Bureau versus tafel: what's in a name!

bureau versus tafel

Rara, wat heeft vier poten, een blad en wordt meestal gecombineerd met een stoel?

Waarschijnlijk is je antwoord een tafel.

Maar zou het niet net zo goed een bureau kunnen zijn?

Werken aan de keukentafel of aan een bureau?

Iedereen kent ze denk ik wel: de verhalen van mensen die hun bedrijf begonnen 'aan de keukentafel'! Zo beschouwd zou je je kunnen afvragen: waar heb je eigenlijk een bureau voor nodig als je keukentafels hebt?

Kun je niet net zo goed aan een tafel werken, als aan een bureau?

Ze hebben immers veel gemeenschappelijk! Zowel een tafel als een bureau bestaan immers uit een tafelblad dat overeind wordt gehouden door 4 poten. Ook hebben ze doorgaans dezelfde hoogte. Hieronder zie je een bureau die bijna net zo goed voor een tafel kan doorgaan:

Screenshot 2023 02 28 at 18.34.03

Toch zijn er een aantal verschillen.

Bureau versus tafel

 • Aan tafels kun je aan weerszijden zitten. Een bureau heeft doorgaans een kant waaraan je zit, en een kant die verkeerd is om aan te zitten. Dat zie je heel mooi geïllustreerd bij onderstaand bureau: Screenshot 2023 02 28 at 18.32.07
 • Bureau's hebben doorgaans opslagruimte. Denk aan bureaulades die er onder gemonteerd zijn. Een tafel heeft hoogstens 1 tafellade in het midden. Daar kan veel minder in. Sommige bureau's hebben zelfs planken waar je spullen op en in kunt bergen.
 • Bureau's zijn doorgaans rechthoekig, terwijl tafels ook vierkant en rond kunt zijn. Heb jij wel eens een rond bureau gezien? Ik ook niet. Maar bureau's kunnen dan wel weer een tafelblad hebben dat bijvoorbeeld 'de hoek omgaat' zoals bij onderstaand bureau. Niemand zal dit bureau aanzien voor een tafel: bureau
 • Vroeger hadden bureau's een opening voor een  inktpotje! Tegenwoordig hebben bureau's soms uitsparingen voor stekkers, zodat het eenvoudig is om je apparatuur aan te sluiten via je bureau.
 • Het blad van een bureau is doorgaans minder diep dan dat van een tafel. Om goed te kunnen werken is de diepte van een tafelblad niet nodig. Sterker nog, je wilt je computerscherm niet te ver van je vandaag hebben, want dat werkt niet fijn.
 • Zowel aan een tafel als een bureau wordt tegenwoordig gegeten... Maar eten aan een tafel is officiëler en rustiger. Eten aan je bureau is een beetje vergelijkbaar met eten met het bord op schoot terwijl je tv kijkt.
 • Een bureau heeft vaak maar plek voor 1 stoel!

Leestip: een bureau verhogen!

Het beste van twee werelden

Ben je klein behuisd? Dan kan een bureau dat ook voor een tafel kan doorgaan een perfecte oplossing zijn. Overdag kun je eraan werken, en 's avonds gebruik je het als tafel. Met behulp van verrijdbare ladeblokken heb je bovendien het voordeel van bergruimte. Maar als je het bureau als tafel wilt gebruiken rijd je de ladeblokken gewoon eventjes weg!

bureau versus tafel

 

 

Mijn bureau's

Als scholier en student had ik een echt bureautje. Maar toen ik begon met bloggen deed ik in eerste instantie aan een vierkant tweedehands tafeltje. Later werd dat een bureau dat we bij de kringloop kochten. Dat bureau vond ik fijner omdat het aan weerszijden lades had. Dat was ideaal, want zo kon ik mijn spullen veel beter opbergen en bovendien makkelijker weer pakken.

Ook tegenwoordig werk ik aan een bureau, zij het een simpele versie. Het is eigenlijk een witte plank, die aan weerszijden op een plank steunt. Om toch opbergruimte te creëren heb ik een oud kantoorladekastje van mijn vader onder mijn witte plank/bureau gezet. Zo heb ik bergruimte. En naar goed gebruik zit in mijn bureau een gat gezaagd, waar allerlei snoeren door kunnen verdwijnen.

Het psychologische aspect van bureau versus tafel

Afgezien van de praktische zaken is er ook een belangrijk psychologisch aspect aan een bureau versus tafel. Een bureau is een werkplek. Een tafel is dat niet persé. Dat maakt dat menigeen zich beter kan concentreren aan een bureau. Gewoon omdat het serieuzer voelt.

Daar komt nog bij dat een bureau vaak in een aparte ruimte staat, en daardoor een stuk rustiger is.

Samenvattend

In de kwestie bureau versus tafel kun je concluderen dat ze veel met elkaar gemeenschappelijk hebben, en dat ze soms zelfs hetzelfde zijn. Maar er zijn ook bureau's die beslist géén tafel zijn!

Lees ook: hoogte eettafel

Waar werk jij aan? Een tafel? Een bureau? Wat heeft je voorkeur?

Similar Posts

28 Comments

 1. Aan een bureau, dat werkt toch net anders. Ik heb op mijn werk ook een bureau.

  Love As Always
  Dimario

 2. Bij mij in huis is er geen ruimte voor een bureau, dus ik doe alles aan de keukentafel. Ik herken wel het psychologische effect dat een bureau anders voelt. Toen ik nog werkte, vond ik overigens juist de diepte van mijn tafel thuis een voordeel. Daar kon ik lekker veel papierwerk op uitstallen.

 3. In mijn logeerkamer staat het bureau van mijn overgrootvader. Hij heeft daaraan het werk van zijn leerlingen gecorrigeerd. Na zijn dood ging het naar mijn oudtante, daarna naar mijn vader en nu staat het al jaren bij mij. Ik heb daaraan het werk van mijn leerlingen gecorrigeerd (pardon nagekeken) en na mijn pensioen werd het mijn studieplek. Een romantisch oud meubel in mijn moderne interieur. Ik ben benieuwd welk kleinkind het ooit van mij zal overnemen.

  1. Wat een bijzonder meubelstuk Josephine! Ik zie het gewoon helemaal voor me. Prachtig zo'n bureau met geschiedenis. Zoiets moet inderdaad eigenlijk altijd in de familie blijven!

 4. M'n livingtafel is na de laatste verhuis 'bureau' geworden, omdat wat er op lag te weinig (en nog!) opgeruimd werd ;-) . En er staat een klein keukentafeltje bij... ;-) .
  Lie(f)s.

 5. Mijn bureau staat te verstoffen. Sinds wij niet meer werken, zitten we samen aan de eettafel. Die is ruim genoeg. Nog een voordeel, ik loop zo de keuken in.

 6. Aan de keukentafel. Nadeel is dat ik voorafgaand aan iedere maaltijd mijn bureau af moet ruimen....

 7. Wij hebben hier drie werkplekken in de woonkamer gemaakt, zodat ieder zijn eigen werkplek heeft. En dat bevalt prima. In het begin is het vreemd voor mensen die op bezoek komen, maar wij vinden het prima zo.

 8. ik werk aan het bureau dat vroeger van mijn moeder is geweest. Wat vorm betreft een beetje zoals dat bureau dat "de hoek omgaat" maar dan met een groot en diep ladenblok eronder. Een tijdje aan de eetkamertafel moeten werken en dat is toch anders.

 9. Vanwege een gezin van vijf personen was er plaatsgebrek voor een eigen ruimte. Mijn bedrijf startte ik dan ook noodgedwongen in de echtelijke slaapkamer. Op een commode stond mijn loeizware mechanische Adler typemachine met daarnaast een grote en zware microscoop. Na mijn werk overdag was dat 's-avonds mijn werkplek om de administratie te doen of wat determinatiewerkzaamheden uit te voeren.
  Dat was niet echt een succes want het irritante mechanische getik van de typemachine of een doordringende geur van chloroform hielden mijn vrouw uit haar slaap. Vandaar dat ik de achter de slaapkamer gelegen hooizolder heel rap tot een kantoor verbouwd had met daarin een fatsoenlijk bureau en werktafels.

 10. Mijn bureau gebruik ik om te schrijven en te knutselen. Aan mijn eettafel zit ik te werken op mijn laptop, omdat ik daar meer ruimte heb om ook mijn papier neer te leggen

 11. Haha, zo is het! Ik werk aan de keukentafel en voor mijn man hebben we een groot bureau gecreëerd met onze oude eettafel.

 12. Als ik blog zit ik in de zetel. Dat werkt voor mij al jaren. Heb nochtans een bureau. Maar binnenkort zetten we deze boven. Misschien ga ik het dan wel gebruiken.

 13. Tja een eettafel staat ook hier, bureau is apart met bureaustoel dan nog de tafel met de studio.
  En de hobbykamer niet te vergeten met drie tafels.
  Elk huishouden is anders, is bijzonder. Hans

 14. Op het werk hadden we ieder 2 tafels. En een stel van die ladeblokken, die wij rolcontainers noemden. Je kon er 3 onder een tafel zetten en hield dan nog ruimte voor je benen over. Ik gebruikte daarbij een vergaderstoel, omdat ik die lekkerder vond zitten dan zo'n dure bureautsoel met 5 wieletjes. Daarbij gebruikte ik sinds 1985 iets wat op een portable/laptop/notebook leek. Had dus bijna geen tafelruimte daarvoor nodig. Gevolg waren stapels papier die me niet in de weg lagen.

  Thuis heb ik een eettafel die als bureau ongeschikt is. Het blad is te dik door een plank. Die tafel is ook opslag geworden. M'n laptop heb ik doorgaans op schoot. Dat kan op een hogere voorkamerstoel of op m'n verstelbare bed zijn.

  Het woord bureau gebruik ik bijna niet. Werkte vaak in het buitenland waar het meer kantoor betekent. Moest er erg aan wennen dat Windows de achtergrond 'desktop' ging noemen en wij daar 'bureaublad' van maakten.

  1. Daar zeg je me wat Ximaar. Bureau is in Duitsland inderdaad kantoor weet ik. En wat je zegt over desktop is ok waar inderdaad. Wat verwarrend eigenlijk allemaal.

   En wat een enorme bureau's moeten dat zijn geweest dat er maar liefst 3 ladeblokken onder konden! Wat had je dan veel werkplek.

  2. De tafels waren 1,8 bij 0,9 meter en de rolcontainers waren 0,4m breed. Bij 3 hield je dus 0,6m over voor je benen. Viel dus wel mee.

 15. Toen mijn ex hier nog woonde, werkte ik aan een bureau in de studeerkamer. Nu ik alleen woon, heb ik mijn laptop op de eettafel in de huiskamer gezet. Vind ik toch iets gezelliger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.