Fietsen in het voetgangersgebied?

fietsen in voetgangersgebied

Doetinchem heeft een winkelcentrum met een voetgangersgebied. Met andere woorden: daar mogen geen fietsers door heen karren. En dat loopt dus lekker rustig.

Voetgangersgebieden, de naam zegt het al, zijn in principe alleen voor voetgangers.

Er mogen dus geen auto’s of fietsers door heen razen. Dergelijke gebieden werden ingevoerd vanaf 1965.

Fietsen in het voetgangersgebied

Maar vanaf 1 maart mag je bij ons in Doetinchem ineens wel fietsen in het voetgangersgebied. En de gemeente Doetinchem is niet de enige die daarvoor kiest. In meer plaatsen mogen fietsers voortaan lekker door het voetgangersgebied karren.

Eerlijk gezegd ben ik niet enthousiast over dit idee. Want het lijkt me vragen om ongelukken. En het lijkt me bovendien heel onrustig: je moet ineens steeds opletten als je naar de andere kant van de straat wilt bijvoorbeeld. Tenzij je het geen probleem vindt om te worden aangereden door een fietser natuurlijk.

Maar wat motiveert gemeentes dan om voetgangersgebieden open te stellen voor fietsers?

Waarom sommige gemeentes voetgangersgebieden open stellen voor fietsers

In het algemeen is de motivatie om een stadscentrum levendiger en gezelliger te maken. Ik weet niet hoe het bij jullie in de buurt is, maar in Doetinchem staan toch wel een aantal winkelpanden droevig leeg. Door de opkomst van online shoppen hebben ‘gewone’ stenen winkels het moeilijk. Dus dan ga je eens wat proberen.

Zoals fietsers toelaten in het winkelgebied…

Wat zouden de voordelen zijn van fietsers in het voetgangersgebied?

Hier in Doetinchem denken ze dat fietsen in het centrum het voor ‘mensen die slecht ter been zijn’ makkelijker maakt om boodschappen te doen. Het idee is dat deze mensen dan minder ver hoeven te lopen. Als ik het goed begrijp mag je voor een snelle boodschap je fiets dan even bij de winkel parkeren.

Andere mogelijke voordelen van fietsers in het voetgangersgebied:

 • Soms is de route via het voetgangersgebied de kortste.
 • Met de fiets ben je sneller dan te voet.
 • Je hebt je fiets + fietstassen bij de hand en dat betekent minder sjouwen.
 • Eh… verder kom ik niet!

De nadelen van fietsers in het voetgangersgebied

 • Het is onrustig! Je kunt niet meer rustig wandelen in het voetgangersgebied, want er kunnen je fietsers passeren of tegemoet komen
 • Het is gevaarlijk.
 • Je krijg mogelijk wildgroei van geparkeerde fietsers. Terwijl bijvoorbeeld de gemeente Doetinchem net druk bezig is geweest om fietsers te verbannen naar speciale stallingen
 • Het lijkt me waardeloos als je met een klein kind in het voetgangersgebied komt. Normaliter kun je je kind lekker een beetje laten lopen. Maar als er fietsers mogen rijden, is dat linke soep.
 • Scholieren en studenten fietsen vaak in hordes tegelijk. Het lijkt me niet fijn om zo’n zwerm tegen te komen als je aan het winkelen bent.

Ook in Dordrecht overwegen ze fietsers in het voetgangersgebied.

Maar in bijvoorbeeld Purmerend gaan ze juist harder optreden tegen fietsers in het voetgangersgebied.

Het beleid wisselt echt per gemeente.

Wat zeggen onderzoekers over fietsen in het voetgangersgebied?

Er is warempel onderzoek gedaan naar de gevolgen van fietsers in het voetgangersgebied. Wel is dit onderzoek behoorlijk verouderd, want het stamt uit 2005. Maar één van hun conclusies is dat het wel meevalt met het gevaar van fietsers in een voetgangersgebied!

‘Voetgangers ondervinden over het algemeen nauwelijks last van fietsers. De fietser past zich in voetgangersgebieden namelijk aan de aanwezige voetgangers aan. Bij een dichtheid van minder dan 100 voetgangers per uur per meter profielbreedte is de combinatie van fietsers en voetgangers vrijwel altijd mogelijk.’

fietsen in voetgangersgebied

Mijn conclusie over fietsers in het voetgangersgebied

Hoewel ik de poging om winkelcentra nieuw leven in te blazen begrijp, snap ik weinig van het idee om fietsers toe te staan in een gebied dat bestemd is/was voor alleen maar voetgangers. Het lijkt mij dat gevaarlijke situaties en onrust niet opwegen tegen het eventuele gemak van fietsen in het voetgangersgebied. Maar volgens een onderzoek uit 2005 valt dit wel mee.

Dus tsja…

Ik ben benieuwd hoe het hier in Doetinchem gaat uitpakken.

Zie ook mijn post over zadelpijn!

Wat vind jij van fietsers in het voetgangersgebied?

38 Comments

 1. Lily
 2. Dorien
 3. VeggieMo
 4. Els
 5. Sandra Robben
 6. Greet
  • nadasurf
 7. Vita mientjej
 8. nadasurf
 9. Mirjam
  • Suzanna

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh