Amazon Prime Upload: Stel dat je voor altijd kunt leven?

amazon prime upload

Stel dat je niet hoeft dood te gaan, maar voor altijd kunt blijven leven?

Nou ja, technisch gezien moet je eerst wel even doodgaan, maar vervolgens wordt je geest/ziel geupload naar een virtuele wereld. En daar leef je voort, zonder lichamelijke klachten of wat dan ook.

Dat is het uitgangspunt van de serie Upload op Amazon Prime.

En laat ik het maar vast verklappen: ik vind Upload een bijzondere serie!

Upload waar gaat het over?

Amazon Prime’s Upload speelt zich in 2033. Als je doodgaat kun je je bewustzijn uploaden naar een digitaal ‘after life’. Dat gebeurt met Nathan. Nathan is een computerprogrammeur, met op zich wel een goed karakter, maar hij laat zich snel verleiden door sex en geld. Helaas voor Nathan, krijgt hij een ernstig auto ongeluk.

Wil je gered worden, of geupload?

In het ziekenhuis moet hij snel beslissen: wil hij dat de artsen proberen hem te redden, of is het beter om zichzelf te uploaden naar het hiernamaals? Enigszins onder druk van zijn vriendin, kiest Nathan dan maar voor upload. Omdat zijn vriendin stinkend rijk is, wordt Nathan geupload naar het chique hiernamaals Lakeview.

Eenmaal daar is Nathan eigenlijk meteen al een stuk sympathieker dan hij was toen hij nog ‘echt’ leefde. Hij wordt goede vrienden met zijn ‘angel,’ oftewel begeleider van Lakeview en ze krijgen zelfs romantische gevoelens voor elkaar.

Dat is meteen ook één van de dingen die deze serie zo briljant maakt. Het is een science fiction comedy, maar er zitten veel maatschappijkritische elementen in die zeer humoristisch in Upload zijn verwerkt.

Amazon Prime Upload: maatschappijkritisch en humoristisch

Upload is een feest van herkenning! Dat klinkt misschien raar, aangezien de mogelijkheid om te worden geüpload naar een virtueel hiernamaals helemaal niet bestaat. Maar wat herkenbaar is zijn de elementen en verwijzingen naar onze maatschappij en het internet.

Pop-up reclames in het hiernamaals

Zo krijgt Nathan bijvoorbeeld regelmatig te maken met pop-up reclames in het hiernamaals van Lakeview! Ook herkenbaar is dat je extra mogelijkheden kunt ‘bijkopen’ in het hiernamaals. Neem nou bijvoorbeeld mijn Lifesum app. Ik gebruik die dagelijks, maar als ik toegang wil tot meer functies moet ik bijbetalen. Dat doe ik overigens niet, want daar ben ik te vrekkig voor, maar dit terzijde.

Ook in het hiernamaals hebben de rijken het beter

Een ander voorbeeld van de grote rol van geld, ook in het hiernamaals, is als Nathan het uitmaakt met zijn vriendin. Ze stopt dan met betalen voor zijn verblijf in Lakeview. Nathans moeder zit krap bij kas, en zo krijgt Nathan maandelijks nog maar 2 Gigabyte ter beschikking. Dat betekent dat hij, als zijn data op zijn, niks meer kan.

Verwijzingen naar social media

In Lakeview komt Nathan een jongetje tegen dat is geupload nadat hij in het Grand Canyon viel. Nathan zegt:

‘You dabbed on your way down!’ waarop het jongetje schokschoudert: ‘That’s how you get the likes!’

Voor wie het niet weet, dit is een ‘dab’:

amazon prime upload

Mijn conclusie over de serie Amazon Prime’s Upload: sombere toekomst…

Ik vind Upload echt een aanrader. De serie is leuk, intelligent en vernieuwend. Op iMDb krijgt hij een 8,1 en dat klopt wel.

Somber en onheilspellend: overal vindt de commercie je

De boodschap van Upload is somber en onheilspellend…. Waar het op neerkomt is dat we in de toekomst zelfs niet meer veilig zijn voor marketing en commercie als we dood zijn. En dat er bovendien een grote kloof is tussen arm en rijk. De arme mensen krijgen een armetierige versie van het hiernamaals. Als ze het zich al kunnen veroorloven om zichzelf te uploaden….

Waarom vind ik het dan toch zo leuk als het zo’n naar uitgangspunt heeft?

Tsja, ik denk omdat ik het zo herkenbaar vindt voor het huidige dagelijks leven. Denk maar aan de advertenties voor grasmaaiers die je tegenkomt als je hebt gegoogled op ‘grasmaaier’…. Je wordt bespeeld waar je bij staat.

N.B. Het schijnt dat Upload wel eens vergeleken is met de serie The Good Place, maar ik vind de twee series zijn totaal verschillend. Je kunt Upload dan beter vergelijken met een heel lichtvoetige versie van Black Mirror.

Trailer van Amazon Prime Upload

Onderstaande trailer geeft een goed beeld van de serie.

Praktische informatie over de Amazon Prime Upload

De serie Upload is te zien op Amazon Prime. Helaas niet op Netflix. Maar aangezien je Amazon Prima een maand gratis kunt proberen, zou je Upload alsnog gratis kunnen kijken.

De eerste aflevering duurt het langst: 46 minuten. De overige 9 afleveringen duren ongeveer een klein half uurtje. In totaal zijn er dus 10 afleveringen van Upload.

Zou ik geupload willen worden?

amazon prime upload

Naar aanleiding van de serie Upload vroeg ik me af: ‘Zou ik dat willen?’ En het antwoord wist ik meteen: ‘Echt niet!’ en al helemaal niet op de manier als in deze serie waarbij zelfs je hiernamaals gecommercialiseerd is!

Wat niet wegneemt dat je op deze manier nooit echt afscheid hoeft te nemen van je geliefden….

Tsja.

Leestip: Amazon retourneren

Zou jij na je overlijden geupload willen worden naar een digitaal hiernamaals?

Similar Posts

15 Comments

 1. ik denk niet dat ik dat wil, voor mij is het goed zoals het is
  en het is ook maar een fantasie, voor 2033 krijgen ze dat nooit klaar, dat is maar 13 jaar
  -€en @->- voor jou.

 2. Geen idee of ik dit wil.
  Dit onderwerp is in oudere sfverhalen gebruikt in diverse vormen. Mooie boeken maar ik pas voor de werkelijkheid, hoe nieuwsgierig ik ook ben naar de toekomst.

 3. Och wel een hele spannende trailer. Ik wil dit sowieso niet, maar ik roep ook altijd dat ik graag in de jaren 80 geboren had willen worden of 70. Die mensen moesten ook hard werken, maar leefden veel vrijer.. wij hebben een prestatie drang waar je bang van wordt.

  1. Dat hoor ik ook van mijn dochter inderdaad Rachel. Ik was tiener in de jaren tachtig maar heb inderdaad het gevoel dat ik het rustiger had dan zij.

 4. Met het huidige maatschappelijke toekomstperspectief wat ons al decennia lang steeds verder naar de afgrond leidt, zou ik dat niet eens willen. Tenzij ik keuzes mag maken, terug naar de jaren 50, 60 en 70 zou dan wel fijn zijn. De tijd toen geluk nog heel gewoon was. Maar helaas, het is allemaal fantasie en gaat dus niet gebeuren.

 5. Ik denk er net zo over als Klaproos, zei ze stoer, maar de serie , ja, die lijkt me wel wat.
  Jammer dat die niet op Netflix is.

 6. Intrigerend onderwerp, wordt veel over gefantaseerd en gefilosofeerd. Ik heb de Franse Netflix serie Transfers gekeken, zelfde onderwerp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.