|

Goedkope inkt voor je inkjetprinter

goedkope inkt cartridgesWij hebben een printer van Canon. Een MP540 om precies te zijn.

We kregen ‘m van mijn ouders. Hij print, kopieert en kan zelfs ‘scannen’ geloof ik! Hij wordt dan ook vaak gebruikt, en we zijn er erg blij mee. Maar hij heeft één groot nadeel. En dat is ook meteen bijna een reden voor een andere printer:

De Canon MP540 gebruikt veel inkt, en die inkt is best duur.

14,51 voor een doosje rode inkt bij Staples…

Afgelopen week moest er dringend wat geprint worden. Maar de printer deed het niet, omdat de kleur rood op was. Van narigheid heeft mijn man toen snel een doosje inkt gekocht bij Staples. Voor het schrikbarende bedrag van 14,51 kocht hij maar liefst 1 inkt cartridge.

goedkope inkjet inkt
Aargh! Zo wat 15 euro voor 1 doosje!

Waarom is de inkt voor inkjetprinters zo duur?

1. Ze maken zichzelf schoon met… inkt

Een inkjetprinter gebruikt vloeibare inkt. Die inkt wordt onder hoge druk met spuitmondjes in de printkop op het papier gespoten. Als je een inkjetprinter een tijdje niet gebruikt, gaat hij zichzelf schoonmaken. Dat doet hij met inkt. En dat maakt hem duur in het gebruik. Het alternatief is een laserprinter. Maar die zijn duurder in aanschaf, en minder geschikt als je ook in kleur wilt printen.

2. Fabrikanten maken winst op de inkt, niet op de printers

Inkjetprinters zijn lekker goedkoop in de aanschaf. Bedrijven verkopen ze soms zelf met verlies. Dan vinden ze niet erg, want ze gaan hun winst daarna maken met de inkt!

Besparen op inkt kan best!

Gelukkig kun je best besparen op de inkt voor inkjet printers. Namelijk met zogenoemde klooninkt!

Kies voor klooninkt

Klooninkt is niet de officiële mérk inkt. Met de originele merk inkt ben je al gauw 70% duurder uit.

Bij de Action vind je regelmatig prima klooninkt. Inktcartridges van de Action zijn dan ook veel goedkoper. Vandaag kwam mijn man thuis met deze inktcartridges van de Action:

action inkt cartridges

Per doosje betaalde hij 9,99. Even ter vergelijking:

Bij Staples betaalde hij voor 1 inktpatroon 14,52. Bij de Action voor 5 inktpatronen 9,99.

Wat maar weer eens bewijst dat haastige spoed slecht is! We hadden beter meteen naar de Action kunnen gaan!

Je zou hoogstens in de verdediging van Staples kunnen zeggen dat zij het officiële merk cartridges verkopen. Maar ik heb geen zin om zoveel extra geld neer te tellen voor het merk. Dan maar liever klooninkt.

Klooninkt online kopen kan ook

Je kunt klooninkt ook prima online kopen. Normaliter koop ik mijn inkt meestal bij Inktknaller of bij 123inkt.nl. De Consumentenbond schrijft:

‘De cartridges van 123inkt.nl en Q-Nomic (huismerk van sneltoner.nl) doen nauwelijks onder voor originele inkt, net als de inkt van navulwinkels.’

Maar de inktcartridges van de Hema krijgen een minder goede review. Die zou ik daarom niet zo gauw kopen. Over de inktcartridges van de Action van Ink & Print kon ik geen Nederlandse reviews vinden. Maar ik vind ze prima!

Nadelen van klooninkt

Klooninkt kán wel nadelen hebben. Soms accepteert een printer zo’n kloon cartridge bijvoorbeeld niet. Of er komen strepen op je print, of je krijgt een foutmelding. Maar deze problemen heb ik gelukkig nog nooit gehad.

Conclusie over goedkope inkt voor je inkjet printer

Inkjet printers zijn heerlijk goedkoop. Dat komt omdat fabrikanten hun winst vervolgens maken op de inktcartridges. Die zijn duur. Maar je kunt hier best op besparen door te kiezen voor klooninkt. Die is ook prima, en veel goedkoper. Je vindt klooninkt bij diverse online aanbieders, en onder andere bij de Hema en de Action : )

Heb je geen printer, maar wil je wel graag printen? Lees dan mijn post Waar printen?

Wat voor type printer heb jij? En wat soort cartridges gebruik je en waar koop je die?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik heb al 7 jaar een Samsung laser printer. Ik heb ook nog heel kort een inktjet printer gehad, maar daar ben ik snel vanaf gestapt. Het was mij veel te duur in gebruik. De laserprinter was duur in aanschaf, maar is juist heel zuinig in gebruik. Ik doe maanden met een cartridge.

 2. Wij hebben een inktjetprinter. En kopen de “echte” inkt omdat we niks dan problemen en vastlopende inkt hebben met de goedkope. Dan gaat er bijna een hele cartridge doorheen om hem werkend te krijgen.

 3. Volgens mij heb ik die van Action ook ooit gekocht. Ik koop vaak spullen daar omdat het lekker goedkoop is. Inkjet en klooninkt leuk om te weten.

 4. Mijn man zegt ook weleens. Je kunt in plaats van nieuwe inkt beter een nieuwe printer kopen ;-) Gelukkig hoeven wij dat niet want we hebben een printer die je ook bij grote bedrijven vind, er hoeft dus de komende jaren geen nieuwe inkt in.

 5. Voor mijn HP printer gebruik ik tegenwoordig ook de inkt van de Action. Jeetjemineetje dat scheelt me gewoon een tientje per keer! Het enige nadeel vind ik dat het geprinte papier wat langer blijft ruiken (naar inkt) en je soms even moet wachten totdat het droog is. Maar voor dat tientje vind ik dat totaal geen probleem!

 6. Hier is Staples ook duur. Voor 4 kleuren met extra zwart bijna 100 dollar, ong 75 euro. Weet ik niet of ze groter zijn. Ik kijk ook wel in 2 de hands winkels.
  Zal eens kijken wat het kost in Holland.
  Groet, Wilma

 7. Ik ben bekend met 123 inkt en was daar vaste klant. Zelf wel vaak gedacht over goedkopere inkt maar had nooit zo,n vertrouwen in bv navullen bij zo’n station.Ik ga nu zeker een de Action inkt uitproberen.Ik heb jaren geleden zelf eens een nieuw printer gekocht omdat de printer met nieuwe inkt nog voordeliger was dan 4 nieuwe cartridges van dat merk toentertijd

 8. Wij werden gek van steeds stukgaande inkjetprinters en hebben een vrij goedkope laserprinter gekocht. Overheerlijk! Hebben nog nooit nieuwe inkt hoeven kopen.
  De onze is zwart wit, hoe vaak print je nou iets wat echt in kleur moet?

  1. Wij hadden een keer bezuinigd en gekozen voor een zwart-wit printer, maar dat viel echt tegen! Zeker voor de kinderen die nog wel eens wat voor school moesten uitprinten. Ik ben nu toch wel heel blij met de kleurenprinter.

 9. Zelf laatst ook een laserprinter aangeschaft. Ik ben blij dat ik nu niet steeds meer cartridges moet gaan halen. Wat een verbetering voor iedereen die veel print zeker een aanrader!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.