Reacties

Genoeg hebben: wat is jouw genoeg? — 26 reacties

 1. Ik heb een baan op het laagste niveau en ik zou best beter kunnen. Toch wil ik dat niet. Ik heb geweldig leuke en lieve collega's en ook het werk zelf doe ik graag. Dus een andere baan en meer geld verdienen? Nee hoor, financieel hoeft dat niet en stel dat ik ergens terechtkom waar het niet zo leuk is...

  • Plezier hebben in je werk lijkt me echt een heel groot goed. Ik kan me voorstellen dat je dat plezier voorrang geeft boven meer inkomsten.

 2. Dat verhaal ken ik van Lucky Luck rond 1972. Ligt een donkere man te luieren op een kade. Zegt iemand zou je niet werk aannemen? etc. Als je veel verdient kan je op vakantie lueieren. Zegt de donkere man: Waar denk je dat ik mee bezig ben?

  Zelf ben ik rond m'n 20ste gestopt met school. Wilde iets met m'n handen doen en niet doorleren totdat er alleen nog maar kantoorwerk voor me over zou blijven. Werkte goed uit. Deed ook m'n best om geen baas of manager te worden. Kwam niet verder dan een modaal loon en ben rond m'n 44ste gestopt wegens een financieringsoverschot. Komt omdat ik al lang milieubewust ben en derhalve geen meuk (zoals een auto) koop. Dan hou je snel geld over.

 3. Voor mijn gevoel heb ik genoeg. En ben ik rijk. Naast niet materiele zaken is dat voor mij net iets meer inkomen hebben,dan je wensen zijn.

 4. Na mijn scheiding moest ik na 10 jaar thuisblijfmoeder te zijn geweest weer aan het werk. Schoonmaken op scholen was het best te combineren met het opvoeden van mijn dochter. Dat ben ik blijven doen, niet meer op scholen, maar ook kantoren enz. En de laatste 6 jaar het grootste gedeelte op een zorginstelling voor mensen met meervoudige lichamelijke en geestelijke beperkingen. Schoonmaken is niet bepaald mijn droombaan, maar deze locatie wel. Je bent er meer dan alleen de schoonmaaktster en de interactie met personeel en clienten is altijd weer boeiend en leerzaam. Ook werk ik maar 30 uur in de week, net genoeg om van rond te komen en meer werken is voor mij geen optie, nu houd ik ook nog genoeg tijd over om van andere dingen te genieten. En dat is mij meer waard dan meer verdienen

  • Dat klinkt goed Johmar. En wat mooi hoe je in het schoonmaakwerk zulke waardevolle dingen als ontmoetingen met personeel en cliënten kunt vinden!

 5. Natuurlijk is tevreden zijn met wat je hebt heel fijn . Maar veel mensen hebben echt niet genoeg om tevreden te kunnen zijn, als je geldzorgen hebt of problemen met gezondheid dan valt dat tevreden zijn niet mee. Het heeft soms ook wat zelfgenoegzaams, want bedoeld wordt tevreden zijn met weinig. Niet met een ruim salaris of zoiets.

  • Die gedachte kwam ook al bij mij op: is het 'priveleged' wat ik nu schrijf? Als je elke maand zorgen hebt hoe je de huur moet ophoesten of de energierekening moet betalen, lijkt me dat inderdaad heel naar en stressvol. Maar dan heb je dus ook niet 'genoeg'.

 6. Mijn ouders vonden de verplichte lagere school genoeg voor een meisje. De volgende jaren leerplicht moest ik nog gedeeltelijk volmaken en daarna met een leerplicht ontheffing gaan werken. Oud genoeg was ik nog niet voor avondonderwijs en ik zou dat ook niet hebben kunnen betalen van de 15 gulden die ik per maand zelf mocht houden van mijn loon. Maar zodra het kon, zocht ik ander werk, waarbij ik een deel van het salaris liet uitbetalen in de vorm van schoolgeld. Heb de avond mavo gedaan. Daarna avond atheneum. Vervolgens met een studiebeurs universiteit. Daarna altijd meer geleerd en onderzocht. Nu nog steeds, want ik blijf nieuwsgierig en voor mij is het nooit genoeg als het gaat om kennis. Rijk ben ik er niet van geworden, maar wel wijzer.

 7. Prachtig verhaal. En ik ben het helemaal met je eens. Ik vind al dat streven naar het 'hoogste' bloedirritant. Ja, ik had misschien de universiteit kunnen doen. Was ik er gelukkig van geworden? Ik denk van niet. Dus deed ik het niet. Het leverde me gedoe op van mijn gefrustreerde decaan, maar ik sta bijna twintig jaar later nog steeds achter mijn besluit om een stapje 'terug' te zetten.

 8. Ik vind dat een hele wijs advies om je kinderen mee te geven. Jarenlang werd de carriereladder gepromoot als een weg naar vrijheid, met lease-auto's en bonussen en borrels en het flitsende corporate life, maar de keerzijde is dat het gewoon een nieuw keurslijf is.
  Het liedje heb ik tot het eind geluisterd. Een goeie countrysong op zijn tijd kan ik wel van genieten.

 9. Ik heb ook niet veel nodig. Ik heb een gezond kind rondlopen dus ik voel me schathemeltjerijk. En de rest kan me eigenlijk gestolen worden. Zolang ik inderdaad te eten heb en een dak boven mijn hoofd, vind ik het prima.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>