Documentaire over IS-vrouwen: The Return – Life After ISIS

is-vrouwen documentaire

Het is een heikel onderwerp, en niemand wil ze terug hebben: IS-vrouwen.

Vrouwen die alles achterlieten om zich in Syrië bij ISIS aan te sluiten.

In de documentaire over IS-vrouwen, The Return worden deze vrouwen een aantal jaren gevolgd. De Spaanse filmmaakster Alba Sotarra filmde twee jaar lang in het Koerdische kamp Al-Roj, ten noordoosten van Syrië.

Documentaire over IS-vrouwen

Maar ISIS is verslagen, en deze vrouwen zitten nu met hun kinderen in vluchtelingenkampen.

En ze willen naar huis.

Terug naar hun vaderland.

Maar geen enkel land wil ze terug.

Documentaire over IS-vrouwen

In deze documentaire over IS-vrouwen krijg je een klein kijkje in het dagelijks leven in het vluchtelingenkamp. Je ziet hoe de vrouwen therapie krijgen. Zo worden ze bijvoorbeeld aangemoedigd om een brief te schrijven aan hun jongere zelf, die op het punt stond naar Syrië te vertrekken.

Portretten van IS-vrouwen

Daarnaast zie je gesprekken met de IS-vrouwen, en hoor je hun persoonlijke verhaal. Er zijn vrouwen met allerlei achtergronden. Zo is er de ‘De Britse jihadbruid Shamima Begum’ die op haar vijftiende met twee vriendinnen Engeland verliet, en naar Syrië vertrok.

Vrouw met empty-nest syndroom

Maar er is ook een vrouw uit Canada, die last had van een empty-nest toen haar kinderen het huis uitgingen. Ze had het gevoel dat ze eigenlijk geen nut meer had. Ze ging schrijven met een man uit Syrië, en van het een kwam het ander. Nu zit ze in een vluchtelingenkamp….

Er zijn in deze documentaire over IS-vrouwen ook twee Nederlandse vrouwen.

Conclusie

Hoewel ik het een interessante documentaire over IS-vrouwen vond, bleef ik achter met een onbestemd gevoel. Het NRC schrijft over de vrouwen in deze documentaire:

‘Ze blijken uit te blinken in het wegwuiven van hun eigen verantwoordelijkheid.’

En EW.journalists Brenda Stoter Boscolo twitterde:

‘Terwijl honderdduizenden IS-slachtoffers nog steeds in tenten leven, 2.800 Jezidi-vrouwen en kinderen nog steeds in slavernij leven en de lichamen in massagraven nog niet geborgen zijn, krijgen IS-vrouwen een schitterend podium van geprivilegieerde westerse filmmakers.’

Ik denk dat daar mijn onbestemde gevoel vandaan komt. Het is duidelijk dat de IS-vrouwen het niet makkelijk hebben daar in het kamp.

Wat is wijsheid?

Maar dat is maar een klein deel van een groter verhaal.

Wat is wijsheid?

De meningen hierover zijn verdeeld, maar een meerderheid vindt dat de vrouwen het niet verdienen om terug te komen naar hun vaderland.

Praktische informatie over deze documentaire over IS-vrouwen

Je kunt deze documentaire over IS-vrouwen gratis online kijken op 2doc.nl. Wel is de film alleen te bekijken tussen 20.00 en 6.00. Je vindt daar ook een interview met de maakster van de documentaire.

Houd je van documentaires? Leestips!

7 Comments

  1. Joannes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh