Fitbit activity tracker: product review

fitbit charge hr

Ik ben me erg bewust van het belang van voldoende bewegen voor een goede gezondheid.

Als volwassene moet je dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen. Of 10.000 stappen zetten! Dat is één van de redenen dat ik braaf elke dag ga hardlopen. Dat, en dat ik ongestraft chocola wil kunnen snoepen 's avonds.

Maar hoe weet je nou of je genoeg beweegt op een dag?

Activity tracker

Daarvoor heb je tegenwoordig allerlei activity trackers. Een activity tracker is een apparaat, meestal een soort armband, die bijhoudt hoeveel je loopt, je calorieënverbruik, je hartslag etc. Tijdens ons dagje uit naar Oberhausen bewonderde ik bij Saturn nog een Fitbit activity tracker.

En nu mocht ik er eentje testen.

Hier onder mijn ervaringen met de Fitbit Charge HR.

Fitbit Charge HR: wat is het precies?

De Fitbit Charge HR is dus een activity tracker. Hij ziet er uit als een eenvoudig bandje. In dat bandje zit een klein rechthoekig schermpje. Daarop staat alle interessante informatie. Hier onder zie je hoe de Fitbit Charge HR er uit ziet.

fitbit charge hr

De Fitbit is verkrijgbaar in 3 maten: Small, Large en Extra Large.

Wat kun je er mee meten?

Met de Fitbit Charge HR meet je:

 • Je hartslag: dit wordt gedaan met de groene LED lampjes aan de achterkant van de Fitbit.
 • Het aantal stappen dat je hebt gezet: de Fitbit telt het aantal stappen dat je zet door de bewegingen van je lichaam te meten.
 • Je slaappatroon.
 • Het aantal trappen dat je loopt: berekend door het verschil in hoogte.
 • Het aantal calorieën dat je verbrandt. Dit wordt berekend met een formule.
 • Het aantal kilometers dat je aflegt.
 • Met taunting op Fitbit kun je vrienden motiveren en uitdagen.

Dat is dus best veel informatie die je krijgt!

Je hoeft de Fitbit alleen maar te dragen!

En het handige is dat er niets voor hoeft te doen. Je hoeft de Fitbit alleen maar om je pols te dragen. En zo gauw je in de buurt van je computer of smartphone komt, worden alle gegevens van de Fitbit opgeslagen op je persoonlijke dashboard op www.fitbit.nl.

Daar vind je vervolgens allerlei interessante grafieken met informatie over jezelf en je lichaam. Hier onder zie je de mijne:

fitbit
Toen ik deze post schreef had ik mijn 10.000 stappen nog niet gehaald! De piek om 8 uur is toen ik ging hardlopen.

Oké, tot zo ver de theorie! Hoe beviel de Fitbit in de praktijk?

Verpakking van de Fitbit

Laat me beginnen met te zeggen dat de Fitbit uit het plastic doosje halen een work-out op zichzelf was. Tsjonge, wat een gedoe was dat. Ik kreeg het doosje bijna niet open. Maar ik kan dus wel zeggen dat de Fitbit zeer degelijk verpakt wordt.

Wat zit er in?

Als je het doosje opent vind je drie dingen:

 1. De Fitbit
 2. Een zwart kabeltje. Het kabeltje is om je Fitbit mee op te laden.
 3. Een soort usb-dingetje dat een dongle heet. De dongle doe je in een usb-poort van je computer. Die zorgt er voor dat je Fitbit kan synchroniseren met je computer of smartphone. Hier onder zie je de dongle:dongleEen gebruiksaanwijzing zit er niet bij. Die vind je op Fitbit Help.

De Fitbit gaan gebruiken

De Fitbit is gelukkig heel makkelijk in het gebruik. Sterker nog: er zit maar 1 knopje op! Dus je kunt eigenlijk weinig fout doen. Voordat je hem om doet is het belangrijk dat je hem oplaadt. En daarna doe je hem om je pols en kan hij gaan meten.

Om ervoor te zorgen dat alle gegevens worden opgeslagen verbind je je Fitbit met je computer. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je downloadt hiervoor een gratis programma, en volgt de stappen. Het is zo gepiept.

Door op het knopje aan de zijkant van het beeldscherm te drukken activeer je het scherm. Standaard krijg je dan de tijd te zien. Als je vaker klikt krijg je alle andere onderwerpen te zien, zoals hartslag, aantal stappen etc. Op je persoonlijke dashboard kun je de volgorde van deze onderwerpen aanpassen, en op persoonlijke voorkeur zetten.

De Fitbit: wat vind ik er van?

Ik geef het niet graag toe, maar ik doe hem helemaal niet meer af! Alleen tijdens het douchen, en dan laad ik hem ondertussen snel weer op. Ik merk dat ik het heerlijk vind om precies te zien hoeveel stappen ik heb gezet. En als ik op de 8.000 stappen zit, dan ga ik gauw even een stukje wandelen, want dan wil ik de 10.000 stappen halen ook. En ik geniet als het bandje om mijn pols gaat trillen als teken dat ik de 10.000 stappen gehaald heb. Dat heb ik dan toch mooi maar weer bereikt.

Daarnaast vind ik het leuk om te zien hoe ik slaap. De Fitbit registreert namelijk ook of ik rustig slaap, of dat ik een onrustige nacht heb gehad. Verder heb ik dankzij de Fitbit ontdekt dat ik een hele mooi hartslag heb : )

Mijn conclusie over de Fitbit

Ik vind de Fitbit geweldig. Natuurlijk ken ik het belang van luisteren naar je lichaam, maar meten is weten! De Fitbit werkt motiverend en is denk ik heel goed om een gezonde levensstijl te bevorderen. Hij is onder andere interessant voor mensen die meer willen bewegen, die willen bijhouden hoeveel calorieën ze binnenkrijgen en voor mensen die willen afvallen.

Maar hij is ook leuk om te kijken hoeveel stappen je in de supermarkt nodig hebt voor je boodschappen! Ik wil bijvoorbeeld gaan vergelijken of ik in de Albert Heijn even veel stappen zet als in de Jumbo!

Praktische informatie over de Fitbit

De Fitbit is te koop bij onder andere Coolblue voor 149,-.

Wat zijn jouw ervaringen met Fitbit trackers? En let jij per dag op of je genoeg beweging krijgt?

Vergelijkbare berichten

28 reacties

 1. Leuk! Zelf gebruik ik de Jawbone UP al een tijdje, maar deze Fitbit is ook wel aantrekkelijk omdat ie ook je hartslag meet! Ik vind het ook vooral een goede stok achter de deur, zwart op wit zien staan dat je (te) weinig hebt bewogen is toch iets meer confronterend dan het alleen maar denken en motiveert mij vaak een extra blokje om te gaan!

  1. De Jawbone UP ken ik alleen van horen zeggen. Dit bevalt dus ook goed Bien?

   Ik snap wat je bedoelt over 'stok achter de deur'. Ik merk dat ik nu na het eten nog even ga wandelen omdat ik de 10.000 stappen wil halen.

  2. Ja de Jawbone bevalt me heel erg goed! Ik denk dat het in de praktijk ook eigenlijk niet heel veel uitmaakt welk merk je hebt. En inderdaad, als ik net m'n 10000 stappen niet heb, ga ook ik inderdaad nog even mn best doen :).

  1. Fijn dat de review van pas komt Bregje. Het is soms best lastig om door de bomen het bos te zien. Er zijn namelijk best veel activity trackers. Helaas heb ik met de andere geen ervaring. Maar deze vind ik zelf erg prettig.

   Ik ben benieuwd welke het voor jou gaat worden!

 2. Het lijkt mij wel wat. Ik draag geen horloge meer. De smartphone met stappenteller heb ik niet altijd bij me.
  Ik geloof niet dat ik hem aan zou willen houden als ik slaap, ivm stralingen. Ik hou hem in gedachten.
  Het aantal stappen dat ik heb gezet als ik een tijd gewerkt heb in de moestuin is minimaa, terwijl ik toch echt gewerkt heb.
  Met aquarobics heb ik uiteraard ook geen stappenteller bij me.
  Maar toch een leuk apparaat.

  1. Ik draag ook nooit een horloge omdat ik er een hekel aan heb om iets om mijn pols te hebben. Ik draag ook geen armbanden. Kun je nagaan hoe leuk ik de Fitbit Charge HR vindt... Ik heb het ding voortdurend om.

 3. Interessant. Ik ga me er eens in verdiepen. Ben vooral benieuwd hoeveel ik in huis zet. Echt buiten lopen kan ik ivm lichamelijke problemen niet voor stukken meer dan 1 km hooguit..
  Daarom zoek ik ook iets wat fietsen op mijn driewieler registreert.

  1. Misschien runkeerper? Dat werkt met smartphone en gps. Je kunt er ook andere sporten mee bijhouden. Fietsen, zwemmen..
   Ik deed het een tijdje toen ik wekelijks een tocht van 50 km moest maken. Na drie weken deed ik er al zes minuten korter over. Gemiddelde snelheid was gestegen naar 24 km per uur. Ik kon thuis de route bekijken, per kilometer de snelheid.

   Petra

  2. Als je gaat fietsen registreert de Fitbit Charge HR alleen je hartslag. Fietsen telt niet meer voor je 10.000 stappen terwijl je dus wel goed hebt bewogen. Voor het registreren van fietsen is inderdaad runkeeper een optie. En dat is een gratis app : )

  1. Dat kan ik me voorstellen Cassandra. Ik wilde dat ook best weten. En terwijl ik hardloop, valt het me soms nog best moeilijk om de 10.000 stappen te halen moet ik bekennen.

 4. Ik vind ze mooi en het lijkt mij een handig apparaat om je ervan bewust te worden of je überhaupt genoeg beweegt. Want wat jij zegt: "Meten is weten". Je zou inderdaad kunnen zeggen: "Ik luister naar mijn lichaam", maar ik denk dat we het contact met ons lichaam vaak een beetje kwijt zijn in onze artificiële leefomgeving.

  1. Ja, ik vind het altijd prachtig dat je naar je lichaam moet luisteren. Maar ik vind dat toch vaak lastig. En dan vind ik zo'n objectief meetinstrument toch wel heel handig.

 5. OW jee, nu moet ik bekennen wij zijn ook gevallen voor deze gadget.. En ik ben er gek op! Al die cijfertjes en grafiekjes. En het stukje bewust worden. De eerste dagen heb ik onwijs gelachen om manlief, die ging voor het eerst met de hond wandelen omdat hij zijn stappen nog niet had! Voor het slaapritme vond ik het erg confronterend, ik heb tot nu toe 4 uur en 3 minuten geslapen op mijn beste nacht, met diepte punt 55 minuten. Tja ik weet wel dat je met fibromyalgie niet in je diepe slaap komt. Maar om het zo terug te zien ja dat is wel wat anders. Verklaard ook zeker waarom ik altijd zo moe ben.( wel zijn onze jongens meerdere malen per nacht wakker en ik ben de gene die er uit gaat) Terwijl ik naar mijn idee dezelfde slaap kreeg als manlief die naast mij ligt, zijn Fitbit geeft altijd keurige nachten aan van minimaal 8 uur slaap met uitschieters tot 11 uur.

  1. LOL! Ik moet glimlachen om je man. Ik snap hem helemaal. Je wilt op een gegeven moment die 10.000 stappen gewoon echt halen!

   Vervelend van je slaap. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het confronterend kan zijn om die cijfers zo zwart op wit te zien.

 6. Oh die wil ik! Misschien een mooi verjaardagscadeautje want prijzig is 'ie wel. Al krijg je er zo te lezen we een goed product voor. Ik beweeg te weinig en zo'n kek smartwatch achtig ding lijkt me super.

 7. Klinkt goed, en makkelijk in gebruik.... Ben eigenlijk ook wel benieuwd hoeveel stappen ik per dag zet. Je bent er dan stukken bewuster mee bezig.
  De prijs vindt ik overigens wel wat minder leuk :(

  1. Ja, het is wel even een kostenpost. Maar als je dan bijvoorbeeld geen sportschool meer nodig hebt omdat je veel wandelt of hardloopt, heb je hem zo terug verdiend ; )

 8. Ik heb geen ervaring met dit soort producten, ergens zou ik er graag een willen testen, maar ik weet niet of ik uberhaupt in de buurt komt van wat ik moet halen in een dag en het lijkt me van de ene kant dus weggegooid geld, als ik het geld er al voor had, maar van de andere kant is het misschien wel net dat zetje om me op slechte dagen ook iets meer in beweging te krijgen, of om uit te rekenen hoeveel ik nu op een normale dag doe en dat langzaamaan omhoog krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.