6 tips om prettig online te shoppen

online shoppen

We kopen steeds meer online. Bijvoorbeeld bij Etsy Nederland.

Ooit kocht iedereen kleding in échte winkels. Met als uitzondering de drie bekende postorderbedrijven: Wehkamp, OTTO en Neckermann. Twee keer per jaar viel hun dikke catalogus op de deurmat. Ik vond het altijd erg leuk om die dikke boeken vol met kleding door te kijken en dingen te bestellen. Maar inmiddels zijn Wehkamp, OTTO en Neckerman al láng niet meer de enige waar je spullen kunt bestellen vanuit het comfort van je eigen huis. Online kleding kopen is heel gewoon geworden.

Anno 2015 is het heel gewoon om dingen te bestellen. Sterker nog, veel bedrijven rekenen niet eens meer verzendkosten, om het zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Nadeel van online kopen

Het grootste nadeel van online kopen is toch dat je een product niet in het echt ziet. Je kunt het niet even voelen en proeven, zoals Boer Geert uit Boer Zoekt Vrouw zou zeggen. Of aanpassen in geval van kledingstukken. Hoewel, ook aan dit probleem wordt gewerkt. Zo bieden sommige sites filmpjes waarop een product wordt geshowd. Je kunt op producten inzoomen, en je kunt ze van verschillende hoeken bekijken. Alles om je zo’n goed mogelijke indruk van het product te geven.

Maar toch kan iets tegen vallen. Of het retourbeleid is niet fijn: zie ook Bestellen bij Etsy.

Daarom 6 tips om optimaal online te shoppen!

5 tips voor een optimale online shopping ervaring

1. Check de maattabel

De meeste bedrijven bieden een maattabel. In zo’n maattabel vind je het aantal centimeters van bijvoorbeeld buste, taille en heupen en de maat die daar volgens hen bij hoort. In gewone winkels merk je het van zelf als een maat 40 wel erg ruim uitvalt. Maar als je online koopt zie je dat niet. De maattabel gebruiken voorkomt teleurstellingen!

2. Check van te voren het retourbeleid en eventuele kosten

Dat voorkomt irritaties en teleurstelling. Zo is het goed om te weten hoeveel tijd je hebt om iets terug te sturen. Bij de H&M betaal je bijvoorbeeld geen verzendkosten om het pakje te ontvángen. Maar wel om het terug te sturen. Als alternatief kun je een bestelling terug brengen naar een plaatselijke H&M winkel. Maar dan krijg je niet je geld terug, maar een tegoedbon. Dit soort dingen is goed om te weten!

Het retourbeleid van bol.com heeft me laatst aangenaam verrast. Ze namen zelfs een gebrúíkt koffiezetapparaat zonder enige problemen terug!

3. Lees zorgvuldig de omschrijving van het product

Let bijvoorbeeld op het materiaal en lengte van dingen als kleding. Sommige online shops zetten reviews van andere kopers onder hun producten. Vergeet niet die ook te lezen! Zeker bij Bonprix zijn die erg informatief vind ik.

4. Kijk of de winkel een (betrouwbaar) keurmerk heeft

Ik let zelf altijd wel op keurmerken. Helaas is hier wel een kanttekening bij: er zijn ontzettend véél keurmerken. En eigenlijk kan iedereen zo maar een keurmerk beginnen. Staar je dus niet blind op een keurmerk. Hier vind je informatie over alle verschillende keurmerken op een rijtje.

N.B. Kijk ook altijd even bij de Contact informatie. Als er alleen een formulier staat kan dit reden voor wantrouwen zijn. Betrouwbare webwinkels geven namelijk meestal ook wel een adres.

5. Google de webwinkel

Naast een eventueel keurmerk, is het ook slim om even te kijken wat anderen over een webwinkel zeggen. Google bijvoorbeeld ‘ervaringen bol.com’ en je krijgt een fijne lijst met klantervaringen.

6. Handel snel

Bevalt een product je niet? Pak het dan meteen weer netjes in, in de doos waarin het werd geleverd. Zet het klaar bij de voordeur om terug te gaan. Hoewel de meeste winkels je best een paar dagen de tijd geven om een product te retourneren, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen.

Ben ik nog tips vergeten? Of heb je zelf een handige tip? Vertel het in de comments hier onder!

2 Comments

  1. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh