Geldzaken = makkelijk

 

geldzaken

Veel mensen krijgen bij het woord geldzaken een glazige blik in de ogen. Of de blik van een konijn in het licht van een paar snel naderende koplampen.

Voor dit type mensen zijn geldzaken een noodzakelijk kwaad. Sommigen vinden het saai, anderen vinden het moeilijk en intimiderend en weer anderen wensen zich simpelweg niet bezig te houden met zulke aardse zaken als geld.

Maar net zoals je niet om het runnen van een huishouden heen kunt, zo kun je ook niet om geldzaken heen. Je hebt ze simpelweg nodig om te functioneren.

Geldzaken = makkelijk: basiskennis

Voor iedereen die geldzaken maar ingewikkeld en vervelend vind, is het boekje Geldzaken = makkelijk misschien wel wat. In 90 vragen worden de belangrijkste financiële kwesties behandeld. Het is een klein en handzaam boekje van 140 bladzijdes. Je hebt het dus zo uit.

Het doel van het boek is: Basiskennis geven over geldzaken, van verzekeringen en belastingen tot hypotheken en erfenissen.

Geldzaken = makkelijk: de rubrieken

Geldzaken = makkelijk bestaat uit de volgende rubrieken:

 1. Iets overhouden: over sparen, beleggen, pensioen, buffers etc. (Zie ook mijn pensioen)
 2. Geld verdienen: salaris, declareren kosten, verlof
 3. Hand op de knip: bezuinigen en besparen.
 4. Sterk in de winkel: over shoppen, klantvriendelijkheid, je rechten als klant
 5. Aangifte doen bij de Belastingdienst
 6. Geld en familie
 7. Een eigen huis
 8. Als het misgaat, scheiden, erfenis etc.

Het boekje Geldzaken bestaat uit vragen, en daarop wordt een antwoord geven. Aan het eind van elke uitleg staat ‘Aan de slag’ en krijg je een praktisch actiepunt aangereikt om te gaan doen.

Praktische informatie over Geldzaken = makkelijk

Geldzaken = makkelijk is geschreven door Reinout van der Heijen (hoofdredacteur van de Geldgids en financieel planner) en Heidi Klijsen (journalist gespecialiseerd in financiën). Het is uitgegeven door de Consumentenbond en kost maar liefst 19,-. Een flink bedrag voor zo’n klein boekje vind ik.

Geldzaken = makkelijk lijkt bovendien alleen in de webshop van de Consumentenbond verkrijgbaar.

Gratis lezen

Je kunt de eerste 16 pagina’s gratis lezen op de site van de Consumentenbond. Zo kun je kijken of het boek iets voor je is, voordat je het eventueel koopt.

geldzakenLees jij boeken over geldzaken? En heb je titels die je heel goed vindt?

Wil jij bezuinigen op je boodschappen? Lees dan mijn post over de Scoupy app!

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik heb en aantal consuminderboeken zoals: de Vrekkenkrant (als boek dan), Je geld of je leven, bespaarkookboeken, een consuminderboek uit de jaren zeventig (ook heel geschikt als kleurboek voor volwassenen), The Tightwad Gazette.
  En nog een paar meer financieel gericht zoals ‘Waar doen ze het van’ van Erica Verdegaal, Deflatie in aantocht (Eric Mecking en Elmer Hogervorst) en ‘Dit kan toch niet waar zijn’ van Joris Luyendijk.
  Ik vind financien interessant en houd een boekhouding bij. Wat ik heel fijn vind is dat manlief een financieel deskundige in het kwadraat is. Toen wij gingen verhuizen heeft manlief alle financiele zaken oo zich genomen en bv het hele hypotheekcontract goed doorgelezen. De hypotheekadviseur viel bijna van zijn stoel want niemand deed dat. Manlief antwoordde dat je zo’n contract nooit zomaar moet tekenen.
  Manlief doet de ‘grote’ boekhouding mbv excell. We kijken elke maand hoe we er financieel voorstaan en hoeveel we extra kunnen aflossen in die maand.
  Gisteravond heb ik online de documentaire ‘Tegenlicht’ gezien over de QE van de ECB. Ik houd mijn hart vast en ben bang dat dit niet goed gaat komen.

  1. Je vroeg welke boeken ik heel goed vind. Ik ben blij met alle boeken. Van de consuminderboeken springt The Tightwad Gazette eruit, van de financiele ‘Deflatie in aantocht’. Ik vind de geschiedenis zo goed uitgelegd. Wordt tijd dat ik het boek weer eens ga lezen :-)

 2. Eerlijk gezegd vind ik geldzaken ook een noodzakelijk kwaad…
  Een boek zal ik er dus niet snel over lezen. Blogs daarentegen weer wel ;-)

  Verder zoek ik dingen wel uit, maar dan meestal online.

 3. Ik zou willen dat er iets toegankelijks was voor jongvolwassenen. Die lezen geen boeken, en kunnen toch wel wat tips (van anderen dan de ouders) gebruiken.

 4. Ik ben echt een ramp. Komt doordat mijn administratie altijd een rommel is. Ik ben Chaotisch met de hoofdletter C. Maar ik ga wel even kijken naar de eerste 16 pagina’s, je weet maar nooit!

 5. Ik vind geldzaken altijd wel interessant, maar ik lees er geen boeken over. Ik heb wel eens wat gelezen van Suze Ormond, de geldgoeroe van Oprah, dat was in elk entertaining om te lezen. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.