Rashonden: waar moet je op letten?

rashond kopen

Sinds we op het  platteland wonen hebben we een kat. En naarmate we hier langer wonen, denken we steeds vaker: 'Een hond zou ook erg leuk zijn.'

Er is hier lekker veel ruimte, we gaan nooit op vakantie en ik werk vanuit huis. Dus een hond zou het hier fijn kunnen hebben. Maar het blijft bij een idee en verlangen. Regelmatig kijk ik op marktplaats en op de website van het plaatselijke dierenasiel, maar ik durf de stap nog niet te zetten. Onze voorkeur gaat uit naar een vuilnisbakras hond. Die zijn minder duur, en bovendien vaak gezonder.

Het leed dat rashond heet

En na het lezen van Het leed dat rashond heet is de voorkeur voor een vuilnisbak ras nog groter geworden! Want daarin las ik:

'Er zijn 500.000 rashonden in Nederland. Van die rashonden is 50% belast met een erfelijke afwijking. Dat zijn 250.000 zieke honden.'

De vraag is dan natuurlijk: hoe vind je, als je een rashond wilt,  een rashond die níét ziek is?!

Daarvoor geeft dit boek een uitgebreid stappenplan.

Stappenplan voor een gezonde rashond

1. Kies eerst het type rashond dat je graag wilt.

Het voordeel van een rashond is dat je kunt kiezen voor een bepaald karakter.

2. Heeft dit ras last van erfelijke afwijkingen?

Vervolgens controleer je of dit ras lijdt aan erfelijke afwijkingen. Nu zijn er twee mogelijkheden.

2a: Het ras dat jij graag wilt heeft geen erfelijke afwijkingen. In dat geval kun je via het overzicht van rasverenigingen van de Raad van Beheer een fokker uitzoeken.

N.B. Dat een fokker bij een rasvereniging is aangesloten wil niet zeggen hij een goede fokker is. Een lidmaatschap van een rasvereniging is dus geen keurmerk, of garantie dat een fokker gezonde pups verkoopt.

2b: Er zijn wél erfelijke afwijkingen bij dit type rashond. Volgens Het leed dat rashond heet moet je jezelf dan eerst eens even achter het oor krabben. En jezelf afvragen: 'Wil ik echt per sé een rashond, met alle risico's vandien?'  Zo wordt een Cavalier King Charles-spaniël hartgrondig afgeraden in dit boek omdat maar liefst 97% van deze hondjes hersens heeft die te groot zijn voor de schedel... En dat doet zo'n hondje pijn.

cavalier hond
97% van dit type hond is ziek

3. Wat moet je vragen aan de fokker?

Wil je toch per sé een rashond, en heeft dit ras erfelijke afwijkingen? Vraag dan om de testuitslagen van:

 • Ouders op erfelijke afwijkingen
 • Pup op erfelijke afwijkingen

Stel verder de volgende vragen:

 • Is de pup ontwormd? met welk middel?
 • Is de pup ingeënt? Waarvoor en op welke leeftijd?
 • Eis een koopcontract waarin staat dat de fokker jou de kosten van de dierenarts vergoedt als blijkt dat de hond toch een erfelijke afwijking heeft.
 • Is de pup gechipt?
 • De pup hoort een dierenpaspoort te hebben met jouw gegevens en een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Eye-opener: een stamboom is geen garantie van gezondheid!

Op marktplaats staat er vaak veelbelovend in advertenties: met stamboom! Maar In het leed dat rashond heet las ik dat een stamboom niet meer is dan een geboortebewijs. Het betekent absoluut níét dat de hond gezond is. Sterker nog, volgens dit boek is een hond met een stamboom 'het bewijs dat de hond het product is van inteelt (vader paart met dochter, zus paart met broer etc.)' Kortom: een stamboom is geen garantie dat de hond niet ziek wordt.

Waarom zijn zoveel rashonden ongezond?

Dat rashonden zo ongezond zijn geworden is de schuld van mensen. En hun maffe schoonheidsideaal voor honden! Ooit werden honden gefokt op gezondheid. Want mensen hadden ze nodig om voor ze te werken. Maar toen kwamen er schoonheidswedstrijden voor honden, en gingen ze fokken op uiterlijk. En daar is het mis gegaan. Want toen gingen ze honden die familie van elkaar waren met elkaar laten paren.

In Het leed dat rashond heet, staan foto's van honden hoe ze er eerst uit zagen en nu. Er staat bijvoorbeeld een foto in van een teckel. Wist jij dat hun pootjes vroeger veel langer waren?! Blijkbaar vonden wij het mooier als ze heel kort waren... Hier onder zie je voor en na foto's van rashonden:

rashonden
Bron: Science and Dogs

Op Science and Dogs vind je nog meer foto's van rashonden toen, en nu.

Conclusie over rashonden kopen

In Het leed dat rashond heet zijn ze heel duidelijk: een hond met erfelijke afwijkingen is niet normaal. En zelfs als een hond niet ziek wordt door inteelt, dan draag hij wel de gevolgen van die inteelt.

Als je een rashond wilt kopen moet je dus heel goed je research doen. En sommige rassen moet je gewoon niet willen hebben. Zoals Cavalier King-Charles-spaniëls. En bedenk: een stamboom, of fokker die lid is van een vereniging zijn geen van beide garanties voor een gezonde rashond!

Over het boek 'Het leed dat rashond heet'

Ik houd van boeken waarbij de auteur niet bang is om zijn of haar nek uit te steken, en in duidelijke bewoordingen zegt wat hij er van vindt. Het leed dat rashond heet is zo'n boek. Het is duidelijk en helder geschreven. Er wordt bovendien veel gebruik gemaakt van vragen, die inderdaad als lezer bij je opkomen als je dit boek leest. Zoals:

 • 'Kun je die erfelijke afwijkingen er niet uit fokken?'
 • 'Als het verstandig is om niet te fokken met honden die een erfelijke afwijking hebben, waarom wordt het dan nog steeds gedaan?'
 • 'Zitten er nog wel voordelen aan een rashond?'
 • 'Zijn er nog wel gezonde rashonden?'

En daar krijg je dan een duidelijk antwoord op.

Als je een rashond wilt kopen, dan zou ik dit boek kopen en meenemen! En gebruiken tijdens gesprekken met fokkers.

Na het lezen van dit boek hoef ik absoluut geen rashond meer. Dat hoefde toch al niet zo van mij, maar nu al helemaal niet meer. Want waarom zou ik voor een hond kiezen die een grote kans op problemen heeft en die jonger zal sterven dan een vuilnisbak hond?

Praktische informatie over Het leed dat rashond heet

Het leed dat rashond heet verscheen ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van de Stichting Pup in Nood. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Stichting Pup in Nood zodat ze meer pups kunnen helpen. Het boek is voor 22,95 te koop bij bol.com.

Er is ook een website: www.hetleeddatrashondheet.nl.

Lees ook mijn post Puppy zindelijk maken.

Hoe denk jij over rashonden? En wat zijn jouw ervaringen met honden?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik heb helemaal geen hond, maar vind het doorfokken dieptreurig. Een argument om een rashond te nemen is echter juist vaak dat je juist bij een vuilnisbakkie niet weet wat je in huis haalt...

 2. Alle vooroordelen over rashonden hebben we nou wel gehad... ook vuilnisbak rassen kunnen ziek worden. Ik heb beide soorten gehad helaas waren de beide vuilnisbakken het vaakst ziek en had er een ervan ernstige gedragsproblemen wegens niet goed gesocialiseerd. Niks is heilig niet de rashonden fok, maar met een goede fokker kom je een heel eind. En niet met vuilnisbakken ras. Ik heb ondertussen 3 rashonden en geen van allen erfelijke afwijkingen en wegens goede socialisatie geen gedragsproblemen. Dus ja kijk goed uit verdiep je in een hond. Tegenwoordig krijg je bij een goede fokker overigens uitslagen van onderzoeken mee.

 3. Lijkt mij een interessant boek om te lezen. Toch schrik ik wat van jouw reactie om daarom geen rashond te kopen. Ook van het omgekeerde verhaal zal er een boek bestaan die jou kan overtuigen om enkel rashonden te kopen.
  Ik heb zelf gekozen voor een rashond van bij een erkende fokker omdat broodfokken een ramp is voor honden en hun voortbestaan. In een asiel weet je niet waar zo'n beestje vandaan komt en al ben ik actieve sponsor van het asiel hier in de buurt, de eindfinale is wel dat we hopen dat op een dag die asiels niet meer nodig zijn.
  Laten we eerlijk blijven, de meeste mensen kiezen voor een niet erkend ras omdat het goedkoop is en een boek als dit geeft alle gelegenheid om het geweten te sussen.

 4. Wij hebben nu de derde keer een bastaard uit een "per-ongeluk-nestje". Het is dan afwachten,wat er uitgroeit.Maar het zijn goede gezonde honden geworden.

 5. Wij hebben een Cavalier King Charles Spaniël en ik ga zeker niet ontkennen dat dit ras zeer ernstige gezondheidsproblemen kent. Het is inderdaad van het grootse belang om te kiezen voor een serieuze fokker die de nodige gezondheidstesten van de ouderdieren en de pups kan voorleggen. Gelukkig is onze hond kerngezond, want ik kan me de lijdensweg voorstellen als je een zieke pup blijkt gekocht te hebben. Wat mij betreft mogen ze direct de raskenmerken van de Cavalier veranderen: een groter hoofdje bijvoorbeeld...
  Toch kan ik alleen maar lof hebben voor de dame waar wij ons hondje kochten. Zij kon ons een dikke map voorleggen met alle gezondheidstesten en haar pups worden heel goed gesocialiseerd. Ze groeien niet op in een eenzaam schuurtje, maar bij haar in de woonkamer.
  Natuurlijk zijn er ook fokkers die het niet zo nauw nemen en vooral aan hun centen denken of van die vreselijke broodfokkerijen waar de honden echt een vreselijk rotleven lijden. Veel 'rashonden' worden ook geïmporteerd uit het buitenland (o.a. Hongarije) met alle nefaste gevolgen van dien.
  Natuurlijk is er niet mis met een hond die niet raszuiver is. Je kan veel beter een hond uit het asiel adopteren dat zo'n broodfokkerij sponseren en hiermee het leed in stand houden. Als je toch een ras wil, moet je niet over één nacht ijs gaan en je heel goed informeren.
  Wij zijn in ieder geval heel erg blij met ons Cavaliertje, ik ken geen enkel ras zo lief is... maar ik ben dan ook een trots hondenbaasje natuurlijk :-)

  1. Ik vind jouw hond ook echt een schatje om te zien Miss Milla! En superfijn dat ze goed gezond is. Want het raakt je natuurlijk als baasje enorm als het niet goed gaat met je hond.

 6. Wij hebben een vuilnisbak mix. Het is een dorkie (kruising teckel en yorkshire terriër). Ze is superlief, gezellig, ondeugend, vrolijk etc. etc. En ze staat wat hoger op haar pootjes dan een normale teckel, maar ze kan wel soms net zo tuttig als een yorkshire zijn.
  Op Marktplaats zou ik nooit een hond kopen. Je kunt ook kijken op sites als verhuishonden.nl. Dan weet je meteen of een hond goed met kinderen is of niet.

 7. Ik ben het eens met Miss Milla at Home. Wij hebben een rashond, een epagneul Breton. De fokker is zorgvuldig geweest met het uitzoeken van een goede vader in combinatie met de moederhond, beide geen afwijkingen en kerngezond, niet uit dezelfde bloedlijn. Ze heeft gezorgd voor een uitstekende socialisatie, ze werden netjes in huis gehouden, ze heeft gezorgd dat de hondjes met mensen van allerlei verschillende leeftijden in aanraking kwamen, met andere dieren. Ze heeft gefokt voor het voortbestaan van het ras, en omdat ze vond dat ze het niet kon maken om het niet te doen met zo'n tophond. Moeder is nu tien en heeft in haar leven twee nestjes gekregen. Resultaat: kerngezonde hondjes! Nagekeken door een kenner en de dierenarts, niets dan lof. Het kan dus wel. Wij zijn erg blij met deze toegewijde fokker waar wij onze superhond mochten kopen! Ik zou het zo weer doen. Alles heeft voor- en nadelen. Maar wat ik heb gezien bij vuilnisbakkies is dat er net zo goed ziektes in kunnen zitten, en dat je minder goed kunt voorspellen wat het karakter zal zijn. Dat laatste vonden wij ook erg belangrijk, zeker met jonge kinderen in huis die zelf al drukte met zich meebrengen, laat staan als ze ook nog vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen. Succes met kiezen. Ik hoop dat jullie een leuk hondje vinden, maar ook dat jullie je niet alleen laat leiden door de prijs.

  Afz. PK

  1. Goed om nog een positief verhaal te lezen over een toegewijde fokker. Ze zijn er dus zeker wel. En ik snap dat je zeker wilde weten dat de hond een goed karakter had. Helemaal als je kleine kinderen hebt.

 8. Ik heb geen ervaringen met honden als huisdier. Mijn ouders hadden geen honden en wij hebben ze ook nooit gehad. Ik vind honden meestal leuk, al ben ik er soms ook bang voor. Ik zou geen hond willen hebben vanwege de verantwoordelijkheid en het gebonden zijn. Ik heb al genoeg aan mezelf met al mijn beperkingen en heb er de energie niet voor om er een hond bij te hebben.
  Wat ik me afvraag, jij hebt nu met je opgroeiende kinderen een enorm dure periode. Huisdieren kosten veel geld als ze ziek worden. Heb je daar een soort van kostenplaatje van gemaakt?

  1. De kosten van een hond zijn één van de redenen dat we nog steeds geen actie hebben ondernomen en waarschijnlijk nog langer blijven hangen in de 'denkfase'. Grote kans dat het er pas van komt als alle kinderen het huis uit zijn.

 9. Ook wij hebben een rashond (Rhodesian Ridgeback), maar ik had evengoed een vuilnisbakkie uit het asiel willen halen. Het liefst zou ik dat alsnog doen, maar mijn man trekt aan de rem van mijn dierenliefde ;-)

  Één ding: koop alsjeblieft geen hond van Marktplaats!!!

  En bedenk je goed, dat de aanschaf van een hond uiteindelijk de kosten niet zijn, maar bereken ook eens wat het op jaarbasis aan eten en verzorgingsproducten kost (ontvlooien/ontwormen) en dan heb ik het nog niet eens over de kosten voor de dierenarts...

 10. Mijn onderbuurvrouw heeft altijd Franse Buldogs, haar vorige hond was de eerste met zo'n buisje in de luchtpijp om te kunnen ademen, uiteindelijk toch overleden op een hele warme dag, niet oud. Toen kreeg ze een nieuwe en even later nog een kleintje erbij, die is nu net, een jaar oud, ingeslapen omdat het hartje zo tekeer ging, en nu krijgt ze weer een nieuwe binnenkort. Ik heb af en toe echt de neiging om heel erg kwaad te worden en te vragen waar ze in hemelsnaam mee bezig is, dat soort hondjes zouden niet eens moeten bestaan, ze zijn leuk, ja, maar ze hebben zoveel problemen met ademhalen e.d. waarom zou je daaraan mee willen werken? Rashonden zijn prima, wij hadden vroeger ook een rashond, een Duitse herder, maar met die platte koppen, ook bij katten bijvoorbeeld, kun je er vanuit gaan dat ze problemen hebben of krijgen. En wil je dan toch een rashond; asiel. Sowieso voor ieder dier is het asiel de beste optie, er zijn veel te veel dieren die een baasje zoeken en als je daar toevallig een rashond vindt dan hou je in ieder geval het fokken niet zo in stand. Ik heb nu ook een raskat, maar dat was eens en nooit meer, en ook na jaren zoeken naar zo'n kat in een asiel, maar ik kon ze niet vinden, dus toen besloot ik er toch een via een fokker te kopen.

  1. Franse Buldogs worden in het boek ook beschreven als hondjes met erg veel problemen. Heel zielig echt. Ze zouden ook niet meer mogen vliegen, omdat de lucht in het vliegtuig ijler is en ze dan kunnen stikken.

 11. Helaas is er veel mis in de hondenwereld. Er zijn er veel rassen belast met ernstige erfelijke gebreken. Toch zijn er ook fokkers met liefde voor het ras die heel selectief fokken en hun ouderdieren op veel van deze ziekten laten testen, voor ze besluiten met hen te fokken. Deze onderzoeken zijn vaak heel erg duur en die worden doorberekend in de prijs van een pup. Daarom zijn rashonden ook duur geworden. Terwijl het verantwoord fokken van gezonde rashonden vaak een dure hobby is.
  Zelf heb ik al ruim 30 jaar rashonden waar ik heel af en toe een nestje mee fokte. Gezondheid staat bij mij altijd op de eerste plaats meteen gevolgd door een fijn karakter. Als ik niet 100 % tevreden ben over een hond werd er absoluut niet mee gefokt! Helaas denkt niet iedereen er zo over en zijn veel rassen inmiddels letterlijk verziekt.

  Een vuilnisbakkie is niet altijd een garantie voor een gezond hondje. Veel rasverenigingen hebben een protocol waar een fokker aan moet voldoen en op welke erfelijke afwijkingen de ouders op getest moeten worden. Helaas geldt ook dit niet voor elke rasvereniging. Maar dat is wel een van de eerste dingen die ik tot op de bodem uitzoek voor ik zou besluiten bij wie je een goed hondje zou kunnen kopen.
  Regelmatig word ik gebeld door mensen die mij vragen hierin te helpen.

  1. Bedankt voor je goede aanvulling Godelieve. Ik begreep uit het boek inderdaad al dat verbonden zijn aan een vereniging helaas ook al geen garantie is voor een goede fokker. Bij jou zou ik wel een hond durven kopen : )

 12. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Dit boek zou iedereen moeten lezen die een (ras)hond wil kopen! Wat voor mij de grootste eye-opener was dat een stamboom niks zegt over de gezondheid van je hond! Een stamboom zegt niet meer dan dat jou hond een vader en een moeder hebben van hetzelfde ras en dus bepaakde uiterlijke kenmerken vertoond! En fokkers voldoen aan de vraag van de kopers. Blijkbaar willen mensen steeds gekker en gekker. Dus nog een plattere snuit of nog kleiner hoofdje. Met alle gevolgen van dien. En uiteindelijk draait het vooral om geld!
  Maar mijn uiteindelijke conclusie was niet..koop geen rashond..maar geef de mensen voorlichting over wat een stamboom nu eigenlijk inhoudt! Het is absoluut geen garantiecertificaat! Maar er zijn genoeg goede fokkers die wel selecteren op karakter en gezondheid! Alleen moet he dan soms langer op een puppie wachten.
  Zelf hebben we een kruising hollandse herder ruwhaar x witte herder van nu 11 maanden! Een super leuke hond. Maar een evt. volgende hond zou ws toch wel een raszuivere worden bij een fokker die op gezondheid en gedrag fokt!

  1. Dat van die stamboom was voor mij ook een eye-opener inderdaad. Ik dacht ook altijd: 'Oh de hond heeft een stamboom, dus dat zit wel goed!'

   Ik kan me in jouw conclusie goed vinden. De mijne was wellicht wat kort door de bocht ; ) Dat komt doordat ik het boek best schokkend vond.

 13. Waarom wachten met een hond in huis halen tot je kinderen het huis uit zijn? Niks is mooierdan de liefde tussen een kind en een (huis)dier. Dat is misschien wat overdreven;) ze leren zorgen voor, geven en krijgen tonnen vriendschap, komen buiten,...en weet je wat me elke keer verbaast? Een hond is al-tijd bljj als ie z'n baasje ziet! En de cavaliers, tja. Ik heb er eentje, mijn zus 2 en m'n neef 3. De onze komt uit de broodfok en is buiten zijn angsten een tof hondje. Hij werd gedumpt toen hij een jaar oud was, ik heb er m'n werk mee gehad hoor. We hebben ook nog een old english bulldog uit een asiel, superhond voor ons en heeft de gekende bullenprobs niet, spitsere snuit en hoge poten. Dan hebben we een shih-tzu uit een oepsnest, ze is erg klein en heeft tot hiertoe nog niks voorgehad. Voor mij zijn de honden de reden om buiten te komen, in beweging te zijn, ...je zorgt ervoor als waren het je eigen kinderen, echt wel! Maar je moet echt zoeken naar een hond waar het mee klikt, we hebben jaren boxers gehad. Leuke honden maar voor mij niet meer dan dat. Boxers zij dan weer meer mijn man zijn keuze, maar die wou de tijd er niet meer voor vrijmaken dus geen boxers meer hier. En dan nog dit. Eten kan zeer duur uitvallen, als ze 1 of andere allergie of zwakke darmen hebben. Een spoedoperatie voor een ingeslikte sok kost in belgië 600 euro.'t is maar dat je het weet;) onze 2 kleintjes gaan om de 6 weken naar de kapper, 90 euro. Dus ja ze kosten veel centen maar de kinderen kosten net ietsje meer haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.