Wat te doen als je teveel te doen hebt?

Screen Shot 2018 03 11 at 10.53.14Ik denk dat iedereen het wel eens heeft: dat gevoel dat je té veel moet doen. Er zijn zoveel dingen die moeten gebeuren, of afspraken waar je naar toe moet, dat je je compleet overweldigd voelt.

Dit gevoel kan leiden tot twee heel verschillende reacties:

 • Je voelt je zo overweldigd dat je dichtklapt en helemaal niets meer doet.
 • Je gaat als een kip zonder kop rondrennen en redderen. Je blust hier en daar brandjes, en probeert op die manier alles gedaan te krijgen.

Herkenbaar?

Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen!

Er is zelfs een liedje getiteld 'Zoveel te doen' dat dit gevoel prachtig weergeeft. Luister maar:

M'n boodschappen nog doen
En straks de vuile was
M'n haar dat wil ik groen
Maar dat kan morgen pas
De huur nog overmaken
En de tandarts zometeen
Naar Valkenburg of Aaken
Waar moet ik dit jaar nou weer heen
008 Bellen
Had ik dat boek nou uit of niet
Girokaarten bijbestellen
Vergeet de vuilniszakken niet
Die afspraak was veranderd
En, oh, verrek, dat feest
Naar de nieuwe van Fellini
Ben ik gelukkig al geweest
Ik ben geweest

Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet de zon in Japan onder zien gaan
Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet het oerwoud eens in bloei zien staan

Met m'n vriendin moet ik praten
Over de rol van man en vrouw
Sinterklaasgedichten maken
Hoewel, het is pas juni nou
De krant ligt nog te wachten
Ik moet wat doen aan sport
Slapeloze nachten
Want de dagen zijn te kort
Ze zijn te kort

Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet nog eens wat jatten van een Italiaan
Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet nog zwemmen in de Stille Oceaan

M'n bed moet ik verschonen
Ik moet naar de WC
Belastingformulieren
Te laat zo'n week of twee
Ik zou langs bij haar vanavond
Of kwam ze nou bij mij
M'n agenda moet ik bijhouden
Maar ik heb te weinig tijd
Te weinig tijd

Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet nog hinkstapspringen op de maan
Zoveel te doen
Ik heb nog zoveel te doen
Ik moet hier ooit nog eens vandaan

Ik moet de zon in Japan onder zien gaan
Ik moet het oerwoud eens in bloei zien staan
Ik moet nog eens wat jatten van een Italiaan
Ik moet nog zwemmen in de Stille Oceaan
Ik moet nog hinkstapspringen op de maan
Ik moet hier ooit nog eens vandaan...

Wat te doen als je teveel te doen hebt

Als je één van de twee genoemde methodes gebruikt en je bent tevreden, helemaal goed! Maar heb je het gevoel dat het prettiger kan, lees dan vooral verder.

1. Ga eerst eens even rustig zitten.

Ja echt! Ik snap heel goed dat dit het laatste is waar je zin in hebt. Want wie gaat er nou rustig zitten als er zoveel te doen is? Maar juist door nu éérst even rustig te gaan zitten, zul je uiteindelijk alsnog sneller klaar zijn.

Dus. Ga maar even zitten.

Ik wacht wel even.

Ben je gaan zitten? Haal dan nu 3 keer rustig adem. In door de neus, uit door de mond. En probeer langer uit te ademen dan je inademt. Dit is bewezen effectief om rustig te worden.

2. Pak pen en papier

Oké, doordat je even rustig bent gaan zitten is het gevoel van paniek en overweldigd zijn minder geworden. En dat betekent dat je weer beter kunt nadenken. Pak pen en papier, en schrijf álles op wat je moet doen. Beschouw dit als je allerbelangrijkste taak. Verder hoef je nu even niets te doen. Alleen maar dingen opschrijven die moeten gebeuren. Schrijf voor mijn part zelfs Vrede op aarde regelen op. Maakt niet uit. Noteer alles wat er in je opkomt.

Door alles op te schrijven komt er ruimte in je hoofd. Je hoeft niet alles te onthouden: het staat immers ook op papier!

3. First things first

In het Engels hebben ze er zo'n mooie uitdrukking voor: First things first. Dat betekent dat je eerst de belangrijkste dingen doet. Je stelt prioriteiten. Pak je lijst uit stap 2 er bij, en kijk welke dingen het meeste haast hebben, en onder welke je echt niet uit kunt.

Maak categorieën:

 1. Moet deze week gebeuren.
 2. Kan ook over twee weken.
 3. Kan ook over een paar maanden.

4. Kun je dingen uitbesteden?

Zoals ik al zei 'First things first': kijk naar je lijst met dingen die echt deze week moeten gebeuren. Zijn daar dingen bij die je kunt uitbesteden? Of waar je hulp bij kunt vragen? Doe dat dan.

5. Begin met de belangrijkste taak

Pak de bovenste, en belangrijkste taak van je lijst en doe die. Doe daarna de volgende belangrijke taak etc.

Samenvattend: Alleen kalmte kan u redden

Als je je overweldigd voelt door alles wat je moet doen, is stap 1 gaan zitten. Dat lijkt misschien heel onlogisch, maar door je even te bezinnen voorkom je dat je als een kip zonder kop gaat rondrennen.

Nadat je jezelf even een korte time-out (zo'n 5 minuten is al genoeg) maak je een lijst met alles wat je moet doen, en maak je prioriteiten. En vervolgens begin je gewoon bij prioriteit 1. Meer kun je ook niet doen! Je kunt nu eenmaal niet alles.

Bonustip

Teveel te doen? Vraag je dan eens af hoeveel het over 10 jaar uitmaakt als je één van al die dingen níét doet. Is de wereld dan vergaan?

Ik vermoed van niet ; )

Hoe voelt jouw leven? Is het erg druk? Of is het prettig gevuld?

Vergelijkbare berichten

54 reacties

 1. Haha ik kan idd soms te veel hooi op mn vork nemen en ben dan meer het type dat dichtklapt. Dan heb ik de neiging om te gaan 'spijbelen'. Nadeel is dat dus niet opschiet. Ik ga je tips ter harte nemen.

 2. Oh my god, zo herkenbaar de eerste alinea .. Ik gebruik ook pen en papier om een lijstje te maken. Eenmaal het op papier staat is het weer wat concreter he!

 3. Goede tips! Ik kan ook veel te doen hebben maar maak dan inderdaad lijstjes, bepaal wat ik als eerste moet doen en ga dan weer verder. Dit helpt bij mij goed, zeker in combinatie met echte rustmomenten inbouwen. Die geven dan weer energie.

  1. Dat is een mooi motto Quirina. Het is het tegenovergestelde van wat mijn huisarts ooit zei: 'Waarom zou je iets uitstellen als je het ook vandaag kunt doen.'

 4. Ht is zo waar wat je schrijft. OOk ik ben begonnen met eerst in en uit te ademen en vervolgens mijn to do's voor vandaag op te schrijven.
  Hopelijk kan ik aan het eind van de dag een paar dingen afstrepen.

 5. Hele goede tips, ja, ik heb ook best vaak te veel te doen en dan kan het wel eens overweldigend overkomen. Een lijst maken helpt dan gegarandeerd en dan alles zo snel als mogelijk proberen af te strepen

 6. Hier nog 1! Ik ben er goed in, te veel hooi op mijn vork nemen. Had een uur maar meer uren. Klonen klinkt zo slecht nog niet. Ik ga je tips opslaan en kijken hoe ver ik ermee kom.

 7. Het eerste wat ik denk is bij het lezen van je verhaal; ga eens nadenken hoe je het rustiger kan krijgen want dit lijkt mij een zwaar leven. Ik heb vriendinnen met baan, gezin, hobby's, sporten, vrijwilligerswerk, vriendinnen, familie, en jaaa laten we er een hond bij nemen.
  Pfffff. Volgens mij zouden ze zo verschillende dingen weg kunnen strepen. Keuzes maken.
  Door mijn gezondheid moet ik ook steeds kiezen, heel jammer maar ik wil nooit meer terug naar het van mijn ziek zijn, dat was de hel. Burn out die nooit over is gegaan zeg maar. Dus nu veel en veel minder doen maar niet op de klok hoeven kijken. Lijstjes werken trouwens geweldig voor mij.
  lieve groetjes

 8. Zo herkenbaar! Ik heb zoveel te doen! Maar ik heb van de culturen hier geleerd dat je soms best iets mag laten 'vallen' of uitstellen. Daarom kan ik nu toch even relaxed antwoorden op je blog, terwijl ik eigenlijk de spullen voor mijn woestijntrip al in de auto had moeten liggen.

 9. Totaal geen last van... Echt niet. Wanneer ik een dag vrij ben van mijn werk, ik werk 24 uur over 3,5 dag verdeelt,draai ik een wasje, hang het op, eventueel de stofzuiger door het huis halen en dan tijd voor mij...Mijn credo is namelijk; ik MOET niks. Ik heb ook geen hobby's, alleen ik mag graag lezen. Ik sport niet, ik wandel wel elke dag een uur. Heb geen verplichtingen naast het zorgen voor mijn gezin en naar mijn werk gaan. Bevalt me prima. Ik ken mensen die van hot naar her sjezen hoor, maar dat is niet voor mij weggelegd. Ik heb de balans gevonden tussen wat "moet" en wat mag en dat voelt heerlijk. Gewoon vaker nee zeggen...En doen waar je blij van wordt.

 10. Ik ben het typje dat rond gaat rennen als een kip zonder kop. Lijstjes werken inderdaad goed, maar ook daar kan ik me in verliezen. Het is vaak niet dat er veel moet gebeuren, maar dat ik zoveel wil. Dan is het vaak 1 van de taken kiezen die me het meest aanspreken (nadat de belangrijke dingen gedaan zijn) en het lijstje uit het zicht leggen. Me dan bij die ene taak houden werkt het prettigst en zorgt dat ik weer iets heb gedaan dat ik wilde doen.

 11. Fijne tips! Ik zorg er ook voor dat ik alles over meerdere dagen verdeel en uit handen geef wat ik niet kan doen. Ik ben al op vrij jonge leeftijd chronisch ziek geworden, en ervaring leert dat rondrennen als een kip zonder kop een nasleep heeft van dagen tot weken. Plannen en uitbesteden zijn mijn beste vrienden geworden :)

 12. Gelukkig kan ik altijd vrij goed rust in m'n hoofd bewaren, juist door de dingen die jij omschrijft. Lijstjes maken, dingen afvinken, prioriteiten stellen. Ik ben blij dat ik hier goed in ben, want voor veel mensen is dit een stuk lastiger en dan snap ik dat je hoofd af en toe bijna uit elkaar ploft. Je kan nou eenmaal niet alles tegelijk, dus daar moeten we het maar mee doen haha.

 13. Hoe meer ik te doen heb, hoe meer ik soms de neiging heb om alles uit te stellen. Totdat de situatie onhoudbaar wordt en alles op één dag probeer af te werken (terwijl ik tegen mezelf zeg dat ik dit nooit meer zo ver zal laten komen). Om vervolgens weer in zo'n situatie terecht te komen ;)

  1. Ja wonderlijk zitten we soms in elkaar hè? Dat je je voorneemt: 'Voortaan doe ik het anders,' en dat je vervolgens toch in hetzelfde gedrag vervalt....

 14. Dit zijn hele goede tips voor mij en zeker het laatste. ????
  Ik maak me nog wel eens druk over heel onbelangrijke dingen.
  Normaal gesproken was ik een poetsmuts, daar ben ik nu wel makkelijker in geworden. (ook door het ziek zijn) Dan wordt het huishouden maar een dagje uitgesteld, boeie.

 15. Goed stuk (jammer van dat irritante liedje :-) ) in de loop der jaren geb ik dit ook geleerd, hoewel soms de stress toch groter is en ik toch in een van beide fouten vervalt

  Mediteren, elke dag. En als he druk bent twee keer zo lang :-)

 16. Oh ik heb ook zo vaak een vol hoofd en tijd vanalles te doen. Ik heb twee maanden geleden mijn baan opgezegd, nog 3 weken en dan is het klaar. Hopelijk komt er dan iets meer rust.

 17. Lang heel herkenbaar geweest, ja... Ik heb dan wel even hulp ingeschakeld van ene professional organiser. Ik zag daar het bos de bomen niet meer.... en door meer op het gemak en stuk per stuk te werken, heb ik plots veel meer tijd en raakt er veel meer gedaan... De dagdagelijkse dingen lukken nu ook gemakkelijker, dat heeft zij in gang gezet....

  Ik maaakte daarvoor lijstjes, maar ja: zo vele te doen, dat ik te veel op een lisjtje zetten... wat dan net demotiverend werkt natuurlijk...

  Het liedje kende ik niet, maar t is wel super!

 18. Sinds december 2016 ben ik op en af thuis met een burn-out. De emmer was compleet overgelopen. Werken, sociaal leven, bloggen, thuisstudie, huishouden, klussen in huis en 24/7 mantelzorg is niet vol te houden. Ik hield alle ballen hogen, behalve mijn eigen balletje. Deze is keihard op mijn knar beland, maar ik leer slecht. In september was ik weer 100 % aan het werk en eind oktober zat ik weer thuis. :(.

 19. "Je gaat als een kip zonder kop rondrennen en redderen. Je blust hier en daar brandjes, en probeert op die manier alles gedaan te krijgen."

  Hahaha, herkenbaar! Leest lekker weg & top tips! Ga ik zeker onthouden en hopelijk toepassen ;)

 20. Handige tips weer, vooral het plannen is iets dat ik vaker moet doen. Wanneer ik veel te doen heb, heb ik de neiging van de minder belangrijke dingen extreem lang uit te stellen. Kuisen is iets dat ik ook vaak uitstel omdat het zo lang duurt en het oersaai is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.