Reacties

Hoe mijn kerstboom mee veranderde met mijn kinderen — 45 reacties

 1. Onze kerstboom is altijd een echte met kluit dit jaar hebben we een nieuwe de vorige heeft 4jaar gediend maar is te lelijk geworden die mag op pensioen in de tuin,ik heb alles in wit rood en zilver ik weet nog als ik klein was hadden we ook een echte en daar staken echte kleine kaarsjes in dat was altijd spannend als die aan gestoken werden er stond ook altijd een volle emmer water bij voor het geval?datkunnen we ons nu niet meer voorstellen.

  • Zo had mijn moeder de kerstboom vroeger ook: rood, wit en zilver! Leuk dat jullie een echte boom hebben, en dat die zoveel jaar weer mee kan.

   Echte kaarsjes lijkt me heel bijzonder. Maar ik zou denk ik ook wel zorg hebben dat ze uit de boom zouden vallen of zo.

 2. Ik had altijd een écht kerstboom, tot ik ging samenwonen met mijn vriend. Hij had een kat en samen namen we er nog een kat bij. En we hebben 2 jonge kinderen. Zij blijven gelukkig van de kerstboom af en ook de katten kijken er niet naar om. Nu zitten we met een kuntboom met plastic ballen. Maar wel een hele mooie kunstboom. Hij lijkt net echt, en doordat we er zoveel ballen in hangen, zie je de boom bijna niet meer :p
  Maar alleen maar wit en zilveren plastic ballen, Verder geen kleur. Met een zoon met ADHD en 2 ouders die van rust houden, is dit de perfecte oplossing :)

  • Slim Birgit! Kerstmis is natuurlijk toch al een beetje een onrustige tijd voor prikkelgevoelige kinderen en ouders. Door je kerstboom rustig te houden voeg je in ieder geval geen onnodige prikkels toe.

 3. Wij hebben altijd een echte boom, meestal een grote en een kleine. Dit jaar een kleine omdat we veel weg zijn. Onze kinderen zijn inmiddels 8 en 12. Ik heb de boom altijd getracht in mijn eigen stijl teb decoreren, wel met inbreng van de kinderen. Maar zij geven vreemd genoeg niet om hun eigen frutsels in de boom.
  Dus ik leef met uit met rode, paarse, cyclaamkeur ballen, een enkele dure bal die nog over is van een Bijenkorf aankoop.
  En sinds een jaar of twee hebben we gebreide ballen van een bejaarde moeder van vriendin. Zo gaaf. De grote met gebreide ballen en de kleine met gekleurde. Maar dit jaar niet...

 4. Wat heb je dit leuk geschreven. Mijn kerstboom is nog steeds de neppe rakker die ik kocht toen ik zwanger was van mijn eerste. Nu hangen er wel wat kinder kerstballen bij maar veel is er niet veranderd.

  • Is het een platte houten boom, of is hij wel driedimensionaal Suzanne? Wonderlijk genoeg doet onze kat niets uit op de kerstboom. Gelukkig ook maar trouwens.

 5. Hier altijd een echte, qua smaak zijn we wel veranderd in de loop der jaren;)
  Onze eerste eigen boom zat vol met die berenballen..jaren 90..vreselijk haha, later terra en geel..toen bruin..en nu zilver en roze, net als de rest van het interieur, mijn zoon was nooti zo knutselig, dus van hem nooit iets in de boom gehangen, dochter was wel iets creatiever dus er hing wel eens iets in, beetje aan de achterkant, vreselijk vond ik het;)
  De hond kijkt er gelukkig nooit naar om,en hij heeft jaren op een mand gestaan, nu in dit huis op de grond, maar gaat prima met onze hond.

  • Berenballen? Zijn dat kerstballen met plaatjes van beren er op? Ik ben helemaal benieuwd!

   Ik moet glimlachen dat je de creaties van je dochter aan de achterkant van de kerstboom hing : )))

 6. Wij hebben nu een kunstkerstboom, dat vind ik wel een verademing. Maar qua kerstversiering heb ik nog steeds hetzelfde. Tobias blijft er tot nu toe netjes vanaf, gelukkig, Behalve bij het versieren van de boom, toen wilde hij helpen en zijn er 3 ballen gesneuveld. Het zij zo...

 7. Onze kerstboom is geen echt exemplaar. Vallende naaldjes is daar de oorzaak van ;-)
  Hij is wel vrij groot en er hangen witte lichtjes in. De versiering gaat van donkerbruin tot lichtbruin. Mat en blinkend. Bovenaan een grote ster.
  Hij past helemaal bij het interieur :-)
  Maar er zijn hier geen kleine kindjes meer, noch poezen ;-)

 8. Ik heb voor het eerst een echte gekocht! En ook voor het eerst eens serieus behangen met normale ballen en slingers....Voorheen mochten mijn kinderen elk een hanger uitzoeken, ieder jaar weer....Dus het was een mooie ratjetoe aan ballen en slingers en kleuren. En nu heerst er rust in de boom...ook wel leuk maar volgend jaar gaan alles ballen er weer in hoor! Wel zo gezellig....hoeft allemaal niet zo strak hier...

  • Dat vind ik een leuke traditie: je kinderen elk jaar een hanger laten uitzoeken! Als ik nu nog kinderen zou krijgen, zou ik die zo van je overnemen. Zo krijg je echt een boom met herinneringen stel ik me zo voor.

 9. Mijn ouders hadden vroeger altijd een echte boom met gekleurde lampjes en een bonte vezameling kerstballen uit de jaren zestig en zeventig. Als kind vond ik dat prachtig, als eigenwijze puber in de jaren tachtig vond ik dat veel te bont en leek me een boom met alleen zilverkleurige versierselen veel stijlvoller.
  Toen manlief en ik trouwden vond ik zilverkleurig versiering doodsaai. Ik kocht wat leuk ballen en figuurtjes (vogeltje, dennenappels, kerstmannetjes) van glas. Toen onze zoons geboren werden heb ik heel veel houten kerstspulletjes gekocht en dat vond ik erg mooi en wel zo veilig.
  Die houten spulletjes werden later aangevuld met rood en goud. En ik was gek op de kerstballen met rode linten eraan :-) Eerst hadden we een echte boom maar een van mijn zoons bleek allergisch voor een echte kerstboom. Toen hadden we een kunstboom en dat ging jaren goed totdat ik last kreeg van het oude stof dat zich in de boom ging verzamelen en vreselijke hoestbuien kreeg. Ik heb de boom weg gedaan en de versieringen weg gegeven.

  • Jouw kerstboom is duidelijk veranderd door de jaren heen VeggieMo. Mooi om te lezen hoe dat ging door een combinatie van verandering in smaak en omstandigheden.

 10. Een kunstboom heb ik nog nooit gehad. Vroeger een zonder kluit, soms een jaar niet dan legde ik alleen takken neer en versierde die en kaarsen natuurlijk.

  Nu voor tweede jaar 2 kleintjes die overzomerd hebben, hierin zitten de mooie oude zilveren ballen sommige net gekocht in de kringloop. Ze staan op dressoir op rodeloper en daar ook rondom wat ballen.
  En een grote tak in vaas is versiert met allerlei kleuren ballen, strikjes en gekleurde slierten en slingers. Ertussen veel led en waxinekaarsjes.

 11. Onze kerstboom is inmiddels ook een neppe. Onderin hangen vooral plastic ballen en knutsels van onze peuter. Bovenin hangen nog wel glazen ballen! Onze boom is nogal kleurrijk, want de kinderen mogen elk jaar iets uitzoeken voor in de boom, dus er hangen roze, maar ook rode ballen in. En een elmo poppetje ;) Ach, hij wordt elk jaar mooier vind ik.

  • Goede oplossing om het breekbare spul bovenin te hangen. En wat leuk dat jij dat ook doet: je kinderen elk jaar een versiering laten uitzoeken. Ik vind dat echt een heel mooie traditie zeg.

   En geweldig dat er ook een Elmo in de boom hangt : )))

 12. Wij hebben pas dit jaar een kerstboom gezet nu Vince 20 maanden is. Hij blijft er af! We hebben dus geluk dat hij echt luistert. Als kerststalletje hebben we Little people, daar kan hij wel mee spelen. Hij is al fan van baby Jezus of hoe hij het zegt: Jeezoes

  • Geweldig, een kerststal van de Little People! Dat is ook eigenlijk veel leuker voor kinderen dan een kerststal waarnaar ze alleen maar mogen kijken. Zo is het veel laagdrempeliger.

 13. Leuke invalshoek :-)
  Ik ben al benieuwd hoe onze boom mee gaat evolueren.
  We hebben nu inderdaad ook voor het eerst een nepboom, maar dit is niet persé door de peuter.
  En ja, er is al één glazen bol gesneuveld. Door de poes, niet de peuter :-)

  • Poezen zijn echt berucht als het om kerstbomen gaat geloof ik! Ik besef nu pas dat wij wat dat betreft geluk hebben met onze kat. Die blijft er keurig van af om de een of andere reden. Het is niet dat ik hem daarin heb opgevoed of zo.

 14. Wij hebben een neppe kerstboom met 2 kleuren ballen erin; van glas. Ik kan me voorstellen dat je kerstboom veranderd met kleine/grote kinderen. Zo vond ik zelf de gekleurde lampjes altijd geweldig! Nu moet ik er niet aan denken om ze in de boom te doen. Al zal dat vast nog wel eens gebeuren als er kinderen komen.

 15. We hadden thuis altijd een echte, ik vond dat vooral leuk. Ook bij mijn vriend begonnen we met een echte. Nu hebben we alleen kunstkerstboom. Wel zo handig ;-). Ik heb er vandaag trouwens een artikel over geschreven :-).

 16. De boom, de oudste is acht en de jongste vijf. Dit is voor het eerst in drie jaar dat hij weer staat. De vorige keer dat de boom stond was die bont gekleurd, de meisjes hadden toen groene,blauwe, roze en gele ballen... die ballen zijn dit jaar naar school gegaan omdat ze te kort hadden en wij hebben nu wit en zilver met her en der een zelfgemaakt item!

  Mijn oma heeft zolang ik het kan herinneren een bonte boom, maar wel als hoofdkleur zilver. Mijn ouders hadden een wat strakkere boom met om het aantal jaar wel weer eens een ander kleurtje erin. Of andere strikjes.

  Leuk om je verhaal over jullie boom zo te lezen!

  • Eigenlijk is het best bijzonder hoe iedereen zo'n boom weer anders versiert en optuigt! En hoe dit ook nog eens door de tijd en omstandigheden beïnvloed wordt : )

 17. Ik zou graag een herinneringenboom willen maken, bijvoorbeeld met 'onze' eerste kerstbal, die wij samen uitkiezen, een kerstbal voor onze kinderen, een speciale ergens van mee nemen.. Dat soort dingen, zodat als wij oud en versleten zijn er achter elke bal een (mooi) verhaal zit :) (of dat uiteindelijk gaat lukken is natuurlijk een tweede...)

 18. Toen we nog geen kinderen hadden , waren het idd glazen kerstballen. Inmiddels hebben we ze vervangen door plastic ballen.
  En nu we een schoolgaande kleuter hebben, hangen er ook wat knutsels in,

 19. Jaren lang hebben we alleen maar van die lange kersttakken gehad die versierd zijn en nu sinds 2 jaar hebben we weer een boom staan, is toch een stuk gezelliger. De tak ligt nog wel op het dressoir, maar niet meer in de toog en op de eettafel

  • Een kerstboom geeft mij ook het meeste kerstgevoel. Ook al zijn losse takken ook best mooi. Maar we waren dit jaar laat met zetten, en ik merkte dat ik het echt miste.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>