Eerste hulp bij elektriciteit: de elektricien

elektricien

Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Vanaf het moment dat je opstaat in de ochtend tot het moment dat je weer naar bed gaat gebruik je elektriciteit.

Wat zijn we afhankelijk van elektriciteit!

Als alles goed werkt. sta je daar niet zo bij stil. Maar als de stroom uitvalt word je je ineens onaangenaam bewust van je afhankelijkheid van electriciteit. En voor hoeveel dingen je het wel niet nodig hebt! Dan sta je ineens te kijken voor je groepenkast!

Laten we er eens een paar op een rijtje zetten:

Een tijdje terug schreef ik een post waarin ik het aantal elektrische apparaten telde dat ik in huis heb. En dat waren er best veel. Het is dus niet prettig als er problemen zijn met de elektriciteit. En tenzij je heel handig bent heb je bij problemen toch echt wel een elektricien nodig.

Problemen waarbij een elektricien kan helpen

De meeste problemen die je met elektriciteit in huis tegenkomt zijn gerelateerd aan de elektrische bedrading. Verouderde bedrading kan voor kortsluitingen en stroomuitval zorgen. Als de oorzaak voor de problemen niet bij de bedrading ligt dan is meestal de oorzaak in de meterkast terug te vinden.

Je kunt deze problemen als huiseigenaar zelf proberen te repareren. Maar de meeste mensen werken, terecht als je het mij vraagt, zelf liever niet met elektriciteit. Want als je er geen verstand van hebt kan het gevaarlijk zijn. Het beste kun je daarom gebruik maken van een elektricien. Hij of zij kan het probleem snel voor je opsporen en ervoor zorgen dat het op een professionele manier gerepareerd wordt.

Elektriciteits klusjes

Niet voor alles heb je een elektricien nodig. Zo is onze loodgieter ook handig met elektriciteit, en was hij zo vriendelijk om mijn keukenlamp voor me op te hangen. Werkzaamheden op het gebied van elektriciteit variëren van het trekken van elektriciteitsdraden voor een stopcontact tot het aanleggen van een aardlekschakelaar in de meterkast.

Deze laatste taak mag trouwens alleen door een erkende installateur uitgevoerd worden. Bij wet is vastgelegd dat je geen werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk onder de meter mag verrichten als je geen erkende installateur bent!

Durf jij thuis zelf elektrische klussen te doen?

Similar Posts

17 Comments

  1. Wij wonen in een huis van 100 jaar oud. Toen wij hier kwamen hebben we eerste de oude bedrading en meterkast laten vervangen. Het bleek dat de oude installatie brandgevaarlijk was.

  2. Ik blijf overal netjes af :-). Mijn vriend doet wel kleine klusjes in huis, maar als het meer wordt dan iets kleins laten we iemand komen.

  3. Mijn man is heel handig met elektra. Ahum.. Hij heeft in de schuur en garage toch constructies bedacht. Ohohoh.. Als er in huis iets is, dring ik altijd heel subtiel aan op een vakman. ;-)

  4. Mijn vriend werkt in de klimaatbeheersing en zorgt voor de besturingskant van bijvoorbeeld verwarming en airco. Aansluiten van thermostaten in kantoorpanden, maar ook bijvoorbeeld zorgen dat het in een koelruimte voor vers fruit altijd precies dezelfde temperatuur blijft. Daar komt dus heel veel elektrotechniek bij kijken en dus durf ik de klusjes in huis op dat gebied ook wel aan hem over te laten. Daarnaast heb ik ook heel veel van hem geleerd. Ik kan zelf wandcontactdozen aansluiten en een stekker aan een snoer zetten bijvoorbeeld.

  5. Gelukkig heb ik een man die het eea van elektriciteit af weet. Ik wil het wel leren. Nog een project op mijn lijstje :-)

  6. tegenwoordig is het niet meer moeilijk of lang wachten om een elektricien in te schakelen, alles is mogelijk en je kan kiezen van laag bedrag tot de maximum waar je voor gaat.

  7. Je merkt pas hoeveel elektriciteit je gebruikt wanneer de stroom een keer uitvalt. Zelf heb ik een vaste elektricien die komt wanneer ik iets zelf niet kan repareren. Ook probeer ik niet graag zelf dingen te repareren, omdat er veel fout kan gaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.