6 x tegelvloer: hoe een tegelvloer je interieur beïnvloedt

tegelvloer

We wonen ondertussen 6 jaar op het platteland.

En met lede ogen zie ik hoe aftands onze laminaat vloer er nu al uitziet… Op sommige plekken zitten beschadigingen en de plinten zien er op sommige plekken echt niet uit. Soms denk ik dan wel eens:

‘We hadden een tegelvloer moeten nemen.’

Maar ja, zes jaar geleden associeerde ik tegelvloeren met kilheid en truttigheid.

Een vloer vervangen is net een verhuizing…

Nu ben ik dus wijzer, maar heb ik de puf niet om de vloeren te vervangen. Want ik weet dat als je een vloer wilt vervangen, de voorbereidingen veel lijken op verhuizen. Je moet echt alles opruimen en uit de kamer slepen. Bovendien hebben schoolkosten prioriteit. Dus voorlopig moeten we het nog maar even doen met onze stomme goedkope vloer.

Maar kijken kost niks. Dus kijk ik al wel zo nu en dan eens rond naar de mogelijkheden van tegelvloeren. En hoe ze een interieur beïnvloeden. Hier onder een 6 effecten van een tegelvloer.

6x tegelvloer: hoe een tegelvloer je interieur beïnvloedt

1. Visgraattegels: druk effect

Ik vind dat deze visgraattegels een druk effect hebben. In deze ruimte kan het wel, omdat hij verder heel rustig en neutraal is. Maar voor ons zou zo’n tegelvloer dus niks zijn. Want het is hier nogal kakelbont. Daarbij heb ik liever een rustige vloer.

Wel geven deze tegels een mooi hout effect. Je ziet helemaal niet dat het tegels zijn.

visgraat tegels

2. Betonlook tegels: stoer effect!

Deze betonlook tegels geven een stoere no nonsense look. Geen pietepeuterig gedoe, maar gewoon grote lijnen.

beton tegels

3. Beige, lichte tegels: licht effect

Deze beige lichte tegels geven een licht effect en laten doordat ze doorlopen de gang langer lijken. Persoonlijk vind ik dit type tegels weer wat killer.

vloertegels

4. Natuurstenen tegels: natuurlijk effect

Deze natuurstenen tegels/stenen geven een verweerd authentiek effect. Ik associeer ze met oude boerderijen, en vindt ze erg mooi. Maar ze lijken me de hel om schoon te houden.

natuurstenen tegels

5. Zwart-wit tegels: nostalgisch effect

Deze zwart-wit tegels vind ik mooi in gangen en keukens. Ze roepen een gevoel van nostalgie op.

vloertegels

6. Rechthoekige vloertegels: modern effect

In combinatie met de strakke witte keuken geven rechthoekige grijze tegels een heel moderne uitstraling.

modern

Tegels op de múúr?

Als je van tegels houdt, hoef je je trouwens niet meer te laten beperken tot vloertegels!

Want tegenwoordig is het ook heel gewoon om tegels/stenen op je muren te maken. Ik groeide op met een stenen muur in mijn slaapkamer en vond het spuuglelijk. Maar nu wordt zo’n stenen muur juist weer mooi gevonden. En ik moet toegeven, dat ik het nu zelf ook steeds meer ga waarderen.

Dus stel dat je geen stenen muren hebt, maar je wilt dat wel graag dan kun je zogenoemde stonepanels aanbrengen op de muren. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

tegels

Persoonlijk vind ik dit te bont, maar het lijkt wel heel echt.

Conclusie over het effect van tegelvloeren

Een tegelvloer gaat in de regel lang mee, en is daarom een prima investering. Je kunt tegels bovendien gebruiken om een bepaalde sfeer of effect te creëren in je huis. In deze post zette ik er 6 op een rijtje.

En ik eindigde met een fenomeen dat mij erg verraste: tegels op de muur!

Lees ook mijn post Tegelvloer: koud en kil?

Tip: Zet vloerglijders onder je meubels zodat je vloer langer mooi blijft.

Wat vind jij van het verschijnsel van tegels en stenen op de múúr?

Similar Posts

20 Comments

 1. Nope, geen fan :)

  Wij hadden namelijk in ons vorige huis een stenen vloer die ik echt prachtig vond. Toch hebben we er na een paar jaar laminaat overheen gelegd, omdat het toch altijd koud en kil en hard was. Dat eerste is natuurlijk op te lossen als je vloerverwarming hebt, maar dat harde blijft mij toch altijd tegen staan. Doe mij maar hout :-)
  We hebben hier een houten vloer, die door ons gewhitewashed is. Ik krijg er vaak complimenten over. Ik vind het zelf erg mooi en rustig, maar ook fijn onderhoudsvrij.
  Die natuurtegels vind ik ook erg mooi, maar ik sluit me aan bij jouw mening over het schoonmaken! Wij hebben wel natuurstenen tegels in de tuin.

  1. Mijn ouders hebben ook vloertegels met vloerverwarming. In ons huis in de stad hadden we vrij kleine donkerbruine plavuizen. Zonder vloerverwarming. Daar over heen hebben we destijds ook een laminaat vloer gelegd. Het huis leek ineens twee keer zo groot en veel lichter…

   Hout is inderdaad wel zachter dan tegels.

 2. In ons nieuwe huis lag al laminaat en daar waren we blij mee. Dat zijn we nog steeds, al iphebben we hier ook te maken met het slijtageprobleem. Alleen in de kantoorruimte. We hebben van die plastic platen op de grond (speciaal voor laminaat en parket) om de stoelen op te zetten en de vloer te beschermen. Helaas komt daar stof en zand onder en dat krast flink. Tzt leggen we wel een voordelige vloerbedding over het laminaat heen want de mannen klagen in de winter soms over koude voeten.
  Ik vind tegels ook heel mooi, maar het lijkt me wel koud. En die natuurtegels zou ik echt niet aan beginnen. Niet alleen vanwege het schoonmaken, maar er staat dan ook van alles te wiebelen wat je er op zet. Daar heb ik niet zoveel geduld mee :-)

 3. Ik vind natuursteen vaak mooier dan plavuizen. Daarnaast denk ik dat belangrijk is om te vermelden dat je geen stenen vloer moet nemen zonder vloerverwarming. Dit is makkelijk te realiseren en geeft heel veel comfort.

  Mijn ultieme voorkeur gaat uit naar hout (geen laminaat of parket, maar echte planken), maar tot op heden heb ik die kans nog niet gekregen.

  1. Echt hout lijkt mij ook wel heel mooi. We kozen destijds voor laminaat vanwege de prijs. Maar ik vind de kwaliteit helaas echt bagger…. Achteraf gezien hadden we beter wat meer geld uit kunnen geven voor betere kwaliteit.

  1. Het heeft ook echt wel iets. Nu vraag ik me af: zou het ook in elk type huis passen? Of moet je voor een dergelijk type tegels bij voorkeur een kasteel bewonen?

 4. Het is hier in huis één groot tegelfeest. Bepaald niet mijn keuze, maar ja, het lag er al zo keurig in, en veel ook. Dus we vonden het op dat moment te duur om te vervangen.
  Boven op kantoor heb ik wel laminaat want daar lag vloerbedekking. Dat is laminaat in leisteen-look. Dat was een voordelige partij, in horeca-kwaliteit. Dat is echt perfect, niet koel maar mooi donkergrijs. En heel slijtvast. Ik rol er al bijna 7 jaar met mijn bureaustoel overheen en daar zie je echt niks van.

  1. Wauw, dat klinkt sterk Armande! Horeca-kwaliteit… Dat is een term die ik in mijn oren zal knopen.

   Ik weet niet wat we nu voor kwaliteit hebben… Maar ik denk van de categorie Lik M’n Vestje.

  2. Ik had er voor die tijd ook nog nooit van gehoord, maar Dave is erg goed in het uitzoeken van degelijke dingen. Ik zeg altijd blind ja en amen tegen zijn keuzes.

 5. wij hebben hier zeil in de keuken met tegel print. Dat loopt tot bijna bij de voordeur en daar zijn donkergrijze grote stenen tegels. Ideaal.
  Maar ik ga voor een houten vloer en dan door het hele huis. Maar dit is een huurhuis en dat gebeurt hier dus niet.
  Zus heft houten vloeren in huis. Duur maar het ligt ook al twintig jaar en in geode conditie.
  Groet, Wilma

  1. Zuogen en je kunt het ook dweilen. En als je verhuis kun je het ook meenemen. Nummer de planken en Go! Wel extra werk maar ht werkt.

 6. Tegels…. pff, ik wil er in de huiskamer juist vanaf. Ik hou meer van hout. Maar ja, best duur. Maar het is wel makkelijk zo’n tegelloer :-).

  1. Wij legden in ons huis in de stad vrij eenvoudig laminaat over onze lelijke kleine donkerbruine plavuizen. Misschien is dat ook wat voor jou?

   En je hebt ook tegelvloeren die er uit zien als hout tegenwoordig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.