1000 kilometer gewandeld en dodelijk ziek. En dan?

527x840 2
De wilde stilte is het vervolg op het boek Het zoutpad.

Het zat Raynor en haar man Moth niet mee. Eerst verloren ze hun huis door een financieel conflict met een jeugdvriend. Ze dachten: 'Erger kan het niet worden.'

Maar vervolgens kreeg Moth de diagnose CBD, een slopende ongeneeslijke ziekte.

Zonder inkomen en dak boven hun hoofd, besloten ze dan maar te gaan wandelen. Met alleen een rugzak en een tentje legden ze bijna duizend kilometer af van het South West Coast Path. Op zoek naar een eenvoudiger leven.

Dit is in een notendop het verhaal dat Raynor Winn vertelt in haar boek Het zoutpad.

En nu is er dus het vervolg: De wilde stilte.

De wilde stilte: het vervolg op Het zoutpad

De wilde stilte is Raynor Winns tweede boek. Toen ik het tegenkwam in de catalogus van de bibliotheek, reserveerde ik in het onmiddellijk. Het zoutpad vond ik immers mooi, en ik wilde wel eens weten hoe het nu met Raynor en vooral met haar man Moth was.

Na de lange wandeling

De wilde stilte speelt zich in eerste instantie af in de periode net na hun wandeling. Moth gaat studeren, en ze huren woonruimte in een oude kerk. Maar meteen wordt al duidelijk dat Raynor niet echt gelukkig is. Ze slaapt slecht, maakt zich zorgen over Moths gezondheid en kan haar draai niet vinden. Bovendien is ze een beetje mensenschuw. Zo goed en sterk als ze zich voelde tijdens hun wandeling, zo lastig vindt ze het leven nu.

Een nieuw pad

Maar vervolgens lees je hoe zich langzaam maar zeker een ander, figuurlijk pad ontvouwt: het idee om een boek te schrijven over hun wandeling ontkiemt, en komt aarzelend tot bloei. Raynor's boek leidt vervolgens tot nieuwe dingen, en uiteindelijk naar een oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall.

Mijn conclusie over De wilde stilte

Net als Het zoutpad staat De wilde stilte boordevol uitgebreide beschrijvingen van de natuur. Zoals deze:

'De duisternis was dicht en ondoordringbaar, maar de lucht ruiste door de brem boven mijn hoofd, en bracht de zurige geur van de stekelige bladeren mee, terwijl het gewicht van de zee op het klif beneden in een gestage, ritmische trilling door de aarde dreunde.'

Zelf ben ik eigenlijk niet zo'n fan van dit soort uitgebreide beschrijvingen, en daardoor vond ik De wilde stilte iets lastiger lezen dan Het zoutpad waarin meer gewandeld wordt. Dat staat weliswaar ook vol natuurbeschrijvingen, maar daarbij had ik meer een gevoel van contact met Raynor en Moth.

Mijn conclusie is dan ook dat als je houdt van natuurbeschrijvingen, je De wilde stilte vast prachtig zult vinden!

De wilde stilte: een rustgevend en relativerend boek

Al met al is het een boek dat je als lezer een gevoel van rust geeft en het leven relativeert, en waarbij de rol van natuur voor een goed leven centraal staat. Als afsluiting onderstaand citaat, dat de boodschap van De wilde stilte in mijn ogen weerspiegelt:

'Wees niet 'voorzichtig met traplopen,' maar ren naar boven, zo hard als je kan, zonder angst voor tikkende klokken en verstrijkende tijd. Niet kan worden gemeten in tijd, er is alleen verandering. En verandering is altijd binnen handbereik, want het is een kwestie van kiezen.'

Praktische informatie over De wilde stilte

De wilde stilte bestaat uit 3 delen:

  • Altijd het land
  • Duwt tegen de zee
  • Voorbij de wilgen

In het eerste deel beschrijft Raynor onder andere het schrijnende sterfproces van haar moeder. Ik vond dat akelig en onheilspellend om te lezen.

De wilde stilte van Raynor Winn is voor 22,99 te koop bij bol.com.

527x840 1

Lees ook mijn post over de wandelroute naar Santiago de Compostella.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Van 'Het zoutpad' is nu ook een goedkopere uitgave beschikbaar, voor 10 euro. Ik vind het eerste deel prachtig, heb het al drie keer gelezen. Het tweede deel vond ik aanvankelijk ook wat taaier, maar na de beschrijving van het overlijden van haar moeder kon ik mijn aandacht er weer goed bijhouden. Voor mij komt uit beide boeken vooral naar voren hoe heilzaam en noodzakelijk het is om in de natuur in beweging te zijn. Dat inspireert me enorm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.