Wat doe jij met je vakantiegeld? + top 3 vakantiegeld bestedingen

vakantiegeld 2018

In mei komt het vakantiegeld binnen. Zelf krijg ik als zzp-er helaas geen vakantiegeld. Maar mijn man wel. Vakantiegeld is elk jaar weer een welkom extra-tje dat we meestal op de spaarrekening zetten.

Vakantiegeld in mei

Maar niet als het aan de winkeliers ligt las ik in de krant. Want zij zien de maand mei blijkbaar als een soort gouden kans om eens flink te verdienen!

De afgelopen jaren verdiende de detailhandel in de maand mei 400 miljoen extra! (Sander van Golderdinge van Detailhandel)

En dat komt dus blijkbaar omdat we ons vakantiegeld krijgen. En weer uitgeven  : )

De oorsprong van vakantiegeld

Toen vakantiegeld werd ingevoerd was het een betaald verlof: je kreeg salaris, ook al vierde je vakantie en werkte je dus niet. Met dat eerste vakantiegeld kon je dus niet óp vakantie. Je had het geld nodig voor je maandelijkse lasten. Maar in de jaren 60 werd ‘dubbel vakantiegeld’ ingevoerd. Concreet betekende dat een extra bedrag bovenop het salaris. Om precies te zijn: meestal 8% van je salaris. En dat is het vakantiegeld dat wij nu kennen.

Hoe wil de detailhandel ons vakantiegeld binnenslepen?

In het artikel las ik dat onder andere Mediamarkt, Bijenkorf en Hudson’s Bay van plan zijn om ons te verleiden tot aankopen zo gauw ons vakantiegeld binnen is. Bedrijven gebruiken hiervoor de volgende methodes: extra lange openingstijden, gratis bezorgen en extra korting geven. En natuurlijk flink adverteren en laten weten wat ze allemaal voor leuke dingen aanbieden.

De verwachting is dat er veel kleding, zweefparasols, barbecue’s, tv’s en hifi gekocht gaan worden met het vakantiegeld.

Top 3 bestedingen vakantiegeld

Op de site van het Nibud vond ik onderstaand lijstje met de top 3 dingen waaraan we ons vakantiegeld uitgeven:

 1. Vakantie. Dat kan ver weg zijn, maar ook in eigen land. Denk hierbij aan duurzaam reizen! Sommige mensen pakken het vliegtuig, anderen boeken een een fijne overnachting in eigen land.
 2. Sparen
 3. Op de grote hoop

Omdat wij zelden tot nooit op vakantie gaan, gaat het vakantiegeld in de regel naar onze spaarrekening.

Waaraan besteed jij je vakantiegeld?

Similar Posts

48 Comments

 1. Hier gaat het eigenlijk ook op de spaar rekening en mochten we iets meer nodig hebben op de vakantie dan halen we dit er af. Nou krijg ik geen vakantiegeld als huisvrouw zijnde, maar toen ik werkte deed ik er ook niets speciaals mee. Ik spaarde het hele jaar goed en kon daar van op vakantie.

 2. Leuk artikel! Ik zie vakantiegeld als een bonus, die we op de sparrekening zetten. Voor een deel besteden we het aan vakantie, maar daar sparen we het hele jaar voor. We gaan het in elk geval niet over de balk gooien!

 3. Heerlijk dat extra geld.. cadeautje voor onszelf! Bij mij gaat het richting de spaar centjes dit jaar… voor disney uiteindelijk!

 4. We zijn we voor dit jaar nog niet uit. Dit komt mede doordat ons vaste hotel vol zit, die boekte we 10 jaar lang last minute. Nu twijfelen we if wat anders willen of sparen en dan thuisblijven. Ik ben vooral voor het weggaan en mijn man blijft liever thuis.

 5. Wij zetten een stukje aan de kant op een aparte ‘vakantie’-rekening en de rest houden we apart voor grote of onverwachte uitgaven. Zo hebben we toch het vakantie-aspect behouden, maar kunnen we ‘t voor iets anders ook gebruiken mocht dat nodig zijn!

 6. Wat leuk om alle ervaringen van anderen te lezen wat ze doen met hun vakantiegeld. Wij gebruiken het lekker waar het voor bedoeld is. Om op vakantie te gaan. Sparen doen we het hele jaar al. Dus hier genieten we lekker van!

 7. Ik kon dit jaar vakantiedagen kopen van mijn vakantiegeld, dus in plaats van geld om op vakantie te gaan heb ik nu dagen om op vakantie te gaan. Voor mij als reisliefhebber ook niet onbelangrijk ;)

 8. Van het vakantiegeld van man gaan we fijn twee weken naar Kreta in de zomervakantie met ons gezin van vier. Mijn vakantiegeld wordt uitbetaald als ik het aanvraag en in december wordt het restant uitbetaald (individueel keuze budget). Meestal vraag ik mei wat geld op, voor een weekendje naar vrienden in het buitenland, of een huisje in Nederland.

 9. Ik set het op mijn spaarrekening en meestal blijft het daarbij. Maar dit jaar moest ik de waterafvoer in de keuken laten reparen. Door twee loodgieters. Dus een groot gedeelte gebruik ik daarvoor. Ik zal blij zijn als alles met de reparatie achter de rug is en betaal er graag voor.

 10. De laatste jaren ging het vooral op aan gaten vullen in een periode van werkloosheid, maar dit jaar is het bijna volledig naar onze nieuwe vloer gegaan.

 11. Toen ik nog vakantiegeld kreeg spaarde ik het allemaal op. Nu als thuisblijfmoeder krijg ik geen vakantiegeld meer. Het gedeelte van mijn man gebruiken we voor de vakantie of klussen in en om het huis.

 12. Oh, wat leuk om te lezen over de herkomst van vakantiegeld. Nooit geweten! Ik ben ook zzp’er dus helaas geen dikke salarischeque deze maand.

 13. Ik vind het stom dat er al weer zoveel procent ervan naar de belasting gaat! Ons vakantiegeld wordt dit jaar besteed aan de verhuizing/inrichting.

 14. Tot vorig jaar kreeg ik het altijd in juni en dan waren we al op vakantie geweest, dus ging het gewoon naar de spaarrekening. Nu krijg ik het in mei en denk ik dat het grootste deel nog steeds naar de spaarrekening ga en misschien een klein deel voor onze aankomende vakantie.

 15. Ik ga er netjes vanaf blijven om persoonlijke redenen …

  Toch voor een paar maanden, tot ik weer beter weet hoe onze financiële situatie zich verder gaat ontplooien!

 16. Leuk om te zien waar de meeste mensen het aan besteden. Bij mij gaat een groot gedeelte al op aan medische kosten en de rest leg ik bij de vakantie ☺️

 17. Jep, wij zetten het ook op de spaarrekening! De ene keer gebruiken we het voor vakantie, de andere keer voor iets anders wat we graag willen aanschaffen in huis (zoals rolluiken). Toch altijd mooi meegenomen dat extraatje!

 18. We hebben het op de spaarrekening gezet, maar ook meteen kaartjes gekocht om met het hele gezin de Lion King te gaan (kwam ook een 50% korting actie tegen)

 19. Interessant om te weten hoe en wanneer het is ontstaan. Ik denk dat inderdaad de winkels goed inspelen op het feit dat het vakantiegeld is gestort.

 20. Ik heb al even geen vakantiegeld ontvangen dus kan er niets mee doen haha. Maar als ik het zou ontvangen heb ik het daarvoor al uitgegeven aan een vakantie haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.