Wintertijd

Vanochtend zat ik al om 6 uur achter mijn computer... Maar voor mijn lichaam was het 7 uur. Mijn lichaam heeft de boodschap van de wintertijd duidelijk nog niet verwerkt! De overgang wintertijd zomertijd is voor veel mensen lastig.

Tijd verzet

Elke laatste zondag van oktober wordt de tijd verzet. Dan gaat de wintertijd in. En elke laatste zondag van máárt wordt de tijd ook verzet. Dan gaat de zomertijd in.

Ik heb altijd de grootste moeite om te onthouden of de klok nou een uur vooruit moet. Of juist áchteruit.

Ik gebruik het volgende trucje om te onthouden hoe het zit:

In het nájaar gaat de klok een uur náár achteren.
In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit.

Wat is wintertijd?

Eigenlijk is Wintertijd de normále tijd! De standaard tijd. Het is de zómertijd waarbij we iets veranderen. Dan laten we de klok expres een uur voor lopen op de normale tijd.  De reden dat we dat doen is dat we dan meer profijt hebben van het daglicht. In het Engels heet de gewoonte om de klok te verzetten dan ook Daylight Saving Time. Een stuk duidelijker dan winter- en zomertijd! In het Engels vind je de reden om de klok te verzetten ín het woord!

Wintertijd = standaardtijd
Zomertijd: we laten de klok een uur vooruit lopen op de normale tijd.

Ene George Vernon Hudson uit Nieuw Zeeland  was de eerste die met het idee kwam om de tijd te verzetten. Het idee was dat mensen dan vroeger zouden opstaan. En 's avonds langer daglicht hadden. Maar het was Duitsland dat ervoor zorgde dan landen het ook echt gingen doen! Ze begonnen het te promoten en in te voeren vanaf 30 april 1916. Tijdens de eerste wereldoorlog dus. Na de tweede wereldoorlog werd de zomertijd afgeschaft in Nederland.

Maar in 1977 werd de zomertijd opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis.

Inmiddels doen zo'n 70 landen mee met winter en zomertijd.

De klok verzetten: wat moet je doen?

wintertijd
Zomertijd
Wintertijd
Wintertijd

Argumenten voor de zomertijd

Je kunt je afvragen waarom we een Wintertijd hebben. Maar dat is dus eigenlijk de verkeerde vraag. Want wintertijd ís de normale tijd. De vraag is dan ook: wat zijn de argumenten voor de zomertijd?!

 • Mensen hebben meer daglicht. Dit was oorspronkelijk het belangrijkste argument. Je benut de tijd dat het licht is beter. Het wordt in de zomer zo vroeg licht dat veel mensen dan nog slapen. Dat is zonde.
 • Het blijkt dat winkels goede zaken doen als het overdag langer licht is.
 • Je bespaart energie. Mensen hoeven 's avonds geen lamp aan te doen omdat het nog licht is.
 • Omdat het langer licht is kunnen mensen nog meer tijd buiten doorbrengen. En dat is gezond.

Argumenten tegen Zomertijd en Wintertijd

 • Het is lastig om te wennen aan de nieuwe tijd. Zeker voor ouders met kleine kinderen. Maar ook mensen met slaapproblemen vinden het erg vervelend.
 • Tegenwoordig hebben we veel apparaten. Die moeten allemaal worden aangepast.
 • Je innerlijke klok moet op nieuw worden ingesteld.
 • Voor boeren is het onhandig.

Wintertijd 2014

Filmpje over wintertijd 2014. Iemand op Schiphol verzet alle klokken.

Ben jij voor wintertijd en zomertijd? Of mogen ze het voor j0u afschaffen?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik heb altijd weinig last van de wintertijd, maar de zomertijd verzetten vind ik echt vreselijk! Dan sta je op om 7 uur en hebt het gevoel dat het pas 6 uur is...

  Enige nadeel nu vind ik dat Tobias om half 7 al denkt dat het half 8 is... Maargoed, dat is te overzien :)

 2. Ik heb juist meer moeite met de wintertijd, haha. Ben dan 's ochtends vroeger wakker en 's avonds om 19u al moe, maar mag dan nog niet naar bed anders ben ik de volgende dag weer te vroeg wakker, haha.

 3. Ik heb vreselijk veel last van de klok terugzetten, dus nu. De kinderen hebben gelukkig nooit last van de wisseling van de tijden. Zijn nu 6 en 2. Ze hebben vanochtend heerlijk uitgeslapen. Dat wil zeggen zoonlief zelfde tijd wakkers als anders, dus hij heeft er echt een uurtje bij geslapen, had hij ook nodig. En dochterlief werd ook wakker op het tijdstip dat ze op zondagochtend ook wakker word en dat is tussen half 10 en 10 uur.

 4. Van mij mag het blijven hoor, die zomertijd en wintertijd. Ik vind het heerlijk dat we in de zomer een uur langer licht houden 's avonds, alleen is het wel wennen altijd in het najaar, dat het dan ineens zo vroeg donker wordt... Ik merk er zelf niets van, van die tijdsomzetting... Ik kijk op de klok en de tijd die die aangeeft, zo laat is het... voel er niets van...
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Van mij mogen ze dat geschuif met die wijzers afschaffen.
  Ik ben twee keer per jaar 3 weken lang van slag.

  Dan ga ik trouwens voor het hele jaar zomertijd.
  En dat de wintertijd de 'echte' tijd zou zijn....
  Tja ach... ze kunnen die klok nu ook zomaar een uur vooruit of achteruit zetten.
  Het is maar gewoon wat je afspreekt met elkaar.
  Dan kun je dus ook afspreken dat we in Nederland het hele jaar zomertijd houden.
  ;-)

 6. Vroeger draaiden de meeste bedrijven alleen overdag. En voor hun was de klok verzetten rendabel: de lichten hoefden niet/ later aan. Scheelde stroom. Maar tegenwoordig is het toch een 24-uurs economie. Meeste winkels ed zijn dusdanig gebouwd dat daar dag en nacht de lichten branden. Heeft het verzetten van de klok dan nog wel nut?
  Wat mij betreft mogen ze het afschaffen! Het is toch iedere keer weer een weekje voor ik (en de kinderen) gewend zijn aan de nieuwe tijd.
  In het voorjaar zijn ze nog niet moe als ze naar bed moeten. en in het najaar zijn ze veel te vroeg wakker.

 7. Hier wordt de klok as zondag verzet. Een provincie in Canada doet het niet geloof ik. ALs we er door komen houden we onze Eigen tijd maar aan.
  Kijk er naar uit, een uur langer in bed. Kids zijn verkouden dus wat meer gebroken nachten en dat hoop ik dat het van het weekend over is, lol
  Groet, Wilma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.