Burn-out dagboek van Maaike Hartjes
Last updated on maart 4th, 2024 at 09:30 am
- Burn-out dagboek: waar gaat het over?
- Wat kun je leren van Maaike Hartjes Burn-out dagboek?
- Over de vormgeving van Maaike Hartjes Burn-out dagboek
- Maaike Hartjes Burn-out dagboek versus Francine Oomens boek Oomen stroomt over
- Mijn conclusie over Maaike Hartjes Burn-out dagboek
- Review van De Strip vlogger van het Burn-out dagboek
- Praktische informatie over Maaike Hartjes Burn-out dagboek
- Leestips
Ik moet best veel van mezelf.
En soms heb ik wel eens het gevoel alsof ik van een berg naar beneden ren, en de rem niet kan vinden.
Misschien dat dit mijn interesse in verslagen van mensen over hun burn-out verklaart. Niet omdat ik een burn-out heb, maar omdat ik er geen wil krijgen.
Wat zijn de waarschuwingssignalen van een burn-out? En hoe kom je er weer vanaf?
Ik leende uit de bibliotheek Maaike Hartjes’ Burn-out dagboek.
Burn-out dagboek: waar gaat het over?
Maaike Hartjes is 42 jaar, heeft geen kinderen en/of huisdieren en woont samen met haar vriend vlakbij het centrum van Amsterdam. Ze is succesvol als striptekenaar, illustrator en cartoonist. Zo begint het boek. Met een introductie van Maaike.
Maaike Hartjes kreeg een burn-out omdat ze teveel hooi op de vork nam. Ze was zo perfectionistisch, en gedreven in haar werk, dat ze zichzelf onvoldoende rust gunde. En net zoals het spreekwoord zegt: ‘De kruik gaat net zo lang te water tot ze breekt,’ werkte Maaike net zo lang (te) hard totdat het niet meer ging.
Haar Burn-out dagboek is het dagboek dat ze ging bijhouden na een maand ziek zijn. Het loopt van 7 november tot 7 mei.
Wat kun je leren van Maaike Hartjes Burn-out dagboek?
Het eerste wat ik merkte toen ik begon te lezen, was dat ik Maaike aardig vond. Ze is herkenbaar in haar zorgen, overtuigingen en gedrag. Ze wil het allemaal graag goed doen, wil zich vooral niet aanstellen, en geen zeurpiet zijn. Wat ik leerde van dit boek is onder andere dit:
- Een burn-out gaat met vallen opstaan. De ene dag voel je je hartstikke goed, en denk je dat het over is. Maar dan zak je ineens weer terug in de ellende.
- Een burn-out heeft tijd nodig. Die gaat niet zomaar even snel over. Daar is tijd, geduld en een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken voor nodig.
- Mensen zijn vaak aardiger en begripvoller dan je van te voren denkt.
- Het is niet alles of niets. Het kan van allebei een beetje zijn.
- Het valt niet mee om niet terug te vallen in oude patronen. Zo gauw Maaike zich wat beter voelt, is ze geneigd om weer rond te gaan rennen op de oude manier.
- Iedereen kent denk ik wel het begrip van de Innerlijke Criticus. Maaike noemt de hare haar Innerlijke Slavendrijver. Deze zit haar op de nek, en maant haar aan om harder en meer te werken. Maaike heeft ook een Luie Donder in zich. Eén van de dingen zie ze schrijft, die mij erg aansprak is om zowel de Innerlijke Slavendrijver als de Luie Donder tijd te gunnen. Dus 1 uur ontspannen, 1 uur werken.
- Maaike had geen psychologische hulp of een coach nodig om haar burn-out te overwinnen.
Over de vormgeving van Maaike Hartjes Burn-out dagboek
Maaike Hartjes’ Burn-out dagboek is niet zomaar een boek. Het is echt Maaike Hartjes boek. En daarmee bedoel ik dat het is getekend. Geen grote lappen tekst, maar grappige, veelzeggende tekeningetjes met ballon teksten. Ik vind het knap hoeveel Maaike kan zeggen met haar tekeningen, terwijl ze vrij simpel zijn. Echt geweldig!
Een kanttekening bij deze opzet is voor mij persoonlijk dat het boek nogal druk is. Er gebeurt veel op een pagina. En er is veel te zien en te lezen. Dat gaf mij zo nu en dan een wat onrustig gevoel. Gewoon een lap tekst lezen is dan een stuk rustiger. Maar ook wel saaier natuurlijk. Je kunt Maaike Hartjes Burn-out dagboek daarom denk ik meerdere keren lezen, omdat je er telkens weer nieuwe dingen in zult ontdekken.
Maar voor iemand die in een burn-out zit, lijkt dit boek me wat te hectisch en misschien wat overweldigend.
Maaike Hartjes Burn-out dagboek versus Francine Oomens boek Oomen stroomt over
Toen ik Maaike Hartjes Burn-out dagboek las, moest ik regelmatig aan Francine Oomens boek Oomen stroomt over denken. Ook Francine schreef een boek over haar burn-out. En net als Maaike Hartjes deed ze dat met illustraties en cartoons. Alleen beschreef Francine ook nog eens de overgang die ze er tegelijkertijd bij had.
Over het geheel genomen spreekt Francines versie mij wat meer aan. Oomen stroomt over biedt iets meer adempauze met ook wat bladzijdes gewone tekst. Daarnaast geeft zij iets meer algemene informatie over burn-out en de overgang. Maaike Hartjes’ Burn-out dagboek is vooral een persoonlijk verslag. Je kunt er wel algemene lessen uithalen, maar minder makkelijk dan bij Francine Oomen.
Mijn conclusie over Maaike Hartjes Burn-out dagboek
Maaike Hartjes Burn-out dagboek is een bijzonder verslag van iemand met een burn-out. Dat komt omdat het is getekend. Het boek is leuk om te lezen, maar zelf vond ik het wel wat druk.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Lees in dat verband ook eens deze 10 tips om een burn-out te voorkomen.
Review van De Strip vlogger van het Burn-out dagboek
Mijn boek had overigens geen flappen aan de binnenkant, die je als bladwijzer kunt gebruiken. Je krijgt in dit filmpje ook een mooi beeld van de vormgeving van het boek. Ik herkende zijn neiging om even aan een pagina te krabbelen om te kijken of die washi tape er niet toch later was opgeplakt : )
Praktische informatie over Maaike Hartjes Burn-out dagboek
Maaike Hartjes burn-out dagboek is voor 24,99 te koop bij bol.com.
Leestips
Hoe ervaar jij jouw leven? Rustig? Hectisch? Te druk? Saai? Precies goed?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het klinkt misschien vrij makkelijk dat ze geen psycholoog of coach nodig had, maar ik ben maar wat blij met mijn psycholoog en coach. Eigenlijk zou ik dat iedereen willen aanraden, want je krijgt echt heel veel inzicht in waar het nou eigenlijk op fout loopt en je kan ook over andere dingen praten. En af en toe praten met een professional ervaar ik als heel erg prettig, ook door de adviezen die ze meegeven.
Wat een leuk boek. Zet hem op mijn verlanglijstje voor de kerst. Ik hou zelf een dagboek bij van leuke dingen die ik meemaak met tekeningen en plakken en zo.
Na zelf een vreselijke burnout enz. moet ik een heel rustig leven leiden en let er goed op. Het is heel moeilijk om je grenzen aan te geven en vooral te bewaken want ieder wil er maar overheen.
Ik maak door het rustige leven veel mooie dingen mee en zie details die een ander echt niet ziet dat is een mooi voorbeeld van een positief iets.
Wat interessant om daarover te lezen. Ik heb een burnout van dichtbij gezien bij mijn moeder, best heftig en duurt inderdaad heel lang voordat het weer een beetje gaat. Heel goed om jezelf daarvoor te behoeden!
Ik vond het ook een geweldig boek! Inderdaad druk, maar zo inspirerend met die collages en tekeningen.
En ik had hetzelfde als jij: ik voelde soms ook of de tape niet stiekem echt was ????
LOL. Ja grappig is dat hè? Die masking tape oogt ook zo echt!