Airco stroomverbruik: wat is het effect van de nieuwe airco?

airco stroomverbruikIn maart kregen we airco in huis. Tijdens de tropisch warme dagen van de afgelopen zomer, met soms temperaturen van 40 graden, prees ik ons daarom gelukkig. Zonder die airco was onze zolder slaapkamer beslist niet te harden geweest. Nu was het al zo dat als ik ‘s avonds de airco ging aanzetten de klink van de deur warm en de vloer warm aanvoelden. Dankzij de airco werd onze slaapkamer weer draaglijk.

Maar ik hield mijn hart vast voor het airco stroomverbruik! Ik vreesde dat dit tijdens de zomermaanden een flinke piek zou laten zien. Op Milieu Centraal staat waarschuwend:

‘Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom! De totale klimaatimpact van de single split airco is zelfs 30 keer hoger dan die van een ventilator, omdat er ook koudemiddel in zit.’

Aargh. Ik vond het onheilspellend klinken, en voelde me bijna schuldig over het milieu omdat we niet langer zaten te knoeien met ventilatoren die de hete lucht rondbliezen. Ook qua prijs klonk Milieu Centraal onheilspellend: een ventilator kost 2,- per 200 uur, aan stroom, maar een airco maar liefst 35,-

Airco stroomverbruik met onze nieuwe airco in huis

Maar ons stroomverbruik nu we airco in huis hebben blijkt niet anders dan in andere jaren! Het airco stroomverbruik lijkt dus erg mee te vallen. Een goede verklaring heb ik hier trouwens niet voor. Ik ben verbaasd, want ik had dus wel een stijging in ons stroomverbruik verwacht door het airco stroomverbruik.

In de afgelopen jaren had ik ‘s avonds en ‘s nachts de ventilator de hele nacht aan in onze slaapkamer. De airco zette ik op een gegeven moment uit als onze slaapkamer weer draaglijk was. Het airco stroomverbruik stopte dus sneller dan het stroomverbruik van de ventilator. Maar aangezien die veel minder stroom verbruikt, maakt dat dacht ik niet zoveel uit.

Op Milieu Centraal geven ze de volgende tips als je airco wilt

 • Kies liever voor een vaste single split airco dan voor een mobiele airco.
 • Kies een airco met energielabel A+++ om het airco stroomverbruik zo laag mogelijk te houden.
 • Gebruik de airco zo min mogelijk.

Airco stroomverbruik: samenvattend

Goed nieuws: de hete zomer en onze nieuwe airco hebben niet voor een zichtbare piek in ons energieverbruik gezorgd. Dat had ik wel verwacht, omdat we dit apparaat dit jaar voor het eerst hadden. Maar het airco stroomverbruik valt dus mee. Een vaste airco is milieuvriendelijker en goedkoper dan een mobiele airco. Maar het meest duurzaam is toch een ventilator. Alleen vind ik die niet effectief genoeg…

Niet voor onze zolderkamer in ieder geval.

Hoe was de invloed van de tropische temperaturen op jullie stroomverbruik?

Similar Posts

49 Comments

  1. Geen airco of ventilator bespaart inderdaad energie, maar het is bij ons dan gewoon niet te harden boven. Dus ik ben heel blij dat we de stap hebben gezet naar vaste airco.

 1. Dat is best bijzonder. Ik zou ook een piek verwacht hebben. Mijn energieleverancier laat in een app elke maand het stroomverbruik keurig zien. Tijdens de warme dagen was dat (net als ieder jaar) weinig. Het is ook lang licht, dus ik gebruik bijna geen stroom voor verlichting. Ik kijk in de zomer minder tv, dus die verbruikt ook niet en een ventilator heb ik niet. Blijft over af en toe laptop en telefoon opladen, wasmachine en afwasmachine. En die laatste twee draaien bij mij alleen tijdens daluren. Met een paar euro ben ik in de zomermaanden klaar;).

 2. Fijn dat het meevalt. Ik ben nu wel om, ik ben een paar keer goed ziek geworden van de combinatie hitte en hartfalen.Ik spaar nu voor een airco. Daar kan ik dan nog jaren plezier van hebben.
  Ik grap wel eens in mijn omgeving dat we dan de buurtkoffieochtenden maar hier moeten doen, maar ik vind dat niet eens een slecht idee, de koelte delen met andere die er last van hebben.

  1. Dat is inderdaad een sympathiek gebaar Greet. Ik stel me zo voor dat ze dan graag bij jou op bezoek komen. Ik ben echt heel blij dat we de airco hebben aangeschaft. Het is even een uitgave, maar het was het meer dan waard.

 3. Dat is een mooie meevaller, zeg! Wij denken er ook wel eens aan, zeker omdat het toch steeds warmer wordt. Als je het aircoverbruik tijdens de zomer zou weten te beperken tot 200 uur of minder (25 nachten van 8 uur bijvoorbeeld, en dan reken je het al heel ruim omdat jij ‘m op een gegeven moment uitziet), dan is 35 euro eigenlijk weer een heel mooie investering voor 25 nachten heerlijk slapen in plaats van geen oog dicht doen en je bed uit drijven. Voor dat geld kun je geen nachtje in een hotel boeken ;) En denk eens aan de extra productiviteit die het je overdag oplevert tov een slapeloze nacht, haha!

 4. Het is zeker een meevaller Nicolle, fijn want ik kan me helemaal voorstellen dat het met het hete weer wel nodig was. Ik weet het eigenlijk niet, we keken met die hete dagen minder televisie, maar de ventilator stond wel weer meer aan.

 5. Hoi Nicole,

  nee, slapen in een sauna, wat jullie zolderkamer was, is echt heel ongezond.
  Goed bericht, dat de airco geen elektra-piek opleverde.

  Mijn huis en slaapkamer zijn koel. Ik woon begane grond en het was heerlijk koel.
  Jawel, de slaapkamer was natuurlijk wel warm, maar echt geen sauna.
  Mijn bovenbuurman daarentegen heeft dus ook airco aan laten leggen. Gelijk heeft-ie!

  groetjes van Marlou

  .

 6. Stel dat het toch die € 35,– zou zijn dan valt dat nog wel mee. Goed kunnen slapen is zo belangrijk. Ik waagde me tijdens die hele warme dagen maar even niet op zolder (slaap er ook niet), want alle warmte stijgt immers naar boven.

  Dat is wel een voordeel als je in het trapgat de was ophangt. Zo droog.

 7. Ik prijs me gelukkig met onze warmtepomp! Ons huis was heerlijk koel, en een warmtepomp is in gebruik veel voordeliger dan een airco.

 8. Ik heb geen enkel idee over ons stroomverbruik. Ik hou me daar eerlijk gezegd niet mee bezig. Wij hebben in de slaapkamers al meer dan twintig jaar airco (split). Die zal best wel meer verbruiken dan de meer recente airco (split) in de woonkamer. Een koel huis in de zomer, dat mag mij kosten wat het wil.

 9. hier was het stroomverbruik juist veel minder omdat wij zonnepanelen hebben laten installeren vorig jaar, en verder houd ik mij nooit zo bezig met het stroomverbruik

 10. Ik heb geen airco of ventilator gebruikt deze zomer. Al zou dat voor sommige dagen wel erg fijn zijn geweest. Dus voor dit jaar geen piek in de kosten. Maar voor die €2,00 zou voor volgend jaar een ventilator een goede optie zijn.

 11. Zelf kan ik prima het verbruik van een elektrisch apparaat meten. Ik zou dan ook zo kunnen vertellen wat het verbruik van een airco is. Maar gelukkig heb ik die niet. Ik kan er niet tegen en krijg daardoor meer last van astmatische bronchitis. Het zit er in dat een airco de lucht droogt en voor mij is het beter om een constante luchtvochtigheid te hebben. Met ventilators heb ik ook niets. Die koelen de lucht niet af, maar verplaatsen het alleen. Met een ventilator in het raam kan je huis warmer worden omdat ie warme lucht van buiten naar binnen pompt. Zelf hou ik gewoon alles goed dicht en gaat ‘s nachts alles open om zo koele lucht in het huis te krijgen. Op de warmste dag van 37 graden was het bij mij 26,5 in huis. Daar kan ik bij slapen.

  Als je de airco alleen voor je slaapkamer gebruikt en de slaapkamerdeuren en ramen dichthoudt, dan zal het verbruik zeker meevallen. Zet je de deur naar de gang/overloop open en staat ook je woonkamerdeur open, dan gaat zo’n ding veel meer verbruiken. Mogelijk is het zo dat je die maand de wasdroger een keer minder hebt gebruikt. Lijndrogen gaat ook prima in een zomermaand. Een uur wasdroger kan wel eens meer verbruiken dan een paar dagen airco. Elecktrische ovens vreten ook stroom.

  Essent had overigens moeite om m’n ‘slimme meter’ uit te lezen. Bij hen duurden maanden tussen 25 en 38 dagen. Dan heb je dus ook niets aan zo’n ‘slimme app’.

 12. Hier was het tijdens die hete dagen best warm in huis, maar het was op zich wel te doen. Op bed hadden we een paar ‘plak’-nachten en dan slaap je een stuk minder diep dan normaal. Maar een airco is geen optie, want ik krijg er vaak droge ogen en een droge keel van. Dat is ook de reden dat ik de defecte airco in mijn auto nog nooit heb laten repareren.

 13. Wij deden met de warme dagen de airco een paar uur per dag aan. Die van ons vreet namelijk ontzettend veel stroom. Daarnaast is het ook niet heel goed voor je gezondheid.
  Liefs,
  Elle

 14. Wat fijn dat er een geen piek was! Ik heb m’n eigen ‘airco’ gecreëerd door ijsflessen voor de ventilatoren te zetten. En daarnaast eigenlijk gewoon heel erg rustig aan gedaan en genoten van het lekkere weer!

 15. Ik ben hier ook benieuwd! Ik heb namelijk wel de airco vaker aan, ik vind de koude lucht heerlijk voor mijn longen. Als het buiten benauwd is ofzo, dan merk ik dat gelijk.

 16. Goed om te horen. Wij zijn aan het sparen om in het voorjaar eenveste airco te laten plaatsen, vooral omdat het elk jaar steeds warmer lijkt te worden en we toch ng graag willen slapen ;)

 17. Fijn dat jullie geen piek in jullie energieverbruik hebben gezien! Ik vind het wel meevallen (zo klinkt het in ieder geval) hoe milieu belastend het is als je hem ook weer uitzet wanneer het niet nodig is zoals je schrijft.

 18. Best bijzonder. En fijn natuurlijk! Was het warm? Ik ben het al haast weer vergeten. Ook totaal geen last van gehad. Ik vond het heerlijk! Toevallig heb ik gisteren de ventilator weer opgeborgen. Hij heeft 2x een paar uur aangestaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.