Vergeet je dak niet!

dakdekkerIk denk maar zelden na over ons dak.

Het zit er gewoon.

Hoogstens als er door een flinke storm een dakpan naar beneden komt wijd ik een gedachte aan ons dak. En afgelopen zomer werd ik me er van bewust, want toen kwam er iemand langs in verband met zonnepanelen. En ineens werd het belangrijk dat ons dak van goede kwaliteit was. Het zou immers zonnepanelen moeten kunnen dragen. En eerlijk gezegd zag het dak er op sommige plekken best een beetje doorgebogen uit…

Dakpannen versus plat dak

Hier op het platteland hebben we een huis met dakpannen. Toen we nog in de stad wonen, hadden we een plat dak. Ons huis daar bestond uit twee platte vierkante blokken. En op dat dak lag een soort beschermlaag. Op een kwade dag raakte het beschadigd en verscheen er een lelijke vochtoplek in de slaapkamer van mijn zoon. Ook dat was een moment waarop ik me bewust werd van ons dak…

Wat dat betreft lijkt een dak wel op huishoudelijk werk: als alles goed werkt merk je er niets van. Maar als er iets mis gaat, voel je de consequenties meteen.

Het dak is heel bepalend voor het uiterlijk van je huis

Het soort dak dat je op je huis hebt doet veel voor je huis. Het is eigenlijk wel te vergelijken met een kapsel! Zo geeft een rieten dak een heel andere uitstraling dan een plat dak. En rode dakpannen geven een andere look dan zwarte dakpannen. En dan heb je ook nog daken van gras! Als we onze jongste dochter op zaterdag naar dansles brengen komen we langs een wit huis, dat bedekt is met gras! Het oogt prachtig en heel natuurlijk. Maar het lijkt me echt bizar om te kunnen zeggen: ‘Kom ik ga eens even het dak maaien.’

dakbedekking
Dit is niet het genoemde huis met een dak van gras, maar dit hellende dak vond ik gewoon zo mooi!

Soorten daken

In principe zijn er twee soorten daken: platte daken en hellende daken. Beide hebben zo hun voordelen. Zo kun je op een sterk plat dak eventueel een dakterras maken. Maar het voordeel van een hellend dak is weer dat je extra ruimte aan je huis toevoegt. Hellende daken heb je ook nog weer in verschillende vormen:

 • Zadeldak
 • Geveldak
 • Lessenaarsdak
 • Schilddak
dakdekker
Een hellend, vrolijk róód dak

Op wikipedia vind je plaatjes van alle verschillende daksoorten!

Onderhoud van je dak

De Vereniging Eigen Huis adviseert om een plat dak twee keer per jaar te controleren. Over een schuin dak hoef je je volgens hen geen zorgen te maken.

Eerste hulp bij dakproblemen: de dakdekker

Als je last heb van een lekkage of een ander probleem met je dak bel je naar een dakdekker. Het inhuren van een dakdekker kost gemiddeld € 45 per uur (incl. btw). De prijzen variëren sterk en kunnen wel 40% uit elkaar liggen. Zo rekent Dakdekker Amsterdam bijvoorbeeld 74,50 per uur. Zij waren trouwens de enige die ik kon vinden die hun uurtarief gewoon op de site zetten. Goed van hen! Maar het loont dus om verschillende offertes op te vragen.

Conclusie over daken

Een dak op je huis is belangrijk! Bij woonprogramma’s zie je dan ook altijd dat het dak een prioriteit is. Want pas als het dak er op zit, is de binnenkant van het huis beschermd tegen weersinvloeden. Het soort dak dat je hebt is heel bepalend voor het uiterlijk van je huis.

Leestip: mos op het dak

Wat voor soort dak heeft jouw huis?

Similar Posts

27 Comments

 1. Wij hebben dakpannen die aan vervanging toe zijn, enkele maanden Geleden hebben we met spoed iemand laten komen omdat er hele plassen op zolder kwamen, de oorzaak gebroken pannen. Gelukkig hadden we nog een stapel dakpannen in de schuur liggen. Meestal doet manlief dat soort klussen maar in de regen Durfde hij toch echt het dak niet op. Wel werd ons geadviseerd om het dak te vervangen, dat staat inderdaad op onze lijst maar voorlopig nog niet.

  Wij wisten niet wat de kosten waren ook niet nadat de beste man was vertrokken. Dus toen we enkele weken Later de rekening ontvingen en zagen dat er slechts 25 euro gerekend was waren wij zeer verrast, super snelle goede service voor een vriendelijke prijs!

  1. Dat is niet duur zeg! Vaak ben je alleen dat al kwijt aan voorrijkosten zou ik denken. Fijn dat jullie nog dakpannen hadden liggen. Wij hebben er ook een heleboel op zolder liggen.

 2. Ik huur en woon in een flat, plat dak welke door de woningbouw wordt bijgehouden, geen omkijken naar :D

  In Almere Haven, hadden we een apart dak, stukje plat maar ook pannen, en ook daar, als er eentje naar beneden kwam, taak voor de woningbouw, hadden ze het maar druk mee, ook bij andere familie leden trouwens, wij hebben altijd allemaal gehuurd. En nog :D

  X

  1. hahahaha ja echt wel, zo nu en dan krijg ik een brief met we komen dan en dan en dan gaan we…. bla… zo heerlijk dat!

   natuurlijk moet ik binnenwerk zelf bij houden eventueel maar goed, dit is Almere, veel ijzer etc.. of wat het ook is en weinig hout…. Maar dan nog, als mensen er nu uitgaan, komt eerst het woningbouw team alles opknappen voordat nieuwe bewoners erin komen. ;-)

   X

 3. Wij hebben twee platte daken en die leveren enorme problemen op. Op een deel is de laag al twee keer vervangen (en dat kost wat hoor). En nog hebben we regelmatig kleine lekkages. Nachtmerries heb ik ervan gehad.
  Over ons dak met dakpannen denk ik maar niet na. Het is maar zelden dat er een pan vervangen moet worden.

  1. Ik hoor dat best vaker dat platte daken problemen hebben! Wij hadden dus ook al lekkage in ons oude huis. Misschien komt het ook omdat op een plat dak regen e.d. minder wegvloeien of zo?

 4. Wij hebben zowel een pannen als een plat dak. Bij elke storm ben ik bang dat het verkeerd gaat.
  Vroeger thuis hadden mijn ouders een rieten dak. Dat was echt super mooi maar een enorm zorgenkindje. Elk jaar werd het gecontroleerd en daar waar nodig moest er onderhoud gepleegd worden. En elke oudejaars avond is er de angst dat er vuurwerk op het dak terecht komt en de mogelijkheid dat de boel afbrand.

  Super die foto met dat gras op het dak, het herinnert mij aan onze reizen naar Scandinavië.

  1. Dat kan dus ook nog: een combinatie van plat en hellend dak!

   Een rieten dak vind ik altijd erg mooi staan. Het heeft zo’n pittoreske en romantische uitstraling vaak. Maar ik heb ook gehoord dat de verzekering voor zo’n dak extra duur is. En zoals jij het beschrijft lijkt het me inderdaad nogal zorgelijk.

   Mooi hè, die foto van dat huisje met gras op het dak!

 5. De buitenste delen van ons kleine appartementencomplex hebben elk een puntdak met glanzende dakpannen. Mij iets te glanzend, maar ja, hier hadden we geen inspraak in. Ze schijnen overigens minder vatbaar voor aanslag te zijn, dus dat is een voordeel.
  Het middendeel is plat en bedekt met bitumen (of zoiets) en grind. Hierop hebben we als Vereniging van Eigenaren dit jaar zonnepanelen laten plaatsen.
  We laten ons dak elk jaar controleren door een dakbedrijf, om financiële teleurstellingen in de toekomst te voorkomen, plus natuurlijk het gedoe met lekkages.

  Rode huisjes met gras hebben we de afgelopen paar weken veelvuldig gezien op onze reis door Scandinavië. Heel herkenbaar. Ik vond ze leuk om te zien, maar tegelijkertijd zagen de meeste er heel haveloos uit, mede door de niet onderhouden daken.

  Voor wie geïnteresseerd is in ons reisverslag, kijk op: http://www.dehulpmevrouwenzo.blogspot.nl

  1. Glanzende dakpannen heb ik nog nooit gezien. Schitteren die dan ook heel erg in de zon?

   Geweldig dat jullie zonnepanelen hebben laten plaatsen. Als je dat met een vereniging van eigenaren kunt doen is het denk ik ook voordeliger?

 6. Plat. En toevallig is het net vervangen. En natuurlijk hebben we lekkage gehad vanwege de werkzaamheden. Want die oetels hadden de luchtafvoer van de badkamer niet afgedekt toen het ging regenen. En het water kwam als een watervalletje naar binnen. Nu heb ik een badkamerkast met gebarsten fineer en wollig-witte schimmel.
  En dan wil die dakdekker ook nog eens dat ik het met míjn verzekering oplos. Dacht het niet. Dit is echt door hun veroorzaakt, zij lossen het maar op met hún verzekering.
  Verder aardige kerels hoor.
  Waarom zijn er geen vrouwelijke dakdekkers…?

  1. Wat vervelend zeg! Vooral omdat dit in de categorie Domme Fout valt! Dit had natuurlijk makkelijk voorkomen kunnen worden. Zonde van je badkamerkast. Hopelijk lost de dakdekker het netjes op. Want het is wel zijn schuld als ik het zo lees.

 7. We hebben een huis met dakpannen en een uitbouw met plat dak. Als ik de buuurtbewoners mag geloven, zijn de pannen toch wel aan vervanging toe. We wonen in een klein straatje met 8 soortgelijke woningen, waarvan inmiddels 3 de pannen hebben laten vervangen. Tot dusver geen problemen, dus we wachten waarschijnlijk totdat het te laat is ;).

 8. Ik woon in een appartement dus ik ben omgeven door andere appartementjes. Wel ideaal, ik hoef bijvoorbeeld nooit de kachel aan te zetten (hij staat als 2 jaar uit!) want de oude buurtjes stoken zich rot. Eerder heb ik wel in een huisje gewoond met een uitbouw er aan. Daar zat een plat dak op. Wat een hitte in de zomer! Niet normaal.

  1. Ja onder een plat dak wordt het stikheet. Dat hadden we in ons huis in de stad inderdaad ook. Daar valt niet tegenaan te luchten.

   Wat fijn dat je nu nauwelijks meer hoeft te stoken zeg!

  1. De vorige bewoners van ons huis in de stad hadden een soort verlaagd plafond gemaakt, en dat was een soort zolder geworden. Maar dan moet de ruimte wel vrij hoog zijn van zichzelf natuurlijk. Ik weet niet of dit bij jullie een optie is om op die manier een zolder te maken?

 9. Officieel zit er nog iemand boven ons dus hebben we geen dak, maar een deel van hun balkons is ons dak wat het dus een plat dak maakt (dat is sowieso altijd bij flats volgens mij). Ik haat platte daken. Altijd lekkages, in het eerste huis waar ik echt opgegroeid ben hadden we ook altijd lekkages. Nu zit ik ook weer met een aantal vlekken op het plafond maar ga maar eens heel je plafond witten als al je spullen erin staan, dat doe je niet 123. Grr. Ik vind het ook niet mooi, platte daken. Het maakt een huis zo onaf ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.