Zo kom je de winter door

winter tips
Brrrr.... Koud hè?!

Linda de Mol zei ooit dat ze de winter ongeveer 10 dagen leuk vindt. Van 21 december tot 31 december. Daarna mag het van haar wel lente worden.

Ik snap Linda wel : )

De winter is amper begonnen...

Ik moet ook altijd even slikken als ik besef dat de winter amper is begonnen in januari. Want eerlijk gezegd voelen de maanden november en december ook al als volledige wintermaanden. Maar feitelijk is de winter amper van start gegaan. In januari is de gezelligheid van de feestdagen voorbij, en rest alleen nog de kou.

Daarom in deze post handige tips om het beste te maken van de wintermaanden!

Zo kom je de winter door

 1. Zorg dat je voldoende beweegt. En dan bedoel ik minimaal 30 minuten per dag. Een stappenteller kan helpen om je te motiveren. Laat je niet afschrikken door 'slecht weer'. Want volgens de Zweden en Noren bestaat slecht weer niet. Alleen slechte kleding!
 2. Besteed extra aandacht aan het schoonmaken van deurklinken. Dat zijn namelijke beruchten bronnen voor bacteriën en virussen om van eigenaar te wisselen.
 3. Probeer ook de positieve kanten van de winter te zien. De winter is een tijd waarin je legitiem met een boekje in een hoekje kunt gaan zitten. De natuur rust uit, en dat kun jij ook doen.
 4. Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt voor winterse omstandigheden. Kondigt het KNMI vorst aan? Leg dan 's avonds even een deken over je autoruit. Zo bespaar je jezelf 10 minuten krabben om de ruiten schoon te krijgen. Zorg dat je een sneeuwschep in huis hebt, en koop eventueel strooizout. Warme sjaals en handschoenen zorgen er voor dat je behaaglijk naar buiten kunt, ongeacht de temperaturen. Zie ook Wanten kopen.
 5. Eet gezond en gevarieerd. Dat is altijd belangrijk, maar in de winter zie je vaak dat de weerstand wat vermindert. Vandaar dat ik hem hier nog even extra noem. Denk aan de aanbevolen portie van 250 gram groente per dag, en minstens 2 stuks fruit.

En bedenk:

'Ook dit gaat voorbij!'

Ooit wordt het weer lente.

Hoe ervaar jij de winter? Heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

60 Comments

 1. Winter vind ik niet erg, maar die regen....

  En ja we hebben goede kleding en we zijn niet van suiker, maar hout in speeltuinen wordt nat en daarmee glad en gevaarlijk / onbeklimbaar. Het voetbalveld waar we gewoonlijk (ook bij 3 graden) spelletjes op doen is al maanden een soort rijstveld.

  Met bijna elke dag die rotregen heb ik geen zin meer om erin te lopen. En niet alleen ik trouwens... de kinderen krijg ik ook bijna niet meer naar buiten.

  Ik kan geen regen meer zien!

 2. Sinds ik verhuisd ben naar het midden van het land merk ik dat de winterse periode hier een stuk korter is. In november kan het hier nog heerlijk zacht aanvoelen. Vorig jaar februari liep ik in de regen en het was tot mijn verbazing gewoon zwoel. Voor iemand die niet van de winter houdt een grote vooruitgang :-)
  Om de winter zo goed mogelijk door te komen vind ik veel licht belangrijk. Ik heb sterke ledlampen in de lampen in de woonkamer en keuken. Verder heb ik nog een brightlight lamp als het echt te gortig wordt. Daar kun je lichttherapie mee doen. Dat doe ik niet meer, maar soms vind ik die zee van licht echt een verademing.
  Om ziektekiemen zoveel mogelijk voor te zijn vind ik handen wassen na boodschappen doen heel zinnig. Er zitten bijzonder veel bacterien aan zo'n winkelkar.
  We nemen nu dagelijks een vitamine D tabletje. Daar waren we wat laks in en wellicht dat we hier daarom een nogal vervelend verkoudheidsvirus hebben. Dit hebben we in jaren niet zo heftig gehad. En zinkzuigtabletten willen meestal goed helpen om verkoudheid of griep te voorkomen. Die nemen we alleen als we ons niet fit voelen en denken dat we iets onder de leden hebben.
  En vroeger op bed. Het is echt de tijd van het jaar om meer te slapen.

 3. Let ook op dat bij pech je auto heel snel afkoelt. Extra dekens, dikke jas, biscuits en drinken dat niet bevriest zijn geen luxe. Zie hiervoor bij ANWB hoe snel een auto afkoelt.

  Verder afval ik maar 21 december de dagen gaan dan lengen en zie ik elke dag snakkend uit naar 3 minuten langer licht.

  Ik koop tulpen en narcissen (1 euro, markt) om mezelf op te fleuren. En ik heb soms in maart aal buiten gezeten..... nog 8 weken!

 4. En dan hebben we eigenlijk nog niets eens winter gehad. De tip van de deurklink vind ik wel een handige. Zou ik zelf zijn vergeten. Thanx daarvoor.

 5. Ik moet er echt op letten dat ik in de winter genoeg buiten kom en een beetje vitamine D binnenkrijg, anders ligt een winterdip echt op de loer. Maar: kom net weer terug van hardlopen, dus dat heb ik er vast op zitten!

  1. Misschien begrijp ik je reactie niet goed want naar buiten gaan in de winter is sowieso goed tegen een dip. Maar vitamine D aanmaken lukt niet in de wintermaanden. Dat lukt alleen van maart tot oktober.

 6. Ik heb gemerkt dat met de donkere en grijze dagen, kleuren mij helpt. Gewoon die goedkope kleuren voor volwassenen kleurboeken van de action. Als ik die felle, vrolijke ingekleurde figuren later bekijk, verbeterd mijn stemming aanzienlijk. Het kikkert me echt op.

 7. Ventileer je huis goed, ook al is het koud.
  Ik ben niet depressief, maar toch heb ik een beetje last van de korte dagen en vooral van te weinig zon. Ik heb vorig jaar een elektrische diffuser gekocht en daarin doe ik water met enkele druppels essentiële olie van Do Terra. Meestal neem ik Wild Orange en Lemon. Ik merk dat ik er baat bij heb en opgewekter ben.

 8. Ik vind het tot half januari nog wel gaan. De 19de is mijn dochter jarig en dan zijn we dus nog druk met van alles. Maar daarna...... februari is de kortste maand maar voelt als de langste.

 9. De winter is voor ons de tijd om erop uit te gaan. De temperaturen zijn dan rond de 25 graden. Kamperen in de woestijn, tochten maken door de wadi's en sporten in de buitenlucht. Heerlijk om die 'koude' lucht in te ademen en te genieten van de natuur om je heen.

 10. Ook het positief bekijken van de winter vind ik een hele goede. Probeer de mooie kanten er van te zien dan valt het allemaal wel mee.

 11. Heerlijk in Nederland de seizoenen, ze gaan voorbij, zorgen voor afwisseling.
  Inderdaad is de winter een periode van rust.
  Ik ervaar dat ik moeite heb met de korte dagen en de vele sombere dagen van de afgelopen periode.
  Toch wanneer je naar buiten gaat is het altijd veel lichter en een avondwandeling heeft in deze periode beslist ook zijn charme.
  Trek warme comfortabele kleding aan en het is heerlijk buiten.
  Koop wat voorjaarsbollen en bloemen en je hebt een vleugje voorjaar in huis.
  Een uitje naar zee plannen en een strandwandeling maken is ook zo heerlijk in deze tijd.

 12. Lekker lezen of breien in een hoekje onder een felle lamp (50 plus kwaaltje - niet scherp meer kunnen zien s avonds) in een verder schemerige kamer. Kopje thee of koffie en dan zachtjes de transistorradio erbij. Knus en intiem, stemt tot tevredenheid. De dagen lengen al weer en als je goed oplet is de kwaliteit van het licht ook al anders. Overdag lekker even uitwaaien als je de gelegenheid hebt. Bij slecht weer een online fitness programma.
  Winter is een hele goede tijd om mentaal te rebooten, en na de drukte van december is januari heerlijk rustig!

 13. Ik houd van de seizoenen. Daar hoort de winter ook bij. Al mis ik de echte winters uit mijn kinderjaren. Veel sneeuw en ijsbloemen op de ruiten is er niet meer bij. Het is een tijd van rust. Heerlijk bij de kachel met een goed boek. Ik ben eigenlijk nooit ziek, dat scheelt natuurlijk ook. Mogelijk komt dat mede door de levertraan die ik regelmatig gebruik in deze periode.

 14. Wandelen is echt wel lekker. Ik heb nu een nieuwe camera en ik ben al 3x op pad geweest om foto's te maken. Heerlijk alleen een rondje lopen.

 15. Ik ben ook niet echt een winter fan. De eerste weken van het nieuwe jaar zijn bij ons superdruk in ons bedrijf. Ik kijk altijd uit naar het einde daarvan en dan wordt t vanzelf weer lente

 16. Handige tips! Ik vind de herfst winter periode altijd erg leuk! Gewoon gezellig kaarsjes aan en leuke kleding. En thuis gewoon lekker series en YouTube kijken heerlijk. En qua eten die lekkere stamppotten eten haha

 17. Ik vind winter verschrikkelijk, zeker door de donkere dagen die we de laatste tijd hebben. Sneeuw vind ik wel leuk omdat het het natuurlandschap opfleurt. Jammer genoeg betekend winter ook: kapotte lippen en handen, hierdoor moet ik regelmatig smeren met handcrème een speciale lipbalsem. Verder verwarm ik mezelf met een kop thee en een dekentje.

 18. Naar buiten gaan in deze tijd van het jaar valt me echt tegen. Niet zozeer de kou maar wel de regen en ook dat de natuur dan gewoon niet mooi is om te zien. De winter is bepaald niet mijn favoriete tijd van het jaar en het lijkt ook wel alsof ik er ieder jaar meer moeite mee krijg.

 19. Handige tips! Ik geniet altijd wel van de winter. Dat wil zeggen, tot het januari is. In december heeft die kou nog iets functioneels en vanaf januari tel ik vaak al af tot de lente haha. Tenzij het vriest, dan vind ik het wel fijn.

 20. Laat de lente maar komen! Op het nieuws van de week hoorde ik dat de bloemetjes al groeien. Moet echt niet gekker worden. Voor nu maar een deken over de autoruit leggen.

 21. Ik houd van de winter maar dan wel met sneeuw, een zon, een blauwe lucht en kou zodat de de sneeuw blijft liggen hahahahaha. Ik vind de regen echt niet leuk! Er zijn alweer tulpen verkrijgbaar.

 22. Ik hou wel van de winter, maar ik kan ook uitkijken naar de lente. Eigenlijk probeer ik elke dag wel te fietsen en als het echt te slecht weer is ga ik dansen met behulp van Youtube. Dat is echt geen overbodige luxe als je de hele dat thuis werkt. Het is maar een half uurtje, maar het doet heel veel voor je humeur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.