Wat kosten eieren? ± 26% duurder

eieren

Wat kosten eieren?

Diverse nieuwsbronnen schreven over de hoge prijzen van eieren.

Eieren zijn erg duur geworden.

Volgens de NOS zijn eieren zo'n 26% duurder geworden.

En dan boffen we in Nederland nog, want in Tsjechië zijn ze gewoon dubbel zo duur.

Dit komt door een combinatie van de vogelgriep en de hoge prijzen voor kippenvoer.

Wat kosten eieren?

Hieronder een greep uit de prijzen voor eieren in april 2023 in maat M.

 • Jumbo: 12 scharreleieren voor 4,79. Dat is 37 cent per ei
 • AH: 10 scharreleieren voor 3,99. Dat is 40 cent per ei.
 • Plus: 10 scharreleieren voor 3,49. Dat is zo'n 34 cent per ei.
 • Aldi: 12 scharreleieren voor 2,59. Dat is 21 cent.
 • Dekamarkt: 10 scharreleieren voor 2,99. Dat is 29 cent per ei.

Opvallend is dat de Aldi hier toch als goedkoopste uit de bus komt. Terwijl uit recent onderzoek van Kassa zou blijken dat Aldi de duurste supermarkt is.

Als we uitgaan van 26% prijsstijging dan kostten Aldi eieren eerst 1,91.

Eieren van onze eigen kippen

Bij het horen van al deze onheilsberichten zei ik vergenoegd zei ik tegen mijn man:

'Wat een geluk dat wij eieren van onze eigen kippen hebben!'

Maar toen bedacht ik dat wij dan natuurlijk ook meer betalen voor kippenvoer.... Dat leidde tot het vraagstuk:

'Zijn we nog steeds voordeliger uit met de eieren van onze eigen kippen, nu het kippenvoer duurder is?

Wat kosten eieren: eieren eigen kippen 7 cent!

Tijdens onze zondagmiddagwandeling zetten mijn man en ik de cijfers op een rijtje. Eenmaal thuis heeft hij voor me op papier gezet:

 • Zak kippenvoer 20 kg: 16,50 Euro
 • Snoepzaad 5 kg: 7,95 Euro

Eén zak gaat ca. 90 dagen mee, dus langer dan ik eerst dacht. Snoepzaad gaat nog langer mee. We kopen ons kippenvoer bij de Welkoop.

We hebben berekend dat een ei van onze eigen kippen ons al met al zo'n 7 cent kost!

Dat is dus aanzienlijk goedkoper dan in de winkel.

Dus als je van eieren houdt, en je hebt de ruimte: eigen kippen zijn gezellig en je hebt voordelig eieren! Wij zijn er erg blij mee. Het enige nadeel is dat ik soms niet weet hoe oud een ei is. Zie ook mijn post over het vraagstuk: 'Hoe weet je of een ei nog goed is?'

Leestips

Merk jij dat eieren duurder zijn?

Similar Posts

17 Comments

 1. Eieren zijn schrikbarend duur geworden. Gelukkig hebben wij ook onze eigen kippen (en haan:))
  Als wij er meer hebben dan we zelf gebruiken verkopen we ze voor 2 euro voor een doosje van 10. Dat geld gaat in een potje en gebruiken we voor als er een zak voer nodig is.

  1. Of we wel of geen biologisch voer hebben weet ik niet, dat regelt iemand anders uit ons huishouden.
   Maar als de voer prijzen zakken dan zakt de prijs van onze eieren natuurlijk ook weer.

 2. Ik heb zoveel eieren dat ik ze aan de straat goedkoper kan aanbieden dan in de winkel. Maar eerst eten we er zelf van natuurlijk. Maar eigen eieren zijn echt veel goedkoper.

  1. Ik koop ze bij een biologisch boerderij, 10 stuks voor € 2,=
   Kopen jullie biologisch kippenvoer?

 3. Je vergeet nog een paar kosten: er is nog de aankoopprijs voor een kip, eventuele kosten voor dierenarts als er een kipje ziek is, afschrijving van het kippenhok want ik veronderstel dat je ooit wel 1 en ander hebt gekocht en in de toekomst moet vernieuwen…wellicht vergeet ik nog het 1 en ander.
  Maar feit blijft wellicht dat eitjes van eigen kippen goedkoper zijn, en wellicht ook een stuk gezelliger voor kipjes en eigenaars!

 4. Ik heb Jumbo eieren van 10 eieren in doos. Wat goedkoper. Alles word duurder. Maar het is licht puntje ik had vanmorgen iets gelezen bepaalde producten goedkoper worden waar graan erin zit. Eieren hebben wel nodig voor de eiwitten. Gisteren nog gegeten.

 5. Ja valt mij ook op dat de prijzen van eieren enorm verschillen. Als ik ze in de winkel koop neem ik altijd biologische eieren, die zijn denk ik nog iets duurder maar dan hebben de kippen wel een beter leven gehad. We hebben zelf drie kleine kipjes en die beginnen nu weer goed te leggen. Haha, 7 cent per ei, dat is een koopje, ik denk dat we er nog een paar bij moeten nemen :)

 6. Zo te lezen kosten de eieren hier in de randstad goudgeld. Bij mij worden ze elke week aan de deur gebracht, al bijna 50 jaar lang. Daar betaal ik graag meer voor. In de super zijn ze wel goedkoper.

 7. Ik heb er eerlijk gezegd niet op gelet. Ik koop ook niet zo vaak eieren want meestal krijg ik ze niet op. Kippen zou ik reuze gezellig vinden. Maar dat is niet zo handig op mijn balkon, vrees ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.