Persconferentie Rutte: Kip zonder kop

kip zonder kop

Nadat Irma Sluis’ vertolking van hamsteren viraal ging, genoot menigeen gisteren bij de persconferentie van Rutte van het gebaar voor Kip zonder kop.

Het is fijn om, te midden van de verontrustende berichten, ergens gezamenlijk om te glimlachen : )

Heb jij de persconferentie gezien?

Ik vond de stelling: ‘Wij kunnen dan wel klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons,’ sterk. Verder viel het me op hoezeer premier Rutte een beroep doet op ons gevoel van verantwoordelijkheid en mededogen met anderen. Hij nadrukte dat we leven in een democratie, en dat we allemaal volwassen zijn.

Dat betekent veel vrijheid, en bijvoorbeeld géén verplichte test na een vakantie in een oranje gebied.

Nu is het de kunst om met die vrijheid en verantwoordelijkheid zorgvuldig, en met inachtneming van de belangen van onze medemens, om te gaan.

Wat vond jij van de persconferentie?

Similar Posts

31 Comments

 1. Alles afschuiven naar een ander doet Rutte, het lijkt wel op een inlegvelletje waar hij ook beroemd mee is.

  1. Is het zijn schuld dan? Hij geeft ons mee wat wij met z’n allen moeten. Hij dus ook. Dat anti-Den-haag mantra wordt zo oud,

  2. Ik hoorde vroeger het gezegde weleens: het is nooit goed of het deugt niet.
   Als wel wat zeggen: fout
   Als ze niks zeggen: fout.
   Als het jou beter uitkomt, mogen ze zich er niet mee bemoeienen als je in de problemen raakt dan schreeuw je moord en brand.
   Nooit goed dus.
   Ik ga uit van de wetenschap dat Covid-19 wereldwijd voor problemen zorgt. Zolang dat niet weg is of er een remedie voor is, je gewoon maar aan de regels houden. We weten er nog veel te weinig van maar wat bekend wordt, liegt er niet om. Lang ziek blijven ook al had je het mild. Of ben je oud of toch jong. Uitval en hapering van vitale organen. Lang vermoeid, slechte concentratie enz.
   De regering geeft handvatten. Dat
   kun je doen of laten. Drammen dat je het zat bent zorgt ook niet voor verandering.
   Dit virus laat zien dat een groot deel van Nederlanders verwende zeurpieten zijn en dan hebben we het nog niet eens over de complotdenkers en mensen die de waarheid in pacht hebben. Die schofferen gewoon de wetenschap.
   Daar word ik wat moedeloos van en soms boos. Ik heb de afgelopen maanden in de familie-en vriendenkring te maken gehad met dit virus. Dat is geen lolletje geweest en nog niet over ook.
   We kregen nu opnieuw te horen waar we ons aan moesten houden. Het lijkt wel of we allemaal kleuters zijn die steeds gecorrigeerd moeten worden.
   Zijn we nu gewoon een stom volk??
   Alle goeden niet te na gesproken maar helaas krijgen de hardste schreeuwers ook hier weer een podium en idiote complotten worden door deze mensen zomaar geloofd.
   Ik ben teleurgesteld in de mensheid.
   Jongeren kunnen oer definitie dwaas zijn. Daar kunnen ze niet altijd wat aan doen maar volwassenen?

  3. Helemaal mee eens. Wij balen soms ook van de maatregelen en de financiële onzekerheid (eigen bedrijf in de evenementensector), maar dan denk ik maar dat we hier al met al toch nog best goed zitten in Nederland.

   Je kunt ook in Eritrea wonen. Dan heb je Corona, overstomingen én een sprinkhanenplaag, zónder financiële steunmaatregelen ‘mét slechtere medische voorzieningen…. Nou… ik weet wel waar ik dan liever zit.

  4. Helemaal mee eens! We zien het toch, dat door de adviezen van de RIVM te negeren, het virus de kop opsteekt. Dus afstand en waakzaam!

 2. De tv stond wel aan maar ik heb niet echt gekeken. Het maakt mij niet zoveel uit wat meneer Rutte zegt. Ik blijf gewoon lekker anderhalve meter afhouden van andere mensen en drukke plekken mijden. Dat bevalt me namelijk prima. Heelijk! En oh ja, als we allemaal weer hutje op mutje mogen, hoeven jullie mij niet te bellen, hoor! Ik wil het niet weten. ;-)

 3. Het stukje hierboven is het eerste wat ik er van gezien heb. Ik kan die kop van hem sowieso al niet meer zien hij lacht alles weg als hij geen antwoord wil geven.

 4. Waakzaam, zoals ik bij Rob lees, is een mooie omschrijving! Niet bang, of afwachtend, maar wel alert en in staat gedrag aan te passen. Ik moet denken aan onze kat, die in de slaap soms de oren naar een geluid draait. Lekker ontspannen, maar als het moet ook snel in beweging.

 5. Ik heb het niet gezien maar ben zelf alert, hoed afstand en zoek absoluut niet de drukte op en ga zeker niet naar gebieden waar een code voor is afgegeven.

 6. Ik heb het niet gezien, maar ben wel klaar met mensen die er klaar mee zijn. Mensen doen maar raak zonder rekening te houden met dat een ander mss wel een kwetsbaar iemand kent.

 7. Heb de persconferentie voor een deel gezien.. Voor mij niets nieuws; ik mijd al sinds maart drukke plaatsen en ik houd afstand. De mensen die het vertikken om dat ook te doen of nog erger: beweren dat het allemaal onzin is of een groot complot is maken me echt nijdig…

 8. “Nu is het de kunst om met die vrijheid en verantwoordelijkheid zorgvuldig, en met inachtneming van de belangen van onze medemens, om te gaan.”

  … om als de ic’s weer volstromen en er weer massaal gestorven wordt te moeten concluderen dat teveel mensen die vrijheid en verantwoordelijkheid toch niet aankonden?

 9. Ik heb het niet gezien. We houden ons hier nog steeds aan 1,5 meter. En hebben een dochter 14 dagen in thuisquarantaine gehad nadat Kroatië van geel naar oranje ging toen zij daar zat.
  Ik word wel erg moe van al die mensen die het beter weten. Ik neem aan dat ze binnenkort allemaal iets constructies gaan doen (de politiek in bijvoorbeeld?).

 10. Als het om gebarentaal gaat, dan vind ik dit een fantastich stukje: https://www.youtube.com/watch?v=QgIHQNvNMuA&vl=nl

  Verder niet gekeken. Probleem is dat de meeste besmettingen in huis en bij familie plaatsvinden. Daar helpen de nieuwe maatregels en adviezen niet tegen. Ik zie hier in de stad ook af en toe 20 fietsen voor een huis staan en het geluid uit zo’n huis verteld de rest. Zelf heb ik makkelijk praten, ik hield altijd al 1,63 meter afstand en loop winkels voorbij die me te vol zijn.

 11. Corona is een zware griep die voor dezelfde mensen gevaarlijk is als de gewone griep. De angstpropaganda blijft op volle toeren draaien. Er wordt nu meer getest, dus logisch dat er meer besmettingen zijn. Vallen mensen al bij bosjes neer?
  Economie naar de gallemiezen, democratie wordt om zeep geholpen, net als de privacy en straks het zelfbeschikkingsrecht over ons lichaam. Verder enorme eenzaamheid. Straks de propaganda dat wie zich niet aan ‘de regels’ houdt asociaal is. Nog meer de mensen tegen elkaar opzetten.
  Kijk naar statistieken, luister naar een minister die vind dat ouderen in zorginstellingen wel dood mogen, net als kankerpatiënten. Voor hen geen bescherming.
  Maar ‘Rutte doet het goed, hoor…

  1. Dank je. Tot nu toe is 0,1 % van de wereldbevolking gestorven aan corona, al dan niet als secundaire oorzaak van overlijden. Veel daarvan zijn mensen die altijd al afstand moeten houden van zieke mensen, omdat ze kwetsbaar zijn. Maatregelen die veelal bewezen nutteloos zijn maar er onder druk door zijn geduwd (mondkapjes in het OV), bedrijven die over de kop gaan, andere zorg niet verleend kon worden waardoor evenveel mensen zijn gestorven aan andere aandoeningen als er in het ziekenhuis genezen zijn van corona, hele leeftijdsgroepen zich sociaal niet goed verder kunnen ontwikkelen omdat daarvoor noodzakelijke contacten nu niet mogen, angst kweken zodat er over een tijdje meer mensen psychische hulp nodig hebben, smetvrees kweken (‘was je handen stuk’), in korte tijd een vaccin ontwikkelen en er bij mensen in willen jagen voor een ziekte waaraan je 0,1 % kans hebt om er aan te overlijden, maar een grote kans op bijwerkingen, en dat vindt men blijkbaar allemaal oké.

   Ik heb zelf corona gehad, dus ik weet hoe het voelt. Ja, je blijft lang moe etc. Maar zodra er weer andere zorg toegestaan was dan alleen huisarts en ziekenhuis heb ik zelf actie ondernomen. En dan is er echt meer mogelijk dan mensen denken. Of willen. En dat is hun eigen keus. Ik was toen na twee maanden flink ziek te zijn geweest binnen een week helemaal beter.

   Nou heeft deze verplichte pauze ook veel goeds gebracht op andere gebieden en ik hoop dat de mensheid daarvan heeft geleerd. Ik vrees alleen dat dat heel snel weer wordt vergeten, want het financiële plaatje…

  2. Dat laatste doet me denken aan een uitspraak van Winston Churchill: ‘Never waste a good crisis.’ Ik zou het mooi vinden als de coronacrisis voor bezinning zou kunnen zorgen.

 12. Er is een uiterst besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor sommige mensen. Wat doe je dan ? Je probeert de risico’s te beperken om besmet te worden of wie weet zelf iemand te besmetten. Afstand houden, handen wassen en waar nodig (ov!) een mondkapje op. Is dat nou zo moeilijk ? Moet er dan gezegd worden dat het zelfbeschikkingsrecht en de privacy gevaar lopen ? Het is niet verplicht om die evt. app te installeren !
  Wat er in de instellingen is gebeurt is verschrikkelijk en komt nu hopelijk niet meer voor. Maar dat betekend voor mij niet dat ik me dan maar in het feestgewoel van de horeca stort en alle nuttige adviezen negeer. Of dansleraren met hip rastahaar serieus ga nemen.

 13. Ik vond het een wat bijzondere persconferentie (vaag, vrijblijvend). Heb achteraf gekeken, terwijl ik eigenlijk met iets anders bezig was. Maar ik geef toe dat ik, toen ik ‘kip zonder kop’ hoorde, snel even opkeek om daar de vertolking in gebarentaal van te zien:).

 14. Ik hoop dat iedereen zijn verantwoording neemt.
  We zijn er helaas nog lang niet van af Nicole.

  Vanmorgen in alle vroegte gewandeld, het kan gelukkig nog.

  Zomergroet,
  Hilly

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.