De ‘vakantiehater’

vakantiehater

In mijn serie ‘Ik ben niet zo’n vakantiemens,’ waarin ik mensen verzamel die net als ik liever thuisblijven dan dat ze op vakantie gaan dit keer een column van Babette Wieringa.

De vakantiehater

Babette Wieringa heeft een wekelijkse column in de Telegraaf. Zelf gaat ze graag op vakantie, maar onder haar vrienden bevindt zich een, wat zij noemt, vakantiehater.

‘Zoals het een vakantiehater betaamt kan hij maar van één ding genieten: het moment dat we weer naar huis gaan.’

Deze vakantiehater geeft aan dat hij niet van op vakantie gaan houdt omdat hij dan uit zijn ritme wordt gehaald, en allemaal dingen moet doen die hij normaliter nooit zou doen. Babette schrijft dat er ongeveer een half miljoen Nederlanders zijn die het liefst thuisblijven. Volgens psycholoog Jeffrey Wijnbergen heeft deze groep het niet makkelijk. Wie uit de kast komt als vakantiehater kan rekenen op oordelen als:

‘Je bent vast een chagerijnig mens en op z’n minst oersaai.’

Volgens Babette bewijst haar vakantiehater thuis het tegendeel. Daar is hij actief, sociaal en vrolijk. Van verveling heeft hij echt geen last.

Zelf de column lezen?

Je vindt Babette’s column in het magazine Vrij van 12 augustus 2017 van de Telegraaf. Online is de column te lezen via PressReader.com.

Lees ook:

Similar Posts

17 Comments

 1. Nooit geweten dat er vakantiehaters überhaupt bestaan! Ik ga heel graag op vakantie en vind het altijd jammer als we weer naar huis moeten. Van mij had de zomervakantie best nog even langer mogen duren.

 2. En vakantiehaters zijn ook niet zielig, of saai of niet geinteresseerd in wereldse zaken!
  Er zijn heel veel redenen te bedenken om een vakantie zinloos te vinden. Tjemig, de tijd die het kost om het voor te bereiden en dan nog eens de tijd die het kost om alles weer in het gareel te krijgen. En had ik de kosten al genoemd?
  [deze is speciaal voor jou Nicole, een hart onder de riem]

 3. Ik vind het voorbereiden van op vakantie gaan niet zo leuk. Ik raak dan geheid in de stress. Zoveel dingen om aan te denken en niet weten of ik de energie heb om te doen wat ik dan moet doen. Het kan elk moment op zijn. Eenmaal weg vind ik het wel heel leuk.

 4. Kan me moeilijk verplaatsen in vakantiehaters, maar dat is omdat ik erg reislustig ben. Maar ik veroordeel het zeker niet. Jij lekker thuis, ik lekker op vakantie, iedereen blij.

  PS je commentluv werkt niet helemaal soepel, laatste posts van iemand die reactie geeft worden niet getoond

 5. We zijn niet alleen hoor Nicole! Zoals het een goede autist betaamt, raak ik nogal ontregeld, hahaha. Serieus, op vakantie gaan en weer thuis komen geeft enorm veel gedoe, zelfs stress. En dan hebben we het nog niet over de kosten, het milieu enzovoort.
  Wij wonen in een groot huis met een dito tuin, zo ongeveer in het bos en zijn elke dag op vakantie thuis ;-)

 6. Ik ben ook helemaal geen vakantiemens,ik geniet enorm van de rust als alle andere mensen op vakantie zijn. Daarbij,ik vind mijn eigen omgeving al heel mooi en ik kan als ik wil zo naar de kust reizen voor de zee. Ieder zijn ding zeg maar:-)

 7. Ik hou ontzettend van op vakantie gaan, maar vind het ook heel fijn om weer naar huis te gaan. Dus ik ben me wel een beetje voorstellen dat sommige mensen niet zo van vakantie houden.

 8. Hahaha, ik wist niet eens dat dat bestond. Wel mensen met heimwee. Ik wil meestal nooit meer naar huis. Al die leuke nieuwe mensen. Die nieuwe omgeving. En alleen Parijs vond ik niks. Was al blij dat we op de terugweg in België aten… haha

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.