Reacties

Rashonden: waar moet je op letten? — 24 reacties

  1. Ik heb helemaal geen hond, maar vind het doorfokken dieptreurig. Een argument om een rashond te nemen is echter juist vaak dat je juist bij een vuilnisbakkie niet weet wat je in huis haalt…

  2. Alle vooroordelen over rashonden hebben we nou wel gehad… ook vuilnisbak rassen kunnen ziek worden. Ik heb beide soorten gehad helaas waren de beide vuilnisbakken het vaakst ziek en had er een ervan ernstige gedragsproblemen wegens niet goed gesocialiseerd. Niks is heilig niet de rashonden fok, maar met een goede fokker kom je een heel eind. En niet met vuilnisbakken ras. Ik heb ondertussen 3 rashonden en geen van allen erfelijke afwijkingen en wegens goede socialisatie geen gedragsproblemen. Dus ja kijk goed uit verdiep je in een hond. Tegenwoordig krijg je bij een goede fokker overigens uitslagen van onderzoeken mee.

  3. Lijkt mij een interessant boek om te lezen. Toch schrik ik wat van jouw reactie om daarom geen rashond te kopen. Ook van het omgekeerde verhaal zal er een boek bestaan die jou kan overtuigen om enkel rashonden te kopen.
    Ik heb zelf gekozen voor een rashond van bij een erkende fokker omdat broodfokken een ramp is voor honden en hun voortbestaan. In een asiel weet je niet waar zo’n beestje vandaan komt en al ben ik actieve sponsor van het asiel hier in de buurt, de eindfinale is wel dat we hopen dat op een dag die asiels niet meer nodig zijn.
    Laten we eerlijk blijven, de meeste mensen kiezen voor een niet erkend ras omdat het goedkoop is en een boek als dit geeft alle gelegenheid om het geweten te sussen.

  4. Wij hebben nu de derde keer een bastaard uit een “per-ongeluk-nestje”. Het is dan afwachten,wat er uitgroeit.Maar het zijn goede gezonde honden geworden.

  5. Wij hebben een Cavalier King Charles Spaniël en ik ga zeker niet ontkennen dat dit ras zeer ernstige gezondheidsproblemen kent. Het is inderdaad van het grootse belang om te kiezen voor een serieuze fokker die de nodige gezondheidstesten van de ouderdieren en de pups kan voorleggen. Gelukkig is onze hond kerngezond, want ik kan me de lijdensweg voorstellen als je een zieke pup blijkt gekocht te hebben. Wat mij betreft mogen ze direct de raskenmerken van de Cavalier veranderen: een groter hoofdje bijvoorbeeld…
    Toch kan ik alleen maar lof hebben voor de dame waar wij ons hondje kochten. Zij kon ons een dikke map voorleggen met alle gezondheidstesten en haar pups worden heel goed gesocialiseerd. Ze groeien niet op in een eenzaam schuurtje, maar bij haar in de woonkamer.
    Natuurlijk zijn er ook fokkers die het niet zo nauw nemen en vooral aan hun centen denken of van die vreselijke broodfokkerijen waar de honden echt een vreselijk rotleven lijden. Veel ‘rashonden’ worden ook geïmporteerd uit het buitenland (o.a. Hongarije) met alle nefaste gevolgen van dien.
    Natuurlijk is er niet mis met een hond die niet raszuiver is. Je kan veel beter een hond uit het asiel adopteren dat zo’n broodfokkerij sponseren en hiermee het leed in stand houden. Als je toch een ras wil, moet je niet over één nacht ijs gaan en je heel goed informeren.
    Wij zijn in ieder geval heel erg blij met ons Cavaliertje, ik ken geen enkel ras zo lief is… maar ik ben dan ook een trots hondenbaasje natuurlijk :-)

    • Ik vind jouw hond ook echt een schatje om te zien Miss Milla! En superfijn dat ze goed gezond is. Want het raakt je natuurlijk als baasje enorm als het niet goed gaat met je hond.

  6. Wij hebben een vuilnisbak mix. Het is een dorkie (kruising teckel en yorkshire terriër). Ze is superlief, gezellig, ondeugend, vrolijk etc. etc. En ze staat wat hoger op haar pootjes dan een normale teckel, maar ze kan wel soms net zo tuttig als een yorkshire zijn.
    Op Marktplaats zou ik nooit een hond kopen. Je kunt ook kijken op sites als verhuishonden.nl. Dan weet je meteen of een hond goed met kinderen is of niet.

  7. Ik ben het eens met Miss Milla at Home. Wij hebben een rashond, een epagneul Breton. De fokker is zorgvuldig geweest met het uitzoeken van een goede vader in combinatie met de moederhond, beide geen afwijkingen en kerngezond, niet uit dezelfde bloedlijn. Ze heeft gezorgd voor een uitstekende socialisatie, ze werden netjes in huis gehouden, ze heeft gezorgd dat de hondjes met mensen van allerlei verschillende leeftijden in aanraking kwamen, met andere dieren. Ze heeft gefokt voor het voortbestaan van het ras, en omdat ze vond dat ze het niet kon maken om het niet te doen met zo’n tophond. Moeder is nu tien en heeft in haar leven twee nestjes gekregen. Resultaat: kerngezonde hondjes! Nagekeken door een kenner en de dierenarts, niets dan lof. Het kan dus wel. Wij zijn erg blij met deze toegewijde fokker waar wij onze superhond mochten kopen! Ik zou het zo weer doen. Alles heeft voor- en nadelen. Maar wat ik heb gezien bij vuilnisbakkies is dat er net zo goed ziektes in kunnen zitten, en dat je minder goed kunt voorspellen wat het karakter zal zijn. Dat laatste vonden wij ook erg belangrijk, zeker met jonge kinderen in huis die zelf al drukte met zich meebrengen, laat staan als ze ook nog vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen. Succes met kiezen. Ik hoop dat jullie een leuk hondje vinden, maar ook dat jullie je niet alleen laat leiden door de prijs.

    Afz. PK

    • Goed om nog een positief verhaal te lezen over een toegewijde fokker. Ze zijn er dus zeker wel. En ik snap dat je zeker wilde weten dat de hond een goed karakter had. Helemaal als je kleine kinderen hebt.

  8. Ik heb geen ervaringen met honden als huisdier. Mijn ouders hadden geen honden en wij hebben ze ook nooit gehad. Ik vind honden meestal leuk, al ben ik er soms ook bang voor. Ik zou geen hond willen hebben vanwege de verantwoordelijkheid en het gebonden zijn. Ik heb al genoeg aan mezelf met al mijn beperkingen en heb er de energie niet voor om er een hond bij te hebben.
    Wat ik me afvraag, jij hebt nu met je opgroeiende kinderen een enorm dure periode. Huisdieren kosten veel geld als ze ziek worden. Heb je daar een soort van kostenplaatje van gemaakt?

    • De kosten van een hond zijn één van de redenen dat we nog steeds geen actie hebben ondernomen en waarschijnlijk nog langer blijven hangen in de ‘denkfase’. Grote kans dat het er pas van komt als alle kinderen het huis uit zijn.

  9. Ook wij hebben een rashond (Rhodesian Ridgeback), maar ik had evengoed een vuilnisbakkie uit het asiel willen halen. Het liefst zou ik dat alsnog doen, maar mijn man trekt aan de rem van mijn dierenliefde ;-)

    Één ding: koop alsjeblieft geen hond van Marktplaats!!!

    En bedenk je goed, dat de aanschaf van een hond uiteindelijk de kosten niet zijn, maar bereken ook eens wat het op jaarbasis aan eten en verzorgingsproducten kost (ontvlooien/ontwormen) en dan heb ik het nog niet eens over de kosten voor de dierenarts…

  10. Mijn onderbuurvrouw heeft altijd Franse Buldogs, haar vorige hond was de eerste met zo’n buisje in de luchtpijp om te kunnen ademen, uiteindelijk toch overleden op een hele warme dag, niet oud. Toen kreeg ze een nieuwe en even later nog een kleintje erbij, die is nu net, een jaar oud, ingeslapen omdat het hartje zo tekeer ging, en nu krijgt ze weer een nieuwe binnenkort. Ik heb af en toe echt de neiging om heel erg kwaad te worden en te vragen waar ze in hemelsnaam mee bezig is, dat soort hondjes zouden niet eens moeten bestaan, ze zijn leuk, ja, maar ze hebben zoveel problemen met ademhalen e.d. waarom zou je daaraan mee willen werken? Rashonden zijn prima, wij hadden vroeger ook een rashond, een Duitse herder, maar met die platte koppen, ook bij katten bijvoorbeeld, kun je er vanuit gaan dat ze problemen hebben of krijgen. En wil je dan toch een rashond; asiel. Sowieso voor ieder dier is het asiel de beste optie, er zijn veel te veel dieren die een baasje zoeken en als je daar toevallig een rashond vindt dan hou je in ieder geval het fokken niet zo in stand. Ik heb nu ook een raskat, maar dat was eens en nooit meer, en ook na jaren zoeken naar zo’n kat in een asiel, maar ik kon ze niet vinden, dus toen besloot ik er toch een via een fokker te kopen.

    • Franse Buldogs worden in het boek ook beschreven als hondjes met erg veel problemen. Heel zielig echt. Ze zouden ook niet meer mogen vliegen, omdat de lucht in het vliegtuig ijler is en ze dan kunnen stikken.

  11. Helaas is er veel mis in de hondenwereld. Er zijn er veel rassen belast met ernstige erfelijke gebreken. Toch zijn er ook fokkers met liefde voor het ras die heel selectief fokken en hun ouderdieren op veel van deze ziekten laten testen, voor ze besluiten met hen te fokken. Deze onderzoeken zijn vaak heel erg duur en die worden doorberekend in de prijs van een pup. Daarom zijn rashonden ook duur geworden. Terwijl het verantwoord fokken van gezonde rashonden vaak een dure hobby is.
    Zelf heb ik al ruim 30 jaar rashonden waar ik heel af en toe een nestje mee fokte. Gezondheid staat bij mij altijd op de eerste plaats meteen gevolgd door een fijn karakter. Als ik niet 100 % tevreden ben over een hond werd er absoluut niet mee gefokt! Helaas denkt niet iedereen er zo over en zijn veel rassen inmiddels letterlijk verziekt.

    Een vuilnisbakkie is niet altijd een garantie voor een gezond hondje. Veel rasverenigingen hebben een protocol waar een fokker aan moet voldoen en op welke erfelijke afwijkingen de ouders op getest moeten worden. Helaas geldt ook dit niet voor elke rasvereniging. Maar dat is wel een van de eerste dingen die ik tot op de bodem uitzoek voor ik zou besluiten bij wie je een goed hondje zou kunnen kopen.
    Regelmatig word ik gebeld door mensen die mij vragen hierin te helpen.

  12. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Dit boek zou iedereen moeten lezen die een (ras)hond wil kopen! Wat voor mij de grootste eye-opener was dat een stamboom niks zegt over de gezondheid van je hond! Een stamboom zegt niet meer dan dat jou hond een vader en een moeder hebben van hetzelfde ras en dus bepaakde uiterlijke kenmerken vertoond! En fokkers voldoen aan de vraag van de kopers. Blijkbaar willen mensen steeds gekker en gekker. Dus nog een plattere snuit of nog kleiner hoofdje. Met alle gevolgen van dien. En uiteindelijk draait het vooral om geld!
    Maar mijn uiteindelijke conclusie was niet..koop geen rashond..maar geef de mensen voorlichting over wat een stamboom nu eigenlijk inhoudt! Het is absoluut geen garantiecertificaat! Maar er zijn genoeg goede fokkers die wel selecteren op karakter en gezondheid! Alleen moet he dan soms langer op een puppie wachten.
    Zelf hebben we een kruising hollandse herder ruwhaar x witte herder van nu 11 maanden! Een super leuke hond. Maar een evt. volgende hond zou ws toch wel een raszuivere worden bij een fokker die op gezondheid en gedrag fokt!

    • Dat van die stamboom was voor mij ook een eye-opener inderdaad. Ik dacht ook altijd: ‘Oh de hond heeft een stamboom, dus dat zit wel goed!’

      Ik kan me in jouw conclusie goed vinden. De mijne was wellicht wat kort door de bocht ; ) Dat komt doordat ik het boek best schokkend vond.

  13. Waarom wachten met een hond in huis halen tot je kinderen het huis uit zijn? Niks is mooierdan de liefde tussen een kind en een (huis)dier. Dat is misschien wat overdreven;) ze leren zorgen voor, geven en krijgen tonnen vriendschap, komen buiten,…en weet je wat me elke keer verbaast? Een hond is al-tijd bljj als ie z’n baasje ziet! En de cavaliers, tja. Ik heb er eentje, mijn zus 2 en m’n neef 3. De onze komt uit de broodfok en is buiten zijn angsten een tof hondje. Hij werd gedumpt toen hij een jaar oud was, ik heb er m’n werk mee gehad hoor. We hebben ook nog een old english bulldog uit een asiel, superhond voor ons en heeft de gekende bullenprobs niet, spitsere snuit en hoge poten. Dan hebben we een shih-tzu uit een oepsnest, ze is erg klein en heeft tot hiertoe nog niks voorgehad. Voor mij zijn de honden de reden om buiten te komen, in beweging te zijn, …je zorgt ervoor als waren het je eigen kinderen, echt wel! Maar je moet echt zoeken naar een hond waar het mee klikt, we hebben jaren boxers gehad. Leuke honden maar voor mij niet meer dan dat. Boxers zij dan weer meer mijn man zijn keuze, maar die wou de tijd er niet meer voor vrijmaken dus geen boxers meer hier. En dan nog dit. Eten kan zeer duur uitvallen, als ze 1 of andere allergie of zwakke darmen hebben. Een spoedoperatie voor een ingeslikte sok kost in belgië 600 euro.’t is maar dat je het weet;) onze 2 kleintjes gaan om de 6 weken naar de kapper, 90 euro. Dus ja ze kosten veel centen maar de kinderen kosten net ietsje meer haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>