Visgraatvloer: waarom zo populair, en wat kost het?

visgraatvloer

Twee vriendinnen hebben in het afgelopen jaar hun parketvloer een compleet nieuw leven gegeven. Simpelweg door de vloer grondig te schuren en opnieuw te lakken.

Het is één van de vele voordelen van een parketvloer: ze gaan lang mee, en zijn daarom een duurzame en tijdloze keuze voor je vloer.

Een speciale vorm van parket is een visgraatvloer!

Visgraatparket: wat is dat?

Visgraatparket is niet een houten vloer waarop iemand slordig een vis heeft gegeten, en daarbij allerlei visgraten heeft gemorst.

Visgraatparket is een houten vloer van rechthoekige plankjes die in een V-patroon is gelegd. En dat patroon lijkt op een... visgraat! Het wordt ook wel omschreven als een zigzag patroon.

visgraatparket

Een visgraatvloer staat bekend als chique en tijdloos en vond je oorspronkelijk in oudere woningen. Maar tegenwoordig ook in moderne huizen!

Visgraat patronen vind je overigens niet alleen in vloeren! Je vindt het onder andere in: mozaïeken, behang, kleren, sieraden, blog achtergronden, schoenzolen, keukenwanden en kussenhoezen!

10 weetjes over visgraatvloeren

 1. De Romeinen hebben het visgraat patroon bedacht! Ze legden wegen aan van stenen, en ontdekten dat het visgraat patroon zorgde voor een stabiele ondergrond.

  visgraatpatroon
  Trajan's Market, Rome.
 2. Visgraatparket is tijdloos. Als je ooit nog verwacht te verhuizen, is een visgraatvloer een goede investering.
 3. Visgraatparket kost doorgaans twee keer zoveel tijd om te leggen en daardoor ook wat meer geld. Het is een arbeidsintensief karwei, dat zorgvuldig moet gebeuren. Je wilt echt niet dat er een plankje verkeerd ligt!
 4. Het visgraat patroon heeft een rustgevende werking doordat steeds terugkomt.
 5. Laat het door een expert leggen. Een visgraat vloer leggen is best moeilijk namelijk.
 6. Visgraatparket geeft je huis een instant chique uitstraling.
 7. Heb je weinig kleur in je huis, en veel dezelfde tinten? Dan kan een visgraat vloer eventuele saaiheid compenseren door het patroon!
 8. Je zou misschien denken dat een druk patroon als visgraat niet geschikt is voor kleine ruimtes en huizen. Maar volgens de Amerikaanse  Interior decorator creëert het patroon, het deel van de open V, juist een gevoel van ruimte. Niettemin zeggen ze in het AD juist het tegenovergestelde: daar zeggen ze juist dat een visgraatvloer een kleine kamer optisch kleiner laat lijken.
 9. Er zijn verschillende soorten visgraat vloeren: traditioneel, lamelparket visgraat, klik visgraatparket, walvisgraat parket en visgraatparket verouderd.
 10. Verwar visgraatparket niet met Hongaars parket. Hieronder zie je Hongaarse punt parket:

  Screen Shot 2020 06 23 at 12.59.00
  De punten overlappen elkaar NIET

Inspiratie: voorbeelden van woningen met visgraatparket!

visgraatvloer

visgraatvloer

visgraatvloer

visgraatvloer

visgraatvloer

Nog meer inspiratie?

Houd je ervan bij mensen binnen te kijken? In onderstaand filmpje van nog geen 2 minuten zie je nog een aantal mooie interieurs met visgraatparket!

Wat kost een visgraatvloer?

Wat kost een visgraat vloer? Het prijskaartje van een visgraat vloer wordt erg bepaald door het leggen. Dat is namelijk een heel precies werkje, dat meer tijd kost dan bij een 'gewone' parket vloer. Collega blogger Interiorjunkie schrijft over de kosten van een visgraat vloer:

Een gemiddelde visgraatvloer kost tussen de €125 en €150 per m2). Dat komt deels door het leggen.

Bij interiorjunkie deden ze maar liefst 4 dagen over het leggen van de visgraatvloer in de woonkamer!

Saar Berks, tweevoudig Nederlands kampioen parketleggen noemt een bedrag van minimaal 120 euro per vierkante meter. En,' voegt ze enigszins dreigend aan toe: 'vergis je niet: daar begint het pas.'Bijkomende kosten zijn onder meer de voorbereiding van de ondergrond, aankoop van plinten en onderhoudsmateriaal.

Budgetvriendelijke tip!

Je kunt bezuinigen op het leggen van een visgraatvloer door te kiezen voor een klikvisgraatvloer van echt eikenhout. Zo krijg je een hoogwaardige echte visgraatvloer binnen het budget. De legkosten die relatief hoog zijn mijd je immers!

N.B. Gebruik vloerglijders voor je meubels zodat je vloer mooi blijft.

Visgraatvloer samengevat

Een visgraatvloer is een tijdloze en mooie vloer, waarmee je eigenlijk niet fout kunt gaan. Het leggen van zo'n vloer is een klus die je het beste aan experts kunt overlaten.

Lees ook: Hoe houd je een parketvloer schoon?

Als je vloer klaar is kun je een housewarming geven om het te vieren!

Leestip

Houten latjes muur

Wat vind jij van visgraatparket?

Geraadpleegde bronnen o.a.: Fairwood, de vloerderij, De Visgraatspecialist, House & Home, Interieurdesigner,This Old House, Houzz, The Honeycomb Home, AnNT, Uipkes Wood Flooring, The Wolid Wood Flooring company, AD, Interior Junkie, Wikipedia

 

Similar Posts

47 Comments

 1. Zeker! Mooi hoor, visgraat. Vooral ook in combinatie met strak licht interieur.

  Wij hebben parket in brede stroken, probeer wel eens om er een puzzeltje van te maken en in visgraat te leggen, maar dat valt nog niet mee :-D

 2. Buiten met 7 duimers vind ik het mooi, maar binnen zou ik het veel te druk vinden. Hier hebben we trouwens een enorm vloer oppervlak maar ik zou het zelf leggen als het zo was.

 3. En toch, ondanks jouw mooie filmpje, ben ik toch meer fan van gewoon rechte en brede planken. Dus hier geen visgraat. Maar "De gustibus non est disputandum". :-)

 4. Ik vind het zeker heel mooi (de "moderne" versie met lichte kleuren hout - van vroeger herinner ik me altijd donkere, glanzende visgraatvloeren), maar wel echt heel duur. En ik zou ook zeker voor laminaat kiezen als ik een nieuwe vloer moet.

 5. Ik vind het heel erg mooi, maar toch zou ik er zelf geloof ik niet snel voor kiezen. Ik denk dat ik bang ben dat ik snel op uitgekeken zou raken.

  1. Nee, ik vind het niet mooi. Vind het helemaal niet chique staan, eerder rommelig en druk. Lange planken hebben mijn voorkeur. Denk dat visgraat ook snel gaat vervelen.

 6. Smaken verschillen, maar ik vind er niets aan, zo'n visgraatvloer. Veel te druk. Een houten vloer met rechte planken vind ik daarentegen prachtig.

 7. ha Nicole,

  mooi en ouderwets.
  Mijn dochter heeft haar vloer, met parket via marktplaats.
  Haar (toenmalige) man heeft het zo gelegd.

  Ikzelf heb gewoon mooie oude houten planken.
  Parket komt er bij mij niet in.... Dus ook geen visgraat!

  groetjes, Marlou

 8. We hebben parket gehad, heel mooi, maar als je het mooi mooi wil houden moet je het regelmatig weer in de lak zetten. Het kan echt niet tegen kinderen die met zand aan de schoenen thuis komen. Ik heb zelf het parket vervangen door hard gebakken kleine 15x15 tegels, ideaal.

 9. Een parketvloer is erg mooi en duurzaam, maar met een gezin moet je toch om de zoveel tijd onderhoudt plegen.
  Later een geharde laminaat vloer en die ligt er ook al weer 25 jaar zonder al te veel schade. Hans

 10. en daar ging ik...terug in de tijd, naar opa en oma. Daar speelde ik altijd in een hoekje van de eetkamer op zo'n vloer: er hoort een rood perzisch tapijt bij :-)

 11. het waren slimme jongens die Romeinen, door een visgraat motief toe te passen zakten de stenen minder snel weg, omdat ze elkaar vast houden

 12. Mijn vader had een visgraatvloer. Eerst in het huis in Nederland. toen meegenomen naar Italië en de laatste jaren weer gewoon mee terug naar Nederland.
  Zelf hebben we of liever gezegd ik gekozen voor Braziliaans graniet. Een hel mooie licht kwartsietvloer. Ook vanwege het onderhoud. Met vloerverwarming. Ligt er nu 25 jaar en nog steeds prachtig.

 13. Mijn dochter heeft het in haar nieuwe huis. Ik vond het vrij ouderwets maar het is schijnbaar weer helemaal in. Nu het er in ligt, is het wel mooi, hoor. Maar zelf houd ik meer van een houtenvloer. Met van die stoere planken.

 14. Fijne blog met veel info. Maar deze woontrend heb ik nooit mooi gevonden...buiten met stenen wel, maar binnen het liefst lange houten planken 😍

 15. Wij hebben gewoon in stroken.
  Ik word echt naar van het visgraat patroon, veel te druk voor mij.

  Maar als je er van houdt, kan het heel gaaf zijn als je een mooie kleur laminaat kiest, white wash of grey wash lijkt me dan wel weer heel tof, maar dan wel bij een ander in huis hihi

 16. Wow! Ik wist niet dat ze er zolang over deden om te leggen maar wel logisch ergens natuurlijk. Maar echt, ik vind dit zo super mooi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.