Geld lenen als je wat ouder bent. 51 bijvoorbeeld....

geld lenen

Toen mijn man en ik elf jaar geleden naar de bank gingen om te praten over geld lenen voor een hypotheek omdat we de helft van mijn ouderlijk huis wilden kopen, was dat wat je noemt een deprimerend gesprek!

De boodschap van de meneer van de bank kwam in het kort neer op het volgende:

Mijn man stond eigenlijk al met 1 been in zijn graf, en van mij viel al helemaal niets te verwachten omdat ik jarenlang fulltime voor de kinderen had gezorgd en dus nooit meer aan de bak zou komen.

Het beste konden we maar gewoon blijven wonen waar we waren, of nog beter: alvast een appartement zoeken voor een rustige oude dag.

We verlieten het bankgebouw onthutst en enigszins somber.

Onze toekomst zag er niet bepaald rooskleurig uit als we de meneer van de bank moesten geloven.

Mijn man was destijds overigens (pas) 51!

Dus toen Thomas met onderstaand artikel kwam voor Huisvlijt vond ik dat interessant om te lezen.

Waarom ouderen minder kans hebben op lening

Voor senioren is het vaak moeilijker om een lening af te sluiten dan voor mensen op jongere leeftijd. Waarom is dat het geval en mag dit zomaar?

Dat mag, omdat als ouderen op hoge leeftijd nog een lening afsluiten, het risico groter is dat de lening niet volledig afbetaald zal worden.

Dit is vervelend, want als je ouder bent, betekent dit niet altijd dat je ook in slechte gezondheid bent. Misschien ben jij wel topfit en kun jij dus prima nog een lening afsluiten. Het is dan goed om te weten dat er tegenwoordig zoiets bestaat als een seniorenlening. Deze is in het leven geroepen door BNP Paribas in samenwerking met het Nederlands Krediet Collectief. Deze geldverstrekker biedt senioren de kans om alsnog een lening af te sluiten.

Bij BNP Paribas kent men naar de persoon die de lening aanvraagt

Bij BNP Paribas kijkt men naar wie de persoon is die de lening aanvraagt. Er wordt dus niet alleen naar cijfers zoals je leeftijd gekeken. Het is overigens goed om te weten dat geldverstrekkers in het algemeen ook steeds meer geld uitlenen aan senioren.

Als je 70 jaar bent kun je bijvoorbeeld geld lenen, mits je dit kunt terugbetalen binnen een aantal jaar met je pensioen.

Heb je echter één keer een betalingsachterstand gehad, dan kun je dit wel vergeten. Bij BNP Paribas is dat niet per se het geval. Hier kan je mogelijk dus nog steeds een persoonlijke lening afsluiten. Mocht je een lening nodig hebben, dan kun je altijd contact opnemen met deze organisatie.

Waarom een lening afsluiten als senior?

Ook wanneer je al wat ouder bent, kan het interessant zijn om een lening af te sluiten. Bijvoorbeeld om een aanbouw te realiseren of om een nieuwe auto te kopen. Of om je huis geschikt te maken voor langer thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld door beneden een badkamer aan te leggen, of een traplift te installeren. Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken om een lening af te sluiten.

Als je een lening wilt afsluiten, dan is het prettig als je die ook echt kunt krijgen. Daarom is het belangrijk om je goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. De kans is groot dat je bij BNP Paribas een lening kunt krijgen. Zelfs als je elders pas nog geweigerd bent, is dit het proberen waard. Verschillende geldverstrekkers zullen namelijk ook verschillende voorwaarden hebben.

Screenshot 2021 11 25 at 11.24.25

Nawoord

Dankjewel Thomas voor je artikel over seniorenleningen. Mijn moeder zegt graag:

'Je kunt ook morgen onder een bus komen!' als het gaat om je levensduur...

Het lijkt me lastig als je ouder bent en in goede conditie, dat je dan toch bepaalde mogelijkheden niet meer krijgt simpelweg vanwege je leeftijd.

Anderzijds is het natuurlijk statistisch gezien wel waar dat je levensduur waarschijnlijk korter is dan die van iemand van 20. Wat dat betreft snap ik wel dat banken voorzichtiger zijn met leningen voor ouderen. Ze willen immers hun geld wel weer terug....

Zelf houd ik niet van leningen! De enige lening die ik heb is onze hypotheek. Maar soms kan een lening een uitkomst zijn, mits je zeker weet dat je hem kunt veroorloven.

Wat zegt de Consumentenbond over geld lenen als je ouder bent?

Op de website van de Consumentenbond kwam ik verschillende artikelen tegen over geld lenen als je wat ouder bent. En met 'wat ouder' bedoelen ze dan 55-plussers. Het meest recent artikel is van oktober 2021. Daarin staat:

'Al 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum, gaan de banken bij de berekening van het (maximale) hypotheekbedrag rekening houden met je toekomstige pensioeninkomen. Hier krijg je dus mee te maken zodra je 57 jaar of ouder bent.

Hierdoor kan het zo zijn dat een 55-jarige met een bruto-inkomen van €60.000 wel een hypotheek van €275.000 kan afsluiten, maar een 57-jarige met hetzelfde inkomen niet. Ook kan de bank aanvullende eisen stellen, zoals versneld moeten aflossen na pensionering.'

Het hele artikel kun je hier lezen.

Wat zegt de Consumentenbond over BNP Paribas?

Zelf heb ik geen ervaring met BNP Paribas. In 2017 noemde de Consumentenbond deze bank als één van de 17 banken die te hoge hypotheekboetes rekenden omdat ze geen rekening hielden met de spaarpolis. Op de site van BNP Paribas schrijven ze hierover dat ze de verkeerde informatie hadden aangeleverd, en dat deze conclusie daarom niet klopt.

'Wij hebben inmiddels de juiste informatie aan de Consumentenbond verstrekt op de volgende punten: BNP Paribas hanteert géén (negatieve) interbancaire rente als vergelijkingsrente bij het berekenen van de vergoeding voor vervroegde aflossing; BNP Paribas heeft haar berekening van de vergoeding voor vervroegde aflossing voor annuïteitenhypotheken níet verslechterd naar aanleiding van de leidraad van de AFM.'

In oktober 2021 noemt de Consumentenbond BNP Paribas in verband met een arbeidsongeschiktheidsverzekering:

'Verzekeraar BNP Paribas Cardif keert het afgesproken bedrag in één keer uit aan de hypotheekverstrekker, zodat de hypotheek - en daarmee ook de hypotheeklasten - omlaag gaan. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de verstreken looptijd van de hypotheek.'

Leestips

N.B. Deze post is geen persoonlijke aanbeveling van mij voor BNP Paribas: ik heb geen ervaring met deze bank, en kan dus niet oordelen over hun services.

Let op! Geld lenen kost geld!

Hoe zijn jouw ervaringen met geld lenen?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ergens is het natuurlijk logisch dat banken zo denken, maar tegelijkertijd ben ik verbaasd. Hier in het dorp zie ik heel veel mensen die zo tegen de zestig lopen en een heerlijk groot huis kopen (wat ik dan nooit snap, want kinderen uitgevlogen, schoonmaken, blabla, maar oké). Ik ging er dus maar vanuit dat het net zo 'simpel' zou zijn als voor jonge mensen om dan nog een lening te krijgen. Maar blijkbaar zijn die mensen gewoon zelf heel rijk dan...

  1. Dat is inderdaad bijzonder Naomi. En meestal gaan mensen dacht ik juist kleiner wonen als ze ouder worden? Dat is dus ook niet altijd het geval blijkbaar.

  1. Mijn vader, die register accountant was, is naar de bank gegaan en heeft onze cijfers met de meneer van de bank doorgenomen. En toen kon het toch. Maar zonder mijn vader was het denk ik niks geworden!

 2. Zelf ben ik voor wat betreft lenen van het stempel als je er niet voor kunt sparen kun je ook de aflossing en rente van de lening niet betalen (das meer)dus spaar er gewoon voor. Tav een hypotheek wil een bank het risico natuurlijk beperken. Mijn moeder had toen ze nog werkte heel hard afgelost en zich daar van alles voor ontzegt om de hypotheek op haar parterre appartementje af te lossen. Dat is niet perse rijk dus. Alles in het leven bestaat uit keuzes, kies je altijd voor plezier wat geld kost dan is het lastig sparen, kies je ook voor plezier maar minder vaak en zonder daar bakken met geld aan uit te geven. Dan kies je voor financiële vrijheid op een later moment. Beide is goed uiteraard als je de consequenties van je keuzes maar aanvaard.
  Na haar pensioen wilde ze graag bij ons in de buurt komen wonen, bij de bank kreeg ze naadloos een hypotheek omdat ze uit de verkoop van haar appartement de helft van het nieuwe huis zelf kon betalen. Ze was toen 68 en heel trots dat ze dit zelf bereikt had. Ik vind het zelf ook nog steeds leuk en was ook heel trots op haar. Zeker omdat ze vanaf haar 35ste weduwe was met twee kleine dochters, ze is altijd blijven werken en leren en heeft ons een geweldige jeugd bezorgd. Voor die generatie ( geb 1938) niet perse heel gewoon allemaal.

 3. wel begrijpelijk dat banken niet zo maar met iedereen lening willen afsluiten.....

  ik denk maar aan de bankencrisis...

  een kennis van mij wou en giro rekening en een spaarboekje openen bij een landelijke grootbank...

  dat werd geweigerd omdat spaargeld dat niet gebruikt wordt om te investeren, als onrendabel aanzien werd voor de bank..

  bijna niet te begrijpen

  de bankbediende excuseerde zich hier voor, maar ze beweerde dat dit ze nu eenmaal de richtlijnen moest opvolgen

 4. Ja,ja, banken willen/moeten geld verdienen. Ze lenen paraplu's uit als de zon schijnt, maar als het regent willen ze hem terug. Wij konden drie jaar geleden nog lenen voor een nieuwe auto (we deden een flinke aanbetaling) omdat we nog steeds een zaak hebben. We waren toen 68 allebei. We hebben ook nog een hypotheek- met minus rente. Maar de bank rekent het dubbele van die minus rente onder het mom van onkosten...

 5. Een hypotheek vind ik eigenlijk geen lening, je geeft een meerwaarde als onderpand.
  Dat kun je van een consumptieve lening niet zeggen, meestal voor goederen die in waarde afnemen.
  Hans

 6. Die zin!: "Mijn man stond eigenlijk al met 1 been in zijn graf, en van mij viel al helemaal niets te verwachten omdat ik jarenlang fulltime voor de kinderen had gezorgd en dus nooit meer aan de bak zou komen." en dan het woord 'seniorenlening'. Brrr. Ik ben zelf 51 en voel mij nog hartstikke jong (nou ja, je snapt wat ik bedoel). Los daarvan houd ik niet van lenen. Ik was een van de eersten die destijds voor mijn eerste auto de kleine lettertjes van het leencontract las volgens de Postbank 😆 Maar die lening had ik veel eerder afbetaald dan moest. Ik wil geen schuld hebben. Enige lening is inderdaad die van de hypotheek.

 7. Ja, ik wil een huis in Frankrijk kopen wanneer de kinderen allemaal het huis uit zijn. Ik had berekend dat ik dan 51 zal zijn en maakte me al zorgen over een hypotheek want die is tot 50 stukken makkelijker te verkrijgen.

 8. Nou, ik vind het super dat BNP Paribas ouderen nog een kans geeft om te lenen. Ze onderzoeken het grondig zo te zien en je weet nooit wat iemand heeft meegemaakt. Dus chapeau voor die bank!

 9. Uiteindelijk draait het er toch om dat de banken hun geld terug willen zien en dat is bij een ouder iemand gezien zijn levensverwachting natuurlijk anders.

 10. Hm. Ik weet niet of ik zelf nog geld zou willen lenen op latere leeftijd. Ik denk het niet. Ik vind de enige 'goede' reden om te lenen een hypotheek voor een huis is. Dat zit er voor mij niet in met mijn salaris, trouwens. Ook zo krom als een hoepel want ik kan dus wel elke maand ruim € 900,- huur betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.