Ype en Ionica: fotostrips in een nieuw jasje

Ype en Ionica verrassende verjaardagen

In de bibliotheek stond het boek De verrassende verjaardagen van Ype en Ionica uitgestald bij de nieuwe aanwinsten. Het trok mijn aandacht door de grappige cover.  Daarop staan Ype en Ionica, en vraagt Ype aan Ionica: ‘Wil je kersen- of mokkataart?’ Waarop Ionica: ‘Ja!’ antwoord. Deze fotostrip op de voorkant geeft een goed beeld van de fotostrips van Ype & Ionica in het boek De verrassende verjaardagen.

Hieronder mijn review van Verrassende verjaardagen.

Ype en Ionica: fotostrips

Even kort de achtergrond van Ype en Ionica. Ze kennen kennen elkaar van een groep mensen die filosoof Bas Haring bij elkaar bracht in 2007. Samen praatten ze over wetenschap en filosofie, waarbij ‘grote thema’s werden vertaald naar het dagelijks leven. Dat resulteerde in het project Wisebits*. Wisebits is een reeks korte filmpjes met ‘een klein beetje wijsheid’.

Ype en Ionica vonden elkaar in absurde redeneringen over kansen, tijdreizen en de dood. Ze kregen het idee om samen een fotostrip over de wetenschap te maken. En dat lukte! Sinds 2013 hebben ze een maandelijkse fotostrip in het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

De fotostrips van Ype & Ionica gaan over wetenschap, filosofie en het dagelijks leven.

De fotostrips

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik sommige fotostrips van Ype en Ionica best lastig vond. En dan heb ik het bijvoorbeeld over de fotostrip Verrassende verjaardagen. Daarin rekenen ze uit hoe groot de kans dat in een groep van 23 mensen er twee op dezelfde dag jarig zijn. Er wordt flink gerekend in deze strip, en cijfers en ik zijn niet de beste combinatie. Ik ben altijd meer van de talen, dan de getallen geweest. En zo zijn er meer fotostrips met allerlei berekeningen. Zoals de vraag: ‘Hoeveel pianostemmers zijn er in Amsterdam?’

Het vermeende verband

Mijn favoriete fotostrips van Ype en Ionica zijn dan ook de strips zonder ingewikkelde berekeningen. Bijvoorbeeld de fotostrip ‘Het vermeende verband’. Hierin waarschuwt Ype Ionica om geen ijsje te nemen, omdat ze dan een grote kans heeft om te verdrinken. Vervolgens legt Ionica uit dat hij correlatie verwart met causaliteit. Op zonnige dagen kopen veel mensen een ijsje én gaan zwemmen. Daardoor verdrinken er op warme dagen meer mensen, maar dat wil niet zeggen dat ze verdrinken ómdat ze een ijsje eten. Erg leuk vond ik deze! Kijk ook even onderaan deze post voor een voorbeeld van een fotostrip. Daar moest ik ook erg om lachen!

Andere leuke onderwerpen zijn o.a.

  • Droste-effect,
  • De nepheid van ranglijsten,
  • Hoe je overal bewijst in kunt zien dat je vervloekt bent
  • Fibonacci Getallen en nog veel meer.

Mijn conclusie over De verrassende verjaardagen van Ype en Ionica

Ik vond De verrassende verjaardagen een verrassend leuk boek : ) De strips van Ype en Ionica zijn heel humoristisch, en je leert er nog wat van ook. Het is leuk voor volwassenen, maar ook geschikt als cadeau voor kinderen met interesse in natuurkunde, wiskunde etc. Kortom in jonge bollebozen.

*Wisebits: pas op voor ‘of-vragen’

Ik was natuurlijk nieuwsgierig naar die Wisebits. Dus heb ik dat opgezocht. Ik belandde in een wereld van superleuke en interessante korte filmpjes waarvan ik ook nog wat leerde. Zo leerde ik dat bij ‘of-vragen’ het belangrijk is om goed op te letten, want dat er soms nog verborgen opties zijn. Dat zie je prachtig in onderstaand filmpje, dat ook nog eens grappig is.

Wisebit 13 – Yoghurt of een appel? from Bas Haring on Vimeo.

Praktische informatie over De verrassende verjaardagen van Ype en Ionica

De verrassende verjaardagen van Ype & Ionica is te koop voor 17,29 bij bol.com. Daarnaast heeft Ype nog een website fotostrips.nl waar hij fotostrips op plaatst. Ook die zijn erg grappig en de moeite waard! Het boek is dus ook te leen in de bibliotheek.

Ype & Ionica

Welk boek lees jij op het moment, en waarom juist die?

Similar Posts

7 Comments

  1. Wat grappig, dit boek. Ik zag Ionica voor het eerst bij ‘de slimste mens’ en sindsdien ben ik een beetje fan. Filmpje is ook wel echt briljant en het is inderdaad waar, ook al had ik daar nooit over nagedacht voor dit filmpje;).

  2. Hm, niet zo mijn ding, vrees ik. Ik lees momenteel veel weblogjes want ik liep gigantisch achter. En ik wil niks missen natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.