b.akker. Tjonge, dat was nog best aan de prijs. We kunnen beter een goedkope maaier kopen en het gras er lekker in laten zitten.

 5. Ik blijf toch echt gras het mooiste vinden. Kunst is heel prachtig en je hebt zeker groot verschil erin. Goedkoop beetje nep achtig en de duurdere die er behoorlijk echt uit zien. Gras is erg mooi maar het maaien steeds vooral als je een goede zomer hebt met veel zon en regen. De geur van gras is daarin tegen wel heerlijk!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.