Welke wegen leiden naar Engeland?

 

engeland reis
Het is een tijdje geleden dat ik heb gereisd ; )

Over twee weken vertrekt mijn oudste dochter voor een jaar naar Engeland. Ze gaat daar aan de slag als au pair in een Engels gezin met twee kinderen. Dit jaar in Engeland is bedoeld als aanvulling op haar LOI hbo opleiding tot vertaler Engels.

Ze heeft al aangegeven dat ze het leuk vindt als ik op bezoek kom, oftewel een korte vakantie naar Engeland boek.

Dus ik ben mij alvast eens gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden om in Engeland te geraken!

Plons, plons plons

Als het om reizen naar Engeland gaat moet ik altijd denken aan een anekdote van mijn leraar op de basisschool. Die vertelde dat Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog tijdens het marcheren riepen: ‘Wir fahren gegen England,’ en dat brutale schoolkinderen er dan achteraan zongen: ‘Plons, plons, plons.’

Ik hoop er natuurlijk zonder plons, plons naar toe te reizen : )

Er blijken 4 manieren te zijn om naar Engeland te reizen!

Met de bus naar Engeland

Dit heeft mijn oudste dochter een paar keer gedaan. Ze stapte dan in Utrecht op de bus, en reisde in 11 uur tijd per bus naar Engeland én weer terug voor maar 35,-! Ze reisde bij voorkeur ‘s nachts, zodat ze wat kon slapen. Maar dit is best een pittige manier van reizen. Ook omdat je halverwege de nacht uit de bus moet als de oversteek per boot gaat. Je mag namelijk niet in de bus blijven zitten op de boot.

Met de boot naar Engeland

Het is inmiddels alweer een flink aantal jaren geleden, maar ooit reisde ik per boot naar Engeland voor een bijeenkomst van Engelse thuisblijfmoeders in Londen. Dat kostte me destijds 70,- voor een retourtje. Daarin zaten de treinreis en de boottocht. Ik stapte in Doetinchem op de trein, en reisde naar IJmuiden. Daar stapte ik op de boot, en reisde vervolgens van Harwich per trein naar Londen. Op de boot heb ik toen nog een film met Adam Sandler gekeken. De overtocht duurde ongeveer 6 uur en was prima te doen.

Per vliegtuig naar Engeland

Mijn man is dit jaar met twee van de kinderen per vliegtuig naar Londen gevlogen. Dat kostte in totaal 190,73 heen en terug. Ze stapten op het vliegtuig in Weeze in Duitsland, wat maar 50 minuten rijden is vanaf ons. Dit heeft niet de voorkeur omdat het beslist niet duurzaam reizen is met een vliegtuig.

Met de auto naar Engeland

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Engeland rijden. Dan kan vanaf IJmuiden, Duinkerken en Calais. Maar deze optie zal ik niet gebruiken, want het lijkt me linke soep om in Engeland te rijden. Zeker omdat ik het helemaal niet gewend ben om aan ‘de verkeerde kant’ van de weg te rijden.

Mijn conclusie over reizen naar Engeland

Als je een vakantie Engeland wilt boeken is de bus de goedkoopste optie, maar dit is ook de minst comfortabele manier van reizen. Het nadeel van vliegen vind ik dat je zo vroeg al op het vliegveld moet zijn, en met de auto vind ik het eng rijden. Mijn voorkeur gaat daarom op dit moment uit naar de boot!

reizen naar engeland

Wat zijn jullie ervaringen met reizen naar Engeland? Welke manier van reizen heeft jouw voorkeur?

Similar Posts

58 Comments

 1. Ben weleens met de boot gegaan en dat vond ik eigenlijk best lekker. Nu heb ik geen last van zeeziekte dus dat scheelt vast enorm. Je neemt je eten mee of eet op de boot, gaat lekker slapen en de volgende ochtend zit je in Engeland (wij voeren richting Hull).

 2. Onze kinderen zijn vorig jaar met het vliegtuig naar Londen gegaan. Dat was wel betaalbaar hoewel wel duurder als jij hier beschrijft. Als je het een beetje uitzoekt kun je heel voordelig “aan de andere kant komen”. Dus neem je tijd hiervoor.

 3. Mijn moeder woont in Engeland en als ik met meerdere personen ben, ga altijd met de auto de boot in Hoek van Holland op. Dat vind ik persoonlijk het gezelligst. Wanneer ik alleen ga altijd met het vliegtuig vanuit Weeze, Duitsland en dan een stukje treinen in Engeland, wat heel goed te doen is.

 4. Ik zou ook inderdaad met de boot gaan hoor. De busreizen heb ik vroeger al zoveel gedaan. Met de trein zou ik al helemaal niet doen, ik ben echt geen tjoektjoek mens ;-) Vliegtuig zou ik ook nog wel overwegen

 5. Ik ga het liefst met het vliegtuig naar Engeland, afgelopen zomer nog naar Londen gevlogen. Een tunnel vind ik doodeng, de bus vind ik niet comfortabel en aangezien ik snel wagen/zeeziek zal ik niet uit mezelf snel met de boot gaan.
  Al ben ik wel een keer met de boot naar Newcastle gevaren en met een reistabletje heb ik heerlijk een paar uur geslapen. Toch vind ik vliegen het snelst, die twee uur dat je op het vliegveld moet doorbrengen vond ik wel te overbruggen. Leuker dan in een bus of op de boot zitten.

 6. De keren dat ik ging ging ik met de boot en ging dan door naar Schotland en Ierland. Ik hoop dat je dochter een fijne tijd heeft in Engeland. Gelukkig is het niet zo ver egt n dus goed om te bezoeken.

 7. Leuke blog! Ik ga vaak naar Londen maar altijd met de vliegtuig en 1x met de trein en beide vond ik top, want bus lijkt me. Idd ook niet comfort

 8. Ik ben twee keer voor spotgoedkoop met de bus van en naar Engeland gegaan, wat inderdaad geen pretje was. De eerste keer was een nachtbus, dus ik hoopte op slaap, wat me niet gegunt werd door de boot. De tweede keer was van Londen naar Brussel.
  Ik kwam vanuit Nepal en de goedkoopste terugvlucht was naar Londen. Vanaf daar zou ik op de bus stappen naar Brussel en gaan roadtrip met mijn vriend. Helaas was mijn tas achter gebleven tijdens de overstap in India. En daar sta je dan, in het koude en regenachtige Londen, terwijl ik mijn warme kleding expres bovenin mijn backpack had gedaan!

  Ik ben ook vanuit Eindhoven naar Londen gevlogen voor 50 euro retour. Dat was toen goedkoper dan met de bus. Je vliegt dan wel op een achteraf vliegveldje, maar dat was eigenlijk helemaal super. Je hoeft er ook niet uren van te voren te zijn, zeker als je alleen met handbagage vliegt.

  Leuk dat je je dochter gaat opzoeken! Veel plezier alvast! (:

 9. Ik ben wel eens met de boot en een paar keer met het vliegtuig gegaan. Dat laatste heeft wel de voorkeur. Vooral FlyBe vliegt easy en goedkoop die kant op!

 10. Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar de boot. Als ik met vliegtuig zou gaan moet ik als nog met de trein dus kan ik net zo goed voor de goedkopere optie kiezen de boot. Bus zou me echt te lang duren haha.

 11. toen wij naar engeland gingen , zijn we met de trein geweest!! erg leuk, maar beetje eng als je weet dat je onder de zee rijd! haha

 12. Ik ben al 3 keer naar engeland geweest en ik ging zelf altijd met het vliegtuig. Puur omdat je binnen 1 uur op het vliegveld bent, en vind het altijd wel leuk om op schiphol even te shoppen

 13. Wat een super toffe ervaring voor haar ! :) Ik heb zelf ook in Engeland gewoond en ben met op alle manieren erheen gegaan; de auto is wel de fijnste optie, omdat je kan gaan en staan waar je wilt en je went super snel aan de rij-regels! Vliegen is ook heel relax, aangezien het echt binnen een zuchtje van tijd over is en je al in Engeland bent.

  Succes en veel plezier!

 14. Ik ben twee keer naar Engeland geweest, een keer met de boot via een aanbieding en de andere keer heb ik gevlogen. Vliegen was wel wat duurder maar toen ik met de boot ging was er uitgerekend dat weekend een storm waardoor de boot veel vetraging had en ik uiteindelijk maar twee uurtjes in Engeland ben geweest.. Doe mij maar gewoon vliegen, dat is tenminste lekker snel!

 15. Ik ben nog nooit in Engeland geweest. Ik wil er wel heel graag naartoe en de reis ernaartoe, maakt mij niet zo uit. De boot lijkt mij wel wat hebben, maar vliegen is toch lekker makkelijk

 16. Ik ben 1 keer naar Engeland geweest, naar Londen met het vliegtuig en dat was prima. Helaas nu vliegangst dus zou de trein of boot een betere optie zijn!

 17. Leuk dat je dochter een jaar naar Engeland gaat! Wij kwamen in het verleden vaak genoeg in Engeland voor het werk van mijn vriend. Dan gingen we altijd met de auto naar Calais en dan met de boot over. Was prima te doen. Hoewel… ik moet wel eerlijk toegeven dat ik zelf niet reed haha…

 18. Hou niet van vliegen maar ben gauw auto ziek en een boot is ook niks. Dan maar vliegen..
  Je kunt oefenen mey rijden. ‘sNachts bij jullie in het buiten gebied haha.
  Of ga met zijn allen en je hubby rijdt.
  Have fun! And for your daughter a great time!
  Wilma

 19. Ik ben een x met het vliegtuig, auto, bus en boot naar Engeland geweest. En met de bus vond ik verschrikkelijk. Je kan nu vanaf Groningen naar Engeland vliegen en dat is eigenlijk ideaal voor ons.

 20. Ik heb gevlogen en 1 keer met de bus. Dat doe ik echt nooit meer. Vliegen vind ik nog steeds het beste. Maar ik woon ook 15 min van Schiphol. Dus vrij weinig reistijd.

 21. Je schrijft niet waar in Engeland je moet zijn, dus is het moeilik om raad te geven. Op welk vliegveld wil je aankomen? Stansted b.v.? Tel dan nog eens £26 erbij voor een retour met de trein naar Londen. Ik woon hier. De laatste keer dat ik naar Nederland ging ben ik met de Eurostar naar Brussel gereisd. Vliegen, tegen een prijs, kun je vanuit verscheidene plaatsen in Nederland. Mijn zus in Nederland vliegt regelmatig van Rotterdam naar City Airpoprt in Londen. Van daar uit met stadsvervoer naar mijn huis in Z Londen. Ze is er binnen enkele uurtjes.
  Mocht het helpen dan kun je bij mij overnachten. Er staan hier maar genoeg lege bedden!

 22. Ooit met de hovercraft gedaan en verder met een hoge snelheid boot Hoek van Holland Harwich en een gewone boot van Rotterdam-Europoort naar Kingston upon Hull. Voor het werk veel gevlogen. Dat was vooral wachten op luchthavens. Tegenwoordig zou ik voor de Thalys met Eurostar kiezen. Kan voor 103 euro en dan duurt de reis 4uur40minuten en ben je van centrum Amsterdam in centrum London.

 23. Te gek zeg voor je dochter.. Au pair in Engeland! ???? leuk, erg leuk! Ik denk dat ik ook voor de boot zou gaan. Lijkt mij een fantastische ervaring

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.