Filter koffiezetapparaat versus Senseo, en wat is de beste?

filter koffiezetapparaat

Hoewel ik nu al jaren een filter koffiezetapparaat gebruik voor mijn dagelijkse kopje koffie, heb ik veel te denken aan mijn Senseo apparaat.

Want dankzij Senseo leerde ik thuis koffie drinken.

Voor de komst van Senseo vond ik mijn eigen koffie namelijk vies. Ik vond het enorm lastig om een lekker kopje koffie te zetten, en dronk het daarom nooit. Wel schotelde ik het aan eventuele gasten die koffie wilden voor.

Hoe Senseo mij leerde om thuis koffie te drinken

Maar met een Senseo koffiezetapparaat is je eigen inbreng minimaal. En dat betekent dat je amper iets fout kunt doen, of de koffie bederven. Het is immers een kwestie van de watertank vullen, de pad erin doen, en op het knopje drukken. Nog steeds vind ik koffiezetten met een Senseo een 'foolproof' methode. Bij een filter koffiezetapparaat is de invloed van de koffiezetter veel groter. Toch heb ik nu dus een filter koffiezetapparaat. De D.E. moccamaster om precies te zijn!

In 2008 schreef ik onderstaande blogpost over mijn toenmalige Senseo.

Van Senso tot filter koffiezetapparaat

Het is uit tussen mijn Senseo en mij.

Al tijden braakte hij slootwater uit, en ondanks diverse azijn dialyses bleef zijn koffie vies en bitter. En dan komt er een moment in iedere relatie met je huishoudelijke apparatuur dat je moet zeggen:

'Hier scheiden onze wegen. Het ligt niet aan mij, het ligt aan jou.'

Gelukkig heb ik nog mijn 'ouderwetse' filter koffiezetapparaat, dat ik altijd voor bezoek uit de mottenballen haalde. Dat staat nu gezellig te pruttelen en verspreidt heerlijke Douwe Egberts koffie luchten.

Met gebogen hoofd heeft Senseo het pand verlaten.

Toen heb ik eerst maar een bakje troost gedronken.

Senseo

Daarmee eindigde ik destijds mijn blogpost. En dan nu over naar 2020!

Hoe werkt een filter koffiezetapparaat?

Om koffie te zetten met een filter koffiezetapparaat heb je 4 dingen nodig:

filter koffiezetapparaat

Je doet water in het filter koffie apparaat op basis van het aantal kopjes koffie dat je wilt. Daarna doe je het filter in het daarvoor bestemde bakje. Vervolgens schep je daar de juiste hoeveelheid koffie in.

Dat is het eigenlijk.

Nu druk je op het aan knopje, en de koffie begint gezellig te pruttelen en te lopen.

Lees ook mijn post over sluipverbruik koffiezetapparaat!

Filter koffiezetapparaat versus Senseo

Eén van de geroemde voordelen van een Senseo koffiezetapparaat is dat het zo eenvoudig is om er voor één persoon koffie mee te zetten. En dat is ook echt zo. Je doet simpelweg 1 pad in het apparaat, water voor 1 kopje koffie en klaar. Je gebruikt nooit teveel water of koffie. Toch zet ik met mijn Filter koffiezetapparaat ook kleine hoeveelheden koffie. Voor drie kopjes koffie om precies te zijn. En die ik kopjes zijn kleiner dan een standaard Senseo kopje.

Prijsverschil

Marieke Henselmans, een bekende bezuinigings goeroe heeft altijd gezegd dat koffie die je met een Senseo zet relatief duur is. In een artikel in Trouw uit 2009 zei ze zelfs dat Senseo koffie 10 keer zo duur is als filter koffiezetapparaat koffie.

Maar als je anno 2020 de koffiepads van AH Basic gebruikt dan kost een kopje Senseo koffie maar 4 cent!

Screen Shot 2020 11 29 at 13.30.18
Als beste getest in 2016 door De Consumentenbond: 6,8

Hoe zit dat met de koffie die ik zet met mijn filter koffiezetapparaat van Douwe Egberts met D.E. Aroma Rood? Op de site freo.nl staat een prijsvergelijking van verschillende kopjes koffie. Volgens hun gegevens  kost een kopje D.E. Aroma Rood koffie 5 cent per kopje koffie. Daarmee ben ik dus duurder uit! Koop ik gewoon koffie van het AH merk dan ben ik wel voordeliger uit met 2 cent.

Wat is het beste filter koffiezetapparaat?

Stel je denkt nu: 'Ik wil een filter koffiezetapparaat!' Wat is dan het beste filter koffiezetapparaat? De Consumentenbond riep maar liefst 4 filter koffiezetapparaten uit tot Beste uit de test. Alle vier kregen ze een 8,1.

Maar twee daarvan hebben wat nadelen, dus die noem ik hier niet.

Braun - KF 5120 BK

Filter koffiezetapparaat
79,95 bij bol.com

De Beste Koop met een 7,8 is de Melitta Easy:

Filter koffiezetapparaat
29,95 bij bol.com

N.B. Weet je wat raar is?! Die Basic koffiepads kun je helemaal niet online bestellen bij Albert Heijn!

Tot slot

Of de koffie nu gezet wordt met een Senseo of met een Filter koffiezetapparaat, voor de meeste mensen betekent koffie een moment voor zichzelf! En ik vind het ook gezellig ruiken!

Leestip: Douwe Egberts punten en Ouderwets koffie zetten

Vergelijkbare berichten

66 reacties

 1. Wij drinken zelfs niet eens koffie, hadden een tweedehandsje voor visite. Maar die ging kapot. Toen een Senseo via marktplaats gekocht. Helaas: ook die ging snel kapot. Gelukkig had schoonmoeder er nog één over. Ik vraag me af of ze niet gewoon een nieuwe gekocht heeft om ons te matsen. Maar in ieder geval is de visite weer voorzien!

 2. Ik heb geen apenraten. Wij lusten nooit geen koffie. We nemen liever thee. Ik gebruikt wel kleine waterkoker. Dan heb ik zo zakjes voor de koffie als bezoek krijgen., We hebben al niemand meer. Saai... Alleen onze broer nog. Fijne dag.

 3. Ik ben een echte koffie junk. Maar wel filterkoffie. Er staat een Senseo voor visite, verder hebben we een koffiepress, waar echt helemaal de lekkerste koffie mee gezet kan worden,

  1. Welk apparaat gebruik je dan het vaakst John? Is zo'n koffiepress meer werk? En waarom krijgt bezoek Senseo en geen filterkoffie? Vinden ze dat niet lekker?

 4. Ik heb jaren een Senseo apparaat gehad en de dark roast pads vod ik samen met opgeschuimde melk altijd erg lekker. Maar ik ben sinds een jaar overgestapt op een espresso apparaat. Als je aan die koffie bent gewend dan smaakt de koffie van een Senseo minder lekker.

  1. Ik heb filter apparaat en Nespresso apparaat, die laatste gebruik ik voor mijzelf en als er 1 persoon op visite is, heerlijk. Was aanbieding destijds bij Kruidvat voor 25 euro, cups zijn wel prijzig. Ik heb vroeger een Senseo gehad, maar die gaan gauw stuk en ik vind het niet smaken.

 5. Moccamaster!!Wij zijn nu 45 jaar getrouwd en ik ben pas aan m'n derde toe! Ik zet 's morgens drie kopjes. Fijn en vlug, ook als er visite komt. DK is een koffie-drinkers-land. (PS we hebben ook een nespresso - die vindt mijn man het lekkerst. Maar dat is best dure koffie).

 6. Ik heb een 1-persoonshuishouden en drink alleen bij het ontbijt caffeïnerijke koffie. Voor dat laatste kan je het beste roodmerk gebruiken, daar zit de meeste cafeïne in. In duurdere koffie met meer arabica-bonen (die slechter zijn voor het milieu) neemt het percentage caffeïne af en het het percentage vet toe. Ik doe het al een jaar of 5 in een klein apparaat van Tomado. Destijds bij de Blokker afgeprijsd van 10 naar 8 euro. Gebruik niet het permanent filter, maar gewoon de goedkoopste filterzakjes. En doe daar voor 0,3 liter 11 gram roodmerk koffie van de Hema in. Dat bevalt me goed en is ook zo klaar. Senseo zal iets sneller zijn, maar dan weer niet voor 2 kopjes. Senseo verbruikt aanzienlijk meer stroom en zo'n apparaat is ook een stuk duurder. In de koffiepads zit teveel koffie en het zorgt voor meer verpakkingsafval. Zelf vind ik op den duur alle koffie lekker. Ook die Amerikaanse bende. Na een paar weken in dat land wen ik er aan. Per gewoon kopje ben ik aan koffie 2,5 cent kwijt. Met DE koffie is dat het dubbele. Daar komt per ochtend 0,5 cent aan filterzakje bij. Bij koffie is de kwaliteit van kraanwater minstens zo belangrijk. Hier in NH-Noord gaat het prima met het duinwater. M'n zwager woont ten zuiden van Utrecht in waterschap Lekstroom. Met dat water valt geen lekkere koffie te zetten.

  1. In dat gebied krijgen ze gezuiverd rivierwater. In NH ook, maar dat gaat daarna nog door de duinen. Bij de monsterrapporten bleek dat de hardheid van het water in zuidelijk Utrecht veel minder was dan wat jaren geleden. Mogelijk is het water inmiddels 'smakelijker'. Alleen opvallend was het hoge aluminiumgehalte. 20x meer dan wat hier uit de kraan komt. Er worden allerlei stoffen aan het water toegevoegd om de waterkwaliteit goed te krijgen. Per gebied kan dat verschillen.

 7. De twee Braun's zijn hetzelfde alleen staat de BK voor Black en de WH voor White. Overigens heb ik een apparaat voor bonen die het ook met een kop of twee kopjes af kan, en ik wil niets anders meer.

 8. Op de dagen dat ik alleen thuis ben, zet ik heel ouderwets koffie met heet water uit de waterkoker en een filter op m'n mok. De D.E. koffie vind ik het lekkerst en die koop ik als het in de aanbieding is. Ik heb het altijd op voorraad staan.
  Als we met meerdere personen zijn, gebruik ik een koffiezetapparaat.
  Ik vind onze koffie erg lekker. Er komt hier geen Senseo in!

  Een hartelijke groet van Jo.

 9. Tja, ik ben een enorme koffieliefhebber. Niet dat ik zoveel drink, maar als ik koffie drink dan ben ik echt heel kritisch. Voor mij is de lekkerste koffie 'opgietkoffie'. Ik kook water, heb een los klein filtertje op mijn grote glazen (voorverwarmde) beker staan met 3 scheppen koffie van Max Havelaar Fair Trade, flink aangeduwd. En dan giet ik heel voorzichtig met rondjes het water in kleine beetjes erbij. Fantastisch... sterk en heet!
  Halverwege de dag drink ik nog een keertje Senseo, maar dan gebruik ik wel de 'gold' pads van Senseo.

 10. wij hebben senseo gehad maar vonden dat gewoon zo niet lekker :( dolce gusto ook gehad en daar waren wij gek op en nu een nespresso die ook lekker is maar mijn voorkeur is toch wel dolce gusto

 11. Wij zetten koffie met een waterkoker en losse filter op een thermoskan.
  Ik hou niet van extra apparaten op het aanrecht.
  We drinken koffie van de Hema. Dit schijnt uit de DE fabriek te komen.

 12. Ook ik vond de koffie uit het gewone koffiezet apparaat niet lekker .De Senseo is voor ons ook een uitkomst .Ik heb altijd de koffiepads van de Lidl extra dark ,nu dik tevreden met ons lekkere bakje koffie

 13. Hier ook een opgieter. Rustig in rondjes opgieten inderdaad. En kopje voorverwarmen. Lekker en hete koffie. Gewoon met de hand omdat mijn apparaat kapot is gegaan en ik bij de kringloop een handfilter zag staan en bij het blog van Annemiek's Mijmeringen lees hoe zij altijd voor zichzelf een heerlijk kopje koffie maakt. De koffie zelf is meestal een pak uit een aanbieding. De 'echte' Douwe Egberts' is al heel lang te duur, dus nu huismerken waar ik die van de AH (Perla) smakelijk vind.

  1. Het ritueel vind ik heel mooi Cellie Citroen. Wijlen mijn schoonmoeder maakte de koffie ook zo, maar ik vond het bij haar niet erg lekker. Waar kan dat door komen denk je?

 14. Wij hebben echt van alles gehad. Koffiezetapparaat (onhandig voor maar één kopje). Espressomachine (te veel onderhoud), Dolce Gusto (de gebruikte cupjes lekker zo enorm in je prullenbak; wel héérlijke chocolademelk voor te krijgen) en nu Nespresso (blij mee). Alleen een Senseo hebben we nooit gehad. Ik vind het echt niet lekker. Dan drink ik liever thee. ;-)

 15. Precies, het ruikt heerlijk! Ik lust het helaas niet, maar nu ik zie dat jij het met een Senseo hebt 'leren drinken', zie ik mogelijkheden. Er staat hier namelijk een Senseo naar me te loeren...

 16. Geen senseo voor mij, niet lekker en ik krijg last van mijn buik. Laat maar zitten. Gewoon ouderwets filterkoffie of nog liever Café Sjachor.

  Love As always
  Di mario

 17. Voor mijn mini huishouden heb ik een kleine Senseo staan, een kopje of twee kunnen er mee worden gezet.
  Maar meestal is het er een, ik ben er gelukkig mee, de tijd van grote apparaten is voorbij. Hans

 18. Ik ben sinds kort de eigenaar van een nespresso. Ik vond senseo nooit echt lekkere koffie en filter alleen lekker als je meerdere koppen zet en dat doe ik eigenlijk nooit. Dus tegenwoordig de nespresso en dat vind ik echt lekkere koffie.

 19. Zelf lust ik geen koffie, maar mijn man wel. We hebben al jaren een Senseo en ik vind het vooral erg gemakkelijk :) Hoe het smaakt, geen idee. Nu wil hij wel graag een meer fancy koffiezetapparaat dus we zullen ons er vast eens in gaan verdiepen.

 20. Ons hadden een Senseo via marktplaats gekocht, en die ging snel kapot. Gelukkig had schoonmoeder er nog één over. Maar in ieder geval is de visite weer voorzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.