Verdwenen merken en Baukje

verdwenen merkenBonitos, Raider, Treets, Caraco en Davino ijs...

Herinner jij je deze merken nog?

'Oh ja!'- momenten

In het boek Verdwenen merken komen ze allemaal voorbij. Het boek heeft dan ook een enorm 'Oh ja!' gehalte.

En dat was blijkbaar ook het enige criterium dat de makers van Verdwenen merken hadden: 'Het moest een 'ohja'-moment opwekken. Dat is dus goed gelukt. Het doel van dit boek is om deze verdwenen merken, ook voor een volgende generatie, levend te houden. Overigens gaat het om merken die zijn verdwenen sinds 1970.

Verdwenen merken: een feest van herkenning met een vleugje nostalgie

Ik moet zeggen dat ik Verdwenen merken een feest van herkenning vond. En eerlijk gezegd werd ik er hier en daar ook wel een beetje melancholiek van. Zoals bij het Caraco ijsje Prikkebeen. Die vond ik als kind altijd zo lekker... Zie ook ijsjes van vroeger.

Maar er waren ook merken bij waarvan ik niet eens wist dat ze ter ziele waren.

Opzet van het boek

De makers van het boek hebben de merken handig gerubriceerd. Denk aan categorieën als:

 • supermarkten
 • dagbladen
 • vervoer
 • radio en tv
 • eten en drinken

Aan het eind is een 'comeback special' van verdwenen merken die een come back hebben weten te maken.

Mijn favoriete verdwenen merken

Het tijdschrift Anita

Anita was het tijdschrift dat je nam als je te groot was geworden voor de Tina. Ik vond het destijds enorm spannend.

anita
Bron: Verdwenen merken

Bonitos

Ik herinner me Bonitos echt nog heel goed. Ik vond dat gezicht ook altijd zo leuk. Ik vind de algemene naam M&M geen verbetering.

bonitos
Bron: Verdwenen merken

Baukje

Baukje vind ik zo gezellig klinken. Zeker met dat plaatje van dat oude vrouwtje. Ik snap niet waarom ze die hebben vervangen door het suffe dr. Oetker.

baukje

Baukje bakproducten bestaan nog wel, maar ze heten nu anders. Je vindt ze nu onder de naam dr. Oetker. Het bedrijf dr. Oetker heeft Baukje namelijk overgenomen in 2006. Hieronder een screenshot van het assortiment bij AH:

baukje bakproducten

Prikkebeen ijs

Ik houd niet van banaan, maar een Prikkebeen vond ik altijd erg lekker. En het leukste was dat je het ijs vanaf de onderkant naar boven kon schuiven.

prikkebeen
Bron: Verdwenen merken

Conclusie over Verdwenen merken

Ik werd geboren in 1969 en het boek Verdwenen merken leverde voor mij heel veel 'Oh jaaaa!' momenten op. En dat is leuk : ) Het riep bovendien herinneringen op aan vergeten ijsjes en leuke momenten.

Maar ook als je jonger bent zul je Verdwenen merken tegenkomen die jij kent. Want sommige merken zijn heel recent verdwenen. Zoals de Schoenenreus!

Het is een leuk en prettig boek om in te bladeren, je te laten verrassen en vervolgens over te mijmeren.

Herinner jij je ook de Javelin truien van V&D?

Praktische informatie over Verdwenen merken

Verdwenen merken is voor 29,95 te koop bij bol.com.

Welk merk mis jij, of roept nostalgische gevoelens bij je op?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Baukje klinkt inderdaad een stuk gezelliger dan Dr. Oetker. Ik was de naam Baukje eigenlijk alweer vergeten. Er was toen ook zo'n kledingwinkel (keten) waar ik in de jaren 90 kwam. Volgens mij was dat de Peek & Cloppenburg (als ik het zo goed schrijf)? Ook kocht ik als tiener weleens kleding van Dito Dito en Naf Naf. Dit laatste merk bestaat nog wel. Het ijsje waar jij het over hebt, kreeg ik als kind altijd van mijn ouders. Deze kochten we bij de Jamin. Geen idee dat het prikkebeen heette.

  1. Oh ja, Naf naf! Die naam ken ik ook nog, hoewel ik niet meer goed weet wat voor kledingstijl dat eigenlijk was.

   Peek & Cloppenburg bezoek ik nog wel eens in het Duitse Bocholt.

 2. JAAAAA!!! Baukje bakproducten. Daar had mijn oma een blikken trommeltje van. Echt een soort schat was dat. Mocht ik altijd in kijken voordat we gingen koekjes bakken. Heerlijk kneuterig. Raider was ook zoiets wat verdween :-( maar dit jaar heb ik posters gezien met de naam erop en dacht ik dat ze weer even te koop waren.

 3. Wat een leuk boek. Ik hou wel van dit soort dingen. Ik ben geboren in 1985, dus zou bij veel dingen denken, ken ik niet, maar ook wel wat herkennen. Op je eerste foto staat bijvoorbeeld TMF, daar het ik echt uren per dag naar gekeken.

 4. Dat lijkt me echt een leuk boek! Ik zou het nu niet zo 1,2,3 een oh ja momentje, maar heel vaak komen er dingen op Facebook voorbij en dan denk ik Oh ja dat ken ik nog dat was leuk!

 5. Leuk boek, ik ben gek op die oude plaatjes. Ik zag 'Baukje' niet als een oud vrouwtje maar als een Friese vrouw in klederdracht. Wat het volgens mij ook voorstelt. Caraco ijs had zo'n leuk liedje, Treets waren veel lekkerder dan later de M en M's. Het tijdschrift Anita ken ik niet zo goed. Ik ben drie jaar ouder dan jij, wellicht daarom.
  Het merk MS mode dat nu dreigt te verdwijnen vind ik jammer. Daar kon ik vaak nog het best slagen voor broeken. Al vond ik de kledingstijl de laatste jaren meer voor vrouwen een generatie boven mij.

 6. Het blad ' Club' dat verdween. Ik ben een aantal jaren lid geweest als tiener. Ik vond het heel erg leuk. Nooit meer zoiets gevonden.
  Later het blad Esta. Ook een gemis????
  Over de prikkebeen had ik het laatst met mijn kinderen... En treets, beter dan de m&m!

  1. Oh ja, Club! Die vond ik ook geweldig. Die was ook eigenlijk weer beter dan de Anita, die meer uit strips bestond.

   Esta mis ik niet.

   Leuk dat jij de prikkebeen ook kent : )

 7. Ooh een Prikkebeen was ook mijn favoriete zwembad-ijsje. Maar ik wist dus niet meer dat dat de naam was!
  Als je die oude merken ziet, dan valt mij vaak op dat de vormgeving zo ontzettend gedateerd is, oubollig en in schelle of vage kleuren. Maar er waren waarschijnlijk ook meer techische beperkingen aan het drukwerk.

 8. De meeste dingen zijn voor mijn tijd, maar de M&M's met gezichtjes kan ik me nog wel herinneren. Eén van mijn favoriete ijsjes als kind bij het zwembad was het mexicaantje, een ijsje in de vorm van een gezichtje met een sombrero, met vanille en aardbeienijs stond er ook echt een gezichtje op, en een mierzoete kauwgombal als neus.

 9. Wat heerlijk om te lezen! Vroeger las ik altijd de Popfoto, maar dat schijnt ook allang niet meer te bestaan of een andere naam te hebben. Soms kun je het niet bijhouden hihi

 10. Verdwenen Merken heeft ook een youtube-kanaal met meer dan 500 commercials van verdwenen merken. Zoek op Youtube met de term 'Verdwenen Merken'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.