Koffiesoorten: wat is eigenlijk het verschil?

koffiesoortenAls ik koffie koop voor mijn dagelijkse kopje koffie om 10 uur 's ochtends, dan val ik altijd terug op een ouwe getrouwe: Douwe Egberts koffie.

Mede dankzij hun reclames die gezelligheid uitstralen denk ik bij dit merk: 'Dat zal wel goed zijn.'

Ik heb een keer de koffie van de Lidl geprobeerd, maar ik had toch het idee dat die minder lekker was. En de eerstvolgende keer kocht ik dus gewoon weer DE koffie.

Er zijn minstens 43 koffiemerken op de markt

Maar inmiddels zijn er ontelbaar veel andere koffiemerken op de markt. Op de site van Koffiecentrale telde ik er maar liefst 43.

Dan vraag ik me toch af:

'Hoe verschillend kunnen al die koffiemerken nou helemaal zijn. Een koffieboon is toch een koffieboon?! Wat onderscheidt al die koffiemerken in vredesnaam van elkaar?

Wat onderscheidt al die koffiemerken van elkaar?

  1. De prijs. Allereerst onderscheiden al die koffiemerken zich van elkaar door de prijs. De ene koffie is goedkoper/duurder dan de andere.
  2. Het imago. Dit is denk ik een hele belangrijke. Hierbij gaat het feitelijk niet eens zozeer om de smaak van de koffie, als wel om de uitstraling van het merk. En de associaties die ze willen oproepen. Zo doet Douwe Egberts een duidelijk beroep op een gevoel van gezelligheid, van knusheid. Maar er zijn ook koffiemerken die 'cool' zijn. Zoals de Nespresso cups in de reclame met George Clooney. En Blaser Koffie zegt dat ze alleen voor echte 'connaisseurs' zijn. Met andere woorden: 'Als je onze koffie niet lekker vindt, ben je blijkbaar geen kenner van koffie!' Een slimme tactiek vind ik, want zo win je het natuurlijk altijd : ) En een merk als Lavazza koffie presenteert zich als een slag beter dan die ordinaire 'supermarkt koffie'.
  3. De soort koffieboon. Zo is er koffie van Arabica en Robusta bonen.
  4. De manier waarop de koffiebonen bewerkt zijn. Zo pronkt het koffiemerk La Semeuse met het feit dat ze hun koffiebonen roosteren op 1000 meter boven zeeniveau! En het Belgische koffiemerk Vascobelo laat zich er op voorstaan dat ze de bonen heel langzaam roosteren.
  5. Sommige koffiemerken zijn heel bewust bezig met milieu en goede arbeidsomstandigheden.
  6. Traditie. Een koffiemerk als Blanche Dael laat zich er op voorstaan dat ze al 135 jaar koffie maken. Ook bij Douwe Egberts speelt traditie een grote rol.
  7. Sentiment. Deze heeft ook weer te maken met het imago. Wat wil een koffiemerk oproepen? Onderstaande reclame van Douwe Egberts druipt echt van het sentiment. En ik geef het niet graag toe eigenlijk, maar ik moest bijna een traantje wegpinken... Het is ook wel heel lief. Zie ook Douwe Egberts punten.

Heb je tissues bij de hand?

N.B. Opvallend detail: de laatste tijd heeft DE steeds vaker reclames waarbij de vader thuis is : )

Mijn koffie

Ik maak mijn koffie met mijn mooie roze koffiefilterapparaat. Voor 3 kopjes koffie, doe ik 2 afgestreken lepeltjes koffie in het koffiefilter. Ik vrees dat dit mij ontmaskert als een nitwit op koffiegebied. Voor mijn gevoel drinken échte koffiekenners hun koffie namelijk het liefst heel sterk.

Verder ben ik best heel gevoelig voor reclame en verpakking van koffie. Zo zou ik de merken Mrs. Rose en Caffe Passalucqua zo kopen alleen maar vanwege het mooie etiket:

koffie
Mooi, zo'n romantisch logo!
koffie
Deze vind ik grappig en vintage.

Lidl koffie 4,49 voor 500 gram

De Lidl staat bekend om hun lage prijzen. Hoe zit het met de prijs en smaak van Lidl koffie? Hun merk koffie heet Bellaroma. Hieronder een voorbeeld van roodmerk Lidl koffie:

Lidl koffie

Zoals je ziet kost een pak Lidl koffie 4,49 voor 500 gram. De Lidl decafe koffie iets duurder en kost 4,69:

Lidl koffie

Douwe Egberts koffie bij de Lidl?!

Opvallen is dat ze bij de Lidl ook Douwe Egberts koffie verkopen! Een pak Douwe Egberts koffie van de Lidl kost 6,95. Het huismerk van de Lid is dus 2,46 goedkoper. Bij de Jumbo kost een pak koffie 6,99 en bij Albert Heijn maar liefst 7,96!

d.e. koffie Lidl

In 2012 werd Lidl koffie door een panel van EditieNL bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, als beste beoordeeld. Zij testten Lidl koffiebonen en vonden dat Lidl koffie een 'mooie en romige body' had.

Lidl cups voor Nespresso

In 2014 hield de Consumentenbond een 'blinde smaaktest'. Daar uit kwam Koffie Bellarom Azurro van de Lidl als de lekkerste 'lungo' voor een Nespresso-apparaat uit de bus. Lidl cups voor Nespresso kostten in februari 2022 14 cent per stuk. Het goedkoopst ben je trouwens uit bij de Action: daar kosten cups maar 9 cent.

Conclusie over koffiemerken

Zoals vroeger sigarettenmerken een bepaalde levensstijl of imago presenteerden, zo doen koffiemerken dat nu ook. Het ene koffiemerk heeft een heel andere uitstraling dan het andere. En je kunt je proberen te onderscheiden van de massa door de koffie die je drinkt.

Ik vrees dat mijn keuze voor Douwe Egberts weinig voor mijn image doet... ; ) Douwe Egberts staat weliswaar voor kwaliteit, maar straalt volgens mij weinig avontuur uit. Het is nogal een 'gewoon' merk in mijn beleving.

Maar uiteindelijk lijkt mij het belangrijkste criterium toch de smaak!

N.B. een pak Douwe Egberts koffie is dus het goedkoopst bij de Lidl.

Wat is jouw favoriete koffiemerk? En wat zijn jouw criteria voor welke je koopt?

Vergelijkbare berichten

23 reacties

  1. Ik kocht eerder altijd Perla van AH. Toen ik een nieuwe senseo kocht smaakte de koffie opeens heel anders en vond ik het niet meer lekker. Heb eens EuroShopper gekocht, want die is stukken goedkoper en sindsdien drink ik die.

    1. Interessant dat een nieuw apparaat de smaak zo kan beïnvloeden! En in dit geval dus ook nog eens negatief. Maar wel ideaal dat de Euroshopper nu lekkerder is, want die is inderdaad fijn voordelig.

  2. Ah dat is inderdaad echt HEEL lief <3

    Ik drink alleen decafé. Vaak bio van simon&levelt. Soms fairtrade van Jumbo.
    Maar ik drink niet zoveel koffie eigenlijk :)

  3. Haha ik weet niet of ik een koffie "kenner" ben maar ik drink mijn koffie vanaf begin af aan; zwart, sterk zonder iets. We hebben een koffiemachine, vaak hebben we de bonen van Australian, maar die van het Kruidvat zijn ook erg goed. Ik kan ook genieten van heerlijk sterk bakkie gezetten koffie, geen bakkie sloot;)

  4. Goudmerk van Lid.l koop ik altijd in aanbiedingen meteen stuk of 30 ponds pakken gelijk kan ik er wer tegen tot de volgende keer.
    Ook die van Aldi goud is prima maar nooit in aanbiedingen.
    Voor mooie verpakkingen ben ik allergisch, de inhoud is wat telt.

    Een senseo mocca dronk ik wel eens bij mij ouders en vond ik lekker maar niet te vaak.
    Buiten de deur meestal cappucino met beetje suiker over de melklaag gestrooid, terwijl ik normaal zonder suiker drink.

    1. Ik vind die dikke schuimlaag op een capuccino altijd zo vies. Voordat je je daar eens door heen hebt gegeten zit je al vol. Die neem ik nooit.

      Slim om bij een aanbieding goed in te slaan Lot!

  5. Ik zit net aan mijn tweede kop cappuccino , lekker, maar eigenlijk wil ik mijn koffiegebruik veranderen. En dat kost moeite, zeker als ik in gezelschap ben. Een mooi en lekker alternatief is chai-thee: allerlei kruiden zoals kaneel, gember, kardemom ,zwarte peper, allerlei variaties zijn mogelijk. Je moet het koken , zeven en dan kombineren met geklopte melk. Heerlijk! Toch is de gewoonte om koffie te drinken hardnekkig!

  6. Mijn vader importeert koffie en daar krijg ik altijd koffie van. Dus ik hoef hier niet zelf over na te denken. Ik denk als ik koffie zelf zou kopen, dat ik ook voor DE zou gaan. Inderdaad voor het gezellige imago maar als ik meer aan mijn portemonnee moet denken, zou ik gaan voor huismerk.

  7. Wij hebben een bonen machine en hebben altijd de koffie bonen (espresso) van de AH zelf. Die vinden we beide erg lekker en betaalbaar. Als we doen wisselen gaan we altijd voor de bonen van Kanis & Gunnik, ook zo lekker!

  8. Hier ook D.E. koffie. Wij hebben een bonen machine en daar komt de smaak van D.E toch het beste in uit ( onze mening dan hoor). Ik heb jaren in het ziekenhuis gewerkt en daar was de koffie niet te drinken. Dan waardeer je je eigen koffie thuis toch wel weer meer :)

    1. Ik had ooit een koffieapparaat waar je bovenin de bonen kon malen en dan meteen koffie zetten. Helaas werkte het niet zo goed, en de koffie was niet zo lekker. Maar het idee spreekt me nog steeds aan.

      Wat raar eigenlijk dat de koffie in ziekenhuizen vaak zo slecht is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.