Fietsen in het voetgangersgebied?

fietsen in voetgangersgebied

Doetinchem heeft een winkelcentrum met een voetgangersgebied. Met andere woorden: daar mogen geen fietsers door heen karren. En dat loopt dus lekker rustig.

Voetgangersgebieden, de naam zegt het al, zijn in principe alleen voor voetgangers.

Er mogen dus geen auto's of fietsers door heen razen. Dergelijke gebieden werden ingevoerd vanaf 1965.

Fietsen in het voetgangersgebied

Maar vanaf 1 maart mag je bij ons in Doetinchem ineens wel fietsen in het voetgangersgebied. En de gemeente Doetinchem is niet de enige die daarvoor kiest. In meer plaatsen mogen fietsers voortaan lekker door het voetgangersgebied karren.

Eerlijk gezegd ben ik niet enthousiast over dit idee. Want het lijkt me vragen om ongelukken. En het lijkt me bovendien heel onrustig: je moet ineens steeds opletten als je naar de andere kant van de straat wilt bijvoorbeeld. Tenzij je het geen probleem vindt om te worden aangereden door een fietser natuurlijk.

Maar wat motiveert gemeentes dan om voetgangersgebieden open te stellen voor fietsers?

Waarom sommige gemeentes voetgangersgebieden open stellen voor fietsers

In het algemeen is de motivatie om een stadscentrum levendiger en gezelliger te maken. Ik weet niet hoe het bij jullie in de buurt is, maar in Doetinchem staan toch wel een aantal winkelpanden droevig leeg. Door de opkomst van online shoppen hebben 'gewone' stenen winkels het moeilijk. Dus dan ga je eens wat proberen.

Zoals fietsers toelaten in het winkelgebied...

Wat zouden de voordelen zijn van fietsers in het voetgangersgebied?

Hier in Doetinchem denken ze dat fietsen in het centrum het voor 'mensen die slecht ter been zijn' makkelijker maakt om boodschappen te doen. Het idee is dat deze mensen dan minder ver hoeven te lopen. Als ik het goed begrijp mag je voor een snelle boodschap je fiets dan even bij de winkel parkeren.

Andere mogelijke voordelen van fietsers in het voetgangersgebied:

  • Soms is de route via het voetgangersgebied de kortste.
  • Met de fiets ben je sneller dan te voet.
  • Je hebt je fiets + fietstassen bij de hand en dat betekent minder sjouwen.
  • Eh... verder kom ik niet!

De nadelen van fietsers in het voetgangersgebied

  • Het is onrustig! Je kunt niet meer rustig wandelen in het voetgangersgebied, want er kunnen je fietsers passeren of tegemoet komen
  • Het is gevaarlijk.
  • Je krijg mogelijk wildgroei van geparkeerde fietsers. Terwijl bijvoorbeeld de gemeente Doetinchem net druk bezig is geweest om fietsers te verbannen naar speciale stallingen
  • Het lijkt me waardeloos als je met een klein kind in het voetgangersgebied komt. Normaliter kun je je kind lekker een beetje laten lopen. Maar als er fietsers mogen rijden, is dat linke soep.
  • Scholieren en studenten fietsen vaak in hordes tegelijk. Het lijkt me niet fijn om zo'n zwerm tegen te komen als je aan het winkelen bent.

Ook in Dordrecht overwegen ze fietsers in het voetgangersgebied.

Maar in bijvoorbeeld Purmerend gaan ze juist harder optreden tegen fietsers in het voetgangersgebied.

Het beleid wisselt echt per gemeente.

Wat zeggen onderzoekers over fietsen in het voetgangersgebied?

Er is warempel onderzoek gedaan naar de gevolgen van fietsers in het voetgangersgebied. Wel is dit onderzoek behoorlijk verouderd, want het stamt uit 2005. Maar één van hun conclusies is dat het wel meevalt met het gevaar van fietsers in een voetgangersgebied!

'Voetgangers ondervinden over het algemeen nauwelijks last van fietsers. De fietser past zich in voetgangersgebieden namelijk aan de aanwezige voetgangers aan. Bij een dichtheid van minder dan 100 voetgangers per uur per meter profielbreedte is de combinatie van fietsers en voetgangers vrijwel altijd mogelijk.'

fietsen in voetgangersgebied

Mijn conclusie over fietsers in het voetgangersgebied

Hoewel ik de poging om winkelcentra nieuw leven in te blazen begrijp, snap ik weinig van het idee om fietsers toe te staan in een gebied dat bestemd is/was voor alleen maar voetgangers. Het lijkt mij dat gevaarlijke situaties en onrust niet opwegen tegen het eventuele gemak van fietsen in het voetgangersgebied. Maar volgens een onderzoek uit 2005 valt dit wel mee.

Dus tsja...

Ik ben benieuwd hoe het hier in Doetinchem gaat uitpakken.

Zie ook mijn post over zadelpijn!

Wat vind jij van fietsers in het voetgangersgebied?

Vergelijkbare berichten

38 reacties

  1. Ik denk dat gratis parkeren + een goede bereikbaarheid meer zoden aan de dijk gaat zetten qua het trekken van klanten voor noodlijdende winkels dan het toestaan van fietsers....

    Hier koop ik vrijwel alles online omdat de optelsom 20 km rijden enkele rit (km-kosten + tijd) + parkeergeld + dan nog een stuk lopen (tijd) bijna altijd duurder is en meer tijd kost dan online bestellen. Daarbij is het hier onmogelijk om 'even' het centrum aan te doen.

    Kortom: je gaat er vanuit het buitengebied alleen heen als je uitgebreid wilt winkelen, niet voor een snelle boodschap. En veel mensen hebben daar simpelweg geen zin in of tijd voor.

    Kortom: een leuk bedacht, maar waarschijnlijk in-effectief plan.

  2. Schijnbaar ben ik de 'vreemde eend in de bijt'.
    Toen ik nog thuis woonde mocht je wel met je fiets het winkelgebied in en vlak nadat ik vertrok voor studie werd het centrum 'fietsvrij' met een heuse 'ring' om het centrum zodat je als fietser niet veel langer onderweg zou zijn, van de ene kant naar de andere. Met in alle windrichtingen gratis beveiligde fietsenstallingen. Klinkt mooi toch?
    Nou, werkte niet. Dodelijk voor de sfeer in het winkelgebied. Je mocht nergens een fiets neer zetten en ook niet met de fiets aan de hand lopen. Als je denkt dat dit lekker rustig en veilig is, dan ben je een paar dingen vergeten. Skaten in dat deel (want geen auto's of fietsers) werd populair, een langs scherende scootmobiel is ook geen pretje.
    Dus nu is het weer beperkt toegestaan. Je mag met je fiets stapvoets door het gebied, er zijn fietsenrekken en ook je fiets even bij een winkel zetten mag weer. Niet dat het ineens levendig en bruisend is geworden maar wel weer een stuk praktischer, vind ik tenminste. En die wildgroei aan fietsen, ik vrees dat er te weinig mensen de stad bezoeken om daar in dit geval last van te krijgen. Het mag al weer ruim een jaar en ik heb nog niet van overlast van fietsen gehoord. Zelf ben ik blij dat als ik mijn ouders bezoek ik op de fiets van mijn moeder dóór het winkelgebied naar de markt aan de andere kant kan. Veel leukere route en je stopt nog eens omdat je een bekende ziet of even bij een winkel met aanbiedingen wil kijken. Dus ik zou zeggen, geef het een kans.

    1. Leuk om ook dit gezichtspunt te lezen. Wat jammer dat voetgangersgebied bij jullie juist leidde tot gebrek aan sfeer. Hier in Doetinchem vind ik het voetgangersgebied wel gezellig. Misschien dat mij daarom het idee van de fietsers niet aanspreekt.

  3. Wij hebben het al jaren in het centrum, en het gaat prima.
    Het zijn dan ook alleen fietsers die het gebied in mogen, geen scooters. Daar wordt ook op gecontroleerd.
    De voetgangers hebben voorrang en de fietsers passen zich aan.
    Kinderen worden er ook heel fietsvaardig van omdat ze die fiets goed onder controle moeten houden. Ik zie het verschil met de kinderen van vrienden die alleen in een rustig dorp fietsen die dan ineens met ons mee moeten. Dan zet ik de fiets wel aan de rand van het centrum want zelfs de rit er naar toe is al een uitdaging.

    En je bel moet goed werken. Maar die heb je vooral nodig om de toeristen van de auto routes af te bellen waar ze zonder uit te kijken gewoon achteruit oversteken om dat mooie plaatje te maken. Maar dat is niet direct in het voetgangersgebied. Alleen rijden er weinig auto's want met de fiets is veel praktischer.

  4. Waar ik nu woon, mag je fietsen in het centrum. Ik vind dat prima. Het plein is groot en als voetganger kun je gerust aan de zijkanten langs de winkels lopen zonder last van fietsers en andersom. In mijn vorige woonplaats mocht je op zeker moment niet meer fietsen, maar wel met de fiets aan de hand lopen en er was parkeerruimte voor de fiets. Was ook prima. Die straat was een stuk smaller en op deze manier werkte het goed.
    Laatst was ik met manlief in IJsselstein in de winkelstraat en dat vond ik niet prettig wandelen. Er mocht gefietst worden en dat ging nog best hard ook in die smalle winkelstraat. Dan loop je niet rustig. Gewoon gevaarlijk wordt het dan.

  5. Wat een slecht idee. Fietsen in een winkelgebied-wandelgebied vind ik echt een slecht idee. Hier in Tilburg mag het niet, behalve op 1 plein, heel gevaarlijk.

  6. Ik zou dat fijn vinden. Ik kan maar hele kleine stukjes lopen en ben afhankelijk van de fiets als ik iets in het centrum wil halen. Er zijn straten waar ik dus niet kom. Gelukkig zijn er ook plekken waar ik mijn fiets bij de winkel kan zetten. We hebben zelfs een opticien een dorp verderop omdat we daar kunnen parkeren en in de stad niet. Met twee kleine jongens met brillen komen we er vaak.

    1. Jij bent dus één van de personen die de gemeente hier denkt te helpen Sandra. Goed om te horen dat fietsen in het centrum dus inderdaad behulpzaam zou zijn.

  7. Niet fietsen in het centrum heeft alleen zin als je de overtreders ook aanpakt. Daarvoor moet je BOA's hebben, of agenten. En die kosten de gemeente geld. Mooie besparing van de kosten met een mooi verhaaltje voor de burgers dat het voor hen gezelliger wordt in het centrum...toch?

    1. Er lopen steeds meer BOA,s rond in diverse plaatsen en het worden er steeds meer. Maar gemeente bepaald wel wat de voorkeur heeft.

  8. Het lijkt me wel een goed idee.. Niet mogen fietsen in de binnenstad vind ik doorgeslagen, alles opzij ten gunste van de slenteraar die shopt en geld uitgeeft. En nu blijkt dat er steeds minder shoppers komen in de binnenstad. Je hoeft toch niet in het midden van de straat te lopen? In het midden zou je best een fietspad kunnen maken, met brede stoepen aan beide kanten. De stad is van en voor iedereen, dan wordt het weer levendig en gezellig en niet alleen een winkelcentrum.

  9. Ik kan me eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen dat fietsen in een voetgangersgebied een winkelcentrum gezelliger maakt... Bij mij in de buurt hebben we de omgekeerde situatie. Een winkelgebied, waarbij je ook niet om het winkelgebied heen mag fietsen. Dan krijg je dus de bizarre situatie van een rustige, autovrije straat van 10 meter breed waar je niet mag fietsen. Ze hebben tijdje geprobeerd om het te handhaven, maar daar was geen beginnen aan...

    1. Grappig dat het dan niet te handhaven is eigenlijk, en mensen er toch gebruik van gaan maken. Mensen kiezen dan dus toch de makkelijkste weg, en daar is geen kruid voor gewassen ; )

  10. Waarschijnlijk is het per gebied verschillend. Wij hebben in Leeuwarden bijvoorbeeld de Oosterstraat, waar je wel 's avonds door mag fietsen, maar overdag niet. Dat straatje is echter zo smal, dat als er een fietser toch overdag gaat laveren, hij heel langzaam rijdt. Er zijn ook allerlei dwarsstraten waar zelfs auto's uit tevoorschijn kunnen komen, dus ook voor hun eigen veiligheid kunnen ze zich geen hoog tempo veroorloven.
    We hebben echter voor 'de Beurs' een plein waar heel veel verkeersstromen elkaar kruisen. En juist daarvan hebben ze een deel gebombardeerd tot 'shared space', oftewel totale anarchie tussen fietsers en voetgangers. Vaak gaat het goed maar even vaak wordt er hard gereden, steken de wandelaars zonder uitkijken over en wordt je als fietser rechts ingehaald. Niet fijn.

    1. Ik hoorde het ook pas voor het eerst, toen ik onze stad in het journaal voorbij zag komen. Ze waren natuurlijk lovend over de vinding, maar het delen gaat niet overal van harte ;-)

  11. In Barneveld hebben ze een 'tussenweg' gevonden. Tot 12 uur mag je door het centrum fietsen. Daarna niet meer.
    Ik houd daar zelf echt rekening mee. Als ik een boodschap wil doen, waarbij ik het handig vind om de fiets dichtbij te hebben, ga ik voor de middag. Lekker slenteren kun je 's middags weer. En op gezette tijden controleert er een boa.

    1. Volgens gaan ze het in Doetinchem ook zo doen Mirjam: de fietsers mogen de ochtend door het winkelgebied crossen. Maar aangezien ik het winkelcentrum 's middags per definitie mijd vanwege drukte, zou ik er dus wel last van kunnen hebben.

    2. Hier is het tot 11 uur (Leiden). Ik winkel liever niet 's middags, het kost veel tijd om te lopen. Soms krijg je wel iets naar je hoofd als fietser ook al pas je netjes je snelheid aan en let je op. En is het nog maar 10:00...

  12. Ik heb een hekel aan van die fietsenstallingen er is in Eindhoven amper controle daarom fiets ik tot de winkels en loop het voetgangers deel maar zet mn fiets wel voor de winkel neer. Als ze daar over gaan zeiken kom ik echt nooit meer in het centrum.

    1. Dat mag hier in Doetinchem helaas dus niet meer. De fietsenstalling gebruik ik ook nooit trouwens. Gelukkig kan je hier achter bij de Hema je fiets nog wel neerzetten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.